2014. május 8., csütörtök

Lazuljunk? Bedrónozták Budapestet

Először láttam egy szép filmet JBudapestről:


Budapest Cityscape from Joe Simon Films on Vimeo.

Aztán jött felismerés, hogy ezeket a típusú filmeket un. drónokkal készítik...

Majd jött a hír, hogy...

Majd jött a hír, hogy ezeket illegálisan készítik:

http://index.hu/belfold/2014/05/07/szinte_az_osszes_meno_dronos_video_illegalisan_keszult/

...mert hogy: "senki sem kér engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól."

Ezután megütötte a szememet ez a mondat: "Farkas András, az NKH elnökhelyettese a beszélgetésen nyíltan nem mondta ki ugyan, hogy nem foglalkoznak a kispolgári drónok ellenőrzésével és megbüntetésével, de utalt rá, hogy „ez még egy fejlődő terület” és hogy a hatóság a drónrepülőzők partnere szeretne lenni."

Nekem meg valamiért rögtön ez jutott eszembe:




http://half-life.wikia.com/wiki/City_Scanner

Ártatlanok (?):



Aztán meg ez:




http://half-life.wikia.com/wiki/Manhack

Nézzük milyen kis aranyosak:




Végül ez:



Nézzük milyen kis közvetlenek tudnak ezek is lenni:



Lehet, hogy túl sokat játszottam régebben a Half-life-al? (Az megvolt, hogy a Half-life 2 c. játék elején a nyitó jelenet helyszínét a Nyugati pályaudvarról mintázták? Vajon miért pont Budapest jutott eszébe egy amerikai játékkészítőnek, amikor egy poszt-apokaliptikus játék nyitójelenetében megérkezünk a City-17 nevű városba, amit Orwell is megirigyelhetne?)

No de vissza a drónokra! Bámulatos mire képes ma már a tudomány! Általában a technológiai fejlesztéseknél a "lakossági" alkalmazás csak a katonai után jön. Nos, ebben az esetben úgy tűnik szinte párhuzamosan megy mind a katonai, mind a "civil" felhasználása ennek a találmánynak. Hát, meglátjuk ebből mi lesz... Biztos velem van a baj, de engem már az is sokkolt, hogy a google - fizetett alvállalkozó nyikhajokon keresztül - lefotóztatta az utcánkat és a házunkat, az engedélyünk nélkül. Nos, ettől még egy lépés "előre" a drónok ilyen nagyfokú elterjedése... és van még néhány további lépés a "tervezők" asztalán - gondolom. :)

Ajánló:
http://mazsolameseszoba.blogspot.com/2012/09/elkepzelt-eljovendok.html

21 megjegyzés:

  1. Én a Fallout c.poszt-apokaliptikus játék- sorozatra esküszök.. :P
    Mert a háború.. a háború sohasem változik..
    *****
    http://www.wired.com/2014/04/black-hawk-drone/
    http://youtu.be/JmSK_cWZpOc

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na úgy tűnik, rajtad meg rajtam kívül nem sok játékfanatikus van itt.
      Bár még nem hallgattuk meg Quedra mestert... :)

      Törlés
    2. Akad még egy kettő. Mellesleg itt is ahogy megjelentek,s kezdték árulni, reklámozni , még fészbukon is, egyből jött a törvény, hogy tilos használni őket. Bezzeg. Amit szabad dzsúpiternek...
      http://i58.tinypic.com/nl1yj4.jpg

      Törlés
  2. Dehogynem, kétszer is végigtoltam (a két kieg. _megvolt_ nektek? nekem igen), de a bloggazdinak hála, most már értem, miért volt olyan ismerős a nyitó jelenetsor helyszíne.

    Amúgy szvsz mind a mai napig az egyik legjobb FPS, úgy en bloch is csak a Deus Ex übereli (anno tkp. az indított el a "megvilágosodás" útján!!!). Nálam utóbbi minden idők legjobb számítógépes játéka (90%-ban a sztori miatt, a másik 10%-et az utánozhatatlan cyberpunk hangulat adja).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 3az1ben: első-utolsó-semelyikmásik FPS nem tetszett.
      DeusEx.
      Ápo mēchanēs theós.

