2015. április 27., hétfő

Lazuljunk: Szerelmes biciklisták

Bizonyára sokunknak vannak élményei a Balatoni Nyárról, ilyenek és olyanok, és a nyár közeledtével ezek az emlékek időnként előbukkannak - pláne ha 640x480 pixelben jön az ember arca elé a minta. A víz finom és állandó lötykölődésétől csobogó vízparton születtek már marhaságok és előremutató gondolatok is. A következő idézet nem biztos hogy könnyen besorolható, mégis jó.
Másik idő, másik korszellem. Mégis... valahol ugyanaz, mint ma. 
Nincs szükség nagy szavakra, most ez jött, na! :)

"Miért tőlem várod a megoldást? Mi vagyok én? Hát idefigyelj te marha. Azt hiszed én el vagyok magamtól ájulva? Három éve kitartóan rajzolgatom a teheneket, meg a lábfejeket. Gyűjtögetek. Minden zavaró dolgot kiiktattam az életemből. Szerelmet. Politikát. Szóval mindent ami egy kicsit is kiborítana... csakhogy a Nagy Műre tudjak koncentrálni. És hol ez a mű...? Nem merek nekikezdeni. És nem is tudok. Csak a szám jár, hogy mit nem kell, de hogy mit kell, ahhoz gyáva vagyok. Ez az én nagy harmóniám. Hát mit tudok én neked mondani?"

"Megváltoztál fiacskám, hiába is tagadod. Eddig csak a világgal voltál elégedetlen. Most magaddal is az kezdesz lenni. Ez már egy pozitívum, akárhogy is vesszük.




Az ego tökéletes leépülését láthatjuk ebben az alkotásban, ahogy addig-addig kapja a pofonokat az élettől, míg megszelídül. Ha nem, azzal nincs baj, akkor folytatódik tovább a pofozkodás. De amint megszelídül, rögtön tisztábban átlátja az egészet. És hogy mi a nyavalyát keresek egy ötven évvel ezelőtti filmben?? Nem tudom. Talán valami átfogót, valami egyetemeset. Jó lenne ha készült volna 200, 300, 3000 évvel ezelőtt is film! (vagy készült, csak nem tudunk róla?) Jó lenne látni miről beszélgettek másik idő másik emberei, vajon mi foglalkoztatta őket? A fennmaradt írásos emlékek csak a töredékét tudják átadni a korszellemnek, (így vagy még ígyebb lesz a miénkkel is...). Vajon hogyan szóltak egymáshoz, hogyan humorizáltak, mivel ugratták egymást, ha egyáltalán viselkedtek így? Milyen szavakat használtak gondolataik átadására? Volt-e idő, amikor erre nem is volt szükség? Ezernyi kérdés, válasz a nagy üresség...

Miközben ezt írtam (a sétálóutcán egy padon ücsörögve), jött egy "öltönyös Jézus" - mostanában ellepték e környéket ezek - és finoman megkérdezte, hogy tudnék-e segíteni a munkájában három kérdésre válaszolva. Csípőből elhajtottam. Nesze neked, leépült egó, mi? "Nem érek rá" - mondtam. Ja, egy padon ücsörögve, nyomkodva ezt a szart. Miért hazudtam neki? Mert zavart, hogy napszemüvegen keresztül szólt hozzám, és így nem volt szem-lélek-kapcsolódás? Vagy csak mert már nem az első, aki leszólít valami baromsággal? Mert az a tapasztalatom, hogy bárki aki kínálni akar valamit nekem, az elsősorban magának akar jót? Pedig lehet hogy pont a választ küldték, de én elhajtottam...
Menthetetlenül kezdek embergyűlölő lenni...

Pedig tudom hogy mennyire egymásra vagyunk utalva. Mindenki a másikból él, ebben nincs vita. Nincs ember aki önállóan mindent saját magának állít elő, és csak a kétkezi munkáját használja. De akkor ezek szerint megengedett a másik átbaszása is? Az átverés, mások kihasználása a rendszer része, nem? Láttad azt a Audi-t azzal a bróker gyerekkel? Tudod hány ember pénze van abban kocsiban fiacskám? Akkor ezek szerint ez ugyanúgy Isten eszköztára mint minden más, nem? Hiszen ha egymásra vagyunk utalva, egymásból élünk, akkor minden eszköz megengedett nem? Vagy ha nem a rendszer része, akkor mikor vált azzá? És miért? Miért utálom ezt? Miért kezdtem el megbocsájthatatlanul megutálni az embereket és ezt az egész társadalmi berendezkedést??

