2015. május 26., kedd

Tudatosság vagy programozás van a sejtekben?




Többször foglalkoztam már e témával, és most egy tudományos videó is megerősített abbéli meggyőződésemben, hogy a kérdés továbbra is nyitott :)
Érted? Honnan tudja a növény szárát alkotó sejt, hogy ő most épp vízben van és gyökérré kell növekednie? Honnan tudja, hogy most épp nem vízben van, tehát lehet belőle akár levél is? Honnan tudja a T-limfocita (dehülyenév, Istenem), hogy melyik sejt idegen, és melyik jóbarát? Algoritmusok futnak, vagy miniatűr "szabadakaratok"? Szóval a kérdés továbbra is érdekes:


Tudatosság vagy programozás van a sejtekben? 


Levideózták az immunrendszer működését

A T-limfociták az emberi test sorozatgyilkosai. Az immunrendszer katonái, melyek feladata, hogy a testben őrjáratozva ellenőrizzék az útjukba eső dolgokat, és ha úgy vélik, hogy ellenséges betolakodót találtak, azonnal meg is támadják azt.

Erről készített videót egy Cambridge-i kutatócsoport, hogy lássuk, mi is zajlik a testünkben, amikor az immunrendszer egy ráksejttel találkozik. A felvételen látszik, ahogy az egyébként 5 millió darab per kiskanál vér mennyiségben jelen lévő limfocita csekkolja a felé sodródó sejteket, és mikor olyat talál, ami nem tetszik neki, felszakítja annak sejtfalát, és beleinjektálja a filmen pirossal jelzett, toxikus fehérjét. Érdekes látni, hogy a méreganyag átadása mennyire pontosan történik, hogy minél kisebb legyen a környezetben lévő sejtek járulékos károsodása.

A T-limfocitáknak több fajtája van, a felvételen a kifejezetten gyilkolásra szakosodott változat látszik. A limfociták a sejteket a külsejükön viselt azonosítók alapján sorolják be ellenségnek vagy barátnak…



Hja, és mindez egy "véletlen" robbanásból, igaz? :)

És igazából mindegy is a válasz, hogy tudatosság, vagy programozás van-e a sejtekben, mert bármelyik legyen is az igazság, a valódi kérdés az, hogy 

Ki tette oda...?


Forrás: 
http://index.hu/tudomany/2015/05/25/videora_vettek_hogy_mukodik_az_immunrendszer/ 
http://www.cam.ac.uk/ 

Kapcsolható:
http://mazsolameseszoba.blogspot.hu/2012/06/a-tudomany-felfedezi-teremtot-1resz.html
http://mazsolameseszoba.blogspot.hu/2012/09/a-tudomany-felfedezi-teremtot-7-resz.html 
http://mazsolameseszoba.blogspot.hu/2013/01/tudatossag-az-evolucioban.html

7 megjegyzés:

  1. Tudatosság és programozás van a sejtekben.
    ...na ki a fene tehette oda, mikor nincs is más rajtad kívül
    de ezt te is tudod már néhány éve csak még játszod azt, hogy időnként dugod a homokba a fejed..., mert kényelmetlen ezzel a tudattal együtt élni.
    ...nem lehet mutogatni másra az esetleg szar helyzetem miatt.
    Pedig ez eddig olyan kényelmes volt.
    ( nekem is )
    Ne is figyelj rám, csak beszélek itt magamnak, mint egy szenilis.

    Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy utálom pedig amikor ilyen kioktató vagyok.
      Most látom, itt megint belecsúsztam ebbe.

      Éva

      Törlés
  2. A tudat szubjektív evolúciója (részletek)

    „A Darwin által adott evolúció definíciója szerint az élet a kövületekből származik. De mi éppen az ellenkezőjét mondjuk. Az evolúció a tudatosságon belülről érkezik. Ez az oka annak is, hogy különbözőképpen látjuk a dolgokat. Az evolúció nem kívülről érkezik, miként általában gondolnánk, az evolúció belülről fakad.”
    ...
    „Azt feltételezni, hogy a tökéletlenség képes létrehozni tökéletest, groteszk elképzelés. Sokkal ésszerűbb és könnyebben elképzelhető, hogy a tökéletes egy része alakult tökéletlenné. Ám e tökéletlenség csupán általunk érzékelt.”
    ...
    „Minden gyönyörrel teli. Ha elemezzük az atomot el fogunk képedni. Csupán nekünk vannak korlátaink. Viszont amikor egy fa vagy szikla atomi elmeit vizsgáljuk, csodálkozni fogunk. A végtelen mindenhol és mindenben jelen van. A probléma a mi korlátolt gondolkodásunk, amivel előállítjuk a behatároltság világát. „
    ...
    „Ha a lelkek visszahúzódnak ebből a világból, semmi sem marad meg. A lélek a valóság. Ez a földi világ úgy írható le, mint egy téves felfogás, amely megjelenik a lélekben ugyanúgy, miként az álom az emberben. „
    ...
    „S ha a lélek visszatér honába és a tudatosság eltűnik erről a síkról, semmi sem marad, csupán sötétség. Semmi sem képes önmagában, függetlenül létezni. Ez az anyagi világ a lélek lázadó, beteges természete által jött létre.”

    (Talán a megszabadulás kulcsa is itt rejlik… El kell kezdeni óhajtani minél jobban a megszabadulást. Ez Isten végtelen igazságossága folytán tudatosan el kezd teremtődni… és mikor minden más vágyat kiürítettünk MAGunkból (még az eszközöket, a lehetőségeket is, ami által ez létre jöhet), akkor talán meg is teremtődik…)

    Szép Napot!

    VálaszTörlés
  3. "Ki tette oda...?"
    Nem mindegy?
    Működik és kész...:-)

    mj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eh! :)

      http://index.hu/napirajz/2015/05/28/botrany/

      Törlés