2014. október 11., szombat

Kertmagyarország 1. - Ember- és környezetkímélő kertművelés

(Ettől az Iván bácsitól fél óra alatt többet tanultam a kertről, mint eddig egész életemben... el is kezdtem a módszert alkalmazni, a kartonpapírokat kiterítettem, már csak szalmát kell szerezni valahonnan...)

Ember- és környezetkímélő kertművelés
Mélymulcsos kertművelés, egy igazi permakultúrás praktika!
Élőben megtekinthető Gömörszőlősön, az Ökológiai Intézet A Fenntartható Fejlődésért Alapítvány biokertjében. További anyagok és hasznos kiadványok Gyulai Iván ökológustól: www.ecolinst.hu

"Amíg országunk többsége a marakodással van elfoglalva, addig mi kezdjük el gyógyítani a Földet, öleljük magunkhoz újra Földanyánkat. Sorozatot indítunk a miképpről, a hogyan, és a mikor rajtad áll… Először a talajokat kell rendbe tenni, mert minden létezés alapja a TERMŐ föld, a televény. Gyulai Iván barátunk sok év munkájával kidolgozott egy hatékony, bármilyen (akár agyonmérgezett) talajt is újra termőre fordító módszert, a MÉLYMULCSOLÁST.
Ha most elkezded, tavasszal már valódi talajba vethetsz. És ki mint vet…"

19 megjegyzés:

  1. 4-6 perc: a Marsot is így basztuk el.

    VálaszTörlés
  2. És természetesen nem valami külföldi tudós, hanem egy magyar ember mutatja meg a helyes utat. Már megint.

    VálaszTörlés
  3. Jajjjjmááán Mazsola!...összefutott a nyál a számban!! :)

    GA

    VálaszTörlés
  4. Legelébb. Kuckacc!!! :D

    Aztán. Érdekes, és hasznosnak tűnő a bácsi gondolatmenete (ha az övé vót egyátalán). Osztmég lehet ki is próbálandó móccer.
    De. (Ez lehet csak éngem zavar picit.) Szösznek kellett odaba... tenni a videjó végire, hogy "támogatta a... kiskutyafüle mellett a erópaijúnió"?

    Szalmaszerzés: kimécc a legközelebbi szántóra, oszt... Vagy keresel olyan csókát, aki még a közeledbe tart tehent, lót, oszt érdeklődöl tisztelettel. ;)

    VálaszTörlés
  5. Iván nem azt mondta az elején hogy az erdőt kell leutánozni, hogy ő is azt teszi ? Akkor miért nem jó a gyümölcsfa és egyéb fa ősszel lehulló száraz levele - van belőle elég - pl. a szalma helyett mulcsnak. S mivel nem tartunk lovat stb. a trágyás alom helyett meg miért nem jó a már meglévő fűnyiradékból, konyhai hulladékból, hamuból, apró gallyakból-levelekből eleve a helyszínen tárolt valamennyire már összeállt komposzt. Persze összekeverve egy kis szárított marha vagy egyéb trágyával amiből nem kell sok. Szerintem ezek jobbak mint a tulajdonképp talajidegen és ki tudja milyen vegyszer- és műtrágya-maradék-tartalmú szalma és a szalmás alom. Pláne ha mindezt a szállítással együtt nem kevés pénzért kellene beszereznünk - ha egyáltalán be tudjuk szerezni. "Marha" például nincs is a faluban.
    Tehát ősszel a gyomirtó "kartonpapír-akció" után - azt sem könnyű beszerezni egyébként ugyanis nagy a kukázó-konkurrencia a boltoknál - jöhet a 20 cm-es levélréteg majd rá a 30 cm-es komposztos alom majd megint a 10 cm-es levélréteg. Aztán a télen az egész nyilván összeérik - a 2 falevélréteg a félérett trágyás komposzttal - és valamennyire össze is tömörödik. Tavasszal meg jöhet a veteményezés. Persze az egészet úgy jó kialakítani amolyan emelt ágyásokként, hogy azért közlekedni lehessen. Legyenek utak is a dzsumbujban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, én is pont így gondolkodom. Falevél + fűnyiradék + háztartási "hulladék" (már egész jónak tűnik az évközben gyűjtött komposzt) és ebből áll majd össze az "avar".

