2013. november 4., hétfő

Lazuljunk: Exobolygón lesz tejszín és lesz lekvár

Két sorozatot kezdtem el nézni, de már lehet bánom mind a kettőt.  :)
Ezeket, valamint egy régebbi filmet szeretnék figyelmetekbe ajánlani.

1. sorozat: A Búra alatt (Under the Dome)




"Az Egyesült Államokbeli kisváros lakói egy nap különös jelenségre ébrednek. Hirtelen gyorsasággal egy rejtélyes erőmező, egy láthatatlan Búra ereszkedik le a településre. A pánik azonnal eluralkodik az embereken, ám a megpróbáltatások sora csak most kezdődik számukra. Teljesen elszigetelődnek a civilizációtól és a láthatatlan Búrát sem belülről, sem kívülről nem lehet megsemmisíteni. A csapdába esett városlakóknak fel kell fedezniük a Búra eredetét, és létezésének célját."
(port.hu)



A film ötlete Stephen King írótól származik - ja ki is lehetne olyan beteg, hogy egy ilyet kitalál. Mert miről is van szó? Egy kis közösség teljes mélységű, fizikai, szellemi, lelki megmérettetéséről, amely során minden kijön, ami megbújt valaha is az emberben. Felszabadulnak gátak, kapuk nyílnak, és mindenki kimutatja a foga fehérét, hogy milyen ember lakozik benne. A világtól elszakadva kiderül ki a legény a gáton, ki volt intézményfüggő, és ki az aki képes összetartani és motiválni az embereket. Olyan ez, mintha egyik napról a másikra egy idegen bolygóra, egy ember számára lakható exobolygóra csöppentek volna a kisváros lakói, egy kolóniába, egy kupola alá, ahol csak egymásra számíthatnak. Nagyon érdekes alapötlet különben, pláne onnantól, amikortól a "kintiek" bevetik az atomfegyvert annak érdekében, hogy szétbombázzák a Búrát, mondanom sem kell talán, nem sikerül nekik, a kinti világ viszont elpusztulni látszik. A Búra alatt a becsapódás után is tökéletes zöld marad a természet - mint egy kis Noé bárkája, a kis közösség érinthetetlen, viszont élnek... Érdekes párhuzamokat lehetne találni a "való" világgal kapcsolatban is, például ha megszűnne a vezetékes áramellátás, tulajdonképpen hamar elszeparálódnának a települések egymástól, hiszen nem lehetne járművekkel közlekedni, csak lóháton, azt meg csak néhány kalandor kockáztatná meg. Igen, eléggé szeparált életünk lenne viszonylag hamar, ha egycsapásra megszűnik az amiről úgy gondoljuk, hogy örökké ott lesz. Agyaltunk már erről korábban is... 


2. sorozat: Az ellenállás városa (Deflance)


"A nem túl távoli jövőben már vége van annak a hitnek, hogy egyedül vagyunk a hatalmas univerzumban - a votan nép szeretné, ha velünk együtt élhetne a Földön. Azonban hiába a megegyezés, van aki nem szeretné, ha köztünk lennének, nekik viszont már nincs hova menniük. Egy háború kitörésének küszöbén állunk. Ennek az új világnak a közepén, a rejtélyes Jeb Nolan elkeseredett harcot vív a törvényesség fenntartása érdekében egy határvárosban a földönkívüliek és a földlakók között. Életben maradni ezen a könyörtelen tájon embert próbáló feladat. Ha sikerrel jár, ez lehet az ellenállás városa."
(port.hu)
 