Pár nappal ezelőtt ugyanott ültem, a zsúfolt sétálóutcán egy padon, ebéd után emésztgettem, és eltelt vagy negyed óra mire rájöttem, hogy emberre még csak nem is néztem. Nem érdekeltek. Pedig jó sokan elmehettek mellettem, rémlenek valamilyen lábmozgások... E helyett a pad előtti performanszot figyeltem, amit a galambok adtak elő. Az egyik lánygalambot (hogyan mondják eztetet?) kerülgette egy fiú. Tavasz van, beindultak a párzási algoritmusok. Jól felfújta magát, szépen huhogott, ám a lánynak mégsem kellett. Illetve kellett, de csak kellette magát. Hát micsináljunk? Ez is az algoritmusuk része. Le kell játszaniuk ezt a performanszot. Egyszer csak jött egy másik ifjú titán is, no onnantól már ketten adták elő a szépet a hölgynek, ám annak ez se tetszett jobban. Elfordult, arrébb tipegett, felcsípett egy gilisztát, de kiderült csak gally volt, megint arrébb lépett, másfelé tekingetett, tudomást sem véve a mögötte sertepertélő széltolókról. Egy idő után megunták a srácok, elkezdek ők is csipegetni a kavicsok között, gőzöm sincs mit, de olyan hozzáértéssel, hogy csak lestem. Aztán jött még egy csaj. Neki is bepróbálkoztak, az is húzódozott, az anyjaszentségit! Hát hogy lesznek így kisgalambok kisanyám?! - gondoltam. Minek kéreted magad, a vége úgy is ugyanaz, mint minden évben! Tudom, tudom, a programod része... És ekkor jött a feketeleves: megérkezett egy fiatalabb srác, és ahelyett, hogy a lányoknak tette volna az arcot, az egyik hímhez ment oda dörgölőzni... Hát mi folyik itt - kérdeztem - már nálatok is eluralkodott a deviancia? Aztán arra gondoltam, biztos csak testvérek... az öcsi odabújt a bátyjához, hát miért baj ez? Szóval így elvoltam vagy negyed órát, mire felocsúdtam, hogy a körülöttünk zsibongó emberekre rá se pillantottam, a galambok mintája teljesen lekötött... 
Visszafordíthatatlanul kezdek mizantróp lenni.

Már az is zavar, amikor a szomszédok a gyereknapot szervezik, hogy hová, kikkel üljünk ki egy asztalhoz... Nem akarok... Miért zavar? Mi az istenről (!) tudnék beszélgetni? Politikáról? Csak összevesznénk. Csajokról? A gyerekek előtt? :) Kajákról? Azt enni kell, nem beszélni róla. Sportról, kocsikról? Egyik sem érdekel. Világnézetről? Nem értenék... Nem vagyok már odavaló, hát baj ez? Csak én érzem magam különbnek, vagy tényleg így van?
Végérvényesen kezdek emberkerülő lenni.

Ma az ebédnél bejött a terembe egy fekete csaj, rögtön fennakadt rajta a szemem. Csinos kis teremtés volt, az már biztos... néztem a válla finom vonalait, arányos testét, tenyérnyi melleit, szép fekete göndör haját, gyönyörű mélyen ülő szemeit... hanem aztán leült elém a másik asztalhoz, és megcsapott az a bűz. A fürdetlenség félreismerhetetlen szaga... És biztos hogy belőle jött, mert előtte sokáig nem volt mozgás a teremben, csakis ő, az új érkező lehetett a szag forrása. Elment az étvágyam! Legszívesebben odamentem volna hozzá megkérni, hogy ugyan fürödjön már meg! Erre megszólalt "egy kérdező" a fejemben, hogy "és ha nem teheti meg, amit te igen, hogy minden nap fürödhetsz? És ha náluk ez a szokás, ez a kultúrájuk része? Hát hogyan akarhatod te régi korok embereit megismerni, ha még a szagukat sem bírod elviselni? Szerinted a régi korok emberei mindennap fürödtek, és ennyire túltolták saját testük "higiéniás" mérgezését?" Ledöbbentem. Ezek a kérdések sebészi pontosságúan belém martak, és elszégyelltem magam. Hát hol jövök én hozzá hogy bíráljam a másikat, csak mert nem olyan mint én? Csak mert valamiféle mostani társadalmi elvárásnak nem felel meg? Ekkora ökörséget...
Valami végérvényesen megváltozott bennem...
   
"Megváltoztál fiacskám, hiába is tagadod. Eddig csak a világgal voltál elégedetlen. Most magaddal is az kezdesz lenni. Ez már egy pozitívum, akárhogy is vesszük.  "

Na de nem számít, jön a nyár, lehet letekerni a Balcsira bicsajjal... ööö akarom mondani bicajjal, sátorral, vágyakkal. 
Haverok, buli, fanta. 
Hát nem egy fasza minta? 

Kell ennél több? Mint a galamboknál...