      Törlés
  3. *-ot

    De ha már itt - popkultúra - tartunk, hadd ajánljam figyelmetekbe a True Detective-et és az Alkonyattól pirkadatig-sorozatot (bizony!).

    Mindkettőben igen sokat és érdekes tálalásban/megközelítésből mondanak a "végjátékról" (a szokásos kutyulás mellett, bár ez főleg csak az utóbbira jellemző).

    VálaszTörlés
  4. Hátugye... ha drón, hát drón. Ámbátor... Tán maga technológia, mint olyan nem is igazából "gonoc", hanem (mint a energiamanipulációnál) a azt forgató elme.

    a Half-Life meg valóan mókás gama, bár anno annyira emlékszem belőle, hogy a "hálózós időszakban" (mikor még a multi úgy vót menő, hogy valahun összegyöttünk a gépeinkkel, és csinyáltunk maratoni játék hétvégéket) a egyik játékmódban, mikor valami esernyős csókát kellett vóna agyonölni, a cimborám, pont a esernyős arccal (védendő, fegyvertelen személy) verte szét a fejem. Ez taknyos játékosként azé nem emelte meg a morálom. :)

    A posztapokaliptika (egen a Fallout is - bár abból is a első vót a "igazi") megugye valójában egy nem is túl finom utalás, egyes sunyicsávók elgondolására.
    S ha nagyon akarják a népek, azér finoman széttegingethetnek ezekben a némiképp periférián leledző művészeti vonalakban. (Lásd: sci-fi-, fantasy irodalom; PC-s, és konzolos játékok.) Meglepően sok fura összefüggésre ébredhetnek rája.
    Vagy nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ""A keresődbe be ne írd, hogy igazság!
      Ha itt játszódik, kizárt, hogy kiadnák;
      ez durva könyv így, hidd el! Játszasd
      állatszereplőkkel, no meg űrben, ha már íródnia kell!"
      (NAP)

      Törlés
  5. Nekem a Mass Effect trilógia a másik Nagy Kedvencem, bár a hivatalos 100-120 óra játékidőt én mindegy 5 év alatt toltam végig... Hiába, kiccsalád, ház, kert, kocsi, meló miegymás. Nemrég értem a végére egyébként, de mivel nem értettem ezért elkezdtem olvasni 2012-es fórumokat, ahol mások is leírták, hogy mi a bajuk volt vele, aztán kiderült, hogy egy világméretű játékos-nyomás indult útjára (petíciók, fenyegetések, fogcsikorgatások és hörgések kíséretében), amelynek következtében a kiadó /fejlesztő úgy döntött, hogy készít egy alternatív, vagyis "Extended Cut" végét a játéknak, egy hosszabb, bővebb, magyarázatokkal teli befejezést. Ezzel néhány millió acsargó szájat be lehetett tömni, de a másik fele továbbra is piszok dühös maradt. Nem csoda, hiszen egy kicseszett kurva jó akció/szerep játékról van szó, ami tényleg akár több hónapot is "elvehetett" a játékosoktól mire végigvitték (na jó, nálam éveket), és nyílván egy ilyen eposznak illő befejezés dukál. Nos, nem sikerült mindenkit kielégíteni, de hát ez van, a kiadó megkapta a pézét, a fejlesztőt ki tudták fizetni, a játékosok meg csak fórumozgassanak. Bár hozzá kell tegyem, hogy tán a kanadai Bioware játékfejlesztő az egyetlen olyan toleráns cég, amelyik tényleg hallgat a játékosok jajszavára. Minden rész kiadása előtt folyamatosan figyelték és reagáltak a fórumokon leírt igényekre, hibajelzésekre. Szóval le a kalappal, ilyen nem sok van azért. Én legalábbis még nem igen hallottam olyat, hogy egy kiadványt utólag módosítanak, csak mert nem tetszett a közönségnek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még sajnáltam is rettenetesen, amikor 2012 előtt toltam a játékot, hogy "mivel itt a világvége" ezért már soha nem jön el az emberiségnek ez a boldog űrkorszaka, ami a Mass Effect-ben meg lett jelenítve, ahol szabadon lehet száguldozni keresztül kasul a galaxison, mindenféle földönkívülivel barátkozva, szövetkezve, stb.
      Aztán persze rájöttem, hogy dehogyisnem lehetséges ez, csak nem biztos, hogy bádogdobozokban, hanem sokkal inkább a saját testben, szellemi kvantumugrást követően (felemelkedve az ufó tesókhoz)

