2018. június 7., csütörtök

A Solo: Egy Star Wars Történet c. film bukásának valódi okai
(A következő tartalom nem rövid, a videók megnézésével akár több órát is igénybe vehet a teljes végigtekintése. Azonban aki szereti a Star Wars-t és érdekli, hogy mi zajlik eme univerzum világában jelenleg, annak érdemes rászánni az időt.)

Csúnyán leszerepelt a mozikban a sorban a negyedik, különálló történetként - a Zsivány Egyes után - pedig a második Disney által gyártott STAR WARS film, mely a világ egyik legismertebb filmes karaktere, Han Solo eredettörténetét lett volna hívatott bemutatni. A bukás okát sokan sokféleképpen értelmezik mostanság, a Lucasfilm is keresi a hibát, a hívatásos kritikusok olyasmiket neveztek meg, mint pl.:
- túl hamar jött az előző SW film - Az Utolsó Jedik - után, mindössze 5 hónapra rá - máskor éveket kellett várni (mit várni, kiéhezni!) egy újabb történetre a réges régen volt, messzi messzi galaxisból...
- nem volt mentes botrányoktól a forgatás, hiszen például félidőben "Phil Lord és Christopher Miller annyira összekülönbözött Kathleen Kennedyvel, a Lucasfilm elnökével, hogy a cég végül úgy döntött, más rendezővel fejezik be a filmet."
(forrás) (vajon mi lehetett a "kreatív nézetkülönbségek" mögött?)
- még ment a mozikban a Deadpool 2 meg az Bosszúállók: Végtelen háború... (a Star Wars-ról beszélünk emberek! a filmtörténelemben eddig mindig az SW filmek nyomtak le más, egyidőben játszott mozikat..)
- vagy, hogy a rajongók nem értik az új Star Wars filmek lényegét...

A valódi okok ennél sokkal drámaibbak, és jócskán túlmutatnak magán ezen az egy filmen. De nézzük először is a kőkemény pénzügyi adatokat:


"A Solo az első hétvégéjén 103 milliót keresett az észak-amerikai mozikban, a másodikon meg 29 milliót, ami 65 százalékos csökkenést jelent. A világpiacon egy fokkal jobban áll, ott csak 46 százalékot esett, így az összbevétele most 264 millió dollárnál tart. Csak emlékeztetőül: a Zsivány egyes két évvel ezelőtt az első hétvégén keresett 286 milliót, és a végén egymilliárd dollárnál állt meg. (...) A tíz nap alatt összekapart 264 millióból kiindulva elemzők szerint a Solo a 400 millió dolláros mozis bevételt sem nagyon fogja elérni..." 


A Solo gyártási költsége kb. 250 millió dollár volt, és még kb. ugyanennyi a marketing költség, tehát ha nem sikerül elérni még a fél milliárd dollár összbevételt sem (világviszonylatban!), akkor nem hogy nem lesz nyereséges, de veszteséges lesz, ami egy SW film esetében eddig elképzelhetetlen lett volna. Ne feledjük! A Föld filmtörténetének egyik legnagyobb, de talán tényleg a legnagyobb filmes franchise-járól beszélünk, amelynek eddigi bevételei - átlagot nézve - igencsak az egymilliárd dollárt karcolják:

Tehát még a szintén önálló (értsd: Skywalker-családtól mentes) SW film, a Zsivány Egyes is képes volt a gyártási költségeinek négyszeresét összekaparni.
Ha azt nézzük, hogy a Disney 4 milliárd (!) dollárért vásárolta meg a franchise-t George Lucas-tól, és ráköltött még azóta megszámlálhatatlan pénzt filmgyártásra, szerződésekre, alkalmazottakra, marketingre, stb., akkor egyelőre az elkészült filmek összkiadása és összbevétele alapján eddig nem tekinthető nyereségesnek az üzlet (a fenti ábrán nincsenek benne a marketing kiadások, csak a filmgyártás költségei!). És ezen az állapoton a Solo film most jócskán rontott. Vélhetően fel van nyomva néhány fejes agya ott a Disney-nél most... No nem mintha sajnálni kellene őket.

No, eddig a száraz adatok, nézzük a valódi okokat. 

1. fokozat: A rajongók egyszerűen nem akarták ezt a filmet.

De tényleg. Han Solo karaktere olyannyira összeforrt Harrison Ford egyedi személyiségével, hogy egyszerűen elképzelhetetlen volt bárki más ebben a szerepben. Ford - még a forgatás előtt egyetlen tanácsot adott a kiválasztandó ifjú Han Solo-nak: "ne vállalja el". 
" Alden Ehrenreich talán maga sem gondolt bele, hogy mekkora szopórollerre szállt fel egy egyszerű igennek köszönhetően. Pedig az eredeti Han Solo, azaz Harrison Ford előre megüzente mindenkinek aki Solo akart lenni, hogy ne tegye. Az egyébként tehetséges Ehrenreichben pont az nem volt meg, legalábbis a forgatásról kiszivárgott fotók tanúsága szerint, ami pedig nagyon kellett volna a szerephez: a laza, pimasz, macsó menőség. Persze ezzel lehet vitatkozni, hogy a fiatal Solonak nem is kell olyannak lennie, elég, majd ha később válik olyanná, de ezzel megint sikerült elbizonytalanítani egy rakás embert. "