(új algoritmust kérek, ez az enyim bedöglött)


39 megjegyzés:

  1. Egyik ismerősömmel beszélgettünk a hétvégén. Arra a megállapításra jutottunk, hogy igazából mindkettőnkön eluralkodott az emberundor... Nem tudom ki hogy van vele, de én úgy érzem ez 26 évesen kicsit korai... Másoknak legalább ott a család meg karrier. A karriert világ életembe leszartam...Nem nagyon foglalkoztam soha azzal hogy éppen egy gyorsétteremben sütöm a krumplit vagy éppen mérnökként melózok... Mindig ugyan oda lyukadok ki... Ez a világ nem úgy működik mint ahogy kéne... A család tök jó lenne csak elég nehéz olyan lányt találni akiről 20 perc beszélgetés után ne jönne le a sötétség és kilátástalanság... Pár téme ami szóba került a hétévégn egy lánnyal:
    -éden hotel (nem vágom)
    -műcici (ez most komoly?)
    -nyaralni akar egész nyáron (pénzpénzpénz)
    -nála alap hogy legyen kocsi stbstb...
    Üdv:Shíva

    ui:sajnos sikerült azonosulni az írással, két kismacska jobban leköt mint bármelyik ember a környezetemben....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán azért van ez, mert a két kismacska (meg a galamb) még a természetes programját tolja, míg az ember már mintha nem.... Nem tudom hogy az emberiség siklott ki, vagy inkább csak én. Vagy mindkettő, is-is, vagy csak megártott a hirtelen meleg, vagy csak tavaszi fáradtság uralkodott el rajtam.

      Amúgy át tudom érezni a problémád, ha ma kellene "becsajoznom", nem menne. És nem azért írtam ezt a fentit, mert visszasírom az átcsajozós balatoni nyaralásokat (mert ilyen nem is volt), hanem mert valami egészen fura történik. De "le" kell mennem hozzá egészen a "magomig" hogy megértsem. Elmondani képtelenség.

      Törlés
    2. Nem tudom, de korábban itt a Meseszobában is olvastam olyan teóriát/véleményt, hogy most az a korszak/időszak jön amikor az emberek befelé kezdenek fordulni... - Kicsit összevagyok már zavarodva ez ügyben és lehet, hogy csak azért érzem így mert annyit olvastam már ebben a témában hogy tudatomon kívül is hatással van rám - ...De valami pont ilyesmi játszódik le bennem... Keresem a természetet nemérdekel kivel mi történik, már a sport se köt le annyira mint régen... És mindenhonnan a teljes kilátástalanság sugárzik... Holott mikor még kőkemény napról napra élés volt teljes volt a boldogság... Az ember, ha nem bírja ezt a kettőséget átlépni akkor viszont szép lassan beleőrül... Ami megint olyan dolgokhoz vezet, hogy mégjobban kirekesztve érzi magát... Deez se jó meg az se jó...
      Ez a kedvenc helyem a neten, kb. egy éve olvasom a blogot, de már minden bejegyzést kivégeztem (Túl sok a szabadidőm? :D) itt is ez a tendencia... Utóbbi 3 bejegyzés elég depis...Úgy látom nem vagyok egyedül az érzésekkel.
      Üdv:Shíva

      Törlés
    3. Tartunk hazafelé barátom, ezért kell a tisztulás, elengedés, most határozottan ezt érzem.

      Ezt hallgatva még inkább:

      https://www.youtube.com/watch?v=5g7j0TrYKMk

      "Am looking for ways, back home"

      Törlés
    4. Biztosan el "kell" engedni...? ...Mert végül...:)

      https://www.youtube.com/watch?v=RBumgq5yVrA
      http://www.hotdog.hu/dalszovegek_magyarul/p-s/passenger-let-her-go

      Nincs más út...?
      (Szerintem VAN...:)

      Szép Napot!

      Törlés
    5. Vagyis "csak" egy ici-pici dolgot "kell" elengedni...
      én-t...:)

      Szép Napot!

      Törlés
  2. Hali!

    Már több bejegyzésnél előfordult, hogy hozzáakartam szólni, de mire odajutottam volna más már leírta azt amit akartam. Na de most, gondoltam azért jó ha több helyről jön a megerősítés :)

    Én még kiegészíteném az emberutálatot a munkautálattal is, bár nyilván összefügg a kettő. Nem motivál semmi, nem akarom hogy fejlődjön a cégem, hogy nőjön az meg főleg nem. Úgyhogy mindig oda jutok, hogy jön ami jön, aztán lesz valahogy. Már ott tartok, hogy inkább túrnám egész nap a földet mint a gép előtt üldögélnék, pedig ez nálam tényleg nagy szó, mivel azon kívűl hogy néhány éve az erkélyen próbálkozok a mikrokertészkedéssel, sose csináltam ilyet.

    Egyébként meg régen rss olvasó kellett a sok bloghoz amit követtem, de most már csak ide járok olvasgatni, mert úgy érzem hogy sok itt a velem hasonszörű ember, és túllépek azon, hogy nem túl emberbarát az a komment felület :)

    tapir

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fú, igen a munkahely szintén telitalálat. Ez az állandó "növekedési kényszer" beteg nagyon. Én a stagnálást, a nyugalmat, a biztonságot keresném, de ezek a tulajdonosok és menedzser szemléletű törtetők még ezt nem értik. Fájdalom ami zajlik céges körökben..

      A másik ilyen az iskola... leragadtak a XIX. században... annyira hidegen hagy hogy mit akarnak, annyira nem érzem magaménak már a "rendszer"-szemléletüket. A sok apró kis faszságaikkal együtt... és ha nem vagy ott az iskolagyűlésen, - ahol gondolom mekkora horderejű bejelentéseket tehetnek (kb. hogy miniszoknyában inkább ne járjunk iskolába), - akkor már kész elástad magad. Nem is tudom hogy fejezzem ki, talán jobb ha a komikushoz fordulok, szépen megfogta a lényeget:

      http://index.hu/napirajz/2015/03/27/finn_modszer/

      Törlés
    2. Munkaundor: már konkrétan hányingerem van a szótól is, hogy hogyan legyünk "eredményesebbek".

