2013. május 29., szerda

A Voyager-jelentés


Paul Random hétfő hajnalban a szokásos módon dühösen csapott le a mobiljára, és a szokásos módon nem sikerült elvétnie a "szundi" gombot. Idegesítette, hogy sosem sikerül pont a megfelelő pozícióban megkoccintani a képernyőt, ráadásul mióta érintőgombos készülékre cserélték mindenki telefonját a hivatalban, azóta még az a jó öreg megnyugtató kattanás is eltűnt a "gombok" használata közben, mely a sikeres műveletet volt hivatott jelezni a sötétben matató ujjaknak. Tíz perc múlva természetesen újra megszólalt az a már zsigerből meggyűlölt dallam, és Paul úgy látta jónak nem kísérti tovább a sorsot, így is késésben volt. Megpróbált a lehetőségekhez képest halkan kiosonni a hálóból, nehogy felébressze Emily-t. No persze, Hanna és a kicsi Bobby iskolája egy köpésnyire volt, így hát általában még aludtak, mikor Paul már javában váltogatta a sávokat a sztrádán. Sokszor kacérkodott a gondolattal, hogy inkább ő marad itthon a gyerekekkel, és Emily megy vissza a mókuskerékbe, de túlontúl szerette a munkáját ahhoz, hogy csak úgy abbahagyja. Csak ezek a hajnali kelések ne lettek volna! Paul felkelt, s úgy döntött ma nem borotválkozik. Kiment a konyhába, ahol az automata már javában főzte az isteni illatú kávét, amely még attól függetlenül is megőrizte a tökéletesség illúzióját, hogy Paul tudta: a csomagolásban található őrlemény forrása sosem járt Brazíliában. A szokásos reggeli rutin elvégzése közben jutott eszébe, hogy hivatali teendői mellett ma egy fontos találkozója is van az űrkutatási részleg egyik vezető tervezőjével, igaz Ben még nem tud erről... Reggeli után Paul Random nyurga termetéhez képest fürgén és tettrekészen autójába huppant, és már száguldott is a belváros irányába vezető felhajtón. Az űrkutatási hivatal ugyan adott a családias látszatra, de azért nem jutalmazták agyon a későket.




Útban a Parkway felé a sodró forgalomra figyelme csak egy töredékét fordította, a többit cikázó gondolatai kötötték le. Az a bizonyos előző heti névtelen levél azóta is sokszor eszébe jutott, nem hagyta nyugodni. Nem is a névtelenség és az ő pozíciójában szokatlanul nehéz lenyomozhatatlannak tűnő forrás bosszantotta, hanem a levélben foglalt ijesztően hiteles érvelés. Pontosabban nem is érvek sorakoztak a fél oldalas levélben, hanem kérdések. Kérdések, melyeket akár ő maga is feltehetett volna már évekkel korábban, ha egyáltalán eszébe juthat az ilyen felségárulás egy olyan magas tudományos besorolású alkalmazottnak, mint amilyen ő. Tapasztalatból tudta, hogy ebben a cégben azok, akik túl sokat kérdeznek vagy nagyon hamar nyugdíjba kerülnek, vagy nagyon csúnya ábrázattal végzik. Vagy esetleg mindkét esetet egyszerre alkalmazzák. A mai Benjamin Fischerrel való találkozáshoz nem sok reményt fűzött, pláne ha hozzávesszük, hogy a vezető tervezőket már a legmagasabb biztonsági protokoll köti. És ráadásul ott volt még az a bizonyos névtelen levél is, ami beültette a bogarat a fülébe - nem is annyira a feladó kiléte, hanem sokkal inkább a levél tartalma és annak lehetséges következményei. Úgy döntött, első körben a feladót fogja kinyomozni, rendszergazda kollégája segítségével, aztán jöhet a tartalom. A munkahelyre beérvén Paul leparkolt, majd átvágott a szokásos ellenőrzéseken, a harmadik biztonsági vonalon már a kártya sem kellett, elég volt egy biccentés az ott posztoló unott képű biztonsági őrnek. Természetesen első óráiban a kötelező teendőit végezte el, és csak 11 óra után jutott lélegzetvételhez annyira, hogy felhívja George-ot. A belső telefon túloldalán egy rettenetesen unott hang szólalt meg:
- Na mi az, vészhelyzet van? Pirosan virít valami?
- Nem, nincs semmi gond öregem, csak annyit árulj már el, hogyan kell feltörni a TOR-t?
- Mi van, tán kaptál valami fenyegetést?
- Á, dehogy, csak tudod van az a csaj a fórumon, akiről meséltem már neked, de úgy elrejtette magát, hogy én kevés vagyok ehhez, és... hát ugye szeretném lenyomozni, honnan írogat...
- Értem, nos akkor kaparj elő egy ceruzát, mert diktálni fogok néhány dolgot...   
 
Paul egyáltalán nem volt meglepve az eredményen. A fogalmazásból valahogy sejtette, hogy nem külsős ember lesz a feladó, de most már bizonyos volt benne, hisz ott virított a képernyőjén a név. Ez a George érti a szakmáját. - gondolta - Ebéd előtt meglátogatom az öreget, de előbb kiszedem Benből, amit tudok. Most, hogy megvolt a feladó, jöhet a tartalom ellenőrzése! Felmarkolta maroktelefonját és felcaplatott a 9. emeletre. Nem szerette a lifteket.

- Hahóó öreg harcos, még mindig fáj a vállad? - Paul úgy remélte, indításként a legutóbbi dzsúdó edzésükre tett célzás segíthet áttörni bizonyos falakat a későbbiekben. Ben belső ember volt, de az a fajta, akinek azért még maradtak barátai. Legalábbis szerette ezt hinni néhanap. Most is épp alig látszott ki az íróasztalára zsúfolt iratkupac mögül, de azért az arcából látható néhány részletből egy széles vigyor körvonalazódott. 
- Még te beszélsz? Három körön át vezettem, az utolsó dobásodat a legaljasabb bírók sem díjaznák ponttal! - Benjamin Fischer alacsony, fekete hajú kis emberke volt, azt mondták volna róla, hogy az a tipikus irodista, ha nem lettek volna azok a széles vállai a rendszeres edzésektől.
- Ugyan már, szabályosnak szabályos volt, legfeljebb az erkölcstelen jelzőt tudom elfogadni. És ha már itt tartunk, remélem nem akarod rám szabadítani az erkölcsrendészetet.
- Miért tenném? Nem őket döngölted bele a szőnyegbe.
- Ez igaz. Tudod miért kereslek?
- Halvány fogalmam sincs, de remélem nem visszavágót akarsz kérni, mert most egy darabig a masszőrömön kívül nem igazán vágyom másra. 
- Nem, egész másról van szó. Munkaügy.
- Hm. Talán feltűnt ez a néhány iromány, amit még ma át kell nézzek...
- Semmi gond, elég ha csak annyit megsúgsz, hogyan tudom megnyitni a Voyager-aktát?
Fischer mosolya ekkor úgy eltűnt a süllyesztőben, mintha ott se lett volna soha.
- Ugye tudod, hogy ezt az anyagot a létező leghosszabb kiszabható időre titkosították? - kérdezte Fischer jóval halkabban, félreérthetetlen szemrándulás kíséretében. Paul persze adta az ártatlant.
- Ez számomra csak azért érthetetlen, mert a média annak rendje és módja szerint mindenről beszámolt.
- Mindenről? Hm. - Fischer homlokán a ráncok tovább mélyültek, és mielőtt újra megszólalt volna, a biztonság kedvéért beindította a rettentően elavult ceruzahegyezőjét, és így folytatta a kellemetlenül búgó hang közben - Ne nevettess. A tömeg megkapta amire vágyott, a csinnadrattát, az ingyen cirkuszt, és a szokásos semmitmondó szakértői kommentárokat, no de ez természetesen nagyon messze áll a "mindentől". Sőt. Ez pont az ellentéte a "mindennek", de már azzal is az állásommal játszok Paul, hogy egyáltalán erről pletykálok neked.
-Ó igazán sajnálnám Ben, ha én utánam alaposan ellátnák a bajod a belső elhárításánál is, így természetesen vedd úgy, hogy itt sem jártam, OK?
- Hm? Tessék? Van itt valaki?
- Értem. Kösz, Fischer, és jó étvágyat az ebédhez.

