2013. augusztus 11., vasárnap

Az élet utat talál - paradicsom a Duna-parti lépcsőkön

"Városi gerillakertészek? Újfajta street-art? Minden négyzetcentimétert hasznosító közösségi kert? Esetleg városvédők, akik így kívánják felhívni a figyelmet a megroggyant rakpartra? Vajon ki ültette tele zöldségekkel az Erzsébet híd alatti rakpart réseit?Ártéren gyakran találni oda nem illő növényeket. Például a Szigetközi Duna-partján nem ritkák az Alpokból származó virágok, cserjék. Ilyen érdekes, oda nem illő növényekre bukkantam az Erzsébet híd budai hídfője környékén; az Ördögárok torkolatától délre. Pompás kis kert akalult itt ki: több tucat paradicsompalánta bújik ki a lépcső rései mögül. Paradicsomon kívül van ott tök és dinnye is, melyek indái kezdik befutni a mészkő lépcsőket. Többnyire a rakparti rézsű közepén helyezkednek el, több sorban egymástól majdhogynem szabályos távolságra. Gyomok alig mutatkoznak. Mintha tényleg lenne ebben a kertben valami tervezettség. Mintha tényleg unatkozó nyugdíjasok vették volna birtokba ezt a területet.


Virágzó paradicsompalánta


Fiatal görögdinnye
Szabályos ágyások mészkövön

Pedig erről szó sincs. A magokat nem emberkéz, hanem a Duna vetette el a legutóbbi árvíz idején. Hogy honnan származtak a magok? Valószínűleg az Ördögárok gyűjtögette össze őket a környékbeli háztartásokból: meccsnézésből maradt tökmag, wc-n lehúzott romlott paradicsom, forró estéken kimagozott hűs görögdinnye. Kerestem napraforgót is, de úgy tűnik az árvíz idején kevesen szotyiztak Budán. :) A jelenleg is orrfacsaró bűzt árasztó Ördögárokból a hullámzás belemosta a magokat a kövek repedéseibe, ahol a Nílushoz hasonlóan a termékeny iszap is menedéket talált. A szennyvízből származó szervesanyagban gazdag öntéstalajon legkorábban június közepén szárba szökkent paradicsom és tökpalánták némelyike már virágot is hozott. Úgy tűnik kertet nem csupán emberkéz tud alkotni: a Duna közösségi kertet épített a maga szórakoztatására. Hacsak nem bizonyul tartósnak a jelenlegi szárazság, szeptemberben lehet majd szüretelni!"

Kapcsolódó:

Forrás: http://index.hu/napirajz/2013/03/04/edes_fajta/

Lám, lám, még egy "pusztító árvíznek" is lehet pozitív hozadéka. Imádom az élet ilyen játékait! Amit valahol elmosott és kárként értelmezhető, azt máshol felépített a víz, a termékennyé tett lépcsőkön megfogant az árvízi mag! :) Amit ír a forrás persze vicc és hülyeség: még hogy szotyi, meg wc-n lehúzott paradicsom! Lófütty! A kertekből mosta ki a Duna a magokat, de ez az érdekesség értékén nem változtat.

"Ímé kiméne a magvető vetni, És a mikor ő vet vala, némely mag az útfélre esék; és eljövén a madarak, elkapdosák azt. Némely pedig a köves helyre esék, a hol nem sok földje vala; és hamar kikele, mivelhogy nem vala mélyen a földben. De mikor a nap felkelt, elsüle; és mivelhogy gyökere nem vala, elszáradott. Némely pedig a tövisek közé esék, és a tövisek felnevekedvén, megfojták azt. Némely pedig a jó földbe esék, és gyümölcsöt terme, némely száz annyit, némely hatvan annyit, némely pedig harmincz annyit. A kinek van füle a hallásra, hallja."

14 megjegyzés:

 1. Mazsola B = Mazsola?
  Mér van 2 nicked?
  P.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Technikai okokból, nincs jelentősége. Én vagyok.

   Törlés
 2. Kedves mazsola, a kertekből nem moshatta ki a magokat a Duna, ugyanis: a paradicsomot palántázzák (ráadásul március táján), nem szabad földbe vetik. A tök és a dinnye június elején már hajt, ugyanis legkésőbb májusban el kell vetni. Onnan tudom ezt, hogy mindhárom növény itt nő a kertünkben a Duna-parton. :) Kösz a linket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hátizé... akkó technikailag fel köll világosítnom odakint a kertben nyőtt paradicsomot, hogy valójában ő nem is foglalhatna helyet a kertünkben. Mer csóri nem palántázva lett, hanem a tavalyi (vagy azelőtti?) szétszóródott magról kelt. Bizony.

   Viszont a talány megoldására kínálkozik több lehetőség is.
   1. Valaki ottan csócsálta ezen növénykék termésit és, szétköpködte a magot.
   2. Valami madárka a kövek közti repedésbe büfögte fel a magocskát, mielőtt kilehelte lelkit.
   3. Mariska-néni a éccaka leple alatt (ahogy a rajzokon is szerepel) gyorsan bevetette a rakpartot.
   4. Senki nem közölte az oda hullott magokkal, hogy nekik nem lehet (csak palántáról) és tisztes fekete fődben kinyőnni.
   5. Photoshop. :P

   Törlés
  2. Mért nem válaszolsz nekem a többi topicban Neked írtakra?
   P.

   Törlés
 3. "Az élet utat talál"

  Nagyon jó téma Mazsola .... méghogy abba akarod hagyni az írást ... hehehe.
  (Neked ez a funkciód a közösségben.)
  Amúgy a jelenség nem új, mert az elhanyagolt, feltöredezett-repedezett járdákon
  is átüt a növényzet, még ha csak gaz formájában is.