Nos, erről a sorozatról nem sok jót tudok írni, mert egy elképesztően nagy zagyvalék. Sokszor olyan érzése van az embernek, hogy ha van egy jó alapötlet, abba rögtön mindjárt bele akarnak sokan pofázni, és a vége egy jó nagy moslék lesz. Ezek ott a stúdióban még nem hallották a "kevesebb néha több" mondást? Mert ebben a sorozatban van egy jó alapötlet, miszerint földönkívüliek jöttek el hozzánk, úgy tűnik azért, hogy együtt élhessünk, mi meg jó gazdaként be is fogadtuk őket, (tehát a téma feldobása nélkülözi a szokásos felállást: alien = rossz, ember = jó) viszont itt kezdték elbaszni a történetet. Az idegenek első lépésként terraformálták a bolygót (átalakították kényükre-kedvükre) de nem csak ez a dolog mutatja, hogy többen is belepofáztak a sztoriba, hanem az is, hogy rögtön mindjárt vagy 8 különböző idegen faj érkezett azokkal az elsőkkel. Ismét mint egy Noé bárkája, ezek a hajók is tele voltak mindenféle arcokkal, majomemberekkel, angyalszerű humanoidokkal stb.. (beleesve abba a tipikus maszkmesteres, star-trekkes hibába, amiről korábban írtam) - és ezeknek a fajoknak úgy tűnik meg kell tanulniuk együtt élni egymással, még ha piszok nehéz is ez. Miért kell ez? Miért kellett a Földet egy bolygónyi New Yorkká változtatni? Nincs elég zagyvalék így is a Földön? Miért kell ez a liberális dogma erőltetése, hogy fogadjunk be mindenféle idegent, miközben eddig végig "arról volt szó", hogy az ufókok genyók...? :) Na, azért itt sem fenékig tejfel minden, hiszen - ahogy az lenni szokott eltérő kultúrák között - összecsapások alakulnak ki a fajok között, ráadásul úgy, hogy az emberek oldalán sok idegen is harcol, és a végén ez az ellenállók egy városban tömörülnek, hogy megvédjék magukat, bőrszín, dns-állomány, és vallási megkülönböztetés nélkül... Áááá, mondom, van itt mindenféle ötlet, mint a búcsúban. 
Azért aki szereti a látványos de bugyuta történeteket, csak nyugodtan veselkedjen neki... :)


3. film: Képlet (Knowing)




"Egy iskolai avatóünnepségén elteszik a gyerekek jövőről készült rajzait, köztük azt is, amelyik amelyik véletlenszerűnek tűnő számsorokat tartalmaz. Ötven évvel később a kislány által írt számok Caleb Koestlerhez (Chandler Canterbury) kerülnek, aki megmutatja azt az apjának, a híres asztrofizikusnak. John Koestler (Nicolas Cage) megdöbbenve fedezi fel, hogy a számok dátumokat jelentenek, amelyek a világot sújtó nagy katasztrófák időpontjait jelzik. A számsort összeállító kislány lánya, Diana (Rose Byrne) segítségével Koestler versenyt fut az idővel, hogy megakadályozza a végső katasztrófát."
(port.hu) 

Ezt hagytam a végére, mert ez a film tetszett a legjobban. Miért is? SPOILER! Mert végre egy film, amiben nem menekül meg az emberiség! Végre egy film, amelyben be merték vállalni, hogy hiába a nagy pofánk és arroganciánk, bizony vannak nálunk hatalmasabb erők a világon, és ezekkel szemben nem megyünk semmire az arcoskodással, meg a technikai kütyüinkkel. A történet erőteljesen Bibliai töltetű, tele van utalásokkal és egyértelmű átvételekkel (pl. Ezékiel szekere a végén meg is jelenik, földönkívüli, 4-5-6 (?) dimenziós, ufóangyalokkal a fedélzeten). A film veleje tulajdonképpen az, hogy bár az emberiséget és mindent amit épített nem lehet megmenteni, mert egy giga napkitörés elvisz mindent, (ez a félelemkeltő rész), viszont a megjósolt (bibliailag megJELeneített) angyalok végül csak eljönnek, és elviszik magukkal a kiválasztottakat (gyerekeket, állatokat - ismét Noé bárkája effektus, ez a reményteljes rész), egy exobolygóra, ahol hogy hogy nem épp egy hatalmas búzamezőn teszik ki őket, majd elhúznak végezni a 4-5-6 dimenzión elvégzendő további feladataikat. Baromi jól meg van csinálva a film, bár sokan lehúzták, hogy katyvasz, meg milyen már a vége, de nekem pont amiatt tetszik, hogy az a néhány gyerek kivételével - akikkel újra lehet kezdeni máshol - minden elpusztul egy csapásra. Semmi bújócska a föld alá, semmi ki tud néhány nappal tovább vergődni a bunkerében, semmi technikai ötlet - csak a tisztítótűz. És a gyerekek, valahol máshol...  
Én nem tudom, hogy ez-e a szándéka valakiknek velünk - azaz szétválasztani megmentendőre és feláldozhatóra, vagy pont ezzel akarják megjeleníteni, hogy amikor majd jönnek elvinni, akkor nyugodt szívvel menjünk/engedjünk (nagy hibánkra) feltessékelni magunkat/gyerekeinket a rámpán, de az biztos, hogy ez a film nagyon sokat elárul a közeljövőről. Vagy legalábbis "projekttál". :)