      Törlés
  6. Szerintem ez úgy hülyeség ahogy van . Azért kíváncsi lennék rá , hogy ez az ember miből él meg , mert , hogy nem abból amit így meg tud termelni az biztos .
    Én is művelek kertet , szántót ,. Azt elfelejti mondani az elején , hogy azért az erdőt nem kell évente újra ültetni , a fák nem évelő növények , valóban az erdőben nem kell megmozgatni , forgatni a talajt .
    Ő valóban nem a földbe ültet , hanem a trágyába , vagy ahogy ő mondja "mulcs" . Mi a franc az valójában ?
    Sajnos most már én is csak olyan "trágyát " tudok használni amit a lenyírt fűből , meg levelekből komposztálok . De még gyerekkoromban voltak nálunk tehenek , általában kettő - három . Volt egy trágya kupac kb. 2x3 m ami részben le volt ásva meg körbe kerítve , ebbe a tehenek egy év alatt képesek voltak a szalmával együtt kb. 1,20m magasságot termelni , Ha megmozgattuk esetleg lehetett 1,50 magasság 6 négyzetméteren , vagyis ez 30 centi vastagságban kb 30 négyzetméterre lett volna elég , míg amikor ez ki lett szórva kb. 500 négyzetméterre az is szépen termett 3-4 évig bármilyen növényt .

    Másrészt biztos védi valaki az illetőt "föntről" is , hogy sem a papírt , sem a szalmát nem fújja el a szél abból a kis mutatvány kertből . Nálunk ( göcsej ) biztos nem maradna meg , hanem beteríteni az egész falut .
    Amúgy ahhoz képest , hogy csak trágyába (30 centi ami ennek a területnek sokkal többszörösére elég lenne ) meg szalmába ültetett nem ért el valami kiemelkedő hozamot .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van igazság abban, amit írsz Merkurius.:))
      Ez a termesztési mód szerintem csak a kis kertekben alkalmazható, s ott sem az egész kertben. Kb. két éve már láttam hasonló videót,( abban nem magyar ember nyilatkozott:)), s el is határoztam, hogy ki fogom próbálni. Az első lépést az idén tettem meg.:)) Egy kb. 20 m2-es területet leborítottam fekete fóliával, hogy eltűnjön végre a tarack, mert sem erőm, sem időm nics arra, hogy felássam, gyomírtózni pedig nem akartam. Ehhez a kis területhez is sok tégla kellett a fólia rögzítéséhez, de még így is a frász kerülgetett, amikor a szél tombolt. Azután a videóban nem történt említés arról, hogy az a terület, ahová az ültetések és vetések történtek, mióta lett ilyen természési módba bevonva. Szerintem ugyanis kell egy pár év, hogy a megfelelő mennyiségű humusz kialakuljon. Továbbá arról sem beszéltek, hogy az ilyen közeg a csigák és egyéb kártevők kincsesbányája IS. Friss élmény: Találtam a padláson régi vászon takarmányos zsákokat és ezeket is bevontam a gyomtalanításba. Tegnap eszembe jutott, hogy összeszedem, majd az alsó felüket is megnapozatva elteszem őket. Ahogy az elsőt felemeltem három egér szaladt ki alóluk.:)))
      Azt sem tartom teljesen helytállónak, hogy a talajnak állandó takarásra lenne szüksége. Ha jól tudom(?) az ugar valójában nem más, mint a megművelt, de semmilyen növénnyel be nem vetett terület. Ilyenkor az intenzív napsütés egy csomó talajban élő kártevő gombát is kitakarít.
      Számomra a video lényege a figyelem felhívása a humusz készítésére és felhasználására, illetve a talaj takarására ott, ahol ez lehetséges.


      Lujza

      Törlés
    2. Szia Merkurius

      "Szerintem ez úgy hülyeség ahogy van"
      Szíved joga így gondolni.

      "Azért kíváncsi lennék rá , hogy ez az ember miből él meg , mert , hogy nem abból amit így meg tud termelni az biztos"
      Senki nem mondta, hogy ebből él meg. Csupán megmutatott egy talaj gyógyító módszert. Ezért csak köszönet illeti szerintem. Át kéne már állítani a gondolkodásunkat vaskoriról aranykorira, nem...? Ne mindenben a rosszat keressük, hanem hogy mi benne a hasznos, a jó.

      "Másrészt biztos védi valaki az illetőt "föntről" is , hogy sem a papírt , sem a szalmát nem fújja el a szél abból a kis mutatvány kertből"
      Használjuk a józan paraszti eszünket kérem, nem nehéz az. Én a karton szél elleni "védelmét" úgy oldottam meg, hogy tettem rá frissen vágott nedves füvet, és még hosszú - paradicsomhoz használt - karókat fektettem végig, így nem fújja el a szél. Még ezt megspékeltem azzal hogy meglocsoltam a kartont, így jó vizes és nehéz lett. Egyébként az ilyen ideiglenes védelmet csak addig kell csinálni, amíg egyszer el nem ázik rendesen egy esőtől.
      Na mindegy, Te vagy a nagy művelő, biztos jobban tudod ezeket a trükköket.