Szóval a film központi alakjára nem sikerült megtalálni a megfelelő színészt (ez nem Alden Ehrenreich hibája), tényleg lehetetlen vállalkozásnak tűnt... Pedig lett volna egy alkalmas jelölt... és ezt innentől nyugodtan nevezhetjük A Filmtörténelem Legnagyobb Elpuskázott Lehetőségének! 
Született ugyanis egy ember a lehető legjobbkor, aki:
- úgy néz ki mint a fiatal Harrison Ford
- olyan hangja van mint Harrison Fordnak 
- olyan magas mint Harrison Ford 
- meg van benne az a sármosság, pimaszság, és lazaság mint Harrison Fordban
- pont ideális korban volt (24), amikor elkezdték a Solo filmet gyártani
- rendkívül jól, hitelesen utánozza a karaktert
- és ráadásul még el is játszotta egy kevésbé ismert filmben Harrison Ford fiatal énjét.
Ő nem más, mint Anthony Ingruber, aki az Age of Adaline c. filmben ismerhetett meg a világ. Nem véletlenül őt választotta a film rendezője mikor megtalálta Anthony 18 éves (!) korában feltöltött videóját, amin eljátssza a Csillagok Háborúja film egyik emlékezetes jelenetében Han Solo-t: 
Ezek után természetesen kiakadt az internet népe, azidőben amikor elkezdték találgatni, hogy melyik színész fogja játszani Han Solo-t, és meglepődve tapasztalták, hogy Ingruber neve a hívatalos anyagokban fel sem merül, azaz még csak meg sem hallgatták a casting során, ezzel szemben viszont szinte nem volt olyan témával foglalkozó hír, amelyikben a hozzászólások között (!) ne említette volna meg őt az internet népe, mint a lehetséges legjobb választást! Miután kiválasztották a Han-t játszó színészt, iszonyatos elégedetlenségi hullám söpört végig a hálón, nem is csoda, pláne annak tükrében, hogy volt egy sokkal alkalmasabb jelölt. Voltak akik azzal érveltek, hogy egy jó utánzás még nem színészet - ezt azonban megcáfolta a tény, hogy Ingruber el tudta játszani a fiatal Harrisont már egyszer, így némi színész-tréningezéssel kiváló Han Solo lehetett volna... Sokan konkrétan megfenyegették a Disney-t, hogy ha nem Ingruber játszhatja el Han-t, akkor meg sem nézik a moziban, inkább csak letöltik valamelyik torrentről. Nagyon nagy volt a rajongói "hype" a srác körül, de tényleg megérdemelten, hiszen ekkora "tét" esetében ilyen karmikus lehetőség csak egyszer van a filmtörténelemben. Petíciókat indítottak, sőt #IngruberForSolo néven Twitter oldalt is indítottak a számára... Több száz hozzászólást lehetett olvasni a neten, amelyekben csakis ezt a fiatalembert tudják elképzelni a fiatal Han szerepére, mert megvan hozzá a megfelelő kinézet, a megfelelő hang, a megfelelő magasság, a megfelelő karizma, vonzerő, kisugárzás, és a megfelelő fanyar humorérzék is.

Tehát hiába nem akarta eredetileg ezt a filmet, és hiába lelte meg végül az egyetlen szóba jöhető jelöltet a rajongó tábor az internet bugyraiban, a rajongói vágy ezúttal (is) süket fülekre talált a Disney-nél és a Star Wars filmekért felelős Lucasfilm-nél. Szomorú és visszafordíthatatlan hiba.

Ki tudja miért, talán mert csúnyán leszerepelt a mozikban a Solo, Jon Kasdan, a Solo film társírója nemrég közzétett egy bejegyzést, melyben azt állítja, hogy meghallgatták Ingrubert a casting során


Nos, nem tudni, hogy ez igaz-e vagy sem, mindenesetre úgy tűnik itt is a kapcsolati tőke számított, nem a valódi tehetség, vagy a rajongók akarata.  Ismeretes ugyanis, hogy a "nyertes" színész, Alden Ehrenreich, Stephen Spielberg lányának a barátja:Ennyi.


2. fokozat: a rajongókat jócskán felbosszantotta a Disney tulajdonában lévő Lucasfilm vezetése

Amikor a Disney felvásárolta a Star Warst, nagyjából két féle vélemény formálódott a filmes világban:
- a franchise mostantól Mickey Egér kezében van, ajaj...
- a franchise mostantól végre kimenekült Lucas kezeiből, és a jövője meg van mentve.. úgy nagyjából örökre (amíg a Disney létezik)

A két féle vélemény nagyjából összemosódott, amikor kijött az első Disney féle SW film, Az Ébredő Erő. Hiszen a rendkívül nagy elvárások ellenére egész jó alkotás lett, igazi fan-service, még akkor is, ha tulajdonképpen egy-az-egyben lemásolták a Csillagok Háborúja cselekményét. Meg az is kissé fura volt, hogy egy senki kiscsaj a sivatagból, aki a film elején még semmit sem tud az Erőről, a Jedikről, stb., néhány órával később, a film végén legyőzni a főgonoszt, Kylo Ren-t, akit Jedi képzett ki, aki képes megállítani egy sugárnyalábot, akinek véréBen családi alapon folydogál az Erő... szóval ez kb. olyan volt, mintha Luke a Csillagok Háborúja végén, amikor Obi-Wan Kenobit levágják a Halálcsillagon, odarohant volna, felkapta volna az öreg fénykardját, és néhány dühös kaszabolás után legyőzi minden idők legfélelmetesebb főgonoszát, Darth Vadert... hát elég hiteltelen lett volna, nemde? De úgy tűnik megbocsájtható bűnök ezek, még így is szerették a népek, no.... mert végre 30 év után ismét úgy érezték, hogy valódi SW filmen ülnek az nem olyan jól sikerült előzménytrilógia után...

Az ezt követő Rogue One (Zsivány Egyes) szintén az elvárások felett teljesített, tulajdonképpen nagyon tetszett mind a hardcore rajongóknak, mind az átlag közönségnek. Különösen a film végén lévő jelenet lett emlékezetes, mely által végre beigazolódott, hogy miért Darth Vader a filmvilág egyik legrettegettebb karaktere, és hogy miért is lenne hiteltelen ha őt le tudná győzni valaki, aki néhány napja ismerkedik csak az Erővel... Felejthetetlen pillanatok mutatták meg a rajongóknak Vader igazi arcát és képességeit.

