2015. március 30., hétfő

Nem érünk rá, nem érted? - mondja a szenzor a másiknak

Ismered azt a viccet, hogy "Két szenzor találkozik a sivatagban..."?
No itt egy újabb baromság, ami szinte üvölt Quedra mester humoráért!
Meg is próbálkozok vele rögvest! :)


Legelébb. Kellett nekem tudományosnak címkézett cikket olvasni? Esélyes nem, de má' mindegy. Szóval. Két csóka kertipartizás közben (vagy ki tudja hol és hogyan) jól megtanáta egymást meg a megoldást is. Sörözés mellett. Vagy helyett. Ez nem derült még ki, utóbbi esélyesebb.
Szerintük "Harminc éve senki sem nyúlt hozzá a telefonáláshoz, és még ma is minden egyes beszélgetés ugyanazzal a kérdéssel kezdődik: Jókor hívlak?"
Megaztán:
A két csóka által kifejlesztett "Caret nevű app pontosan kiírja a VIP kapcsolatoknak a tartózkodási helyet, és hogy alkalmas időben próbálnak-e felhívni minket."

Hm. Van némi gondom ezekkel az arcokkal. Mármint nem is az arcokkal, hanem inkább az újításaikkal.
Mertugyebár. Ha az illetőnek (történetesen például nekem) nem alkalmas a hívás fogadó oldali lebonyolítása (értsed: zöld gombbal történő felvétele), akkor ha a kutya macskát eszik is nem veszem fel. Mármint az illető. Vagyis én. Az illetéktelent. Vagyis, az alkalmatlankodót.
De. Az nem fér a fejembe, hogy miért is kellett erre rácsodálkozó arcoknak beleölni kitudja mennyi fejlesztési összeget és időt?  Ja? Hogy nem volt jobb dóguk?
Értem. Vagyis nem, de menjünk tovább! :)

Aztán. Van némi gondom itten az autómatikával is. Jelesint, pont az autómatikás fícsör:
"A Caret azonban a telefon szenzorait használja, és automatikusan be tudja állítani a státuszunkat. Például a GPS által mért sebességünk alapján azt, hogy vezetünk."

Értem már. Hogy haladni kell a korral (no meg a sebességgel), de. Csak én gondolom úgy, hogy akinek a marokban (és/vagy zsebben) viselt kommunikátorának szenzora azt a jelzést küldi ki mindenfelé a világba, hogy ez biza most itten sebesen megy A-ból B-be, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető vezet is? Csakmert... ha jól emlékszem, van az autókban ilyen anyósülés-féle is, megaztán hátsóülések is szoktak lenni (máramelyik kispolgári módozatúban). És ha jól tudom léteznek még buszok is. Meg vonat. Hajó. Repülő. Szőnyeg. Bármelyiken utazhatunk amikor épp alkalmatlankodik valaki, és akkor már ne is vegyük fel, mert éppen sebességben vagymuk? 
Ezen jót kacarásztam. Vagyis inkább kaparásztam. Az arcom.

Nem elég? Van még...
"Az eszközök a Careten keresztül a kapcsolatainknak küldenek bővebb információt rólunk, és az ő életüket teszi boldogabbá az app. Erre az esetre jó példa, amikor az autó beépített navigációja van összekötve a telefonnal. Így a VIP kapcsolatok látják, hogy hová tartunk és mikor fogunk odaérni. Esetleg a feleségünk ránk csörög, hogy álljunk már meg a közértben, vegyünk ezt-azt."
Ja... Nem tudom kit tesz boldogabbá az én nyomonkövetésem, de talán ezt haggyuk is. Mellesleg...a billentyűket naponta sokszor nyomkorászó srácoknak talán nem, de másoknak azért még lehet privát (értsed: offlinle) életük, vagy egyéb magán/görbe/félrekúró útjuk, amit nem feltétlenül szeretnének megosztani. Másokkal... VIP kapcsolatok ide, feleség oda. Pláne.