Mire Paul visszaért az asztalához, már kellően megéhezett, de úgy vélte még gyors ránéz a leveleire. Reményeinek megfelelően természetesen ott várta egy e-mail, melyet az IP cím alapján Hondurasban adtak fel, s a feladó egy bizonyos Beneditto Voya nevű cselgáncsbajnok volt. Ez utóbbi onnan volt sejthető, hogy a levélben semmilyen szöveg nem volt, csak egy fénykép egy vélhetően rangos dzsúdó versenyről, ahol az egyik sportoló - láthatóan egy spanyol - épp kétvállra fekteti japán ellenfelét. Paul kutató szemmel vizsgálta egy darabig a képet, mire feltűnt neki amit keresett: a spanyol versenyző övén, a Voya név mellett szerepelt egy valószínűleg egyáltalán nem odaillő kód: NASA-VOY \ TS-1728 / 9D45-Hyw3. "Kösz, Ben." - gondolta Paul, majd rögtön felcsatlakozott a terminálra, és bejelentkezett a céges adatbázis programba. Ezt az adatkezelőt minden alkalmazottnak töltenie kellett heti rendszerességgel, ezért természetesen nem volt titkos program, azonban a műveletek és adatok hozzáférései jogosultsághoz voltak kötve, így nem lehetett akárkinek akármit lehívnia. Most viszont, hogy Paulnak rendelkezésre állt a szükséges információ, belépett az űrkutatás almenübe, ezután az állományt leszűrte a "már végrehajtott" kutatási anyagokra. Itt már persze jelentősen leszűkült az adatbázis, ezért könnyedén kézzel is kikereshette a Voyager-jelentés almappáját. Mielőtt megnyitotta, mégegyszer leellenőrizte, hogy fut-e az IP-cím elrejtő program, amit egy bizonyos rendszergazda barátja bocsájtott a rendelkezésére azzal a szöveggel, hogy "ezt használd, jobb, mint a TOR". A belépéshez - mivel titkosított állomány volt - természetesen szükség volt a tartománynévre, az ellenőrzőkódra, és a jelszóra, ezért Paul habozás nélkül beütötte a spanyol dzsúdós övére "festett" szövegeket és számokat. Aztán amit ott talált, attól rögtön elment az étvágya...

Edgar Lloyd mindig is zárkózott ember volt, akit nem igazán kedveltek a kollégái, és az érzés kölcsönös volt. Az a fajta szakember volt, aki hetekig el van valamelyik pince laborhelyiségében, anélkül, hogy bárkivel is szívesen találkozna. Paul is igen ritkán futott össze az öreggel (aki ahogy idősödött egyre jobban hasonlított Einsteinre), időnként a folyosón találkoztak, vagy a parkolóban, és nagy ritkán a büfében. Ilyenkor mindig megcsapta az öreg kopott mellényéből áradó sok-sok munkaóra szaga. Edgar apó fel sem nézett a monitorja mögül, amikor Paul belépett a kis szentélyébe. 
- Jó reggelt Edgar uram! Remélem nem zavartam meg semmi fontosat...
- Ugyan fiam, szerinted folyik itt bármi fontos is ebben az épületben az utóbbi években?
- Nos, hogy így mondod... Azért én bíztam benne, hogy tudnál segíteni egy fiatal kollégán, aki úgy tűnik kezd egy bizonyos dologba becsavarodni. - az öreg ekkor pillantott fel először a képernyőjéről.
- Már vártam mikor jössz rá - mosolygott, és Paul visszamosolygott rá, majd leült vele szemben.
- A névtelenséggel természetesen még nem volt probléma, a TOR rejtőprogram már adott néhány nehéz percet, de végül is a proxy listázásánál buktál le, mert megtaláltam a szerver egyik válaszcsomagját, amiben ott volt az IP cím is. No persze nem magamtól voltam ilyen okos, de nem szívesen fedném fel a a segítőmet!
- Értem. Remélem azért nálam ügyesebb voltál, mert ahogy a levelemet le tudtad nyomozni, úgy az aktákba való betekintgetést is listázzák valahol. Sikerült észrevétlenül megnyitnod a mappát?
- Sikerült, de... nem is tudom mit mondhatok el belőle...
Edgar Lloyd egyáltalán nem látszott meglepettnek. Sőt, még egy félmosoly is motoszkált a szája szegletében.
- Nos, ha már így lebuktattál, akár játszhatunk nyílt kártyákkal is.
- Részemről rendben, csak ne itt Edgar bátyám. Mit szólnál egy ebéd utáni sétához a parkban? Ismerek néhány nehezebben járható ösvényt, ahol tuti biztosan nincsenek felvevők!
- Rendben, de azt javaslom a mobilodat is hagyd inkább itt, majd visszafelé elviszed.

