2013. január 14., hétfő

Mégsem gömbölyű a Föld?

E szép új háttérről eszembe jutott, hogy van itt a sufniban egy kedves kis elmélet, amit nem ártana leporolni. Talán kezdjük onnan, hogy a tudomány története mondjuk a humor történetéhez mérten aligha tartalmazott sokkal kevesebb baromságot, de hab a tortán, hogy mindezt képes volt mindvégig komoly ábrázattal végigcsinálni. Tényleg nem akarok tiszteletlen és szemtelen lenni letűnt korok tudósaival szemben, de nem tudom mosolygás nélkül végiggondolni, hogy egy jól felépített több száz éves komikumhoz mérhető csak a tudomány és azon belül a mindenkori ember szemlélete az őt körülvevő világhoz - bár vannak olyan vélemények, melyek hajlamosak fejlődésnek nevezni a tévedések sorozatát, azon belül is leginkább azt a tendenciát, ahogy a kémia egyre kisebb szeleteivel próbáljuk meg megmagyarázni a Végtelent... No de mi is lehetett a probléma minden korábbi, mára már megcáfolt teória esetében? Szerintem elsősorban az, hogy mindig az adott kor "vezető" (akadémikus) szellemi szintjén és elért tudományos eredmények összességének paradigmájával próbálták meg leírni a világot, ami úgy tűnik minden esetben tévesnek, vagy kevésnek bizonyult, szinte mindegyiken kifogott az idő vasfoga. Mi emberek minden korban megpróbáltuk begyömöszölni a Világot az éppen aktuális, szép képletekkel felépített dobozunkba, majd jött egy nagyobb, kisebb és/vagy "szebb" doboz, és a folyamat ma is tart. Vagy valaki azt hiszi, hogy a jelenleg uralkodó paradigma örök életű lesz? Elég naiv elképzelés. No mindegy, igazából nem is ez lenne jelen téma fókuszában, hanem egy olyan "tréfa", amit akár komolyan is lehetne venni. 


Hányan vannak manapság, akik síkra szállnak amellett, hogy a Föld lapos, hogy áll és nem mozog vagy, hogy a Nap kering a Föld körül, nem pedig fordítva? Nevetséges, rég megdőlt elképzelések, biztos nincs már olyan, aki ebben hisz – gondolhatnánk. Azonban, mint tudjuk a Bibliából is, a hit csodákra képes, s ebben az esetben is bebizonyosodik, hogy ha valaki valamiben hinni akar, az képes arra, hogy elméjéből kizárjon minden tényt és racionális érvet, amely ez ellen a hit ellen szól! Az alábbi rajzok egy 1893-as kiadványból származnak. Azaz alig több, mint 100 évvel ezelőtt még kísértetiesen hasonló „érvek” hangzottak el amellett, hogy a Föld helyes térképe így néz ki, mint manapság a bibliai teremtéstörténet mellett! Felül azt írják, hogy “Négyszáz passzus van a Bibliában, amely elítéli a “földgömb elméletet” vagy a “repülő Földet” és nincs semmi, amely alátámasztaná azt. Az alábbi a Világ bibliai térképe”


Vicces, igaz? De ne hidd, hogy nincsenek még ma is, akik hasonló nézeteket vallanak, akármilyen hihetetlenül hangozzék is ez! Hadd mutassam be a Flat Earth Society-t (Lapos Föld Társaság): http://theflatearthsociety.org/cms/index.php

A fórumuk több, mint 7 ezer tagot számlál: http://www.theflatearthsociety.org/forum/
Érdemes böngészgetni!

Az emberek számos dolgot elfogadnak gondolkodás nélkül, nem is kérdőjeleznek meg semmit, állítja John Davis, a BBC által megszólaltatott kanadai mérnök, aki szerint bolygónk lapos, vízszintes irányban a végtelenbe nyúlik, mélysége pedig legalább kilencezer kilométer. Másképpen közelíti meg a kérdést James McIntyre, a lapos Földben hívő tudósokat és érdeklődőket összegyűjtő Flat Earth Society weboldal egyik brit moderátora: szerinte a Föld többé-kevésbé korong alakú és nem is lehet lapos, hiszen a domborzatot mindannyian érzékeljük rajta.

A BBC számos kérdésére a laposföld-hívők biztos tudatban válaszoltak: a világ űrügynökségei, kormányai és tudósai egyetlen hatalmas profittermelő összeesküvésben vesznek részt, az űrből készített Föld-képek mind hamisítványok, a világ széléről pedig azért nem esett le senki, mert a Föld központja az Északi-sark, ezért ha valaki körbeutazza a bolygót (pontosabban, a korongot), akkor azt egy óriási kétdimenziós körként lehet ábrázolni.