Ezután azonban történt valami. Valami, ami az addig szárnyaló SW univerzumba és ígéretes üzletbe csúnyán beleköpött. 2017 Karácsonyán kijött Az Utolsó Jedik (The Last Jedi, innentől TLJ) a mozikba, és az eddigi szép reményekkel és kellemes csalódásokkal teli folyamat egy büdös nagy pofont kapott. A fő rajongó tábort egyszerűen lesokkolta a legújabb SW film. Megpróbáljuk röviden összefoglalni miért (és ez azért fontos, mert innen indul és végül ez a folyamat vezet el a Solo film bukásáig):

A karakterek (TLJ)

Ha Anthony Ingruber nem szerződtetése Han szerepére "A Filmtörténelem Legnagyobb Elpuskázott Lehetősége" volt, akkor a TLJ forgatókönyve méltán kiérdemli az ezüstérmet ebben a kategóriában. Az ősrajongók (és talán az újak is) több mint 30 éve vártak a pillanatra, hogy a filmtörténet legismertebb karakterei, Luke Skywalker, Han Solo és Leila hercegnő ismét együtt szerepeljen a vásznon. Erre mi történt? Eljött végre a várva várt pillanat, mely lázba hozta a fél világot: ismét összeállt Mark Hamill, Harrison Ford, és Carrie Fisher, újfent belebújva legismertebb alakításaikba, erre nincs egy kibaszott jelenet sem az új SW-ben, ahol ezek hárman együtt lennének!!! Mekkora lehetőség lett volna pedig! Soha vissza nem térő alkalom! Han-t kiírták az SW univerzumból, Luke-ot elszakították a többiektől, Carrie Fisher pedig elhunyt. Elpuskázták, ennyi volt, nem jön többé vissza ilyen lehetőség, kijavíthatatlan hiba! Tehát ebben, az eltékozolt lehetőségek folyamatában Az Ébredő Erő is hibás, de a TLJ végleg beteljesítette ezt a küldetést. 
Mit is?
Elpusztítani a régi, kedvelt karaktereinket, és behozni helyettük az újakat. Ez a staféta-átadás önmagában nem lenne gond, teljesen életszerű, hogy idős színészek munkáját egy sorozat jellegű történetben átírják fiatalabbakra, akik jó eséllyel tovább vihetik a történetfolyamot sok évig még. Nem ez a baj. a baj ott kezdődik, ahogy elintézték ezeket a karaktereket. Elképesztően durván, tiszteletlenül, kifacsart, karakteridegen módon:
- Az a Luke, aki a világegyetem legoptimistább, legerkölcsösebb, legpozitívabb Jedi karaktere volt az eredeti trilógiában, Ő, aki egyedül bízott a Darth Vaderben szunnyadó jóban, és egyedül szállt szembe az Uralkodóval, - a Disney SW univerzumában egy befordult, kiégett, borúlátó, idióta lett, aki ráadásul a húga és a legjobb barátja közös gyermekét ki akarta végezni álmában (!), csak mert megijedt (!) vagy féltékeny (!) lett annak növekvő erejétől. Majd ez a "Luke" elpusztította az egész Jedi akadémiát is, és elment remetének... Ugyan már! Hol van ez az eredeti Luke-tól?  Mark Hamill végig tiltakozott a forgatás során a karakteridegenség ellen, nem hallgattak rá (elég sok videó van a neten ahol beszél erről, fölbaszták az ő agyát is, és meg is fenyegethették, hogy a negatív kritikáival árt az üzletnek).  
- Az a Han, aki A Jedi visszatérben - levetkőzve csirkefogó múltját - már egy elismert tábornok volt, leendő, megállapodott családapa, ki tudja miért a Disney SW világában egy idétlen balfék lett, elszúrt életúttal, akit a saját fia döfött át... Nem. Ez nem az én Han Solo-m.   
- Az a Leila hercegnő, aki - bár tudtuk, hogy Anakin lánya - sosem mutatott különösebb tehetséget vagy érdeklődést az Erő használatára, és bár igen karizmatikus és intelligens volt, a Disney világában egy olyan erőhasználó lett, amilyen még nem látott a világegyetem. Olyan, aki túléli az abszolút hideg űr vákuumát, ráadásul nyitott szemmel, és szupermenként röpköd. Na neeee... Micsoda tiszteletlenség már! Ráadásul mennyivel tiszteletteljesebb lett volna akkor és ott elbúcsúzni Leila hercegnőtől, amikor kiröpült az űrbe? Ott volt a "kapóra jött" lehetőség, hogy az elhunyt színészt megfelelően elbúcsúztatva kiírják a történetből. De nem, inkább csináltak belőle egy szupernagyit, akinek ez az afférja után semmi jelentősége/hatása nem volt a történetre nézve.  

Talán ennyi is elég belátni, hogy a Disney mennyire tisztességtelenül bánt el a milliók által szeretett karakterekkel, mennyire aljas módon "búcsúztatta" el őket, ezáltal jócskán megharagítva a rajongókat. 
És az új karakterek? 
Rey. Elég csak őt megemlíteni ahhoz hogy lássuk, mennyire hitvány módon lett megírva az új karakterek szintje. Rey egy igazi Mary Sue, a tökéletes, a hibátlan, a mindenben azonnal jó, a tanulás/tanítás nélkül mindent tudó és elérő. Hol van itt a karakterfejlődés? Luke éveken át tanulta a Jedi mesterséget mestereitől, Ben Kenobitól és Yodától. Rey-nek nincs szüksége holmi tanítókra, hiszen ő már mindent tud, úgy alkalmazza a Jedi elmetrükköt, hogy előtte egy nappal még nem is tudta, hogy a Jedik valóság vagy csak legenda volt. Úgy harcol a fénykarddal, mintha legalábbis Darth Maul tanította volna. Úgy vezeti és úgy szereli az Ezeréves Sólymot, mintha csak ott élte volna le az életét. Hol van itt a karakterfejlődés? Hogy van ez a karakter megírva? Hisz a filmekben pont a főgenya elsöprő fölénye és túlereje, valamint a vele szembeni kezdeti sikertelenség adja a legfőbb motiváló erőt a karakter fejlődéséhez. Ez itt teljesen hiányzik, ha már a történet elején mindenben tökéletes hősünk. Tehát félreértés ne essék, nem azzal van baj, hogy van egy erős női karakter (lásd még SJW propaganda), hanem azzal, hogy ez a karakter szar így. Nincs rendesen, hitelesen megformálva, hiába szép és ügyes.  