      Törlés
    2. Erre az egészre én is emlékszem, már csak azért is, mert a 3.-at anno csak feltenni meg talán belekukkantani volt időm, az államvizsga meg hasonlók miatt viszont még azóta sem játszottam vele. De ami késik, nem múlik.
      (Ui.: Mekkora már, hogy ezen a blogon tényleg ilyen sokrétű emberek vannak, és most nem magamat fényezem, de az átlag gamernek az itt elhangzott dolgokról halvány fingja sincs.)

      Törlés
  6. A cikk témájára visszatérve azért eléggé látványos ahogy fej-fej mellett haladnak a játék- és filmiparban megjelenített technikai fejlesztések és a való világban bevezetett eszközök. Ez most tényleg ilyen megjelenítősdi (Kerion) vagy csak majmolják a valóságot a fikció-gyártók? Én inkább úgy vélem, hogy szándékosan próbálják terelni ezekkel a médiumokkal az egész emberiséget a "nekik" kedvező irányba, de ezt már kitárgyaltuk jónéhányszor ("vissza a természet" és spiritualitás helyett mesterséges technikai - virtuális / robotvilág felé tolnak minket)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na tessék. Hány perc telt el?

      http://index.hu/tudomany/2014/05/08/felig_szintetikus_uj_letformat_allitottak_elo_tudosok/

      Törlés
    2. "Minden földi élőlény összes genetikai információját, az egysejtűekből az emberig ez a négy betű kombinációi írják le, és a tudósoknak most rendelkezésre áll két plusz betű.

      Ahogy a genetikai áttörések általában, ez a kutatás is kicsit úgy hangzik, mint egy katasztrófafilm háttérsztorija, a tudósok azonban mindenkit megnyugtatnak, aggodalomra semmi ok, a kísérlet, és a részben szintetikus E.Coli tökéletesen biztonságos. Ezt arra alapozzák, hogy a baktérium csak a laboratóriumban fenntartott, nagyon speciális körülmények között, és az ott megkapott állandó trifoszfát-utánpótlás hatására tartja meg a mesterséges bázispárokat a DNS-ében. Ha kikerülnek ebből a környezetből - tehát mondjuk valahogy megszöknek a laboratóriumból - a DNS-ük rövid úton visszaalakul a természetes formájába."

      Még szerencse. Hogy. "Odafönt". Nem mindenkinek. Ment. El. Az esze. :)

      Törlés
    3. (loptam az egyik haverinától.. :P ez se sokkal értelmesebb, de mennyivel megnyugtatóbb a hangneme.. :P )
      A (fél)szintetikus élőlények kikísérletezése egyre komolyabb áttöréseket hoz a molekuláris genetika terén. A Nature hasábjain egy kutatócsoport a napokban publikálta egy megváltoztatott genetikai kóddal rendelkező élőlény (egy E. coli törzs) létrehozását, mely DNS-ében hatféle bázist (ill. nukleotidot) és így háromféle bázispárt használ. A standard nukleotidok, a jól ismert A, T, G és C mellett a baktérium a d5SICS és a dNaM rövidítésű molekulákat építi be DNS-ébe. Emellett a nem természetes nukleotidok PCR-reakció és in vitro transzkripció során is működnek. A baktériumok egy plazmidon hordozzák a különleges, "kibővített" DNS-t, a sejtben nem megtalálható építőköveket pedig a tápközegből kell felvenniük (ehhez a kutatók egy algától származó transzportermolekula génjét is expresszáltatták a baktériumokban). A nem természetes bázispárok (UBP-k) jelenléte nem okoz hátrányt a baktériumnak és jelenlétük meglehetősen tartós. Ezekkel az új eredményekkel egészen újszerű utak nyílhatnak meg gyakorlatilag minden olyan iparágban, ahol a génmódosított organizmusok szerepet játszanak. A genetikai kód kibővítése lehetővé teszi akár 172 különböző aminosav kódolását, de a különleges bázisok iránti szükséglet könnyen kontrollálhatóvá és biztonságossá is tehet egy génmódosított élőlényt.

