2015. július 15., szerda

Működő, dobogó szívet építettek őssejtekből?

Jelentem, ledöbbentem... 
Szerintetek ez most valami kamu, vagy tényleg sikerült a semmiből életet, valódi dobogó szívet alkotni a tudósoknak? Alapjaiban dőlne meg a világnézetem, ha kiderülne, hogy az élet létrehozásához ki lehet hagyni a teremtés fázisát, azaz az egység két duális párjának, a férfinek és nőnek összekapcsolódási folyamatát... Én a szívet tartom a létezés motorjának, ahol a testet öltött létező, a lélek megjelenik, ott ahol az Isten lakozik bennünk, szóval igen durván érintene ha mindezt petricsészében létre lehetne hozni a betyárját!
Nem félrefordításra gyanakszom, inkább valami csúnya nagy lódításra...

"Működő, dobogó szívet építettek őssejtekből





A kaliforniai Berkeley egyetem kutatóinak sikerült működőképes, dobogó szívet építeniük őssejtekből. A mesterséges szerv csak fél milliméter átmérőjű, szabad szemmel nem is lehet látni, ahogy ver, ezért megmutatjuk mikroszkóp alatt:


Ráadásul nem is köldökzsinórból származó sejteket használtak a tudósok, hanem közönséges bőrsejteket, amiket aztán visszaalakítottak univerzális, bármilyen sejttípussá fejlődni képes őssejt formába.
Minden önmagában még nem lenne tudományos áttörés, működő szervet már többször sikerült létrehozni tudósoknak őssejtből, de eddig minden alkalommal valamilyen, már meglevő alapra, vázra építették fel azokat. A Berkeley laborjában azonban szó szerint a nulláról indulva sikerült az apró szívet létrehozni. A kutatócsoport a petricsészében kémiai anyagokkal jelölt ki az őssejteknek zónákat, amerre osztódhatnak. Az így megrajzolt térkép nyomán változtak az őssejtek izomsejtté, kötőszövetté, mindig azzá, amire éppen szükség volt. A kutatók azt mondják, gyakorlatilag sikerült szimulálniuk azt a környezetet, amiben az embrió szíve és más szervei létrejönnek.
A tudósok egyelőre nem tervezik, hogy valódi méretű, működőképes szívet építsenek (bár a végső céljuk nyilván ez), egyelőre a miniatűr darabokon tesztelnek különféle vegyületeket. Azt remélik, ezzel kiderülhet, hogy milyen gyógyszerek, vagy az anya szervezetébe jutó anyagok felelősek a magzat fejlődési rendellenességeiért."

Forrás: http://index.hu/tudomany/2015/07/15/mukodo_dobogo_szivet_epitettek_ossejtekbol/

7 megjegyzés:

  1. 1. Szívet nem látok, csak egy pulzáló akármit.
    2. Rendkívül egyszerűen fogalmazva: ilyen videót faragok magamnak....
    3. Ami Berkeley-ből indul, az állandóan rohadt gyanús.
    4. Ez meg azért mégis csak karcsú magyarázat: "A kutatócsoport a petricsészében kémiai anyagokkal jelölt ki az őssejteknek zónákat, amerre osztódhatnak. Az így megrajzolt térkép nyomán változtak az őssejtek izomsejtté, kötőszövetté, mindig azzá, amire éppen szükség volt."

    Ez tipikusan egy olyan hír, olyan főcím, ami baromira megmarad az agyakban. De amikor majd megjelenik az, hogy ó, hát mégsem úgy gondolták, meg hát ez-az kimaradt a cikkből, akkor az már nem ám főoldalon lesz, dehogy. AZ majd fehér tintával lesz írva az újság utolsó oldalán az impresszum alatt hármas betűnagysággal.
    Lényeg, hogy megmarad amit el akarnak hinteni még abban is akinek csak véletlenül rávetül a szeme a Metrón a másik újságjára: hát, igen, Isten nem kell az élethez, elég egy petricsésze is.

    Borzasztóan felbosszantottam magam.

    Üdv,
    Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)

      Lehet felbosszantottad magad, bocs nem ez volt a szándékom, és a reakciódat is inkább viccesnek értékelem magam számára, mert pont ilyesmit vártam, csak nem tudtam így megfogalmazni. Szóval kb. pont ez volt az én gondolataim lényege is, na.

      Törlés
    2. Ami működik, az attól még nem él. Már a '60-as években arról cikkeztek az újságok, hogy életet hoztak létre laboratóriumban. Egyelőre még számítógépes modell formájában sem sikerült (minden életjáték előbb-utóbb monovariánssá változik, egyszerűsítve "lefagy").

      Törlés
  2. Hiába van szív, agy, máj, vese, stbstb, ha nincs lélek. Úgy csak biorobot. Az megint más kérdés ha valaki lemond a lelkéről.
    Üdv:Shíva
    ui: sztem kamu...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is kamu, csak nem tudtam hol megfogni, de Niki segített! :)

      "1. Szívet nem látok, csak egy pulzáló akármit.
      2. Rendkívül egyszerűen fogalmazva: ilyen videót faragok magamnak...."

      Tökéletes diagnózis!

      Törlés
    2. :)
      Na.
      Már megérte felbosszankodni.
      Üdv,
      Niki

      Törlés
  3. http://filmbirodalom.com/CR3Lbcy26ayi8DC1435523573

    VálaszTörlés