És hol van a főgenya? Hol van egy olyan gazember, akitől összeszarja magát a néző, de egyúttal aki kivívja magának a tiszteletet? Kylo Ren? Igen, az első feltűnésekor tényleg mutatott valami hasonlót; ijesztő volt és kegyetlen, sőt tiszteletreméltóan nagy tudású, hiszen megállított egy sugárnyalábot. Jó kezdet a főgonosz karakter felé! De mi történt ezután? Egyre csak halványodott, levetkőzött, silányult a karakter, míg a végén már egy olyan lány is legyőzte, aki 24 órával ezelőtt még hajléktalan volt, és életében nem kapott semmilyen kiképzést. 
Nem. Az új SW filmekben egész egyszerűen nincs egy értékelgető főgonosz karakter, mert mindent felülírt az erőltetett feminizmus. 

A történet (TLJ) 

Ordító butaságok tömkelege! 
- Már a film legelső mondata is egy hatalmas ökörség: elúszik a csillagok közé a STAR WARS felírat, majd mit látunk: "The FIRST ORDER reigns." (= Az Első Rend uralkodik). He? És ezt így hogy? Az Ébredő Erő azzal ért véget, hogy az Első Rend legfőbb bázisát (a Halálcsillag klónt) elpusztították, sőt a hajóflottájuk nagy részét is a zárócsatában. Akkor hogy lehet hogy ők uralják a galaxist? Mikor, hogyan lettek uralóvá? Nem kellett volna valamit itt még elmesélni?? 
- Bombázás a súlytalanságban, az űrben hagyományos bombákkal? Nincs gravitáció!
- A lázadók a lehető leglassabb űrhajókkal támadnak, csak hogy biztosan mindet kilőjék? Azok a lázadók, akik korábban a vadászgépekhez hasonló sebességű Y-szárnyú ion-bombázókkal támadtak, most honnan szedték ezeket a lassú behemótokat??
- Leila a szuperwoman? Hogyan élte túl az űrben egy szál köpenyben? Hogyan lett ő akkora birtokosa az Erőnek, hogy túlélje, sőt nyitott szemmel repüljön az űr vákuumában, miközben egy kurva szó nem esett róla, hogy őt képezte volna valaki, vagy egyáltalán ez lehetséges még akár egy Jedinek is??! Majd amikor beengedik az ajtón hogy-hogy nem szippant ki mindenkit a vákuum? A Star Wars univerzumban mások a fizika törvényei? Ezt eddig nem mondták...
- Ackbar admirálist, az ikonikus karaktert méltatlan módon félreállították! Egyszerűen csak bejelentették, meghalt. He? Miért? Miért nem ő lett az új hadvezér, amíg Leila kómázott? Miért nem ő vállalta az önfeláldozást a végén a leszbikus admirális helyett? Nem lett volna jobb így kiírni?  (nem.. bővebben lásd SJW propaganda)
- Ki volt ez a Snoke fővezér? Méltatlanul elpazaroltak egy jó lehetőségekkel induló karaktert! Újabb eltékozolt lehetőség! Először is: egyáltalán nem volt felépítve, semmit nem tudunk arról, hogyan lett ő még talán az Uralkodónál is erősebb főgenyó. Háttér nélküli titokzatos erőhasználó, akiben megvolt a potenciál, hogy az új SW univerzum új, valódi főgonoszává váljék... erre méltatlanul kinyírják. Háttér nélkül, és jövő nélkül. Mi a fasznak kellett akkor így? Elképesztő pazarlás...
- Mi szükség volt a dagadt kínai csaj és Finn kaszinós mellékküldetésére? Mi értelme volt ennek az egésznek? Fájdalmasan sok játékidőt elvett, és semmit nem adott hozzá a történethez (lásd még SJW)
- Amilyn Holdo admirális, ahelyett, hogy titokzatoskodik a legnagyobb vész idején, mi a szarért nem tudja közölni a hajó legénységével, hogy "van egy titkos bázisunk, az a célunk, hogy élve eljussunk oda, szóval senki ne hősködjön". Ha ezt elmondja az elején, akkor nincs a lázadás, stb.
- És még rengeteg történetvezetési hiba

Így kellett volna történnie, ez a "vicces" videó 7 percben több logikát vonultat fel, mint a megszámlálhatatlan pénzből és erőforrásból készült TLJ:
SJW propaganda  (TLJ)

Az SJW (Social Juctice Warrior) egy modern mozgalom, korunk egyik mentális betegsége.... Az SJW a társadalmi igazságosság harcosa. Pejoratív értelmű kifejezés, olyan megélhetési jogvédőre utal, aki átesett a ló túloldalára, és a védendőnek mondott kisebbség(ek) számára túlzott jogokat követel, gyakran személyes előnyszerzési indítékból. Egyik alága ennek a túltolt feminizmus is, mely a nők szerepét túlzott módon igyekszik felerősíteni, kiragadva a nőket természetes (mint pl. anyai) szerepükből, és beleerőltetve olyanokba, ami rájuk nem annyira jellemző alapvetően (mint pl. női akcióhősök... de sok van manapság). 

Már az első két Disney SW filmben is voltak jelei bizonyos politikai üzeneteknek, gender-ideológiáknak és propagandáknak, de ezek még belesimultak, szóval még nem mentek a történet rovására. No nem így a TLJ-ben. Ma már filmes közhely, hogy minden Hollywood-i filmen kötelező elem a színesbőrű, a kínai, vagy a spanyol/arab karakter. Önmagában nincs ezzel gond, az emberiség különböző rasszainak felvonultatása még nem gond (kivéve amikor egy eredetileg mondjuk fehér karaktert fekete színész játszik el, ami igen zavaró tud lenni, vagy mondjuk amikor a történelmi hűségre fittyet hányva olyan korokban is ábrázolnak mondjuk néger vezetőket, amikor még nem lehetett ilyesmi, stb.). A gond ott kezdődik, amikor ez a túltolt ideológiai nyomás a történetmesélés és a karakterek rovására megy.