Megaztán. Nem vok egy keményen drogozó kisember, de valahol csak laknia kell az embernek.
"Amikor a telefonunk egy másik intelligens eszközzel kommunikál, az nekünk lesz jó. Ilyen például az az eset, amikor a mobil közli, hogy mindjárt otthon vagyunk, be kéne kapcsolni a légkondit"
Jó kis trükk. Azaz... lakását éppen kiraboló gazdasági bevándorlóknak épp jól jön majd az infó, ami a légkondi bekapcsolása jelez nekik. Jelesül: a gazda hamarosan látogatást tesz ingatlanjában. Ideje lépni. Mármint olajra. 

Ésmég. Sok egyéb okosságot is említ a lent belinkelt cikk, hanem. Egy tulajdonságát mindenképp érdemes még talán kiemelni. Vagy nem, de kinek hogy. Mégpedig:
"A telefon szenzoraira épülő státuszbeállítás csak az első lépés, mondta Patvarczki. Olyan platformot akarnak kifejleszteni, amelyre további appokat lehet építeni. A rendszert össze tudják kötni online játékokkal, például a World of Warcrafttal, így a gémer haverok látják, hogy mikor léptünk be a virtuális világba."
 
Ja. Mindenképpen dicséretes szándék a gémer haverokat pofánvágni egy infóval, miszerint éppen beléptünk az emlegetett orkhentelős virtuális zónába, csakhogy... mi van akkor ha a gémer havernak meg pont alkalmatlan az infó fogadása, mert mivelhogy éppen trónok... izé trónol harcát játssza egy eldugott helyen? Akkor majd a mi okos szenzoraink által küldött "most alkalmas a game gyere haver!" impulzusra érkezik a haver mobiltelefonjának "nem érek rá bmeg" impulzusa? Vagyis... orkok helyett szenzorok csatája lesz ez innentől?
Teljesen össze vagyok zavarva. Már ha. Komolyan érdekelne.

Jó kis fejlesztés ez... De. Köszönöm, részemről ugyan ölhetik még bele számolatlanul a milliókat, én inkább nem óhajtok szenzorálisan informálni senkit arról hogy éppen sebesen (!) futok a WC-re a telefonommal a kezemben és ezért, vagy már éppen odaértem és azért nem érek rá felvenni... :P


Szóval... nem kenyerem az erőszak, de... a fent bemutatott fejlesztést fejlesztgető csókákat tán jobb lett volna még idejekorán elküldeni rendes munkát végezni, vagy - ha némileg jobban vág az agyunk - ideje előtt hátbabaszni egy okos szívlapáttal.  


Ja, a link.
http://index.hu/tech/cellanaplo/2015/03/30/caret_anka_marton_patvarczki_jozsef_logmein_startup/

(bocs a plágiumért, a hsz-ek között jöhet az eredeti, hamisítatlan!) 


6 megjegyzés:

  1. Hja kérem, úgy tűnik a "csordaszellemben"nevelkedett és szoccializálódott,
    önnönmagukkal mit kezedeni nem tudó elkényelmesedett arcoknak ez kifejezetten
    'megváltó' hangulatot fog okozni...s kéjes, túláradó örömmel fogják nyugtázni az irigy/elismerő pillantásokat a csorda többi tagjától.Természetesen a hátuk megett megint az összesúgó/utálkozó kijelentésekkel mit sem törődve libbennek tovább sietve,mivelhogy sűrgős halaszthatatlan vásárlási 'elintéznivalóik'vannnak...persze csak futólag látva mindezt a kütyünyomkerálás közben...
    ...aztán a rohanásból hirtelen koppanva bucijukkal a lámpaoszlopnak ocsúdnak fel,
    s mérgesen szidva az app teremtőjét, hogy a mai korban erre miért nem gondolt.
    Nem kell félreérteni nem a technológiával lenne a bajom hanem...........és ide sok mindent lehetne sorolni...kezdve azzal mit is áldozunk ezekért elsősorban a Föld
    erőforrásaiból és csak másodsorban az Emberségünkből! A többit meg sorolja más.
    Mindenesetre elgondolkodtató a helyzet...pláne, hogy tényleg nincsenek véletlenek!
    Köszönöm...!