      "Amúgy ahhoz képest , hogy csak trágyába (30 centi ami ennek a területnek sokkal többszörösére elég lenne ) meg szalmába ültetett nem ért el valami kiemelkedő hozamot"
      Lehet hogy kisebb a hozam (ez az állandó minél nagyobb hozam mánia tudjuk kiktől ered) - de legalább nem ment tönkre a dereka, mint például nekem... :)

      ***

      Lujza,

      "Ez a termesztési mód szerintem csak a kis kertekben alkalmazható"
      Nekem ez bőven elég. Munka mellett épp elég egy kis konyhakertet gondozni.

      "Egy kb. 20 m2-es területet leborítottam fekete fóliával..."
      Na ezért is jobb a magyar ember gondolkodása, mert a fólia nem természetes anyag, a papír viszont sokkal inkább, és nyugodtan elrohadhat a földben - ellentétben a fóliával.


      "...hogy eltűnjön végre a tarack, mert sem erőm, sem időm nics arra, hogy felássam, gyomírtózni pedig nem akartam"
      Na, a tarackkal én is küzdöttem sokat, nagy Isten "áldása", hihetetlenül szívós és trükkös egy növény - de aztán feladtam a küzdelmet. Hagyom nőni mint a füvet, aztán nyírom, ennyi. (a konyhakertből azért írtom ahol érem... )

      "Azután a videóban nem történt említés arról, hogy az a terület, ahová az ültetések és vetések történtek, mióta lett ilyen természési módba bevonva"
      Sok évnyi kísérletezést követően alakult így ki. De itt nem is arról van szó, hogy minél hamarabb és nagyobb hozamot termeljen, hanem hogy meggyógyítsuk a szétkúrt talajokat, ha nem akarjuk megismételni a Marsi katasztrófát.

      "Szerintem ugyanis kell egy pár év, hogy a megfelelő mennyiségű humusz kialakuljon."
      Ez tuti így van, de gondolj bele hány éve roncsoljuk a talajt mindenféle szarral, és vaskori módszerekkel. Igen, kell idő a gyógyuláshoz.

      "Továbbá arról sem beszéltek, hogy az ilyen közeg a csigák és egyéb kártevők kincsesbányája IS"
      Ja, nálunk is két nap után beköltözött a karton alá a pocok, de nem bánom, had furkáljon, lazítsa a talajt. A "kártevőkről" és azok hasznosságáról, valódi szerepükről amúgy is egyre jobban megvan a saját, egyén véleményem.

      "Azt sem tartom teljesen helytállónak, hogy a talajnak állandó takarásra lenne szüksége. Ha jól tudom(?) az ugar valójában nem más, mint a megművelt, de semmilyen növénnyel be nem vetett terület"
      Nos, ez megint csak egy emberi találmány / butaság, mert ha megnézed a nem hasznosított talaj azonnal elkezd "gazosodni", azaz betakarja saját magát. Így csinálja a természet. Nem úgy mint az ember...

      "Ilyenkor az intenzív napsütés egy csomó talajban élő kártevő gombát is kitakarít"
      Miért kéne ezeket kitakarítani? Hagyjuk már a természetet, tudja a dolgát.

      Kár, hogy mindezeket nem látjátok, de ez van, nekem mindenképpen nagyon hasznosnak tűnt ez a tanítás.

      Törlés
  7. Valamiért eddig elsikkadt hogy ki is ez a Leonardo da Vincit is megszégyenítő "ökológus polihisztor": dr Gyulai Iván. Akinek természetesen - pl. az "ingyen-energiás" Széles Gáborhoz hasonlóan - valahogy mindig ki kell találnia valamit, pl. egy népszerű videót ahhoz hogy állandóan a középpontban legyen, hogy mindig ő legyen a beszédtéma. Persze nagyon jól tudjuk hogy kik is azok a pozíció-halmozók, az állandó feltűnési viszketegségben szenvedők - ami egy genetikai sajátosság.
    A wikipédia szerint dr. Gyulai Iván - többek között - az "Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány" igazgatója. Már az elnevezés is nonszensz megalomániás hiszen csak MEGŐRIZNI kell/ene/ a dolgokat eredetiségükben - és mindenkinek jobb lenne.
    Akkor folytassuk tovább. Dr Gyulai Iván még a "Közép-Kelet-Európai Biodiverzitás Munkacsoport" valamint a "Magyar Természetvédők Szövetsége" társelnöke is. Ezenkívül képviselő az "Országos Környezetvédelmi Tanács"-ban és a "Géntechnológiai Eljárásokat Engedélyező Bizottság"-ban. A "Nemzeti Fenntartható Fejlődés Fejlődési Tanács"-nak rendes tagja is és tulajdonosa a Magyar Köztársaságért Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésnek is - még 2005-ből.
    Hitvallása hogy: "Határozott kritikával illeti a pénzrendszerre épülő gazdasági társadalmi modellt". Jujjj, na persze - miközben annak oszlopos tagja, megmondóembere, haszon- és pozíció-élvezője. Tipikus látszat-ellen-menetelő megtévesztő ál-tudományos "VIP"-es figura - van belőlük elég. Céljuk a valódi megújulás lenyúlása vagy annak ellehetetlenítése a "váltáskori élre-állással" - hogy továbbra is csakis a hozzá hasonló élősködő, önző-identitású emberek maradhassanak a pozícióban, a vagyonban és persze 6almon Magyarországon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze Kerion bátyám, ha nem Te mondod, akkor már csak valami élősködő parazita lehet, mi?
      Ej...... De azért az ötleteit átvetted, mi? :)