Davis és McIntyre szerint több ezer tudós van, aki a Föld lapos mivoltában hisz, de egységes kommunikációs platform hiányában szinte lehetetlen pontosan megállapítani, hogy hányan is küzdenek a "globális összeesküvés" ellen. Az elmélet, ami szerint bolygónk igazából lapos, legutoljára a 19. századi Angliában röppent fel egyes keresztény gondolkodók, például Samuel Birley Rowbotham vagy John Hampden köreiben, akik meg voltak győződve arról, hogy a Föld csak egy korong,
Isaac Newton pedig őrült. (hvg.hu). Ők azonban nem azok, sőt remek, megdönthetetlen bizonyítékaik is vannak:

If you look over NASA's website, you'll notice that they heavily use a jpeg format for the pictures they serve. For those unaware, jpeg is a lossy compression format, meaning that information is lost!! What is NASA trying to hide in EVERY picture?!  

Hevenyészve:
Ha a Nasa oldalára ránézel, láthatod hogy a képek jpeg formában vannak. Jpeg egy tömörített formátum, vagyis információk vannak elveszve. Vajon mit próbál elrejteni a NASA minden képen?! 

Nature has many many patterns. The earth will follow natures patterns. Look around you, what do you see? Tables,Pictures,Flat-screen tv's,Walls,Glass windows,Paper. Everything is flat, because that is the natural form for matter to take. Sure you may see a ball, but a rubber ball is made out of synthetic materials, synthetic = manmade. The earth is not manmade. 


"A természetnek sokféle mintája van. A Föld a természet mintáit követi. Nézz szét magad közül és mit látsz? Asztalok, képek, lapos tévék, falak, üvegablakok, papír. Minden sík, mert az az anyag természetes formája. Persze láthatsz labdát is, de a gumilabda mesterséges anyagokból készült, a mesterséges=ember készítette. A Földet nem ember készítette."



Szintetizáltam néhány véleményt is. Íme:  

Annyit hazudtak már, hogy ezen sem lepődnék meg. De most komolyan. Minden csak TV, meg programozás kérdése. (+1 - M.)

Beszarok. Ez nekik érv. Jpeg-et használ, ami tömörített, tehát adatvesztéssel jár. Valószínűleg valamit titkolnak. Végülis...cáfold meg, ha tudod! :) (jogos ellentámadás - M.)

Ja, a lapos képcső a TV-ben, a tft is miden a természet saját műve. A síküveg nemkülönben.A papír nemkülönben. A fatörzs, a bogarak háta, a teknős páncélja, a rózsabimbó pedig mind csak illúzió, ugye? 
(Kiváló érvelés, de meglepődnél ha ismernéd az illúzió "valódi" mivoltát - M.)

Inkább szándékosnak tűnik a hülyeség. (Kezd valamit kapiskálni - M.)

Lehet körülnézni, mennyi áltudományos faszsággal szívatják a népet, biztos, hogy ezt is megeszik néhányan, és néhány dollárkát adományoznak a globális összeesküvés leleplezésére...

Ez túl nyilvánvaló, hogy provokáció. Ilyen hülye csak megjátszottan lehet valaki. Különben a JPG-s okfejtés kifelezetten szellemes. Engem már szinte meggyőzött.

Tök jó poén. (nem is titkoltan) Komolyan venni, kiakadni rajta, vitatkozni vele, na az a butaság netovábbja. 

Igen, így gondolkodik a mai átlag, komolyan veszi a poént, pláne akkor, amikor a karzatról hallja... És így gondolkodott kétszáz és kétezer éve is tán. Vagy ez, vagy kiröhögni, kigúnyolni, és semmit nem elfogadni, ami nem illik bele az aktuális paradigmába. Lehet, hogy ez az egész csak egy rendkívüli humorérzékre utaló hoax-hadjárat, de mindezek mellett szörnyű gondolatom támadt! Mi van ha mégis ezeknek a látszólag bolondoknak van igazuk? Mi van ha valójában fogalmunk sincs a Föld valódi kiterjedéseiről, dimenzióiról, megnyílvánulásairól? Mi van ha valóban inkább elnyújtott korong, mint gömb alakú? Honnan tudhatnánk meggyőződni egyik vagy másik állítás igazáról? Szemlélte már valaki közülünk, vagy ismerőseink közül valaki az űrből a bolygót? Van-e elég érzékeny látószervünk, hogy túllássunk a 3D-s Földön? Mi van, ha a 3D-n "túl" egy egész más alakú Föld kering, aminek körvonalait nem érzékeljük? Mi van ha a Hold és Mars expedíciókhoz hasonlóan a Földdel kapcsolatban is egy globális átbaszás áldozatai vagyunk? Még a végén kiderül, hogy tórusz alakú, mint a Thrive-ban, és punktum! Bővebben nem is kívánok ezzel a témával foglalkozni, mert bár ugyan ért már olyan vád, hogy nem mélyedek el megfelelően egy-egy témában, én mégis úgy érzem elég nekem ha megérintem őket, aztán repülök tovább.