  Ami engem foglalkoztat, hogy a piramisok kövei között miért nem nől SEMMI ????

  Ö.T.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azér, mer sunyiban éccaka, mikor nem figyel oda senki, akkó, kimennek a burnuszos csókák és az esetlegesen kinyővő gazokat jól eltüntetik. Ugyanis nagy égés lenne, ha egy reggel a sivatagban hirtelen ellepné a gaz a a Világnak X-edik csodáit. Ugyebár. ;)
   Vagymonnyuk... a időjárásnak is lehet hozzá valami köze.

   Törlés
  2. Hogy nem-e?! Hát akkó ez mi?! :D

   http://amerikaihirujsag.com/blog/2012/03/16/bosznia-piramis-hegyei/
   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yVIiQf0j48Q

   P.

   Törlés
  3. Valaki már írta itt a blogon, aki személyesen is járt ott, hogy a piramisnak látszó
   boszniai micsoda csak ebből a szögből látszik annak, aminek előadják, egyébként meg csak egy elnyújtott hegyhát. Meg aztán a történelmi feljegyzésekből is hiányoznak a bosnyák fáraók, meg a helybeliek emlékezetéből
   is.

   Amúgy meg az egyiptomi építményekre gondoltam ... nameg a kínaiakra,
   mer azokon nincs semmi és mindössze csak furcsállom a dolgot, ugyanis a
   sivatagos területeken is van szél meg még növényzet is.

   Aztán kuksi meg ezt:
   http://info.kopp-verlag.de/neue-weltbilder/neue-wissenschaften/andreas-von-r-tyi/teotihuac-n-pyramide-roboter-findet-goldene-kugeln-und-es-geht-weiter.html

   A képen jól látszik a dús zöld növényzet, csak a piramison nem. ...:)))

   Aztán mégegy:
   http://info.kopp-verlag.de/neue-weltbilder/verbotene-archaeologie/andreas-von-r-tyi/weitere-pyramiden-in-aegypten-.html

   És mégegy:
   http://info.kopp-verlag.de/neue-weltbilder/verbotene-archaeologie/andreas-von-r-tyi/lahun-ist-viel-aelter-.html

   Szóval a kérdés talán mégis jogos, hm ???

   Ö.T.

   Törlés
  4. Szerintem azt a kalotaszegi hegyről írták...

   Ezen a videón találsz majd növényeket 3:20-tól...
   http://www.youtube.com/watch?v=P73x-gRZkaU#at=196

   Tikal-ról is lehet tudni, hogy ki kellett csomagolni, miután benőtte a növényzet...
   http://www.noiportal.hu/main/npnews-8977.html

   SZN

   Törlés
  5. Mosolyognom kell SZN kolléga.
   Ha nem is értjük egymást egészen, mégis - akaratlanul is - segítségére
   vagyunk egymásnak.

   A második linkből ez a mondat ragadta meg a figyelmemet:

   "A „Tikal” név azt jelenti maja nyelven, hogy „A hangok helye” vagy „A hely, ahol szellemhangok hallatszanak”."

   A magam részéről van hová beilleszteni ezt a részletet ... és talán
   Mazsola is fölkapja a fejét. ...:)))

   Köszönöm.

   Ö.T.

   Törlés
 4. Uff.....:))))))))))))).....dr.Szeszák remeke ismét, ...Vallás, a gonolkodás leigázása:

  http://szeszak.hu/Comment/Kommentarok/vilagnezet%20%20es%20vallas/vilagnezet%20es%20vallas.htm

  GA

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azért az nem semmi hogyan lesz egy a hatalmi szféra által "kiválasztott" debreceni dr. főügyészből "vallás és gondolkodás-szagértő". Miután látszólag "elküldték" az úgymond olajügyekben történő állítólagos "igazságkeresése" miatt. Nyilván nem kisnyugdíjasként - most már mint ráérő "frankó forr-a-dal-már" mondogatja a "tutit". Főként azoknak akik nem az illető felfuttatott valaki hitelességét, hanem mindig csak a szövegét nézik. Soha sem azt hogy KI az aki mondja az éppen hallani óhajtottat - és ami még fontosabb hogy miért mondja. Nem-e azért mondja hogy - mint jól elhelyezett háttér6almista "tégla" - majdan befutott "lázadóként" az nwo-s új világ egyik prominense legyen. A kádári időkben TMG is rettentő jókat mondott, Demszky szamizdatolt, Viktort meg még talán meg is verték a rendőrök. A "kiválasztott 89-esek", persze nem csak ők be is futottak rendesen - azóta nyögi őket a magyar.
   Szeszák Gyula egyébként a jövőnk.hu - egy a kuruchoz és a hunhírhez hasonlóan a "6almasok" által kreált-hungarista portál - állandó cikkírójává is. A szabadkőműves 6almi cél természetesen az élet minden szegmensének a lefedése - a politikáé is az úgymond szélsőbaltól a szélsőjobbig. Így aztán jöhet Hitler vagy Sztálin -. kinek melyik masonic diktátor tetszik. A "konszolidáció" után meg a nagy szemfényvesztő démon-kra-TI-kuss vezető...annak aki juszt sem akar felébredni.

   Kerion

   Törlés
 5. ...és a Dunapart faunájáról se feledkezzünk meg:
  http://index.indavideo.hu/video/sziget_termeszetfilm

  mj

  VálaszTörlés