      Törlés
    3. További hányingert keltő szavak, ízlelgessétek, (remélem)ez a múlt:

      Motivációs tréning!
      Teljesítményértékelés
      Kompetenciamérés
      Projektszemlélet
      Árbevétel arányos fedezet
      Kickoff meeting
      Mérföldkő
      fyi (ez különösen ocsmány)
      ASAP (ez veri az előzőt is)
      Felelősség
      Sikeresség
      Jogszabályváltozás
      Piaci szegmens
      Pozíció!
      Kommunikáció!
      Információ áramlás...
      Projektmenedzsment
      stb........

      Mindegyikhez esszét tudnék írni, de minek is, inkább már levakarni kellene ezeket magunkról, a fene vinné el...

      Törlés
    4. Szerintem a multik a teremtés legfőbb szolgálói…. ezek a szervezetek ontják magukból a „hétköznapokban” csalódott, az élet mélyebb értelmét kereső egyéneket! :)

      Törlés
    5. fyi - for Your information - nem tudod? nehalljámánmeghüjén c.rövidités
      ASAP - as soon as possible - tegnapelőtt is késő lett volna

      Továbbiak: csapatépités (elmegyünk-eszünk-iszunk-jót mosolygunk egymásra, aztán meg egész évben rühelljük egymást tovább), a csapatszellem (föntről lefelé tapos, lentről fölfelé nyal) és az "egyperces töltet"(napi okosság emajlban, mostanság éppen a "The Powell Principles – 24 Lessons From Colin Powell Battle-Proven Leader"-ből)

      Törlés
    6. Ó, jól ismerem én e rövidítések jelentését, nem is ezzel van a baj, hanem a használatukkal. Például nálunk az önmagában küldött, egyéb infót nem tartalmazó fyi ("figyi-levél") -hez nem teljesen a "csak-hogy-tudd" értelmezés párosul, hanem sokkal inkább a "küldöm-neked-is-tudjál-róla-és-kezdj-el-vele-foglalkozni-anélkül-hogy-erre-külön-instrukciókat-kapnál" c. történet.

      Továbbiak:
      Szlájd (továbbképzésen)
      Líd (továbbképzésen)
      Flipcsárt (továbbképzésen)
      Továbbképzés!

      Hátborzongatóak! :)

      Törlés
    7. "Szerintem a multik a teremtés legfőbb szolgálói…. ezek a szervezetek ontják magukból a „hétköznapokban” csalódott, az élet mélyebb értelmét kereső egyéneket! :)"

      Telitalálat! :))

      Törlés
    8. Kedves Mazsi! A foglalkozásod szabad döntés eredménye. Én pl. frissen végzett diplomásként be se tudtam kerülni az ilyen piacorientált helyekre, pedig voltam még bankban is állásinterjún. Úgy látszik, kiült az arcomra, h nem tudok azonosulni a világnézetükkel: a cél a pénz, pénz és még több pénz. De nem nevezném magam ezért lúzernek, az állami szektorban megtaláltam a helyem: igazán személyreszabott gyámügyi és gyermekvédelmi előadóként dolgozni.
      Szóval csak azt akartam mondani, h nem vagy te ide bebetonozva, bármikor pályát lehet módosítani és nem feltétlenül a vad versenyszférában vagy legalábbis másnak dolgozva. csak egy kis bátorság meg némi megtakarítás kell hozzá.
      Bár az is tény, h Szeged környéke nem a kánaán munkaügyi lehetőségek szempontjából. De aki mer, az nyer.

      Törlés
    9. Így van. Csak nálunk a nejem már belevágott a kisvállalkozósdiba, ami azt jelenti, hogy egyik hónap nullás, a másik meg mínuszos, így nem biztos hogy jó ötlet ha én is bátorkodok-merészkedek, kell a fix.
      Még, amíg nem válunk fényevővé. :)

      Törlés
  3. Startup kimaradt :)

    Úgy látom mély sebeket téptem fel, talán jobb is, hogy ritkán szólok hozzá :)

    Ez pedig egy jó cikk a témában: http://wetiko.hu/2014/12/a-bullshit-allasok-jelensege/


    tapir

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Tegyük fel, azért alkalmazták őket, mert kiváló asztalosok, aztán rájönnek, hogy elvárják tőlük, hogy idejük nagy részét halsütéssel töltsék. " - a feleségem ápolónő a kórház gyermekosztályán- mert ezt szerette volna csinálni világéletében. Mi teszi ki a munkaidejük egy (jó) részét? Számlázás..

      Törlés
    2. Én világéletemben szerettem rajzolni, alkotni, erre mit csinálok egész nap? Karaktereket és számokat püfölök be billentyű segítségével.
      Én rontottam el? Minden bizonnyal.
      Tudnék változtatni? Igen.
      Rajtam áll? Csakis.