Valahol még lett volna egy tanulsága is ennek az írásnak, de most sehogy sem jut a krónikás eszébe.  :)

Források:



67 megjegyzés:

  1. ...a Föld lapos volt és ha túl messzire merészkedtél leestél volna,
    most a Föld gömbölyű és ha ismét változtatna a formáján, hát mindenki nevetni kezdene
    egy átlagos ember nem tudja bebizonyitani a legtöbb dolgot, amiről beszél..

    http://www.directlyrics.com/damian-marley-patience-lyrics.html
    http://youtu.be/c9VQye6P8k0

    VálaszTörlés
  2. Sajnos az összes valamirevaló hozzászólást már tartalmazza bejegyzés:-)
    Amit viszont nem értek az az, hogy miért kellene BÁRMI olyat kritika nélkül elfogadnom, aminek a valóságáról nincs lehetőségem személyesen meggyőződni?

    mj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. EZ AZ! Ez lett volna a tanulság, amit elfelejtettem!!! :)

      Törlés
  3. Még egy kis kiterjesztés:)
    Képek, elméletek a "Homorú Föld"-ről:

    http://www.foldimennyorszag.hu/A1B61C7B-4184-4484-8D17-53CD45CE1EA4.html


    VálaszTörlés
  4. Számít-e, hogy struktúrájában milyen a világunk?
    Mindenki a saját világképét látja(?) hitelesnek, holott mindegyik illúzió:)...
    Ha személyesen meggyőződöm róla, akkor az már valóban igaz?
    Amit ma igaznak vélsz, holnapra elillan - ha hagyod.

    Bármihez is ragaszkodni a legnagyobb időpocsékolás.



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán még is van egy dolog amihez érdemes ragaszkodni. A fejlécben történik rá utalás. :)

      Törlés
  5. Szerintem ezek a Lapos Föld hívők csak szeretnének kibalhézni egy ingyenes űrutazást, azért van ez a nagy felhajtás! :D
    Panka.

    VálaszTörlés
  6. "Minden csak TV, meg programozás kérdése."
    PPP legutóbbi írásában a gyanúsan kis lélekszámú Sandy Hook-ban történt matinéről van érdekes meglátása.

    mj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazi probléma-reakció-megoldás klasszikus esete.

      Nem baj, mi tudjuk, hogy a mi színész-politikusainknak nincs oka a félelemre, máskülönben nem volna értelme óvóhelyet építeni a Parlament alá "Kossuth tér rekonstrukció" címén, nemigaz? Biztos nem a csalódott szavazóktól való félelmük miatt építenek 1,5 cm vastag acél lemezt, alá 3 m földfeltöltést, alá 1 m vastag betonfödémet, és alá 3 szint mélygarázst..

      Elnézést... nem jó példa volt. De azért értitek mire gondolok...

      :)

      Törlés
  7. (spam-tárolóban van valami.. :) -úgy gondolom estére forditok egy dalszöveget, aztán majd lesz valami- elküldöm.. :)

    VálaszTörlés
  8. Thomas Lauren Friedman-nek hívják ezt a szerencsétlen barmot és a foglalkozását tekintve újságíró.

    Talán nem ártana néhány fogalmat újraértelmezni, mint pl.:

    DEMOKRÁCIA = Hatalom demonstrálása (mutogatása), vagy
    SAJTÓ = S-AJTÓ, vagy SAJT - O

    Reménykedjünk, hogy sohasem lesz belőle amerikai elnök! :)))

    Ö.T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat, kicsit lassú vagyok ma, így nem vágom, hogy mi köze ennek ehhez a bejegyzéshez?

      Törlés
    2. Csápold be a nevét a gugliba!
      Ez a pasi a laposföldiek guruja a jueszéjben.
      Tán dorbézolni voltál az éjjel? ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    3. Aha. :) Mindig is mondták, hogy 4 óra alvás nem elég. :)

      Törlés
    4. Na jó, akkor egy könnyedébb kérdés:

      Akár lapos a Föld, akár gömbölyű, vajon mennyire tudományos meghatározás az északi- vagy déli sarok ????

      Ugyanis sem a körnek, sem a gömbnek NINCSEN SARKA !!!!!!!
      És ha már ilyen "tudományosan" vizsgálódunk, miért nincs Keleti-, meg Nyugati sarok ?????

      Ö.T.