Az új SW filmekben az SJW és a feminizmus beteges szinten, minden mennyiségben jelen van. Ebben a filmbekben minden fehér (!) férfi karakter egy idióta, nevetséges, buta, negatív stb., a néger természetesen most is szerethető, vicces karakter, és minden női karakter erős, vezető, "okos", pozitív. Ismert hogy honnan ered ez a propaganda, nem mástól, mint  a Lucasfilm vezető producerétől  Kathleen Kennedy-től (lásd alább fekete pólóban) 

"The force is female"

Micsoda baromság ez már? "Az Erő nőnemű". Ez kb. olyan, mintha azt mondanánk: "a gravitáció nőnemű". Miért kell befiókozni valamit, ami alapvetően nem sorolható be semmilyen duális pár valamelyikébe? 

Az SJW propaganda miatt került bele a filmbe a dagad kínai csaj (Rose?) karaktere, akinek semmi értelme, a történetének szintén. Szintén ez a propaganda miatt kaptuk meg a rózsaszínű hajú, leszbikus, mindenkit kioktató, és amúgy rendkívül rossz vezetői képességekről tanúbizonyságot adó Amilyn Holdo admirálist is, aki az ikonikus "It's a trap" Ackbar helyébe lépett... és még sorolhatnánk.

A TLJ tele van identitáspolitikai, és genderpolitikai üzenettel, melyek mind a történet és a karakterek rovására mentek. Például hogy lehetne tisztelni azt az ellenfelet - jelen esetben az Első Rendet - akik kivétel nélkül komplett idiótákból állnak? Egyértelmű, hogy az Első Rend jeleníti meg a fehér emberi rasszt ebben a filmben, akiket állandóan jól átvernek a feminin vezetésű multikulti lázadók. Politikai üzenetek már az eredeti trilógiában is  el voltak rejtve, mint pl. hogy a galaxis tele van mindenféle fajtájú értelmes élőlénnyel, akik képesek békében (demokráciában) együtt élni - ez nagyon erősen a globalizáció/multikulturalizmus propagandája, vagy hogy a Birodalom egy-az-egyben a náci Németországról lett mintázva (lásd pl. a birodalmi tisztek kivétel nélkül germán archetípusok, náci egyenruhában) - a lázadók meg a multikulti (amerikai) vagány, jófejek. Szóval már az eredeti trilógiában is megvoltak ezek a Hollywood-i politikai üzenetek, de még így is értékelhetőek voltak a karakterek, megfelelően felépítve és tiszteletreméltóan félelmetesek, volt célja a karaktereknek, mint pl. Darth Vader, aki mindvégig félelmetes, legyőzhetetlen és tiszteletreméltó volt, éppen ezért volt nézői szempontból kielégítő, hogy a végén Luke mégis legyőzte (három film után!),  - nem úgy a TLJ-ben, ahol minden negatív szereplő egy szánalmas hülye férfi, és minden nő egy erős, megkérdőjelezhetetlen karakter. Nincs főgonosz, nincs egyensúly, nincs megfelelő kontraszt, nincs feszültség. Csak politika és propaganda.   

Ajánlott videó:

Összességében elképesztően szar film lett a TLJ, és nem azért mert igyekeztek erős női karaktereket is behozni, hanem alapvetően azért, mert a régi karaktereket rendkívül tiszteletlen módon kinyírták, a történet hihetetlenül ostoba, és látványosan tele van beteg ideológiával. Az erőltetett identitás politika látványosan beférkőzte magát a Lucasfilm vezetésébe, ahol már nem a józan ész számít, vagy hogy ki tehetséges, hanem hogy megfeleljenek a mesterséges elvárásoknak (mint pl. 50% nő alkalmazása, mert csak!), lásd pl. ezeket a nyilatkozatokat Lynwen Brennantól, aki Lucasfilm generál menedzsere és a vizuális effektekért felelős ILM elnöke:

A legdurvább mondat, mely kifejezi, valójában mi folyik ott: "Jelenleg a vizuális effekteken dolgozók 75%-a férfi, és ez elfogadhatatlan".


"Elfogadhatatlan..." Nem a tehetség és a hozzáértés számít tehát, hanem a genderideológia. 


Ajánlott videó (a teljes TLJ film kiváló elemzése történet és karakterek szempontjából): 

3. fokozat: kitör a Felkelés

Totális háború! A konfliktus kiszélesedik a kommunikációs térben.

A Last Jedi bemutatását követően jött a hír, hogy 5 hónapra rá érkezik a mozikba a következő SW film, a Solo. Innentől a harc kiéleződött. Nem elég, hogy nem hallgatták meg a visszajelzéseket, a kritikákat, a Lucasfilm fejesei még tovább mentek: folyamatosan elkezdték ekézni, címkézni a közösségi médiában, nyilatkozatokban stb. a rajongókat, akik viszont egy igen komoly ellenállási mozgalmat kezdtek megformálni. Eleinte csak külön-külön, egy-egy youtuber hangoztatta véleményét erről azt egészről. Később egész hálózat jött létre youtube csatornákkal, tweet-ekkel, hastegekkel, (#notmystarwars , #notmysolo stb..) És ez már olyan fegyvertény volt, amit illett volna észlelnie, vagy ha észlelte is, akkor megfelelően lereagálnia a Disney-nek. Nem ez történt. Olajat öntöttek a tűzre, még jobban felbosszantva a rajongói tábort olyan üzenetekkel, mint pl.:
- ez az egész ellenállás csupán néhány fehér felsőbbrendűségben szenvedő férfi műve
aki nem ért velünk egyet az mind rasszista, hímsoviniszta, homofób, stb.,  
- nem értik a Star Wars filmek üzenetét
- és nem akarnak változtatni az identitás-politikájukon, lásd pl. Jon Kasdan (Lawrence Kasdan, a Birodalom visszavág írója idióta fiának, a Solo forgatókönyvírójának) twitter bejegyzését "Bocsi, hogy behoztuk az identitás/gender politikát a ... DEHOGY. Egyáltalán nincs bocsi, mert én úgy vélem a '77-ben született George GALAXIS elég nagy MINDENKI számára: egyenes, buzi, fekete, fehér, barna Twi'lek, Sullusti, Wuki, Droid és mindenkit beleértve."