      Akkor mi a szart sírsz bmeg!!! :)

      Törlés
    3. Jó a bullshit cikk!

      MO-n pl. 65% a szolgáltatásban dolgozók aránya… 10-ből több mint 6 ember tanácsadó, manager, hivatalnok, ellenőr, szarkeverő stb.
      30% az iparban munkálkodik, és csak 5% az őstermelő. Rendkívül rosszak az arányok.

      Törlés
    4. Eszedbe ne jusson, hogy ritkán szólsz hozzá Tapir:)
      Nézd meg mit kihoztál a Fiúkból. Hála isten itt van egy csokorba összeszedve egy csomó hányingert keltő kifejezés.
      A motivációs tréningtől kezdve a startupig.
      Legalább nem egyenként kell összeszedegetni őket. Mehet mind szépen így együtt a kukába.
      Valakinek mutattam napközben ő is odáig volt a gyönyörűségtől, hogy milyen szép precíz munkát végeztetek.
      Szóval ez mehet oda ahová való és adja át helyét a valósnak.

      ..sok örömöt az újhoz ami jön helyette:)

      Éva

      Törlés
    5. Már napközben éreztem, hogy fontos témát érintettetek, de most este megkaptam hozzá a képi megerősítést is.
      A kedvenc országjárós műsoromban éppen tapírokat etettek és simogattak.
      Imádom az ilyen visszajelzéseket:)

      Éva

      Törlés
    6. Jó hát ha az univerzum akarja, akkor nem fogom be :)

      Még az jutott eszembe erről, hogy mennyire egyszerű lenne jól működtetni egy könyvesboltot mondjuk (a barátnőm révén van rálátásom az ott folyó különféle ösztönző módszerekre). Csak annyit kéne tenni, hogy összerakni egy csapatot akik szeretik a könyveket, és hagyni hogy beosszák az idejüket, csinálják a dolgukat és persze rendesen megfizetni őket. Szerintem nagyon meglepődnének az eladási görbe emelkedésén, de nyilván jobb majmolni a "bevált" amerikai módszereket :)

      Pár éve egy erdélyi vállalkozó mondta, egy kerekasztal beszélgetésnél hogy bevezette a cégénél, hogy mindenki azt csinál amit éppen szeretne, és meglepő módon nem az lett hogy rászakadt egy csomó senki által nem kedvelt task (ezt mehet a szógyűjteménybe) hanem még kevesebb is lett a dolga. Nem nagyon hitte el neki senki, hogy az működhet, persze rajtam kívül :)

      tapir

      Törlés
    7. Ez az!! Pontosan így fogunk működni. Onnan tudod, hogy jó helyen vagy, ha már akkor is csinálnád ha nem kapnál érte fizetést. Mert örömödet leled benne.
      Annyira más lesz az új működési módunk, hogy most még fel sem tudjuk fogni. Tényleg szupramentális!!

      ..és amit írtál az még csak az átmenet:)

      Éva



      Törlés
  4. "Csak én érzem magam különbnek, vagy tényleg így van? " - Nem vagy jobb és nem vagy rosszabb se. Egy vagy Te is. Én is.
    (amikor igy kiszól a depresszió, nem árt, ha tudod, mit is szeretnél.. ha teljesithető, teljesül- és az se lesz jó- ha pedig időben távolabb teljesül, akkor meg már nem is emlékszel- max.bevillan vagy belédcsap mint egy villám a felismerés, hogy Baz+)
    *****
    Oktatás: a gyerekeim nem "olyanok", mint "én". Az oktatási rendszer se lett jobb, ők se igazán tanulnak-olvasnak (én meg nem voltam szertorna országoson soha, a fuvolát meg sem tudom fogni, gitáron még csak valamit elpöntyögök.. :P ).
    A történethez kell még Evetke (nevezzük igy, mivel mindenki képzel valamit és Ő pont nem olyan :) ). Evetke zsirötös, külön(szerb-angol-mit2domain)-órás és anyukája munkatársnőm. Szerb-dolgozat: Evetke négyes, Jutka horog.. következő órától-másnap- lehet javitani (szertorna országos), következő nap mindketten megkisérlik a javitást (E.ötösért,J. a pozitiv osztályzatért)- egyiküknek sem sikerül (E.anyukájától hallom..)
    Kérdőre vonom lányomat atyai szemráncolások közepette.. és akkor a másik látószög.. ugyanis padtársak és Jutka lesúgta neki az olvasmányt -amit tudott, együtt tanultuk- mert a másikat-amit irnia kellett volna, de oszlopok szerint irják A-B csoport- épp nem.. :D

    Az egyik szemem sir, de a másik nem..