      Törlés
    5. Szép magyarul: sark - úgymint sarkalatos.
      Tehát kiindulási alap: innen huzigálták a hosszúsági fokokat.

      mj

      Törlés
    6. sarkkör - némi korrigálással:)

      Törlés
    7. A magyar nyelv értelmes és kifejező (megjelenítő) jellegű, azaz semmit sem nevez meg sarokként, ami nem az.

      Vagyis a sarok helyett a "szárak" sokkal logikusabb megnevezés lenne, ennek ellenére nehezen hihető, hogy egy nyiladzó barbár primitív nomád törzsben egyszer csak kitör az inger, hogy be-RÁ-csozza az egész bolygót.

      Vagyis erre a kurdináta rendszerre csak annak lehetett szüksége, akik - már akkor - globálisan gondolkoztak, méghozzá a helymeghatározás miatt.

      Tekintve, hogy ebbe a kategóriába egyetlen földlakó sem passzol bele, most is azt mondom, hogy valakik még vannak itt az emberen kívül.

      Ö.T.

      Törlés
    8. Ö.T. kedves,

      Egyetértek Veled:)!

      Este jött még egy jó kis kurta gondolat, az iránytű kapcsán, mint Északunk fontos helymeghatározó eszköze... Jó lenne látni ennek eredetét, valódi funkcióját:)

      A bolygó berácsozása kapcsán eszembe jutottak az energiarácsok (hálók) is a Föld körül - RÁ-csodál-koztam:)
      Szeretem az ilyesfajta EGYbeeséseket:)

      És hogy nem vagyunk egyedül... Valójában kik is vagyunk mi?:)
      Hiszem, hogy sokfajta élet vette magára a földi ruhát, és élnek köztünk, egy isteni terv végrehajtásáért... Néha azt képzelem én is affajta "mazsola" vagyok, akinek van egy személyes útja, és van egy nagyobb tervhez kapcsolódó feladata...
      Egyáltalán van-e tiszta ember minőség? Vagy mindenki idegenből jött játszani, tapasztalni, erre a képzőbolygóra:)?

      "Idővel" meglesz a kirakósunk utolsó darabkája is:)

      Szép napot:)!



      Törlés
    9. Ne siessük azt el lijo drága! Amint kirakjuk a puzzlét rögtön rádöbbenünk, hogy a kirakó nem is síkban volt, és kezdhetjük elölről térben! :)

      Törlés
    10. Öti bátyám, a magyar nyelv értelmező képességét visszafojtott fejlesztésű elménk már csak nyomokban képes értelmezni. Példának okáért vegyük a KERÉK szavunkat, amit első ránézésre egy adott dologra kitalált "egyszónak" értelmezünk, holott ez kettő szó ügyes és logikus egybegyúrása:

      KER - ÉK

      Ahol a KER a KÖR-t jelenti, az ÉK pedig ÉK-et, magyarul a kerék az KÖRÉK. Emlékszünk még a történelemkönyvekben hogy néztek ki az első kerekek? No és a mai kerékben a küllő tán csak nem ékelésre szolgál??

      Ilyen szempontból a sarok szavunknak is lehet valami más eredete, pl. SOR-ÉK. Ha megnézed a rácsozást, a hálók ék alakban futnak össze a "sarkokon". Ehhez mit szólsz?

      Törlés
    11. Nem gondoltam, hogy ezzel vége a játéknak...
      ÉS Igen, ezért érdemes rögtön térben is megpróbálni gondolkodni: kapcsolódnak hozzánk (a kirakósunkhoz) mások, más rezgésben - máris a pontból gömb lesz:)

      Tetszik az új háttered: kívülről-felülről;)


      Törlés
    12. Sőt, nemcsak hogy az ÉSZAK és a DÉL nem sarok, de még a KELET és a NYUGAT sem valós, mivel a FÖLD forog. Így Keleten is van Nyugat, meg Nyugaton is Kelet.

      "Ha megnézed a rácsozást, a hálók ék alakban futnak össze a "sarkokon". Ehhez mit szólsz?"

      Erre a magyar nyelv a KÜLLŐ (kül + lő) kifejezést használja
      Mazsola.

      Ö.T.

      Törlés
  9. A hatalom helyes értelmezése németül van:

    MACHT = M - ACHT = Ügyelj az egyensúlyra!
    Ugyanez héberül: OMO = Tarts egyensúlyt a SEMMI és a MINDEN között!

    Képesek vagyunk erre???
    Ha nem, akkor ideje egy közös imának! ...:)))

    Ö.T.

    VálaszTörlés
  10. Amikor annak idején vita volt a Föld alakjáról, annak volt értelme, mivel nem tudták bizonyítani, tehát aki arra szavazott, hogy lapos attól még nem volt hülye, csak az addigi tapasztalataira hagyatkozott.
    Aki manapság mond ilyet (komolyan), az szimplán elmebeteg.