Az őspark számos kollégát vonzott az ebédidőt követően. Az öles ősöreg fák és a tövükben megbúvó avar illata időtlenséget árasztott, és valamiféle ösztönös megnyugvást okozott mindenkiben aki arra vetődött. A két kolléga egy elhagyatott ösvényen sétált, jó messzire a főépülettől. Lloyd egyszer csak úgy érezte, már eléggé messze járnak.
- Hol is kezdjem? Apáddal természetesen mindvégig tudtunk a dologról, hiszen sokszor nekünk kellett elkészíteni egy-egy jelentést vagy felvételt. Mások, akiknek szintén tudomásuk volt róla, már régen elhunytak, vagy szívószálon kapják a napi betevőt valamelyik jól megfizetett szanatóriumban. Szóval nem tudom mennyire sikerült rájönnöd az egészből, de engem egyre inkább nyugtalanított, hogy talán én vagyok az egyetlen nem belső ember, aki még tud erről a piszkosságról. Ezért próbáltam neked jelezni.
- Néhány részletet már összeraktam, de azért nem bánnám, ha a fizikai részét elmagyaráznád.
- Rendben. Talán arra felé kellene tapogatózni, hogy a Naprendszer mozgásáról alkotott - alkotott? jó vicc, inkább minden erőnkkel sugallt! - kép teljesen hamis. A Napról és a bolygóiról a TV-ben és tankönyvekben mutogatott koncentrikus körös ábrák, melyek a keringési pályákat hivatottak ábrázolni, még egy pillanatfelvételnek is nevetségesek, a valósághoz meg aztán végképp nincs közük. A Nap, mint ahogy Te is tudod, elképesztő sebességgel száguld a Tejútrendszer középpontja körüli keringési pályáján, miközben a szült és fogadott gyermekei, velünk együtt, ideértve az összes bolygót, üstököst, űrtörmeléket, és minden égitestet a rendszeren belül, különböző sebességű spirális, csavart pályán követik szülőjüket. Ez annyit jelent, hogy egyik égitest sem kör alakú pályán mozog egy fix csillag körül, hanem a csillag mozog előre a térben, és a mezőjében született, vagy befogott "kisebb" testek csavart vonalban követik. Nem biztos, hogy értesültél róla, de ezt már csak a mi szóvivőink nem kommunikálják, a nagy víz túloldalán már egész nyíltan beszélnek róla konferenciákon, például indiai és arab kollégák. 
Paul ekkor elhúzta a száját.
- Jellemző. Mi meg bombázzuk őket. Mindegy milyen okból, a lényeg, hogy barna bőrű legyen...
- Ez már nem az én asztalom, - válaszolt az öreg asztrofizikus, fejét csóválva - de talán érdemes megvizsgálni a kérdést ebből a szemszögből is. Na szóval. Hol is tartottunk? Ja igen! Szóval a Nap száguld az űrben másodpercenként több mint kétszáz kilométert megtéve, mi meg hűséges kutyaként követjük.
- Idáig értem, bár még emésztenem kell. No de mi köze ennek a Voyager űrszondához?
- Hát éppen ez az! Az űrbe kilőtt járműveink sebessége nagyságrenddel kisebb mint a Naprendszeré.
- És ez miért probléma? A jaguár is gyorsabban fut, mint az ember, mégis le tudjuk filmezni.  
- Figyelj, Paul, ez színtiszta logika. Habár elég nehéz innen a Naprendszer belső pontjáról mérnünk a saját sebességünket, mert finoman szólva igen messze vannak a legközelebbi viszonyítási pontok is, de a fizikusok azért nagyjából konszenzusra jutottak és bedobták a köztudatba, hogy a Napunk radiális sebessége a Tejútrendszer középpontjához képest nagyjából 217 kilométer másodpercenként. Emésztgesd ezt a számot is egy kicsit... Na most, világosan emlékszem, hogy '77-ben amikor útjára indítottuk a Voyager-2-őt, azért arra kínosan ügyeltünk, hogy minden szakértőnk a szonda kilométer per órás sebességét hangsúlyozza, ami a nagyérdemű számára egy így is eléggé elképzelhetetlenül nagy szám volt a hetvenes évek nyugodt autókázásaihoz képest: 54000 km/h. Ez a hihetetlenül nagy sebesség másodpercben mérve 15 kilométert tesz ki. Na jó, ha időközben a szonda pályagörbéje érintette néhány égitest gravitációs mezőjét, akkor némileg megnövelhette a sebességét is, kb. 17 km/s-re. Szóval a 217 viszonyul a 17-hez. Azért ez a tizenkétszeres sebesség nem egy elhanyagolható különbség, nemde? Vedd úgy, hogy egy kényelmes kerékpárost mennyi idő alatt tud lehagyni egy maximális sebességgel repesztő Ford.
- Miért éppen Ford?
- Semmi különös, csak épp eszembe jutott a jó öreg Escort, vinnem kellene olajcserére. 
- Hm. Most hogy így mondod, az én Mazdám is megérett a szervízre... Várj csak! Hiszen ez általad elmondottak alapján a kereskedelmi műholdakat sem tudnánk fellőni, nem?
- Nem tudom mennyire emlékszel a fizikai tananyagra, vagy a kiképzésedre Paul - bár gondolom az azóta eltelt néhány évtized hivatali munka némileg koptatta az emlékeket - azonban emlékeztetlek rá, hogy a Földön az első kozmikus sebesség 7,91 km/s, ami ahhoz kell, hogy orbitális pályára állítsunk bármit, például műholdat. Ez tehát nagyjából fele a Voyager-2 szonda sebességének, ezzel a feladattal még megbirkóztunk.
- Már sejtem hová akarsz kilyukadni, no de mi van a Nap, és a bolygók gravitációs erejével?
- Az előző Ford és kerékpáros példánál maradva, még ha jóindulatúan hozzászámoljuk a légörvényt is,  amivel az autó kicsit maga után rántja a bicajost - nagyjából ez felel meg a Nap gravitációs erejének a Föld-Nap távolság esetében - akkor sem tudja a verda huzata annyival felgyorsítani bicajost, hogy számottevő sebességnövekedés lépjen fel nála, annyira meg pláne nem, hogy környezetkímélően közlekedő barátunk megfigyelhessen bármit is a Ford sofőrjének ruházatából.
- És mi van a második és harmadik kozmikus sebességekkel?
- Látom beugrott valami, Paul barátom - vigyorgott az öreg fizikus. - A lényegre tapintottál, ugyanis a második, vagyis a szökési sebesség, ami ahhoz kell, hogy a bolygót elhagyó parabola pályára állítsunk egy járművet, nagyjából 11,2 km/s, a harmadik kozmikus sebesség, mely viszont már a Naprendszer elhagyásához kell - bár a szakemberek között nem egységesek a számítások, de - nagyjából 16 és 42 km/másodperc közé tehető, attól függően milyen bolygóállás és Föld-pozíció időpontban indítjuk el eszközünket. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a Föld utazási sebessége 29 és 30 kilométerre tehető másodpercenként, ez már eleve kétszerese a Voyagerének... Na most, ha ezt összerakod és még emlékszel mit mondtam neked a Nap és ő által a Naprendszer radiális sebességéről és a követő bolygók spirál pályáiról, akkor nagyjából sejtheted, hogy még egy extra precízen bepozícionált indítású, harmadik kozmikus sebességgel hiperbola pályára állított eszköznek is körülbelül mennyi ideje maradna szép közeli képeket "lőnie" például a gázóriásokról.
- Ezek szerint...?
- Igen, ezek szerint. Nos Paul, ennyire tudtam felfrissíteni a fizikai tanulmányaidat, a következtetések összerakását már rád bízom, de ne feledd, a jelentés még úgy hat évtizedig a top secret minősítésben marad.
- Hm. Számomra már nem, bár kérdés mihez kezdjek vele. És miért pont nekem küldted el névtelen leveled? Tudtad, hogy idővel úgy is le tudom nyomozni.
- Reménykedtem benne. Őszintén szólva nem sok olyan embert ismerek a cégnél, aki előrébb tartja az igazságot a karrierjénél. Nálad ezt viszont egyértelműen látom, és ahogy apádat ismertem, nincsenek kétségeim, hogy egy ilyen horderejű témát kivel osszak meg. 
- És az oroszok? Ők is benne vannak? 
- Voltak. Akkoriban még más vezetőség volt, sokkal több szálon kötődtek az itteniekhez, mint ma. Jelenleg gondolom azt mérlegelik, hogy vajon melyikkel veszítenek többet, a régi kapcsolatok kiteregetésével, vagy az igazság kihírdetésével. 
- Az mondjuk nekem is gyanússá vált, hogy két évtizede egyik fél sem indít új szondát, holott a költségvetésből telne rá. Nyílván ez összefügg a magánszférának is egyre jobban elérhető csillagászati technológiákkal. És mi van a sárgákkal?
- Kína szándékai kifürkészhetetlenek, de szerintem már ők is rájöttek. Valószínűnek tartom, hogy a sok elhallgatott halálos kimenetelű kísérlet és űrhajósok eltűnései után feladták a küzdelmet. Ha indítanak is bármiféle járművet a környező bolygókra, vagy akár csak a Holdra, azt biztos, hogy nem rakétameghajtással tervezik, mert azzal lehetetlen. Úgy tudom, mostanában az azonnali kvantum-kommunikációt kutatják, amelyből remélik a későbbi térgörbítéses meghajtást is elérni. Azt már a mieink is nyíltan vállalják, hogy a csillagok óriási távolsága esélytelenné, bizonyos megfontolások szerint haszontalanná is teszi, hogy a jelenleg elképzelhető fizikai eszközeinkkel űrhajót, de még csak személyzet nélküli csillagközi szondát is elindítsunk a csillagok felé. Most már csak az a kérdés, hogy ezt mikor ismerik el a Naprendszerre vonatkoztatva, ahol ugyan sokkal elérhetőbbek a távolságok, de a sebességeket még nem tudjuk túlszárnyalni.
Paul megvakarta a fejét.
- Már csak egy kérdésem van Edgar bácsi. Minden kamu volt? 
- A kilövések nem. Azokat nem lehetett elbliccelni. De onnantól viszont minden.