***

S akkor mint egy összefoglalásként feltehető a kérdés, hogy mi a közös ebben a három alkotásban? Szerintem egyértelmű: a szét(h)választás, búza és ocsú... Aki érti, érti. 



És akkor következzen a lírai, vígasztalos rész a végére:
(gondolkodtam rajta, hogy a komolyan veendő kategóriába soroljam, és szételemezzem atomjaira, de aztán egy mosoly kíséretében inkább a "Lazuljunk" blokkba került, így mindenki azt lát benne amit akar, nem befolyásolok senkit... :) - M.)

Szálinger Balázs: Vigasztalós

Új típusú exobolygó tövében
Barna kislány de szeretlek de régen
Most már tudom Földön kívül van élet
Barna kislány de szeretlek de téged

Megragadjuk exobolygó üstökét
A testünket elnyeli a vaksötét
Aranykapu mind egy szálig kihörpints
Elmegyünk mert itt maradni időnk sincs

Barna kislány végsősoron dolog van
Elveszünk majd a százféle fajokban
Mi leszünk a két ember a világban
Araszolunk benne hogy az hibátlan

Konfrontatív embertípus nem kell már
Exobolygón lesz tejszín és lesz lekvár
Ezek alá söpretnek be a gondok
Barna kislány eszembe jutsz mosolygok.

5 megjegyzés:

  1. (OlvasásUtánTörlendő):
    - Under the Dome: nem atom volt-
    http://hatodiknapon.hupont.hu/132/a-bura-alatt1
    http://hatodiknapon.hupont.hu/132/a-bura-alatt2
    hozzászólok-vélemény-és-a-többit majd..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem törlöm mert ideillik. Mitől félsz már megint? Félsz, hogy rájönnek olvasgatod azt az oldalt? Ezt úgy is tudják...

      Törlés
    2. nem arról van szó.. akkor kiirom, hogy "FULL SPOILER ALERT!!!"
      hátha valaki esetleg szeretné megnézni a sorozatot, még boncolás előtt.. :D

      Törlés
  2. Nyah... A Knowing érdekes film vót, bár mán nem mostanában láttam.

    A Defiance meg vélhetően azér kavaros kissé, mert egy újításnak számító (hogyismongyák?) rolling release (csakhogy legyen itten kis számtech-es duma is) izé... Ugyanis a okos készítők aztat tanálták ki, hogy a tv-sorozatot ötvözik egy mmofps (vagy miszösz a megnevezése) játékkal. Oszt amit a gamával jáccó csávók tesznek a nagy ratata közben onlány, aztat jól beleépítik a tv-ben leshető események láncjába. (Vót ám a gamához béta-tesztes meghívóm, csak skipeltem, mer nem rendelkezem olyan vassal, ami élvezhetővé tette vóna a sok csihi-puhis effektet. Ércsed: úgy szétfagyott a masinám, mint a huzat.)

    VálaszTörlés