    Az egy más kérdés, hogy itt csak arról beszélhetünk, milyen alakú a mi 3D-s érzékelésünk szerint, hogy valójában milyen, azt "innen" nem tudjuk megállapítani, de "itt" az nem is fontos, nem tudnánk mit kezdeni vele.

    Bastian

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tőlem a Föld akár gömbölyű is lehet. (Néhanapján igazán nagyvonalú tudok lenni...)
      Viszont ha ennyire evidens minden a Föld körül, a Google Earth vajon miért maszatolja el az északi és a déli pólusok környékét?

      mj

      Törlés
    2. Nem maszatolja, csak mindig hóviharban kénytelen fotózni! :)
      Biztos nincs ott semmi különös, sem üreg, sem bázisok, csak a jó öreg eszkimók és kólát reklámozó jegesmacik.

      Amúgy meg:

      http://www.youtube.com/watch?v=DIBdVn8kZc8

      Törlés
    3. Ez az!
      A pólus eltolódás!
      Persze hogy nem látszik - már nincs is ott...:-)

      mj

      Törlés
    4. mj,

      Ha a Föld belül üreges - és ahogy a földimennyország oldalon fényképekkel illusztrálják - igaz, akkor van mit takargatni.
      http://www.foldimennyorszag.hu/C242A15B-6498-47A1-818C-42FEF070DCE4.html

      http://www.foldimennyorszag.hu/93187D89-08E8-44E7-A2B4-B08BDF0E38B5.html

      És valamikor egy beszámolót is olvastam erről a belső utazásról... alább a link:
      http://www.foldimennyorszag.hu/46C4A130-3893-4421-BF20-15CD42C7F5F2.html

      Szép napot, szeretőset, könnyedet:)!



      Törlés
    5. Ezzel is az a baj, hogy nehéz meggyőződni az állítás igazáról. Vagy legalábbis nekem nehezemre esne megszervezni egy Északi, vagy Déli sarkra vezetett expedíciót, és ha oda is jutnék, honnan tudnám, hogy TÉNYLEG ott vagyok, és nem 25 km-el arrébb? Jelzi egy zászló? Ki tette oda? Jó helyre tette? És ha az Üreg nem is pont a SZERINTÜK pólusponton van, hanem máshol?

      Nem hinném, hogy bele kellene ebbe az elméletbe is fulladni, csak mint érdekesség kell számon tartani, aztán ha kiderül, hogy TÉNYLEG, akkor emlékezni rá, hogy már tudtál róla valamikor. Vagy valami ilyesmi. :)

      Törlés
    6. "Nem hinném, hogy bele kellene ebbe az elméletbe is fulladni," - valóban. Máris benne lennénk egy újabb elmejátékban, ami eltérít önmagunktól. Ez nem azt jelenti, hogy fúj-fúj elme, hanem a kontrollt az elme felett, és nem fordítva.
      Talonban talán "érdemes" rakni, épp úgy, ahogy írtad, ha egyszer újabb közös szálak futnak erre, megnyilvánulhasson a nagyobb kép. És pl ilyen esetekre is szeretem használni a nem ragaszkodást... Hogy, ha esetleg nyílna egy újabb ajtó, ne én (ne a ragaszkodásom) legyen ennek a korláta:)
      És miközben jönnek-mennek az infók, a lehetséges "ha" történések, vajon milyen mélységben viszonyulok hozzájuk, mit váltanak ki belőlem: vajon tudom-e tartani a fókuszt saját magamon...

      Ölelésem:)!

      Törlés
  11. Gömbölyű, vagy lapos, attól még fricskázni lehet:

    http://index.hu/kulfold/2013/01/13/jelentosen_nott_egy_nagy_foldrenges_eselye/

    Milyen szép tőlük, hogy előrejelzik. Tán csak nem szóltak a háárpos kollégák a japán kollégáknak?
    Panka.

    VálaszTörlés
  12. Nekem az üreges Föld sokkal hihetőbb, mint az általánosan elfogadott tömör Föld elmélete. Már csak azért is, mert mi sem tömör testek vagyunk, több bennünk az üres tér, mint a matéria. Egyeseknél fejtájékon ez fokozottan megfigyelhető. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barlangkutató voltam, ja üreges.