    VálaszTörlés
  5. (Baz+ Mazsi, ez a film olyan sok rétegű, mint a vöröshagyma.. minnyá sirok.. :D )

    -Sok szimbólum van benne.. - És az baj?
    -Először azt hittem cinikus vagy, aztán rájöttem, hogy csak őszinte..
    -Ingerel, hogyha romantikus csomagolást adunk a dolgoknak, rögtön szalonképessé válnak.. (avagy ne legyenek illúzióink: aki udvarol, az b@szni akar..)
    -.. engem ez a hányinger-szépség idegesit..
    -Nekem még nem volt fiúval dolgom.. -Egyszer el kell kezdeni.. (mondom.. 8D )
    -Miért Tőlem várod a megoldást?.. (nagymonológ közben egy "fityó" a háttérben- legénykorom autója.. :P )
    - MI A PROGRAMOD?

    ezt meg csak úgy a.. a filmből..
    https://youtu.be/-_nic0ZeOC4

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja, tele van jó párbeszéddel, de nem akartam az egész forgatókönyvet begépelni. :)

      Törlés
    2. (elnézést kérek: tegnap leirtam kétszer, hogy Baz+ Mazsi- most meg harmadszor :D )
      Valami átkapcsolódott :)
      "-Ingerel, hogyha romantikus csomagolást adunk a dolgoknak, rögtön szalonképessé válnak."
      *****
      Ötödikes történelem: római királyság-köztársaság-császárság.. görög-római "istenek".. (ontom a mellékinfókat és történeteket).. Minótaurosz legendája.. várjunkcsak.. hogy is- ott mi is volt..? félresikerült genetikai kisérlet? nemnem..

      "Várjunkcsak.. az a nő megb@szatta magát a bikával..?"
      *****
      (Wikipédia:)
      "A mítosz szerint mielőtt Minósz királlyá lett volna, jelet kért Poszeidóntól, hogy vajon ő vagy fivére lesz-e az uralkodó. Poszeidón Minósznak jósolta a királyságot és ennek jeléül egy fehér bikát küldött, amelyet Minósznak fel kellett volna áldoznia a jóslat beteljesülésekor. Minószt azonban elbűvölte a tengerből előbukkant fehér bika szépsége, nem ezt áldozta fel, hanem egy másik bikát, remélve, hogy Poszeidón nem veszi észre a cserét.

      Poszeidón haragjában őrületet küldött Minósz feleségére, Pasziphaéra, így az asszony szerelmes lett a bikába. Az ezermester Daidalosz segítségével Pasziphaé megtalálta módját, hogyan egyesüljön a bikával, és ennek a násznak az eredménye lett Minótaurosz. Minótaurosznak emberteste volt, bikafejjel és farokkal."

      Törlés
    3. "Az ezermester megtalálta a módját" a szerelem új fajtájának... Hm... Szép kis alak lehetett! :) Úgy látszik minden kornak meg volt a maga Qyburn-je. :))

      Törlés
    4. A bika, a bika korszak tulajdonsági körét jelentette, amit le kellett győzni, elsősorban belül. Ezért küzdött mind Gilgames, mind Héraklész a bikával...ezért van abból a korszakból minden tele bika ábrázolással, és
      ezért gyilkolnak a mai napig bikát a spanyolok a thrádi-ción nevében...Csak azt felejtették el észrevenni, hogy jelenleg két korszakkal odébb vagyunk már, és annak is a vége felé...
      Olyan, hogy görög-római istenek nem igazán vannak, vagyis csak áttételesen. A görög sziget és nem sziget világot kezdetben a Termékeny félholdról kiszorult/elvándorolt Ária népek népesítették be, ezt hívjuk ma Ménes-Mén-Mínoszi kultúrának. A "görög" kultúra alapjait ők fektették le. Később rájuk telepedő agresszív, nem árja (Dór-Jón) népcsoportok elűzve vagy asszimilálva az ott élő árjákat, ugyan átvették az élő hagyományokat, de azok már nem voltak képesek megújulni, ezért azok idővel üres mítoszokká váltak, majd egyre inkább materializálódtak, mert már csak úgy értették őket...
      Ugyanez történt az itáliai kultúrát megalapozó etruszk gyökerekkel is, csak ott a latin/digó népek vették át az irányítást...

      Szép Napot!

      Törlés
    5. (megpróbáltam nem túl finoman a gyereket felhomályositani, hogy mit is olvas- azon a szinten, amit még megért.. a görög-római "isteneket" pedig úgy értettem, hogy római istenek és azok görög megfelelői.. egyébként Thészeuszon- akinek "két apja volt" :P - egy ember és egy "isten" vagyishogy értelmezés kérdése, de a történet kb.mint az Immortelben- keresztül jutottunk el a Minósz bikájához)

      Igen, már rég nem a bikánál kéne tartanunk, de valamiért mégis leragadtunk.. :)
      *****
      Nem tartozik szorosan a témához, de bevillant tegnap egy filmrészlet alapján valami.. egy kib@szott rezervátum vagyunk.. az ősemberek szintjén, akik rakétákat lövöldöznek az űrbe- a gőzgép elvén szinte.. technikai civilizáció, amely aláirta a halálos itéletét a minőségszabályozás helyett a mennyiségszabályozással.. az egyre jobb helyett az egyre többel.. (három szóban összefoglalva: egyre több sz@r)

      (a Felhőatlaszból villant be az a jelenet, mikor a fehér ruhás néni a siklóhajóval ment az "ősemberek" közé.. ahogy mi megyünk az őserdőkbe.. ahogy.. mások.. hozzánk.. :) )

      Törlés
    6. továbbfejtvén az előbbit.. plusz.. zplus.. :)
      "A bika, a bika korszak tulajdonsági körét jelentette, amit le kellett győzni, elsősorban belül. Ezért küzdött mind Gilgames, mind Héraklész a bikával...ezért van abból a korszakból minden tele bika ábrázolással, és
      ezért gyilkolnak a mai napig bikát a spanyolok a thrádi-ción nevében...Csak azt felejtették el észrevenni, hogy jelenleg két korszakkal odébb vagyunk már, és annak is a vége felé..."