Nem, te idétlen! Nem azzal van baj, hogy a SW univerzuma alapvetően színes, és mindenkinek szól. Azzal van baj, hogy a megosztást ti erőltetitek. Ti jöttök állandóan gender-politikával meg rasszokkal, kiemelve a fehér emberekkel szemben támasztott propagandát...(és az a legszomorúbb, amikor fehér emberek nyomatják az amúgy is fogyatkozó fehér ember- ellenes propagandát, mint valami programozott biorobotok)

Ezek után szabályszerűen kialakult, hogy a rajongók a Lázadók, a Disney meg a Birodalom. És ez tényleg így is néz ki jelenleg.
- folyamatos basztatás, egymásnak üzengetés a közösségi médiában, a youtube-on
- a felbosszantott rajongók még pólókat is gyártottak (fandom menace, soylo)
- totális bojkottot hírdettek a Solo film ellen, aminek meg is lett az eredménye.. 


A témában ajánlott csatornák (csak néhány a temérdek közül):

Ezzel szemben viszont nagyon látványos a cél, ahogy a Lucasfilm (Disney) megpróbálja lecserélni a fogyasztóit. Elpusztítani, felmorzsolni a gondolkodó, kritikus ősrajongói tábort, s helyette behozni a széles agyatlan fogyasztói tömegeket, akiknek tök mindegy milyen a film, milyen propagandát sugall, engedelmesen megeszik kólával és pattogatott kukoricával.  

Hihetetlen ellenkezési hullámot indított az is, amikor kiderült, hogy Lando Carlissian valójában egy pánszexuális karakter. Miafasz??! És ezt miért kellett? Az emberek többek annál, milyen bőrszínük van, vagy hogy kivel kefélnek. Egy karaktert alapvetően ne a bőrszíne vagy az határozza már meg, hogy kivel szexel! Lando egy baromi jó, sármos, vagány karakter volt, és nem azért amit a farkával művel... De nem, ma már az a fontos, hogy Lando pánszexuális (értsd: mindenkivel képes lefeküdni, még egy robottal is). A Disney SW-jében a kreativitás helyett ismét győzött az idióta SJW propaganda, a kifordult identitás-politika, lásd az alábbi érthető videón.
Nagyon fontos látni, hogy a felkúrt rajongói tábor nem azért támadja ilyen hevesen a Disney-t, mert rasszista, hímsoviniszta, vagy bármilyen jelzővel ellátott idióták gyülekezete lenne, hanem mert imádják a Star Warst! Sokuk ezen nőttek fel, ez tölti ki az életük szórakozós részének zömét. A néhány száz dollártól a több ezer dollárig terjed az a skála, amit a mag-rajongói tábor egy-egy tagja ráköltött már az SW filmekre (többször is megnézve őket a mozikban) és kütyük vásárlására. Ez a rajongói tábor nem elpusztítani akarja a Star Wars-t, hanem megmenteni!

Megmenteni attól a beteges és buta folyamattól amiben van, és ami felé jelenleg még inkább tart.

Hogy 
- ne a politikai üzenetek, 
- ne a gender-ideológiák, ("túl sok a férfi az SW körül")
- ne a rasszizmus ("túl sok a fehér ember")
- ne az SJW propagandák töltsék ki az SW univerzum világát, 
hanem 
- a jól megírt és szerethető karakterek, hiteles motivációkkal, megfelelő karakterfejlődéssel, 
- a jól megírt, butaságoktól és logikátlanságoktól mentes történetek, 
- és a látványos, színes, zajos filmek (ez utóbbival mondjuk tényleg nincs gond, a TLJ minden idők egyik leglátványosabb filmje lett, szóval ezzel nincs hiba).
Könnyen belátható, hogy mindennek hol vannak a gazdasági összefüggései.
Ha a Disney továbbra sem hallja meg a rajongók segélykiáltásait, figyelmeztetéseit, akkor ez az egész SW franchise csúnya nagy pénzügyi bukta lesz a továbbiakban is. Ha viszont megváltoztatják az álláspontjukat, azzal mindenki jól járna: a rajongók is, ha kedvenc univerzumuk visszatalál a gyökereihez, és a tulajdonosok is, hiszen továbbra is hozza az elvárt bevételeket. 

A következő videón érthetően el van magyarázva, hogy ha szereted a Star Warst és meg akarod menteni a zuhanástól, akkor miért is kell bojkottálni a Solo filmet:

ENOUGH! FANS FIGHT SOLO TO SAVE STAR WARS (FIRE KENNEDY)