      Át kell állítanunk a gondolkodásunkat vaskoriról aranykorivá. Csak ezt tudom javasolni (magamnak is).

      Törlés
    2. Gyulai Ivánról a wikipédia mondja - azt amit mond. Ahhoz semmi sem lett hozzá téve - maga az ember pedig egy közömbös személy. Aztán a tényekből - Uram bocsá - már személyre szólóan le lehet vonni a konzekvenciát. Ezt persze nem kötelező senkinek sem elfogadnia. Egyébként semmilyen ötlet nincs átvéve tőle csak a szalma-mulcs lett úgymond behelyettesítve faleveles komposzttal.
      AZ persze nagyon is igaz az hogy az országfoglaló "valakik" azok akik - miközben minden-irányú megmondó-emberekként tetszelegnek - a végidőben kisemmizik, kirekesztik a magyart. Olyannyira hogy már szinte lélegzetet sem tud venni a saját hazájában. Szeretet-rezgő jópofát vágni ehhez nem kötelező és nem is szükséges. Elég csak felülemelkedni a rabszolgatartón, elég csak meghaladni a zsidót. Az hogy nem megyünk ellene még nem jelenti azt hogy a puszipajtásunk. A Teremtés ezt nem is várja el tőlünk - az un. aranykorba menetelhez - egyébként meg az ő dolgukat is mint ahogyan a mienkét is elrendezi...

      Törlés
  8. Magam részéről a szakrális kertművelés híve vagyok, ezért idén tavasszal az elültetni kívánt magokat közvetlenül a földbe helyezés előtt hosszasan a számban tartottam, hogy azok átvegyék saját magom rezgéseit…..sajnos a paradicsom megrohadt, a paprika kisujjnyi termést hozott, az uborkát apró kis tüskék borították…a padlizsánt megrágta valami féreg…jövőre a kislányommal rezegtetek!

    Bár a nyálas mag még nem pallagkultúra de azért rajta vagyok....:)
    https://www.youtube.com/watch?v=TCczTonLh-U&index=1&
    list=PLFCAD2E30057D0F4F

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pityesz :)) az idén én is kipróbáltam ezt az ajánlott csoda módszert, nekem ki sem kelt semmi:))
      Szóval tőlem, vagyis a rezgésemtől, amit átvettek ezek a szegény magok, úgy tűnik meg is álltak a fejlődésben :))

      Törlés
    2. Azért vigyázz, véletlen le ne nyelje majd azokat a magokat! :o)
      Miért nem elég a tenyeredben tartani?

      Törlés
    3. ...jogos:)

      A kérdést Géczy Gábornak kellene feltenni, én tőle szedtem a nyálazós verziót!

      https://www.youtube.com/watch?v=Z6SdyjhlwWc

      Törlés
    4. Nos idén, a szélsőséges időjárás miatt tök mindegy volt ki milyen vudu-, kabala-, vagy DNS-átadós nyálazós módszert alkalmaz, ugyanúgy ízetlen lett a paradicsom/paprika - ha egyáltalán kikelt.
      Így utólag jobb lett volna nyáron palántázni, és most ősszel keltetni, talán jobb lett volna a termés.
      Hát ez van, minden év más és más ilyen szempontból.
      Paradicsom nem lett jó, viszont málna van roskadásig (még mindig!)

      Törlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. NaB+... *
    Azért ez nem semmi....:-)
    Itt ez a nejlonparaszt, a propaganda filmben háttérzajilag permanensen bőgő tehenekkel, és megmagyarázza, hogy milyen fasza a hullámpapír/fűnyiradék/háztartási hulladék kombó a Földanyának.
    A tehénszar helyett, ugyebár....
    Amivel nyilván én sem kenném össze a teszkóból frissen vásárolt, kertművelésre első ránézésre is tök alkalmatlan steril műszereket.

    *Ez nem a nátrium-benzoát plusz...:-)

    mj


    VálaszTörlés