      Forrás: Nature http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13314.html

      Kép: Synthorx http://www.synthorx.com/

      Törlés
    4. Nem vagyok hozzáértő ezekben a kis bigyókban, de sok köpenyes bácsi biztos nem unalmában foglalkozik ilyesmikkel. (Bizony, hogy nem. Jól meghatározott céljuk van vele. Szeretnének némi csillogást, meg még pár házikót, kocsit, barátnőt, vállveregetést, buksisimit, meg ilyesmit...)
      De. Az is látszik, hogy a két írás között van némi különbség. Mán a célközönséget nézve. S a indexes írást vélhetően olyan arc készítette, aki mán látott (legalábbis filmen) ilyen génlavórt... vagymit... Természetesen azé akadt benne biztos tudás is:
      Örökít, de mégse.
      A bacik csak úgy amúgyse tudnak megszökni, de ha mégis amúgyse döglik meg tőlük a fél világ. Meg ilyesmi...

      EDIT:
      Játéktechnikai megjegyzés: Vajh a blogmotor "bizonyícsd, hogy nem vagy robot" betű/szó összetételeit direkt alkotja a gép olyanra, hogy tízből tizenhét arc elsőre (se) tugya rendesen kiolvasni? Vagy ez is valami bujtatott teszt, amit megnyerve átvehetünk majd egy piros hangszórót?

      Törlés
  7. Egy off még belefér? Mert azért akárhogy is, csak itt rohadunk még:
    http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2014/05/kijevi-rendorok-lottek-az-ego-epuletbol.html

    "Az Európai Unió engedélyezte, hogy területén a DuPont amerikai cég génmódosított kukoricát termesszen. Történt ez annak ellenére, hogy a 28 tagállamból 19 képviselő ellenezte az engedély megadását. Ez azt jelenti, hogy a képviselők 67%-a ellene szavazott, ami a demokrácia fogalmai szerint is abszolút többség. Ez még nyilvánvalóbbá tette, hogy az Európai Unióban nyoma nincs semmilyen demokráciának, annak ellenére, hogy az EU vezetés álságosan minden nap valami kapcsán demokratikus értékekre hivatkozik.

    Mivel hazánk továbbra is az Európai Unió tagja, a határellenőrzés hiánya miatt Magyarországot is ellenőrzés nélkül eláraszthatják olyan termények, melyek GMO-fertőzöttek. Újból előállt az a helyzet, hogy hazánk az EU-tagság miatt kiszolgáltatottá vált egy olyan dolognak, aminek a következményeiről se hosszú távú tapasztalat, se hitelesnek elfogadható hatástanulmány nem született még, pusztán üzleti érdekek miatt engedélyezték.

    A helyzet súlyosságát fokozza, hogy Magyarországon az utóbbi évek időjárása miatt sok helyen jóval kevesebb a termés, és az Európai Unió más tagállamaiból vett kukorica akár 50%-al is olcsóbb lehet a hazainál. Emiatt pillanatok alatt, ellenőrzés nélkül áraszthatja el Magyarországot a GMO-fertőzött kukorica, ami a takarmányozáson, állattenyésztésen keresztül akár még idén az asztalunkra kerülhet hús, tojás, vagy más élelmiszer formájában.

    Ennek hatásáról pedig már nyugaton is meggyőző tanulmányok születtek. Emlősökön végzett állatkísérletek bizonyítják, hogy a genetikailag módosított élelmiszerrel etetett élőlények génállománya már néhány generáció után súlyosan roncsolódik, életképtelen, születésüknél fogva beteg egyedeket hoznak a világra, és 80% fölött arányban válnak a rák áldozatává.