a lényege magyarul, hogy miért bojkottáld a Solo-t:
1. Katasztrofális menedzsment: ha van egy történeted, amit 3 filmben akarsz elmesélni (SW VII, VIII. IX), akkor megírod előre az egészet, nem kiadod három különböző írónak, akik egymásnak totálisan ellentmondó történetszálakat fognak leírni. Hogy lehet a világ legnagyobb filmes franchise-át veszteségessé tenni?  Kathleen Kennedy, aki minden jel szerint nem rajongója az SW-nek, teljesen inkompetens azzal kapcsolatban, hogy mit kellene ezzel az univerzummal kezdeni. 
2. Elvesztegetett történet lehetőségek: az utolsó lehetőség volt, hogy Han, Luke, és Leila együtt szerepeljenek egy filmben. Hant kiírták, Leila meghalt, Luke karakterét teljesen elpusztították. A színészek ott voltak, rendelkezésre álltak... egyszerűen nincs rá értelmes magyarázat miért hagyták ki ezt az elképesztő lehetőséget, amire mindenki várt 30 éve. Amint lehetett, kidobták őket az ablakon...
3. A rajongók figyelmen kívül hagyása: Kathleen Kennedy többször nyilatkozta, hogy figyelmen kívül kell hagyni az eredeti trilógiát, figyelmen kívül kell hagyni mit akarnak a rajongók. Semmi nem érdekelte abból, amiből felépült ez az univerzum, ami összekötötte a rajongói tábort bőrszíntől, nemtől függetlenül. Olyan embereket bérelt fel, akik nem rajongói az SW-nek. De nem tekintheted semmisnek a hagyományt, amire az egész alapozott, ha így teszel, és fizetsz a Solo filmért, akkor ezt, a fentieket fogod támogatni a továbbiakban is. Ha a Solo sikeres lesz, akkor  Kathleen Kennedy folytatja a munkáját...

4. Bigott társadalmi előirányzatok: ahogy említettük, pl. az SJW propaganda teljes erőltetése a történet és a karaktermotivációk rovására. Rian Johnson, a TLJ rendezője nyilatkozta, hogy túl sok a fehér ember a Star Warsban, a továbbiakban nem akarnak fehér rendezőkkel dolgozni.  Ki itt a rasszista akkor? Ki különbözteti meg az embereket a színűk alapján? Miért nem a tehetség számít?  Kathleen Kennedy meg női rendezőket akar látni. Nem azért mert ez jó a filmnek, hanem mert csak... Tartsuk távol a Star Wars-t a politikától, a beteg ideológiáktól! 

Miért néznél, támogatnál olyan filmet, amelynek készítői utálnak téged, nem hallgatnak rád? Ki a fene akarja látni kedvenc meséjében a való világ politikai irányzatait és üzeneteit??  

Források:
Rian Johnson Bubble Quote (We don't care what fans think)
https://www.youtube.com/watch?v=WHi2j...

Star Wars needs less white guys
https://www.youtube.com/watch?v=nwYis...

Get Rid Of The Old Franchise, Ignoring Fans On Purpose
https://www.youtube.com/watch?v=49ZPa...

JJ Abrams Strong Women Remark
https://www.youtube.com/watch?v=C6k9U... 

Szóval, mint látható a Solo film elleni bojkottnak igencsak van alapja, a felkúrt agyú rajongók nagyon érthetően adták tudatára a Lucasfilmnek, hogy mi vagyunk az úr. Ha mi nem fogyasztunk, ti éhen haltok.


Összefoglalva az, hogy a Solo film nézettsége a második hétvégére 65%-ot visszaesett, jól körvonalazható indokok miatt történt:

Az Utolsó Jedik (TLJ), mely hazavágta a törzs rajongói tábort
- a kritikák meg nem hallgatása, figyelmen kívül hagyása, sőt a rajongók megtámadása, és a magas lóról történő nyilatkozgatások a Lucasfilm vezetőitől
- a karakterek elbaszása (régiek elrontása, kidobása az ablakon, újak nem megfelelő felépítése)
- identitás-politika erőltetése a filmekbe
- genderideológiák erőltetése (férfi karakterek/példaképek totális elkúrása, miközben a rajongói tábor nagy része férfi!)
- rasszizmus erőltetése ("nem akarunk több fehér embert")
- szexuális irányultság erőltetése (Lando pánszexualitása)
- a rajongók megosztása (szalámizása)

Mit akarnak mindezzel? Hol van a történet? Hol vannak a karakterek? Hol van a rajongókkal, azaz a törzsvásárlókkal (!) való törődés? Semmi más nem látszik, csupán erőltetett ideológiákba burkolt pénzgyártás... s mint látható elég rossz gazdaságpolitikával... Egy ősrajongó képes 5x, 6x is megnézni egy SW filmet a moziban, hajlandó iszonyatos pénzeket kidobni néhány SW Lego vagy egyéb játékért... de ezeket a rajongókat most sikerült elmarni az SW-től. De akkor kinek szólnak az új SW filmek? A mezei mozinézőnek? Ő nem fog 2x beülni ugyanarra a filmre... nem fogja SW kütyükre költeni a fizetése egy részét...
Őrületesen elhibázott és kockázatos gazdaságpolitika lecserélni egy rajongótábort, azaz egy biztos vásárolói kört. De ez történik jelenleg..The Real Reason Solo: A Star Wars Story Failed is Very Simplea lényege magyarul:
A Solo bukásának elsődleges oka a TLJ, mely teljesen tönkretette az SW iránti rajongást, az SW univerzumot, a karaktereket, csalódott rajongókat hagyva magára. A második ugyanolyan fontos ok, hogy ezután a Lucasfilm teljesen figyelmen kívül hagyta a visszajelzéseket, a kritikákat, a rajongókat, azaz az ügyfeleket pedig a margóra küldte, ami egy hatalmas PR hiba. Ha még ez nem lenne elég, ez a cég még le is támadta a rajongókat, nyilatkozataikban mindenféle címkékkel ellátva őket (értetlenek, fehérek, rasszisták, stb.), ilyen még nem nagyon történt a filmek világában. A fő felelősöknek (Rian Johnson (TLJ rendezője), Kathleen Kennedy (Lucasfilm kreatív igazgatója)) úgy tűnik nem az SW univerzum és mitológia tovább éltetése volt a legfontosabb, hanem inkább az SJW szemét ideológia és identitás politika beágyazása, beerőltetése a filmekbe, a történet és a karakterek rovására, amivel a rajongók már torkig vannak (a fejlődés-mentes Holdo, Rose, Rey "karakterek" betolása a filmekbe, stb.). Ha olyan karaktereket írnának, melyek képesek a fejlődésre, és elérik, hogy érdekelje a sorsuk a nézőt, onnantól minket nem érdekel, hogy nő, férfi, fekete, fehér, ázsiai, stb....Mint pl. Ahsoka Tano, akit nagyon kevesen kedveltek az elején, amikor bemutatták a Klónok Háborúja sorozatban, de ez a karakter olyan fejlődési ívet járt be, mellyel elnyerte a rajongók bizalmát és tiszteletét. Amíg a Kennedy által vezetett Lucasfilm csupán egy SJW platform, addig mindezek egyenes úton vezetnek el az SW filmek bukásához, lásd Solo.  