Általában a szellemi dolgozók nagy része estére úgy érzi zoknit tettek az agyuk helyére, és ilyenkor már csak egy arra alkalmas eszköz kell, ami megnyomja a végső kikapcsolás "gombot" odabent - függetlenül attól, hogy ébren van-e az illető, vagy sem. Paul szórakozottan nyomogatta a távkapcsoló gombjait, üres tekintettel bámulta a képernyőt. A hírek most nem érdekelték, olyan nevetségesnek tűnt az egész. A máskor imádott sportcsatornái sem tudták lekötni, és a megszámlálhatatlan természet csatornák sem vonzották most. A gyerekek, egy mintegy másfél órás csontropogtató bírkózás után, a gyermeki szükségletektől teljesen kielégülten pihegve békésen aludtak már. Emily még a konyhában szöszölt valamivel. Paul, félálomban, unottan váltogatta a programokat, aztán valahol a negyvenedik csatorna után felhangzott az ismerős fanfár, amire rögtön éberebb lett. Oly sokszor hallotta már ezt, hogy álmából felébresztve is azonnal tudta melyik adót jelenti. Azt, amelyik eddig mindig - a médiában szokatlan - hitelesség mintaképe volt Paul számára. Azt, amelyik meggyőződése szerint mindig kizárólag a tényekből építette fel műsorait, hisz számtalanszor kérték fel őt is szakértőnek néhány műsorhoz. Most, a sors iróniájának köszönhetőn épp egy dokumentumfilmet mutattak a nyolcvanas évek elejéről, nyílván ismétlés volt. A műsorvezető és egy szakértő - Paul nem ismerte fel a régi kollégát, de az ingére varrt logó félreérthetetlen utalt arra, hogy ez a szakállas, szemüveges szakember valaha ugyanott koptatta a székeket, ahol ő - együtt elemezték a hiperbola pályát egy koncentrikus körökkel telepakolt ábrán. A szakértő egy pálcával sűrűn mutogatott a táblán jelezve az útirányt, és az állomásokat, melyet meg fog majd látogatni a jármű. A következő bemutatott képen Paul rögtön felismerte a tányér alakú antennát, és a három irányban álló "lábakat", melyeket természetesen soha nem látott senki nyitott állapotban, hiszen csak az űrben engedték ki teljesen erre a pozícióra, a radarjelzések miatt. Paul nézte a dokumentumfilmet, és hirtelen úgy érezte, az egész gyerekkora omlott össze. A narrátor csapongását és a szakértő okoskodását már nem is hallotta, csak nézte, nézte a szonda által "készített" képeket, a Jupiter Nagy Vörös Foltját, a Szaturnusz gyanúsan jól látszóan megrajzolt gyűrűjét, a gyönyörűen kikevert kék színeket a Neptunuszról... ekkor jött be Emily a szobába, és megdöbbenve látta férje arcán a lecsorduló könnycsíkot. 
- Mi a baj drágám, mi ríkatott meg ennyire? - kérdezte. 
Paul rá sem nézve a feleségére, szomorúan csak ennyit suttogott maga elé:
- Egy sci-fi.


Felhasznált források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Voyager%E2%80%932
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kozmikus_sebess%C3%A9gek#Harmadik_kozmikus_sebess.C3.A9g

50 megjegyzés:

  1. He? Hogy? Most ez mi is?
    Panka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szárnypróbálgatás kedves Panka. Szárnypróbálgatás.
      Elvégre ez egy meseszoba, és volt aki már hiányolta a meséket. :)

      Törlés
    2. Én ugyan nem vagyok valami túl nagy sci-fi rajongó, de amúgy tetszett. A terjedelmével van egy kis bajom, mert ez "egypercesnek" túl nagy, novellának túl rövid. No persze ez csak akkor érvényes ha feltétlenül be akarjuk sorolni valahová! :D

      Egyébként akár még folytathatnád is, vagy kibővíthetnéd szaftos részletekkel novella méretűre. Például az öreg váratlan körülmények között elhunyhatna, a zsidó haver, Ben eltűnhetne, főhősünk tovább folytatná a nyomozást, számtalan izgalmas kalandban lenne része, akadna váratlan segítője, és a végén eljutna valami főellenséghez akit legyőzne. Vagy nem. Talán úgy is jó ha ez nem derül ki, az olvasóra bízod. Ötleteljek még? :D
      Panka.

      Törlés
  2. Ez saját szerzemény? Nagyon tetszett! A stilus a Mandics író- házaspárra emlékeztet, akiknek müvei számomra érthetetlen okok miatt feledésbe merűltek. Csak így tovább Mazsola, a novellád tökéletesre sikeredett. Tartsd ezt a szintet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv szigyu a meseszobában!

      Köszi! Igen saját ötlet, de persze felhasználtam forrásokat is. Tulajdonképpen szerencsés vagyok az írás tekintetében, mert például ez a fenti ötlet egy villanással "bent volt", és onnantól már csak idő (kb. 4 óra) kérdése volt, hogy leírjam. Akit egyszer elkapott az ihlet az tudja, hogy ilyenkor nem Te írsz, hanem csak közvetítesz. Olyan agy-szétfeszítően gyorsan özönlöttek befelé (!) a gondolatok, hogy alig bírtam legépelni biorobotként. Ilyenkor megszűnik a külvilág, és csak jönnek a mondatok. :)

      Ö.T. barátunk majd elmagyarázza miért is így hívjuk:

      IH-LET

      (Ich-let)

      Törlés
    2. "(Ich-let)" = én hagy

      Ez persze eléggé szimplának tűnik, de a magyarázata már nem annyira.
      Az egyén (humanoid) szempontjából kb. annyit jelent, hogy ha az embernek
      sikerül egy kicsit piánóra tenni az egóját, akkor hozzáférése nyílik a közös
      tudathoz ... onnan meg száguldoznak ezerrel az évezredek alatt felgyülemlett
      ismeretek ... általában több, mint amennyi valójában kellene.
      Ez úgy kb. hasonlít Fortuna néni bőségszarujához .... mert a szellemi síkon,
      Isten közelében nincs nyomor.