    VálaszTörlés
  2. Noakkó...

    Felvezetésnek.
    "Harminc éve senki sem nyúlt hozzá a telefonáláshoz"
    Ja. Úgyértik, ők nem. Megoszt... mindent el kell kezdeni valamikor.
    "és még ma is minden egyes beszélgetés ugyanazzal a kérdéssel kezdődik: Jókor hívlak?"
    Tényleg? Nálunk bemutatkozással. De mink konzervatív vénségek vagyunk.

    Persze... Nem teljesen értem minek mégegy "saját akaratodból kiszolgáltatsz" módszer? Hacsaknem a mocskos anyagiak miatt. Ugyi...
    Azt meg, hogy a ilyen-olyan módon közölt adat/informácijó kinek, és meddég a tulajdona/terméke, azt többdiplomás figurák is fejvakarva tologassák a megbízóik érdekei szerint.
    Továbbá. Ha mán jobban belegondolok (bár nem vagyok telefonos arc) a fo... mindőnk kedvenc közönségesódala, a googli (aki ugye a haverunk), meg a franc tugya miféle izék a cellaadatok alapján kiváncsiskodnak. De attól, hogy még egy szoftvert írunk, és (ugyanmán dehogy lopás/ipari kémkedés) tukmálunk rá a onlány világ nékül létezni se tudó fickókra, attól még a telefonálást magát nem változtatyuk ám meg. Csak átaltesszük a mai (hűde)okostelefonok felhasználásával a internyetre. És. Ennyi.
    Mocsokmód megtekinteném ezt a remek agyar tanálmányt pédául egy tizen-huszonéves maroktelefonon. Hamán villognak a srácok a "telefonálás megváltoztatása" szlogennel.

    Apró megjegyzés még a végire: Nem vót okos húzás pont a Warcraftot felhozni példának (de ez vonatkozik az összes MMO gamára), mer' a gémer haverok így is lássák mikor lépünk be az onlány világba. Bizony. (Tecciktunni... felugor egy apró ablakocska, hogy "XY" bejelentkezett.)

    Szóval, aki ráizgula erre a okosságra, az szórakázzon vele szépen. Magam megvagyok néküle. (Igaz. Lassan haladok a korral mer' lett okostelefonom - csak butítva használom, mer' ritkán engedem Net közelébe. Deugye...)


    Amúgy. Jó próbálkozás vót bloggazdi. ;)

    VálaszTörlés
  3. "Ja? Hogy nem volt jobb dóguk?"

    Volt. De ők úgy gondolják, hogy ez milyen jó és ez a Szabadság. Szabaddá tesz, ha mindenki tudja, hol jársz, mit csinálsz és miért nem vagy elérhető (egy bánzsidzsámping-jelentést azért megnéznék - "Giling-galang, feleség! Mindjárt leér! Hívd, hogy hozzon halat ha már ott van!"). És ezért békén hagynak. Ez a Szabadság. Nekik. (És az ügyes kommunikáció miatt másoknak is ez jelenti majd a Szabadságot. Mit nem értesz…?!
    :)
    Üdv,
    Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)
      Bizonyos értelemben, a szép színes dobozon belül tényleg szabadon lehet garázdálkodni. Szabadság elv-társak! :)

      Törlés
  4. Imádom a humorod és az írásaid, mintha a saját gondolataimat olvasnám kicsit kisarkítva, stílusosabban.:)

    egy névtelen Olvasó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia enO (!),

      Egész jó kis monogram (!) jön ki az aláírásodból, pláne ha visszafelé olvassuk! :))

      "mintha a saját gondolataimat olvasnám"

      Sokszor megkaptam ezt már. A gondolataim időnként sokunké, és van úgy hogy én ki is "mondom": :))

      Törlés