    GMO-fertőzött kukoricával etetett patkányok - 80% fölötti arányban alakult ki rosszindulatú daganat

    Az ember jóval hosszabb élettartama miatt lehetetlen vizsgálni és érdemben bizonyítani, hogy a GMO-fertőzött élelmiszerek fogyasztása hosszabb távon milyen hatással van az emberi génállományra, de az emlősökön végzett állatkísérletek eredményei miatt a minimum az lenne, hogy bizonyító erejű, átfogó vizsgálatok befejeztéig évszázadokra betiltják a génmódosítás minden formáját, mert a táplálékláncon keresztül igen hamar az emberi szervezetbe kerülhetnek a "hibás programok".

    Moszkva a közelmúltban jelentette be, hogy a GMO-használat tejes felszámolását készítik elő. Magyarországnak ki kell lépnie az Európai Unióból, amely vállaltan emberellenes, életellenes és antidemokratikus. A posztszovjet vámunió és a 2015-ben alakuló Eurázsiai Unió biztosíthatja a magyar gazdaság működését az Európai Unióból kilépés után."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sikoltozós blog gazdija mostanában (is) olyan dolgokat emleget fel, hoz a népek tudtára (friss, és főleg szenzációs hírként), amiket azért a mindennapi humán is észrevehet a kis szemével, ha nem csak a képdobozt lesi a sok okos műsorával, valamint használja a két füle közti masszát.
      De... az ilyesmi unalmas. Úgyértem rettenetes, fájdalmas, siránkoztató, felháborító, meg izé...
      Csakhát... jelen pillanatban a Profit a lényeg.
      Igen sokaknak.
      Valamint, időnként azért elgondolkodom rajta pár pillanatig, a humánok vajon maguktól ilyenek, vagy tanulják valahol? Úgyértem tud nekem valaki komoly mindent megdöntő bizonyítékot hozni arról a bótban vásárolt kaja azt tartalmazza, ami rá van írva? Merugye az össze cég tisztességesen jácca ezt a játékot. Mer' mind olyanok.
      Máramennyiben számít az ilyesmi egyátalán... (legalább eccer) úgyis megdögölsz.

      De, eme gondolatmorzsákat majd bloggazdi szépen átmozgassa a off-os topikba. Mer' a drónos Pest-Budához sok köze nincs. ;)

      Törlés
    2. Mozgatja a nyavalya! Épp elég betont meg vasat mozgattam ma, mosmá inkább csak ülnék itt csendesen... :)

      Törlés
    3. A génmódosított növények termesztése tilos csak hazánkban, minden más engedélyezett. Úgymint, génmódosított alkotóelemek a készételekben (szinte minden amiben van szója összetevő, az GMO szója), a takarmányok szinte teljes köre (a tápok többsége, amit a tenyésztett állatok esznek, ez az egész EU-ban engedélyezett), tehát aki nem az saját kertjében termel meg MINDENT, amit megeszik (és a vetőmagokat is ellenőrzött biztos forrásból szerzi be) az 100%, hogy evett már génmódosított összetevőket.
      Nem csikarja a pocit? :))

      A drónokhoz. Mivel jelenleg is mindent mi valósítunk meg "nekik", ezért a megfigyelés is a leghatásosabban úgy tud működni, ha egymást figyeljük meg, mivel nem lehet mindenki mellé egy rendőrt állítani. Nem csodálkoznék, ha pár éven belül (ahogy most is lehet privát alapon traffipax-ot üzemeltetni és feljelentgetni (előzetes engedéllyel)), a drónokkal kapcsolatban is lesz ilyen lehetőség, hogy aki benéz a másik ablakán és "furcsa" dolgokat tapasztal, vagy kannabisz töveket lát a szomszéd kertjében, meg parlagfüvet, esetleg Molotov koktél készletet a fészerben, az jutalomért bejelentheti. Aki sokat bejelent (mondjuk alkalmanként 10000Ft-ért, persze ha bebizonyosodik), akár meg is tud élni belőle :))
      Az államhoz meg dől a büntetés bevétel, a gyanús elemek meg ki lesznek vonva a forgalomból, akiről meg kiderül, hogy a hátsó kertben a kecskével üzekedik, azt meg kitüntetik, főleg, ha szakállas, akkor is ha nem tud énekelni :))),

      Törlés
    4. A szakállas degenerált drónoké a világ...

      Törlés