Ajánlott videó:


4. fokozat: "Kathleen Kennedy needs to be fire"


Elképesztően erős követelési hullám indult meg a rajongók felől, hogy a Lucasfilm vezető producerét, Kathleen Kennedy-t, aki mindezért felelőssé tehető, eltávolítsák a pozíciójából. Nem véletlenül. Nem ezt ígérte ott a legelején. A Disney által gyártott 4 SW filmből kettő teljesen tönkretette az SW világát és rajongótáborát.

Kathleen Kennedy hazugsága arról, hogy megőrzik a Lucas által kitalált karaktereket és univerzumot, valamint arról, hogy eredeti történeteket és ötleteket fognak bedobni:
Érdemes lesz figyelni majd hogyan reagál erre a Disney, látva a Solo látványos bukását. Talán meghallják végre a fanok hangját. Persze egy ember kirúgása még nem old meg semmit, hiszen egy egész propaganda-gépezet áll e nézetek mögött, egy egész Birodalom, melynek ördögi céljai jelenleg ismeretlenek. Egy biztos, ha akarnak még az életben a Star Warson keresni, változtatniuk kell a hozzáálláson. Visszábbhúzni a propagandát, nem baszogatni hanem meghallgatni és tisztelni a rajongókat, és előtérbe helyezni a történetet és a karaktereket. Akkor talán megbocsájtjuk ezt a két filmet... 


Ajánlott videó:
Az egyik híresebb filmkritikus, vlogger, Jeremy Jahns szépen összefoglalta a problémát és talán a lehetséges megoldást is:
Fans Vs Disney Star Wars: The Current State Of Things

Meglátjuk mi lesz... a kommunikációs térben mindenesetre izzik a "levegő", a fanok háborognak, a "csillagok" nem tudják mit tegyenek... A probléma már jócskán túlmutat egy filmen, vagy annak sikerességén, az ideológia-gyártó Hollywood nem ma kezdte ezt a műfajt... Mindenesetre a Solo film bukása talán változást hoz legalább a Lucasfilm politikájába, ha ezt a világtendenciát megváltoztatni nem is fogja...
A Solo film leszereplése tehát összességében jót tesz a Star Wars univerzumának. Ha a pletykák igazak, és a fő felelős távozik, azzal mindenki jól jár. Remélhetőleg nem készül Solo 2. Solo 3. film... és méginkább: remélhetőleg nem készül el Rian Johnson, a TLJ rendezőjének beígért 3 SW filmje sem! A katasztrofálisan megbukott Solo valójában jó dolog! Megadatott a lehetőség, hogy a Star Wars újra Star Wars legyen. 
kevesebb néha több alapon, inkább várjunk két évet egy újabb SW mozira, de az legyen olyan amilyennek szeretjük. Amilyent a Kathleen Kennedy/Rian Johnson páros helyett például az HBO Trónok harca sorozat showrunnerei, David Benioff és D.B. Weiss fognak készíteni, ha már egyszer beígérték nekik, hogy egy új Star Wars trilógiát rendezhetnek. Talán ők több tisztelettel nyúlnak majd embermilliók kedvenc űreposzához, mint az eddigi Disney megbízottak. 


5 megjegyzés:

 1. Dióhéjban a véleményem:
  SW VII: elment, nagyon ki voltak rá éhezve a rajongók, de egy copy
  Rough One: Szerintem az alaptrilógia után a legjobb SW film
  SW VIII: borzalom... tele képtelenségekkel (még az SW univerzumon bell is)
  SOLO: eddigi leggyengébb SW toronymagasan, ez a főszereplő srác vmi elképesztően gyenge színész...
  Nem értem ha egy Rough Onet össze tudtak hozni akkor mi tört meg utána?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az írás, amúgy nagyon jó lett. Olvasmányos :)

   Törlés
  2. No, kábé ez a véleménye szinte minden star-wars-rajongónak, mint amit itt dióhéjban írtál. Nem alaptalan a felháborodás. Pláne, amikor még olajat is öntenek a tűzre a fanok címkézésével, megbélyegzésével. Vicces egyébként látni ezt a küzdelmet a szellemi térben.
   Itt egy jó példa, hogy hogyan viszonyul a "tudjukmilyen" média a helyzethez:
   A VIII. részben a kis dagadt kínai csajt játszó színész törölte magát az instagramról. Nem tudni miért, de elindult egy "pletyka" egy twitter bejegyzéssel, miszerint állítólag nem bírta elviselni a rajongók zaklatását. No ezt a pletykát felkapta a mainstream média, és cikkek tucatjai jelentek meg, egyre durvább jelzőkkel illetve a rajongókat, akik állítólag ezért felelősek.
   Miért is?
   Egyelőre senki nem tudja miért törölte magát a csaj, lehet azért, mert elkezdték forgatni a IX. részt, és a Lucasfilm nagyon keményen fogja a kiszivárogtatást, ami kiterjed a színészek közösségi média felületeire is. Tehát lehet, hogy egyáltalán nem a rajongók miatt törölte magát, hanem mert így szól a szerződése. De a média már úgy tálalta az ügyet, hogy a szemét, szélsőjobbos, rasszista, nőgyűlőlő, stb. fanok a hibásak...
   Érdemes megnézni hány cikk átvette a témát ezzel a hazugsággal:

   https://youtu.be/HmO_jWYkYN4

   Törlés
  3. https://www.youtube.com/watch?v=uhBM6G0J-Hg

   Törlés
 2. Még a végén jön a Disney Keresztapa 4. :D

  VálaszTörlés