      Magasabb szempontból pedig az "ich - let" annyit tesz, hogy engedélyezik a hozzáférést. ...:)))

      A leírásod arra enged következtetni Mazsola, hogy küldtek egy "kis"
      kóstolót. ... :))) Asszem haladunk. ( hál(át) adunk ???)

      Amúgy ez a jelenség a Bibliában is le van írva ... "amikor bevégzed, akkor kezded csak el" formában .... vagyis mikor az egó csődöt mond, akkor az ember utolsó
      reményként megpróbál segítséget kérni magasabb szintről.

      Ö.T.

      Törlés
    3. Ötikém látom a feldobott labdát Te sem szereted leütetlenül hagyni! :D

      Na akkor offolódjunk kicsit:

      A Szahara felől sárral (homokkal) telített eső jött a déli megyékre, rettenetesen ronda volt minden autó és üveg.

      SÁR - SÁRGA (homok)

      A szavainkat alkotó ősmagyarok vajon a sárga agyagra, vagy a sárga homokra utalva adták meg a sárga szín nevét, vagy egészen másképp nézett ki akkoriban a Föld arculata???

      Még egy találat: a KOSÁR vajon miből készült annó...
      Panka.

      Törlés
    4. Asszem Pannika, hogy túlbecsülöd a képességeimet ... ettől függetlenül azonban szerintem a "SÁR" az egy kulcsszó, vagy alapgyök a létezésben ... majd mindjárt megérted, hogy miért. :))))

      1. Idézet a teremtéstörténetből:
      "Egyszer pára szállt fel a földről és megáztatta a föld egész felszínét. Akkor az Úristen megalkotta az embert a föld porából és orrába lehelte az élet leheletét."

      Vagyis föld + pára (VÍZ) = SÁR + levegő

      (Ami érdekes, hogy a pára = 1 pár A = AA, összeolvasztva = M)

      2. Ábrám felesége SÁR(A) ... i

      3. Krisztus, mikor egy vakot gyógyított, a földre köpött és SAR-at csinált és ezt kente a szemére = SÁR

      Ugyanez színekben:

      4. SÁR-ga
      a, sárga az arany (aranykor)
      b, sárga a NAP
      c, az emberi szem színérzékelő receptorainak a zöme a sárga színt érzékeli
      d, sárga a japán = japan = i - APA - n, ahol a két szélső betű = iN
      e, sárga a kínai = chi - nai
      f, sárga a hatágú zsidócsillag
      g, sárgák az élő zsírszövetek
      h, sárga a homok (Szahara)

      Szóval szerintem a SÁR és a SÁRGA nagy valószínűséggel összefüggésben vannak egymással, ahol színben értlemezve valami magasabb szintnek a látványban való leképeződése. ( a SZEM számára ... ami 7-et jelent)

      Ö.T.

      U.i.: A KOSÁR-ral kapcsolatban egyelőre nem ugrik be semmilyen
      összefüggés.

      Törlés
  3. Hm Hm HMMM:)

    "Kiment a konyhába, ahol az automata már javában főzte az isteni illatú kávét, amely még attól függetlenül is megőrizte a tökéletesség illúzióját, hogy Paul tudta: a csomagolásban található őrlemény forrása sosem járt Brazíliában." =>

    Nekem (meg ha nem is igaz) sokkal jobban esik az a kave ha az elso korty utan azt gondolom hmm de finom ez a kave, biztosan Pako unokanagynenjenek a sogoranak a keresztfia szedte a retkes kezevel Brazilban azert ilyen zamatos .. Regen az ABC-ben lehetett ingyen daralni a szemes kavet..

    Ez nagyon erdekes a spiralis palyat, mar olvastam, de az urszondas megkozelites eleg illuzio rombolo.. Tehat akkor azt akarja nekem mondani maga hogy aah, most akkor bogjek??

    Honnan is kezdjem a kotekedest? :)

    Ez egy illuzio vilag, mert ez csak a sz..ros 3.d. ez valyon igaz? Nem mert meg nem lattuk, meg tudomanyosan bizonyitott hogy... En a belso hangom szerint elek es gondolkozok, feldolgozok, cselekszek... Engem marhara nem erdekel a fizika meg a tudomany..
    A jozan paraszti illetve dionyi agyammal azt velem gondolni, hogy marhara el van rejtve elolem meg meg vagy x miliard emberke elol sok minden. Miert? Mert egyertelmuen latszik, hogy egy felelem+ fuggosegen alapulo, minel szivtelenebb vagy annal jobb anyagilag neked alapu rendszerben eldegelek, ahol eleg nehez a dolgozo becsuletes embereknek, latvan azt aki gonosz es szivtelenul cselekvo annak sok mindene van. En nem kezdek el rohadj meg ez-ni amikor meglatok egy 30 millios verdat+ egy inci finci p..cit mellette.. Nekem jo a 20 eves kocsim is annak is ugyanugy orulok..

    De amikor egyre bolondabb ez a rendszer, egyre ossszetettebb ez a jatek, mar kezdem en is unni varom a fo ellenseget, vagy a mese veget, jobb lenne egy igazsagosabb mese ahol nem egy szabadnak latszo, am bortonbe zart lelek vagyok mert en ebbe a rendszerbe nem tudok belenyugodni, mivel sokkal de sokkal masabb lehetne az elet minden leny szamara itt, ha az ertunk harcolo tudosokat... nem olnek halomra, ingyenenergia kutyujuk miatt...

    Jo persze ez itt nem kivansag musor ebben a jatekban nem lehet a palyakat kivalasztani ez egy regi es sotet jatek vegig kell vinni, csak a vegen hallhatjuk meg a regi jo 8 bites Nintendo dallamokat. De kerem en mar vegig vittem talan, csak nem emlekszek ra Mario vagy Luigi-val voltam, ugyhogy johet egy uj, mert a jatek mar elavult nem csak nekem, hanem nektek is. :)

    Ui.: A sarkany meg kapja be ulljon be a haromszogletu szemes-mintas konzervdobozaba es
    huzzon haza!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bravehart!
      Saját bevallásod szerint űr, sci-fi és jövőbuzi vagy, akkor nem értem miért kötődsz? :D
      Ez egy jó, fantáziát megmozgató, tudományos (science) alapokon nyugvó, kitalált (fiction) történet. Persze nem egy Clark vagy Asimov, de Ők is elkezdték valahol.
      Mellesleg ha örökké csak arról nyavalyognánk e blogon, hogy minden csak illúzió itt a 3D-ben, akkor nem volna értelme az egész életnek, nemigaz? Használd a játékszereket, azért kaptad! :D
      Panka.