      És most jön a félig-"isten"-félig-ember Hős, aki majd kiönti a vizzel a HALra telepedett csürhét.. elmossa az ár..
      (a "hivatalok" kitakaritása és Augeiasz istállóinak kitakaritása között erős párhuzamot érzek.. )
      *****
      aki ezt a történetet kibogozza magának (megpróbálja :) , az érdekes felismerésekhez juthat :) (nyomok elszórva az előző hozzászólásokban is)
      "Zeusz tudott Héraklész születéséről és nem csak azért, mert az istenek királyaként mindenről tudott, hanem azért is, mert Alkméné az ő fiával volt várandós.
      Alkméné nagyon tetszett a főistennek – bár egyébként déd- és ükunokája is egyben a királyné –, ezért amikor Amphitrüón épp Alkméné kezének elnyeréséért harcolt és a menyasszony epedve várta vőlegénye hazatértét, Zeusz magára öltötte Amphitrüón alakját. Így minden nehézség nélkül bejutott a nő hálószobájába. Az éjszaka hosszát háromszorosra nyújtva egész éjjel szeretkezett vele...
      Születésének történetén újabb csavart tesz az, hogy Héraklésznek volt egy félig-meddig ikertestvére; ugyanis azon az éjszakán, amikor Alkméné Zeusszal hált, lefeküdt férjével is, így lett féltestvére Iphiklész.."

      Törlés
    7. Csoda, hogy nem lettek retardáltak ezek az ógörög szereplők :D
      Üdv:Shíva

      Törlés
    8. Shíva:
      "amikor Alkméné Zeusszal hált, lefeküdt férjével is"
      (1:50-nél a "dupla" fogantatás) :
      https://youtu.be/nLEUrhWBYoY
      Szövetség -tól -ig:
      Ó-, Új-, Újabb-, Legújabb-,..
      Mi kell a szövetséghez? Hát szövetséges.. és visszaértünk.. :)

      Törlés

    9. Ajánlom ezt az írást:
      Baráth Tibor: Magyar Népek Őstörténete (sok helyről letölthető pdf-ben)
      Abból részlet (két részletben, ha maradtak benne ékezet hibák elnézést...)
      "A krétaiak egy közös őstől származtatták magukat, akit Zeusnak neveztek és utóbb istenként tisztelték. A név pontosan az isten ősapai mivoltát jelenti, mert eredeti értelme Az ős. E kifejezés Zeus változata
      nyelvészetileg könnyen érthető, ha figyelemmel vagyunk a diftongálásra, vagyis az Ő-hangnak EU, az E-hangnak El alakban való kiejtésére, ami egyes nyelvjárásainkban ma is megfigyelhető, ahol pl. Bőség helyett Beüséget mondanak. Ismert dolog továbbá a mi Az nevelőnk kapcsolással való kiejtése is, amelynek során az ‘Az Ős’ kifejezésből ‘A Zős\illetve Zeus lesz. Mindezt tudva nem csodálkozunk, ha a krétai főisten nevét a nem-magyar tudósok nem tudták megérteni. A görög nyelvből való magyarázat egyébként is kronológiai lehetetlenség, hiszen Zeus már kétezer évvel a görögök létezése előtt szerepelt. Azt azonban mégis észrevehették volna a nyugati tudósok, hogy a Zeus név azonos az egyiptomi Ősúr: Osir, Osiris nevével, hiszen a krétai lakosság egyiptomi származását éppen ők állapították meg. Mivel a magyar klasszika-filológusok sem siettek tudásukat ezen a téren érvényesíteni, az történt, ami ilyenkor történni szokott: gazdája akadt a gazdátlan kincsnek és Zeus nevét a kiszélesített indo-germán elmélet bekebelezte. Noha indo-germánok nyomaira a Kr. e. IV. es III. évezred fordulóján még sehol sem akadtak, különösen nem a Földközi-tenger keleti szigetein, ez a körülmény mégsem tartotta őket vissza attól, hogy Zeus nevét “biztosan” indo-európai eredetűnek ne mondjak (There is no doubt that the name of Zeus is Indo-European, 184m 199). Előttünk azonban világos és érthető, hogy a krétai Zeus éppen úgy „Az Ős” és magyar eredetű, mint ahogy az egyiptomi Osir is „Ősúr” és magyar.
      Zeust sok jelzővel illették krétai birodalmában, közülük néhány értelmét a ránk maradt görögös alak ellenére is felismerjük. Ezek a jelzők ugyanis a krétai ősapát atyai szerepének megfelelően es a korabeli gondolkodási módhoz híven, szüntelenül a Mén, Ló, Kan, Kakas és egyéb kiemelkedő hímnemű lények nevével hozzák kapcsolatba. Ilyenek például a következő kifejezések: Zeus BEL KHANI OIS, Zeus a Bal kan; Zeus WEN KHAN OS, Zeus a vén kan; Zeus MEN OS EL KHANI OS, Zeus a mén és él-kan (főkan); Zeus AMMON, Zeus a men; Zeus ALEXI KAKOS, Zeus a lagzi kakas A krétai főisten egyik leggyakoribb szimbóluma a fokos volt, amely az összecsengés alapján szinten magyarul mondja, hogy viselője az országban Főkos. Sokszor szerepel Zeussal kapcsolatban a bika, az agyagból gyúrt hímtag, meg a merőlegesen felállított emlékoszlopok
      Személye a legendában is csupa erotika, szintén magyar szavak összecsengésére építve: a sziklák repedésén jött a világra; a pincéből bújt elő; ő volt az AR-KA LOK-ORI, az uri ország főkanja; a barázdák meg. termékenyítője; Demeter néven a rituális szent házasság főszereplője; Dionysus néven mulatozáskor ő az, aki KANTHAROS, kantáros (füles) kancsóból issza a b o rt. . . Mindez azért, mert ő volt a termékenység istene.