      A többi üreg, amire a rezgők várnak, holografikus termék.
      Igazán nekik való hely, ahol teremtgethetnének maguknak, vigyék magukkal a földimenyországot:-)

      Törlés
    2. Egyszer pedig még hálás leszel a szeretetrezgőknek mj barátom! :)

      Törlés
    3. Itt valami félreértés lesz.
      A barlangkutató nem én vagyok és általában aláírom a dolgaimat.

      mj

      Törlés
  13. Állitólag a föld magmája nem is folyékony közeg,hanem valójában kristály,amit ráadásúl a történelem előtti időkben az atlantisziak használták is mint energiaforrást.Szóval a homorú föld elmélete talán nem is alaptalan…de hogy lapos lenne?????...

    miu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is úgy vagyok vele miu, hogy ha a "mindenki magából indul ki" összefüggésből indulunk ki, akkor a a Föld a saját képmására teremti a gyümölcseit.

      Csak nézzük meg ezt:

      http://promtech.hu/wp-content/uploads/2012/05/core1-300x272.jpg

      És ezeket:

      http://www.superlink.hu/wp-content/uploads/2013/01/narancs.jpg

      http://www.unicafe.hu/images/2011-04/unicafe.hu-egy-savanyu-csodaszer-a-cirom-002.jpg

      http://napielet.hu/upload/Image/dozs/2008/barack.jpg

      stb.


      Ugyanolyan keresztmetszetűek: mag+hús+köpeny+kéreg, véletlen lenne? Ugyan. Ha van is üreg a Föld belsejében, akkor is kell legyen egy mag. Azt viszont nem zárom ki, hogy ez szilárt, azaz ez a mag miért ne lehetne egy törpenap...?


      Törlés
    2. Ide nem jutott el az infó, hogy a Földnek valóban van magja? :))

      Ráadásul tömör szilárd vas. Ez pedig azért, mert az olvadt magma egy ideig "folyékony", de ott legbelül már akkora a nyomás, hogy szilárd lesz a folyékony is. A körülötte áramló folyékony rész okozza a mágneses mezőt, ezt egy kísérletben meg is valósították, egy gömbbe aminek a közepén egy szilárd golyó volt olvadt vasat öntöttek és addig forgatták, amíg megjelent a mágneses mező. Ez sima 3D-s téma.
      Üreg csak a kéregben lehet, ami átlagosan olyan 50km vastagságú, a többi képlékeny, ott nem lehet "üreg".
      A kérdés csak az, hogy kinek jutott az a húgyagyú ötlet az eszébe, hogy bárki is akarna a föld alatt sok kilométerrel élni, ha élhet itt fent is? :))
      Nem is értem mi értelme ezzel foglalkozni, ezzel az erővel lehetne arról is beszélni, hogy lehetséges-e, hogy az egész univerzum egy óriási teknős hátán utazik. :)).

      Ha már mindenáron valami "érdekes" elképzelést akar valaki végiggondolni annak javasolható "Az Otthonunk - Nosso Lar" c. film, ha még nem látta volna, ami azzal az elképzeléssel áll elő (egy érdekes történet keretében), hogy a "túlvilág" az itt kering a Föld körül kvázi a "geoszféra" részeként, mint az egységes Föld nevű "oázis" organikus része az univerzum itteni szegletében és innen "inkarnálódnak" a Földre akiknek kell és innen mennek tovább magasabb szférák felé, aki már érdemes rá, immár a Földtől független entitásként. Persze ezeket a "keringő" szigetként létező túlvilágokat mi nem láthatjuk, viszont onnan minden jól látható ami itt lent történik...
      Szerintem ezek a dolgok nincsenek ilyen szinten helyhez kötve, de mindenesetre érdekes elképzelés, érdemes megnézni.

      Törlés
    3. "... azaz ez a mag miért ne lehetne egy törpenap...?"

      Erről csak az jutott eszembe, hogy a kisiklott kultúrákat általában alulról takarítják el. Szodoma és Gomorra maradványát nem sikerült még megtalálni, ezzel szemben Pompej
      nagyon is valós példa.

      Talán éppen a "rómainak" szól ez a figyelmeztetés????

      Ö.T.

      Törlés
    4. A Napnak van mágneses mezeje? Ha igen, akkor miért ne lehetne a Föld közepe is egy nap, ami képzi a mágneses teret? "A mag" c. sci-fi filmben is azt bizonygatták, hogy ez a szilárd mag akár le is állhat, és akkor ugrott a mágneses mező. :) Ezzel kapcsolatban két dolog merült fel:

      1. Rendkívül érdekes volt a filmben, ahogy élő képen láthattuk a teljes Föld keresztmetszetét, és ahogy forog benne középen a manna. Ilyen eszközünk nincs, amivel ezt lehetne mutatni, és szerintem nem is lesz. :)

      2. Mi az a dolog a világegyetemben, ami áll? Nem úgy épül fel, ahol bármit is le tudnánk állítani, mert az egész mozgásban van.