      Törlés
    2. Nyugi Pankám, én nem olvastam egyetlen sort sem ami kötekedően hatott volna. Azért a játékszerek esetében én is úgy látom, hogy sosem az a hibás, hanem az ahogy használod a kapott ajándékokat.

      Törlés
    3. "egyertelmuen latszik, hogy egy felelem+ fuggosegen alapulo"

      Igen,+ át@aszáson.December 21,három napos sötétség,Asgar kapitány, satöbbi.
      Régen sem volt ez másként,de most sem.Csak,hogy féljél b@zmeg mindentől.
      Lehúzós?Attól még igaz sajna:
      http://hvg.hu/itthon/20130527_Ujabb_szervezet_kap_hazkutatasi_jogot
      http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/feljelentettek-egy-kaposvari-koztisztviselot-kommentjei-miatt-499695

      a.n

      Törlés
    4. Ez lemaradt.
      Az a nép.......
      http://www.youtube.com/watch?v=vxYACxkNkoQ&feature=youtu.be
      a.n

      Törlés
    5. A.n., volt sok próbálkozás, de már elkéstek vele. Index főoldal:

      "Fel nem robbant bomba Magyarország"

      Ennyi, nem sikerült, csomagolhatnak.
      Panka.

      Törlés
    6. Láttam a bombás hírt, nem annyira egzakt(?) mint a számszerűsíthető utalások, de elvont üzenetnek nagyon találó.

      Törlés
    7. "... amely szerint a jövőben házkutatási joga lesz a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet embereinek ... "

      Hát akkó má aggyunk a húsiparnak is, meg a gabonaiparnak ... meg a vegyiparnak,
      vaskohászatnak, gépgyártásnak, ... stb., .... há mé ne ??? Meg esetleg még a postásnak, a sarki kioszknak, a gyerek tanárainak, a helyileg illetékes cigányvajdának ... meg még esetleg Rambónak, aki - mikor már nagyon tele van a f@szom ezzel az átjáróházzal - ezeket szépen lelövöldözi. :))))))

      Anyám tyúkja .... és ezek még pénzt is kapnak ezért. :)))

      Ö.T.

      Törlés
    8. Sang, ja, bár nem is annyira elvont, ha belegondolunk pölö az etnikai-bomba robbantási kísérletekbe.

      Ötike, nem kell annyira beszarni szerintem, ez a GYEMS (vagy GYEMSZI) egy hirtelenjében összetákolt fideszes intézmény, egy rakás jogkörrel (például ők bonyolítják az egészségügyi beruházások egy részét), de mivel ez is csak a hatalomkoncentráció eszköze, és amilyen hirtelen létrejött olyan hamar el is tűnhet a süllyesztőben, mint bármelyik hullámforma.

      Amúgy Ti egyáltalán elolvastátok a fenti mesét, vagy csak az index miatt írogattok ide? :DD
      Panka.

      Törlés
    9. "Ötike, nem kell annyira beszarni ... "

      Beszarásról szó sincs Panka ... széjjel röhögtem magam ekkora
      hülyeségen ... bár sajnos nem a főtémában került felvetésre, hanem
      egy idetett link volt a kiindulópontja ... a zindex meg tudod mennyire érdekel. :)))

      Ettől függetlenül megfigyelhető, hogy a "rendszer" .... hm ... mongyuk ez a megnevezés egy kicsit merész ... nevezzük inkább "ma trix" (ma trükk) - nek,
      erősen széthullásnak indult .... szegény pöcsfejek meg nem értik, hogy mitől.

      Ja kérem, ha az állandót (Istent) kihajítjuk az ablakon, márpedig ő mindig meghallgat minket ... akkor nem marad más, mint a változó. Na most aztán
      lehet élvezni a nagy változást ... :))) ... csak sajnos úgy tűnik, hogy kő kövön
      nem marad és nincs aki összetartsa.

      Persze ez is egy tapasztalás, ami ki tudja hogy végződik, mert sajnos
      nem vagyunk kifejezetten gyors felfogásúak.

      Ö.T.

      Törlés
    10. " a ma trix" (ma trükk) erősen széthullásnak indult"

      Hmmmm.. mintha egy hullámhosszon lennétek ma a zindexel:

      "Kiástuk az index sírját"

      (16:50-kor főcím)
      http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fvideo%2F2013%2F05%2F30%2Fsirasas%2F

      Úgy tűnik ők is érzékelnek már valamicskét.... :D
      Panka.

      Törlés
    11. Panka
      Láttam a videót is (tényleg dögnehéz lehet sírt ásni, a laikus nem is gondolná), már egész jól ráérzel arra hogy mi üzenet, és mi a szimpla hír.

      "Ti egyáltalán elolvastátok a fenti mesét" Persze. Az érintőgombos ébresztés gyötrelme egészen jó átjött. Bár engem alkalmasint állatok ébresztenek, rajtuk még érintőgomb sincs, csak zabálnivalóval lehet lekapcsolni a lármás pofájukat (később mindig megbékélek velük..). Egy időben nagyon sok sci-fit és fantasyt olvastam, szinte a teljes Ch-exkluzív sorozat megvan. Tényleg, jut eszembe, Jack Vance pár napja halt meg 96 évesen. Lyonesse világa (Suldrun hercegnő, heceptorok..) egészen lenyűgöző. De ez itt Mazsola meseszobája, tehát
      az írás jó (mingyá elkezdtem guglizni a forrás után... nem volt.. ezt lehet elismerésnek venni), de az ún tudományos részét nem értem, vagy csak nem akarom érteni. Egy Földről indított űrjárműnek már a kilövő állványon eleve helyzeti energiája van, a kémiai hajtómű ehhez az alap mozgási energiához csak hozzáad, s ha az az alap 4-5 féle kozmikus eredetű mozgási energiából áll, hát akkor a rakéta ahhoz ad hozzá egy kis pluszt. (Olyan ez mint krikettezni egy óceánjáró fedélzetén, a krikettlabda eleve 20 csomóval tép az úszó kócerájjal együtt, az ütőt tartó kéz ehhez csak hozzáad.) Több rakéta több pluszt. Három lépcső kevesebbet mint mondjuk hat. Mert ki mondta hogy Föld körüli pályán nem lehet összeszerelni egy olyan űrhajót amely onnan indulhatna vadi új lépcsőkkel (vagy újra csurig töltött tankkal), immár nagyságrendekkel gyorsabban, mintha lentről a földfelszínről indulna gravitációs és közegellenállásos hendikeppel.
      Bár ez esetben is van nehézség, nem is kicsi. Mind a Marson le kellene fékezni a leszálló egységet -és visszagyorsítani!-, mind pedig hazafelé a Földközelben. És ez legalább annyi energia mint felgyorsítani. Elvileg a Holdnál is le kellett fékezni, majd visszagyorsítani, aztán hazafelé a Földnél szintén lefékezni (feltételezem nem lehet Holdról szökő sebességgel belezúgni a földi légkörbe),,, Szóval maradtak azért kérdőjelek.

      Törlés
    12. jav : Mert ki mondta hogy Föld körüli pályán nem lehet összeszerelni egy olyan űrhajót amely onnan indulhatna tovább vadi új lépcsőkkel (vagy újra csurig töltött tankkal), immár nagyságrendekkel gyorsabban, mintha lentről a földfelszínről indulna felszíni gravitációs és közegellenállásos hendikeppel.