      folyt.


      "

      Törlés
    10. A források legalább ugyanannyiszor emlegetik Zeust magyar népi minőségben, mint apai szerepben. Leggyakoribb jelvénye a Magyar névvel összecsengő madár volt, sőt egyik személyneve is az, MEHAR azaz Magyar. Madar (Magyar) néven annyira tiszteltek őt Kréta szigetén, hogy ott a régészek majdnem minden feltárt házban találtak valamilyen madár ábrázolást: festményt, szobrot vagy igazi madarat. „Ezek a házi szentélyben talált madarak nem fogadalmi felajánlások, hanem az istenség valóságos ábrázolásai", állapítja meg az egyik szakértő. Ismerünk Zeus bálványokat is, amelyek feltűnő elemei a mag alakú gombok (MAG), a túlméretezett karok (KAROK) és az emberi alak (UR), amelyek együttvéve így írják az isten kilétet: Magyarok ura
      Mivel Zeust úgy is említik, mint aki az ETE O-CRETAI, Hét ó-krétai ura, személyében bizonyára
      a sziget első fejedelmét tisztelték. Ki hinné el, hogy a felsorolt nevek, jelzők és szimbólumok magyar szavakkal való egyezése és a szavak szövegébe illő magyar értelme csak éppen véletlenségből adódna és nem a valóság hiteles tükröződése? Szerintünk Zeus egy magyar ősatya volt, a Krétában országot alapító magyarok első főnöke.
      Mielőtt Zeus istenné lett és a krétai teológiában egyeduralomra tett szert, szerepelt mellette egy másik ős is, bizonyára egy másik bevándorló csoport ősapja. Ez utóbbi A Fő Ló nevet viselte, amelyet akkoriban, a P-nek F-fe változása előtt még APOLLO alakban ejtettek ki. Úgy tudták róla, hogy nem egyiptomi eredetű volt, hanem Kisázsiából érkezett, a hetita világból. Neki is sok apasági jelzője volt és igen fontos szerepet töltött be az úgynevezett Leskén, amelynek ő volt a fővédnöke: LESHKAN ORI-OS, A Leskén őr minőségben. Ezt a leskét azaz szemlét a férfiak házában szokták megtartani és célja az volt, hogy ott megszemléljék az újszülötteket, alkalmasak-e az életre. Mivel A Főló név (Apollo) összecsengett a Felhő szóval, ezt az istent felhőbe burkoltan is szoktak ábrázolni, az ősi képírás szabályai szerint írva nevét. Jelvényei is olyanok, amelyek a Lő és Ló szavainkat idézik, mint a líra, a nyíl, meg a tarsoly, amelyek a felhővel együtt mind a mai napig az Amour-ábrázolás nemzetközi szimbólumai maradtak Utóbb Apolló is átkerült a Balkán-félszigetre és Zeussal együtt az Olympos tetejéről igazgatta a világot. Határozottan állíthatjuk tehát, hogy eredetileg se Zeus, se Apollo nem volt görög, hanem mindkettő előkelő magyar úr, akit utóbb a görögök kisajátítottak maguknak."

      Szép Napot!

      Törlés
  6. A Karma / intro, a magasbol a melybe... lufi durran's......majd Csong An tanitasa.....

    https://www.youtube.com/watch?v=4mAmXMtbKiE

    embirka

    VálaszTörlés
  7. Nem biztos hogy úgy értelmezem, ahogy a szövegíró megírta, de ettől szép a többrétegűség...

    "Szállunk a fény felé nézd ahogy,
    Az arcunk összeér.
    Döntjük a falakat az ég is leszakad,
    Bennem az emléke, örökre megmarad."

    https://www.youtube.com/watch?v=-xbFnjsd1rM

    VálaszTörlés