      Minél többet megtudunk a Holografikus Univerzumról, materiális szempontból annál inkább értelmezhetetlen lesz. Számomra ilyen ez a "vasmag" teória is. Ugyanis ez is csak egy teória.

      Törlés
    5. A Napnak is van mágneses mezeje, de nem egy olyan stabil, mint a Földnek, hanem folyamatosan változik és nem is veszi úgy körbe, hanem egyik felszíni pontjából kiindulva egy másikban végződik, mindig máshol és sok ilyen van egyszerre. A Nap egy plazmagömb, állandóan változik, ha egy nap lenne a Föld belsejében, akkor a mágneses mezeje is állandóan össze-vissza változna.

      Minden bolygót tekinthetünk egy olyan napnak ami nem elég nagy ahhoz, hogy akkora tömege legyen, ami a belsejében már akkora nyomást hoz létre, ami beindítja a magfúziót. Persze ehhez hőmérséklet is kell, hogy felbomoljanak az anyagok és hidrogénatomok tudjanak szabadon mozogni, amik fúzionálni tudnak, mert a vasat elég nehéz erre rávenni.

      Szerintem érdemes a kérdéskört minimum két részre bontani. A 3D-re és a többire. Mi a (és a tudomány) a 3D-t vizsgáljuk. Abban igen is igazak a tudományos eredmények, a nem így lenne, akkor most nem tudnánk itt a neten kommunikálni. Ezt nem lehet elvitatni. Azét ne öntsük ki a lavórral a gyereket is.

      Az más kérdés, hogy tudomány nem számol magasabb síkokkal, ezért nem is tud sok mindent megmagyarázni, de attól még egy 4 dimenziós kocka 3 dimenziós vetülete derékszögű, nem lesz tőle hegyesszögű vagy gömbölyű, csak a többi részét nem érzékeljük.
      Tehát én nem dobnám el a jelenlegi eredményeket, hiszen ez az egyetlen olyan kapaszkodó jelenleg, amiből következtetni tudunk. Az asztrál élmények nem magyarázatok, hanem élmények, amiket (részben) a 3D-s tudásunkkal próbálunk megmagyarázni (úgy ahogy), de mi lenne, ha még azt sem tudnánk, hogy léteznek atomok (annak érzékelt dolgok), nem még a többi, akkor aztán tényleg csak Andersen birodalmában tudnánk barangolni...

      A Földnek tudjuk a tömegét, ezáltal a tömegvonzását (és ezért tudunk műholdakat pályára állítani), ebből tudjuk a sűrűségét is, innen pedig azt is tudhatjuk, hogy nem üreges. Természetesen nem látta senki a Föld magját, de sokat kísérleteztek és a szeizmikus adatok is ezt támasztják alá.

      Törlés
    6. Jaj, Mazsola miért csodálkozol rajta, hogy a Vaskor embere vasmagot lát a Földben? :D
      Panka.

      Törlés
    7. Panka!

      Beindult a fantáziám:)
      Most hogy kristályosodunk, a vasmagot ismét kristálymagként érzékeljük... aztán ha rezgünk felfele, már csak energiaként fogjuk érzékelni:)))
      Lent, mint fent:)

      Törlés
    8. Még hogy nincs közös Tudat, mi? :D
      Panka.

      Törlés
    9. Aha. Szóval a vasemberek Földje vasmagú, a kristályemberek Földje kristálymagú, az energiaemberek Földje nap. Hm, nem mondom.... Mindenki magából indul ki? :)

      Törlés
  14. Továbbá a mag-hús-köpeny-kéreg együttes homo sapiens által jelentősen feljavított változata, a szilvás gombóc.

    mj

    VálaszTörlés
  15. Ha jönne egy magyarul értő ET, és tudást kellene átadni klf témákban, nagy bajban lennék. És Ti?

    VálaszTörlés
  16. Az egészben az az érdekes, hogy az emberiség bő 99%-át napi tevékenységében nem befolyásolják a fenti ismeretek,vagy azoknak hiánya. Ami még érdekesebb, hogy épp az egyirányú elméletek propagálói és erőltetői teszik az egész ügyletet gyanússá:
    Pl. elmismásolt térképrészletek, belebarmolt Hold és-Mars fotók, amatőr bukdácsolás a Holdon és a legjópfább tavaly előtti parasztvakítás: a NASA elvesztette a holdraszállás felvételeit...:-)

    mj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kizárólag a fenti témára gondoltam. De azért jó példa ez is.
      Ha az ismereteink java része hamis, manipulált, téves, akkor mi az ami Tudás?

      Törlés
    2. Névtelen, jó kis kérdést tettél fel:
      Mi a Tudás?

