2012. május 30., szerda

Feladvány

Mit rajzoltam ide? Kell hozzá némi elvonatkoztatás, meg egy csipetnyi fejtorna.

A válasz lentebb a keretben...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


[ Két lépésből matt a "finnugorista" nyelvészeknek, avagy egy lehetséges "evolúció" a székely-magyar róvásírástól a "latin" betűs írásig. ]


Azért elég nevetséges, amikor még egy magát szakmai lapnak valló oldal sem tesz említést a róvásírásról, holott egyrészt láthatóan van elég ősi ahhoz, hogy bármelyik írás előde legyen, másrészt legalább magyarként említsék már meg. Íme a negatív példa:

http://www.grafomagazin.hu/index.php?menu=13&rovat=&id=75

Ezen a képen még csak meg sem jelenítik a róvást, pedig az minden sort ki tudna tölteni, még azokat is ahol máshol hiány van.


Az írás történetében szintén nyoma sincs még említés szintjén sem a magyar róvásírásnak, ami azért is furcsa mert azért elég nagy hagyománya van, másrészt magyarként illik ismerni.

 
Szívem szerint írnék ennek a szaklapnak, hogy  jó lenne frissíteni a tudásbázisukat, másképp fogalmazva nem akarnak változtatni a pofátlan hazugságaikon? :)

5 megjegyzés:

 1. El nem hinnéd, de a monitoromtól 5 cm-re van egy róvásírás (eddig nem is tudtam hogy hosszú ó-val kell írni) abc. (Papp Lajos szívsebésztől kaptam nemrég az egyik előadásán.) Elkezdtem fejtegetni a feladványt, de nem értettem a dolgot, már vettem volna elő az Arvisurát hogy ez valami nagyon régi róvás, akkor látom hogy ez az ABC. Így jár aki az eredeti iránynak megfelelően jobbról balra kezd neki a soroknak :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A "hivatalos" nyelvtan rövid o-val írja, de az hibás, mert ha a ró alapgyök hosszú ó, akkor miért változtatna rajta a toldalék? Ne felejtsük, a magyar nyelv logikus! Ugyanez érvényes a nyíl és minden bokorra ami ebből a gyökből felépül. Nyílván, nyílvánvalóan így kell írni, nem így: nyilván. Pedig a nyelvtankönyvben ez utóbbi van. Ugyanekkora probléma, amikor a szógyökeinket szétdarabolják "hivatalosék". Pl. a "folyamatosan" szót így tagolja a hivatalos nyelvtan: FO-LYA-MA-TO-SAN, ami azért teljesen hibás módszer mivel szétszedi az alapgyököt, és teljesen értelmetlen toldalékokkal, ragokkal bővíti fel. Helyesen így kell(ene) tagolni, megtartva az alapgyököt és értelmes (!), a szó bővítésének megfelelő toldalékokkal ellátva: FOLY-AM-AT-OS-AN. Így, ha bármelyik toldalékot leveszed a végéről még mindig értelmes a szó, míg a hivatalos nyelvtan alkalmazásával ez így nem igaz.
   Nagyon sok a hiba, rengeteg a munka még.

   A feladvánnyal csak azt szerettem volna bemutatni, hogy milyen könnyű a róvásból eljutni a latin ABC-ig. A latin nyelv etruszk területen keletkezett (bár homály, hogy hogyan, szerintem valami disszidált egyiptomi fekete-mágusok révén, annyira sötét és ijesztő nyelvezet). Az etruszk viszont ősrokon a magyarral, tehát nem nehéz kitalálni, hogy mi volt a latin betűk eredete, annál is inkább mivel a betűk (hangok!) számának csökkenése a fejletlenebbnek a fejlettebből való merítésére utal. A "latin" már nem tudta használni, értelmezni, kiejteni a gy, ty, ny, és hosszú magánhangzóinkat. Ez is azt bizonyítja, hogy az őseink kultúrszintje magasabb volt, mint a "modern" emberiségé.
   Nem nagyon szeretem amikor valaki azzal vág fel, hogy a magyar az ősnép, meg a magyar nyelv az ősnyelv, de a bizonyítékok egyre inkább erre utalnak. :) Nem tartom kizártnak, hogy a kínai és a japán írás is a róvásból indult ki (külalakra van hasonlóság!).

   Persze ez a felismerés pont hogy nem nagyszájúvá kell tegye az embert, hanem pont a szellemi örökség súlyából fakadó felelősségérzet kell hogy nőjön.

   Törlés
  2. Köszönöm a nyelvi leckét! Ahhoz képest hogy az anyanyelvem, van még mit tanulnom magyarból. Tudnál ajánlani forrást, ahonnan többet deríthetek ki az ilyen ferdeségekről?

   Egyébként egy ideig én is idegenkedtem az ilyen megállapításoktól, de úgy vettem észre hogy ez a társadalmi programozás miatt volt. Olyan sok a bizonyíték a róvás ősi eredetére hogy már magán nevet az ember, meg a történelemkönyvén amiben ilyen "elgondolkodtató" kérdés állt: "Kitől vehették át a rovásírást a magyarok?" A témát próbálják összemosni a szélsőségekkel, ügyesen polarizálva a dolgokat. Nem vagyok híve a mellveregetésnek, vagy annak a tudatnak hogy a magyar nép felsőbbrendű bármelyik másiknál is, de a történelmi bizonyítékokat téves dolog emiatt figyelmen kívül hagyni.

   Törlés
  3. Chaser, bocsánat, erre elfejeltettem válaszolni! :))

   Szóval, ha esetleg még nem ismerné valaki itt egy kiváló kezdet megismerni a magyarságot:

   Szondi Miklós - Történelmünkhöz magyarul
   http://www.magyarrovas.hu/files/Tortenelmunkhoz_magyarul_4_kiadas.pdf

   Nyelvi kérdésekben kifejezetten ajánlatos Kiss Dénes munkásságát olvasni, és keresni egyéb írásait. A nemrég elhunyt Varga Csaba munkásságát is érdemes megismerni, bár nekem kissé túl misztikus volt amiket írt, nyugodjék békében.
   Molnos Angéla is hagyott ránk bőven tudást, amire büszkék lehetünk. "Magyarító könyvecske" c. gyűjteménye kifejezetten hasznos a külföldi és sokszor értelmetlenül használt szavak tengerében.

   fox.klte.hu/~keresofi/mke/mke.html

   http://molnosangela-nyelvunkert.hu/

   Érdemes még a TAMANA kutatásnak is utánajárni, döbbenet az is.

   Törlés
 2. http://www.magyarhon.eu/szekelyrovasiras/latinrol/latin.htm

  VálaszTörlés