      Asszem ezzel elvonulok, mert jelen eszmélésem szintjén, egy folyton változó (kiteljesedő) tudatként tudnám meghatározni, egyfajta emlékezésként...
      De lehet ezt még hámozni:)


      Törlés
    3. Mi a Tudás? Annak tudása, hogy VAGY, LÉTEZEL. Ennyi elég, hiszen egyrészt ez mindenkiben ugyanaz, másrészt ennél egyetemesebb tudás nem szükségeltetik az élethez.

      Törlés
    4. Mazsola drágám, ezt most megvettem:)!

      Törlés
    5. "Ha az ismereteink java része hamis, manipulált, téves, akkor mi az ami Tudás?"

      Nagyon jó kérdés.
      Ha a szót szótagokra bontjuk, akkor talán közelebb jutunk a megfejtéshez: TUD + ÁS, ami annyit tesz, hogy:

      1. keresni kell

      2. nem fönt, hanem lent.

      A TUDÁS - hogy úgymondjam - társa a TITOK, ami bontásban úgy hangzik, hogy TI + TOK, mint a tudás tárolói.

      A TOK betűben megformált változata pedig az "U".

      Ezzel már lehet valamit kezdeni, ha jobban kibontjuk, hm ???

      Ö.T.

      Törlés
    6. Ö.T. Drága,

      Imádom a tagoltságod:)!

      Törlés
    7. Et azt mondaná erre: Gyere má Commander Főnök, ezek nem tudnak semmit, de azt szótagolják:-) Jó hogy ideküldtük a sheldannidlet, az beadagol nekik ezt azt, ők meg tagolják:-D
      Kérdeztem hogy lesz a gyerek, valami méheket emlegettek gólyával keverve, de a biológiához nincs lövésük. Matekról annyi jött ki nekik, hogy ma-TEK, de hogy holnap mi-tek azt nem tudták.:-)

      Törlés
    8. @ Lijo

      Visszatérve a történet elejére, ma már senki sem ÁS.
      Sőt, amit elődeink már kiástak, azt valakik szándékosan (és rendszeresen) eltakarítják. (pl.: Corvinus - könyvtár, de ennek szerintem nem csak magyar vonatkozása van)

      A "TUDÁS" jelenlegi naprakész képviselője a S - AJTÓ.
      Ennek a "tudásnak" a legfőbb jellemzője, hogy nem állandó.

      Ugyanez jellemzi a "tudományt" is.
      Ami ma igaz, az holnapra már nem igaz.
      És ezt adják el fejlődésnek, holott csak egy helyben toporgunk.

      Ö.T.

      Törlés
    9. "Et azt mondaná erre: .... bla ... bla ... "

      Vannak egyesek, aki még a szakadékba zuhanás közben is fékeznek. (fikáznak)

      Vedd lazán a kérdést haver!
      Egy meseszobában minden mese jó.
      Ha más nem, legalább az oldal látogatottsága növekedett. :)))

      Ö.T.

      Törlés
    10. Szikra humorod sincs? :-)
      A szakadék a Tied átengedtem.

      Törlés
    11. Na akkor egy téli kérdés: Sí
      Kinek mi jut eszébe róla ???

      Törlés
    12. Ö.T. Kedves,

      Tud-ás...én ások...
      A sajtó által nyíló ajtó nálam egy állandó körfogás, nyugodtan használják, akiknek igénye, egyszer kiszédülnek belőle. Naprakész helyett szinten tartónak nevezném, de van vészkijárat:)!
      Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a kérdéseimre választ a saját ajtómon (nyíl-ÁS) keresztül nyerek.
      Kérdés, hiszek-e annyira magamban, hogy ne kelljenek a mankók.
      Illetve, amit látok-olvasok, beleillik-e az általam megélni szeretett világba. Van, hogy laza kézmozdulattal csak szanálok: ezt nem kérem, és inkább amarra szeretnék tapasztalni. Egyszerű CSODA ebben a könnyed kegyelemben létezni - feltéve, ha ki tudom zárni a külvilág hitét, kétségét...
      Mostanában az idővel vagyok "munkában"... Tanulom barátnak tekinteni, és egyre kevésbé hagyom, hogy az életem ritmusára, lelkem neszeire árnyékként telepedjen.

      Ölelésem:)!

      Törlés
  17. Ezt pedig kedves Szóforgató barátaimnak:)

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oT4CKxZWpeg#!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádom. Zseniális és szórakoztató. És örök! :)

      Törlés
    2. ...és még egy:
      http://www.hotdog.hu/mozaik_1/gondolatok/romhanyi-jozsef-a-roka-es-a-hollo-1
      Nem tartozik szorosan a bejegyzéshez, de mégiscsak ők teszik elviselhetővé (olykor kifejezetten élvezetessé:-) a létezést tökmindegy milyen alakú Földön...

      mj

      Törlés