      Törlés
    13. Ezen a indexes sírásós izén jókat kacarásztam.
      Pesti gyerekek eldöntik. Átőtöznek "jáccós ruciba" - természetesen szigorúan zakóban, hogy elkülönüljenek, meg látszódjon rajtuk az értelmiségi vérvonal... éééés... három óra alatt (ketten) egy egész méter. Ááááááá.... :D
      Aztán kihíjják a sírásót, aki alaphangon akkora, mint a két fickó egymás mellett. :D
      Kész.
      Valahun itt estem le a székről a röhögés mellékhatásaként.

      Megjegyezném, csak mostanában nagyon felfuttatott, meg megszokott eza sírásós/temetkezési vállalkozós dolog. Mer emlékszem rája, hogy pl. nagyapámék még időnkint el-el jártak sírt ásni, ha valami ismerősük levetette a húsruháját. Meg ha megkérték őket ilyesmire.
      Igaz nekik is eltartott egy darabig. De ők közben búsultak is. (Tehát eltekerték pár üveg nyakát is közben/utána.)

      Persze... megjegyzem (mint mosmán lassan rutinos bio-fődmunkagép) a fődmunka fárasztó. Bizony.

      Törlés
    14. Jaaaj tenyleg remek az iras!!!! ;-) AAAAAAAAAAAAAAAAAA! :))
      Nem rosz tenyleg! :-))))

      Teljesen egyetertek PP Pankaval! :-)
      A homokozo ures feltoltes es gereblyezes szukseges, lehet hazahuzni a Klingon-ra!

      "Használd a játékszereket, azért kaptad! :D"

      Az regen volt mar, nehogy mar en huzogassan a repat. :-)
      Ne nyafizzak? De kepzeld el amikor eljatszom a hattyu halalat egy megfazaskor es aztan
      egesz nap babusgatnak mint egy pulyat... Nem csak egy no lehet cseles;:-))

      De azert benne vagyok a jatekban, talan mintha az uj palya szele csapna meeeeg;)

      ***Csak a jo hirek eltetnek mar, meg a meseszoba. :)***

      Jatszani jo+ almodni is jo... na meg b...ni is:)))))))))))))))

      http://magyarnemzetikormany.com/pi-klub/news.php?readmore=3964

      "Lassan úgy dől magába a rendszer, hogy ez fel sem tűnik azoknak sem, akik döntik, miközben új formába öntik."

      "Kívánom, hogy Oroszország és az oroszok, valamint Magyarország és az én nemzetem, a magyarok, mi legyünk fáklyák ezen az úton, amelyek elsőként mutatnak fényt a világnak." Kulcsszo: feny=> fenyember

      "az embereket kiszabadítsuk a globális kapitalizmus mátrixából, hogy a földi világunkat újra megnyissuk a transzcendens értékek felé." => transzcendens=
      fel nem fogható; természetfeletti

      http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/05/az-arapaly-hatarozottan-szembefordult.html#.UaeufdK8ASE

      "Obama elnök időközben beszédet mondott a hétvégén, ahol gyakorlatilag elismerte, hogy az amerikai kormány tisztességtelenné vált, és felkészülnek arra, hogy jóvátegyék a hibákat."

      "Azonban a Sabbat maffiózók még mindig nem adják fel, és néhány csúnya trükköt húzhatnak elő a végső vereség előtt. " ...




      Törlés
    15. Sang,

      A bombás hírnél szerintem a művész monogrammja a figyelemre méltó, A.ZS. Kezdet és vég. És a bomba nem robban...
      De... a 'bomba' robbani fog.
      Fecu

      Törlés
    16. Fecu, akkor mégsem elvont annyira.
      Elég kifejezően reklámozzák a Másnaposok 3. részét. Az angol cím figyelemreméltó : Hangover..
      a plakát is az: http://lukewessman.com/wp-content/uploads/2013/03/the-hangover-3-wide.jpg
      Jó helyszín Las Vegas, az egész világ szimbolikus épületeit be lehet sűríteni egy beszédes plakátra.
      Magyar hangover levezetésképpen: http://www.youtube.com/watch?v=J8qq4W287HU

      Törlés
    17. Hangover .. Először adott koncertet Moszkvában az Omega ..
      Omega - Moszkvában -> OM
      omega -> vég

      OM -> Az OM az univerzum teremtésekor elhangzott szent teremtő mag-szó. Az Om a teremtés igéje, egy ősrezgés, mely eredetét tekintve öröktől való és az Abszolút Igazságot és a Legfelső Isteni Teremtőerőt képviseli.

      hang over omega vég teremtő hang

      valaki, ötlet, sto?!?

      Törlés
    18. Sang,

      OM - megvan, igen, így ahogy írod.
      Nekem most a Golan jut eszembe? De remélem NEM lesz.
      Fecu

      Törlés
    19. OM
      Az Oro(s)sz lán(y)ok által kiadott hang...
      Nimród...

      SZN

      Törlés
    20. A koncert persze csütörtökön volt tartva. Mer gondolom pénteken a Maci-csoport tartott táncpróbát a teremben, szombaton meg leárazás van a Gumban. Szóval muszáj volt csütörtökre tenni.
      Csütörtök -> Jupiter - Nimród ..

      Törlés
  4. Nem tudom honnan, de az első betűtől tudtam, hogy mese és mégis végigolvastam, mert nem az a lényeg, hogy mese, hanem esetleg amit még közvetit..
    És aztán mit csinálsz az "Igazsággal", ha már tudod..?
    (mondjuk Materiál Istiék szétcincálnák a tudományos tényket egy pillanat alatt, de nem ez a lényeg egy mesében..)
    *****
    Valahonnan dereng (gyerekkoromból- pilóta szerettem volna lenni, de fizikailag nem vagyok alkalmas..:( ), hogy a harmadik kozmikus sebesség a rendszerben erősen helyfüggő, és a Merkúr pályájáról sokkal nehezebb kiszakitani a naprendszerünkből M tömegű testet, mint a Föld pályájáról és ahogy haladunk "kifelé" a Naprendszerünkből, annál kisebb sebesség szükséges.. ezért parittyáztak a Voyagerrel a nagybolygók körül.. :) :
    "Megjegyzést kíván, hogy ezek az eszközök soha nem érték el a Föld távolságában érvényes harmadik kozmikus sebességet, hanem több lépésben, a Naptól távolabb szerezték meg egy elszakadási (hiperbola)pályára való álláshoz, a Naprendszer elhagyásához szükséges sebességüket. A Voyager–1 például a Szaturnusz mellett végrehajtott hintamanőver során jutott el idáig, sikeresen átlépve az abban a távolságban érvényes küszöbértéket.")
    Pillanatnyi helyzetük: http://voyager.jpl.nasa.gov/where/index.html
    *****
    A BBC-s űrműsorban véletlenül bemutatott marsjáró-vezérlő ZÖLD marsi tájjal sokkal furább téma szerintem (a háttérben látszott, két egymás melletti monitoron a rover kameráinak képe..) vagy hogy miért bocsájtják fel az űrhajókat pontosan bizonyos csillagállásoknál- magasságoknál.. vagy a harmatos marsjáró.. vagy a képek tökéletlensége, amelyiktől a 2Mpixeles mobilom is jobb képeket csinált.. vagy hogy hogyan fékezett a marsjáró ejtőernyője érkezéskor, ha tényleg annyira ritka a légkör, mint ahogy mondják.. vagy hogy miért retusálják a Hold- a Mars- és tulajdonképpen minden képüket.. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez utóbbiakat már kitárgyaltuk néhányszor, pl itt:

      http://mazsolameseszoba.blogspot.com/2012/10/illuzio-rombolo-kerdesek-mars.html

      és itt:

      http://mazsolameseszoba.blogspot.com/2013/02/lazuljunk-rammstein-holdon.html

      Most (tegnapelőtt) viszont az ugrott be, hogy baszki, gravitáció ide, tömegvonzás oda, a Naprendszer sokkal gyorsabb mint bármilyen ember által (publikusan) készített jármű. A rakétameghajtással szerintem nem véletlenül nem szórakoznak már, sokkal ütősebb kártyák lehetnek már a laborok mélyén. Biztos szét tudnák szedni az érvelést a Matériál Isten hívők, de azért szerintem ha a Hold és Mars ügyekben súlyos kérdések és kételyek merültek fel, akkor a szondák esetében miért ne? Erről szól ez a mese. :)

      Törlés
    2. "rakétameghajtással szerintem nem véletlenül nem szórakoznak már"- miért is akarnának csillagászati távolságokra tetűlassú konzervdobozokat küldeni?
      "sokkal ütősebb kártyák lehetnek már a laborok mélyén" - (majomagynak fiókot) Conspiracy theories: the Montauk Project
      *****
      azt se tudjuk mi van a föld alatt- vizben- levegőben.. nem kell túl messzire menni..
      mindenféle meteorológiai ballonok százával hemzsegnek.. meg röpülő-mécsesek..
      *****
      offment: csokorbagyűjtve.. tessék megnyugodni, minden rendben van..
      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_conspiracy_theories

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És mi ebben a csoda ???
      Megmondom Neked: a tálalás.
      Az utas felugrás előtt pontosan a repcsi sebességével haladt,
      a felugrása meg semmit sem lassított ezen.

      Amúgy mi a nicked: Agymosó ??? ...:)))))

      Ö.T.

      Törlés
    2. "ugyan oda esik vissza"

      Mi az, hogy ugyanoda? A repülő padlójának ugyanazzal a pontjával érintkezik, mikor visszaesik, ez igaz. Ne de a térben?
      Tudod hol van az a pont a térben ahonnan elrugaszkodott addigra már? Csillagászati távcsővel sem lehetne látni... :))

      Törlés
    3. Navárjatokcsak!!!

      Névtelen írta, hogy

      "Amikor egy repülőn egy utas feláll és a levegőbe ugrik mint a bakkkecske, ugyan oda esik vissza annak ellenére hogy miközben (ugrás közben) a teste nem volt kapcsolatban a repülővel a repülő több száz km/óra sebességgel robogott tovább. A fizikusok által ismert "referencia keret" csodálatos dolog, nemde?"

      Basti meg hogy:
      "A repülő padlójának ugyanazzal a pontjával érintkezik, mikor visszaesik, ez igaz. Ne de a térben?"

      Az én agyam ezt már nehezebben veszi be, pedig a rajta lévő búrán a szőke mellett jutott némi barna hajtincs is!
      Azt még én is felfogom, hogy egy buszban röpködő légy mindenféle helyzeti meg hozzáadott energia hókusz-pókusz ismerete nélkül sem csapódik a hátsó üvegnek -- kivéve ha valaki ablakot nyit. :D
      No de én eddig ezt a jelenséget mindenféle "referencia keret" agyrém nélkül úgy értelmeztem, hogy a busz zárt környezetnek minősül, vagyis egy éppen hogy csak áramló, állandónak tekinthető levegő közegnek, ezért röpködhet szabadon a légy bármelyik pontján belül függetlenül a busz sebességétől. Na de ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy mennyi a légy sebessége, akkor azt kell eldöntenünk honnan, melyik viszonyítási pontból nézzük? Relatív, nem? Itt jön be a relativitás, ugye jól értem?
      Tágabb értelemben viszont ez már nehezebben állja meg a helyét tekintve, hogy a Földről rakétával kiszakított szonda immár a végtelen vákuumban tartózkodik, ahol már nem érvényes semmilyen zárt közeg vagy referencia, nem? Onnantól már csak a rá ható gravitációs erők, a saját sebessége és a viszonyítási pontok sebessége marad meg az egyenletben. Ebből nekem továbbra is "Edgar bátyánk" magyarázata jön le, már ha jól értem, hogy a Naprendszer a nagyobb sebessége révén elhúz a francba mielőtt a szonda kettőt pislogna! :D
      Vagy nem?
      Panka.

      Törlés
    4. Panka, az egész egyenlet kulcsa a gravitációban rejlik, ugyanis az sem valami korlátok vagy keretek közé zárt mező, hanem tulajdonképpen végtelennek tekinthető, legfeljebb bizonyos távolság után nincs értelme, nincs hatása, nem beszámítható. :-)
      A fenti novellában - ami egyébként nekem tetszetős kis darab - említett sebességkülönbség csak egy része az egyenletnek, amit a gravitáció kompenzál, azaz a szonda menekülne, a Naprendszer száguld, de minden bolygója és eleme tömegvonzást fejt ki, ami hat a szondára is, ami által nem teljesen a 12x sebességkülönbség lép fel (már ha ellentétes irányban mozognak), hanem ennél jóval kisebb. A Naprendszerünk tekinthető referencia keretnek bizonyos határokig, amelyet jelentősen kitágít a külső zónákban keringő gázóriások hatalmas gravitációs ereje. Ezt tudta megcsapolni a Voyager-2 is, azaz annyira megközelítette valamelyiküket (most nem emlékszem melyiket), hogy felhasználta annak tömegvonzását, de végül elhaladt mellette. Ráadásul ezek a szondák menet közben is kaptak plusz energiákat újabb és újabb rakétameghajtásokkal, oldalrakétákkal manővereztek, melyek aztán később leváltak.

      Amúgy az biztos érdekes modell lenne, ha valaki megszerkesztené egy naprendszeren kívüli elméleti stabil pontból a naprendszer és a távolodó szondák mozgását, szerintem nincs benne kamu, jól ki lettek azok a pályák számítva.

      Üdv,
      Material Pista

      Törlés
    5. Hopp, időközben eltűnt névtelen hozzászólása (biztos mert nem volt "neve"), nem baj azért az én válaszomban ott van még! :D

      MP, még jobban összezavartál! Most akkor ha a gravitáció "tulajdonképpen végtelennek tekinthető", akkor hogy lehet, hogy "A Naprendszerünk tekinthető referencia keretnek" ???

      Zárt a keret, vagy végtelen? Ne haragudj, de nekem ez ellentmondásnak tűnik.
      Panka.

      Törlés
    6. A repcsi az egy zárt rendszer Bastian.
      Ha az adott ugrást a külső rendszerhez viszonyítod, akkor
      ha a repcsit lecseréljük pl. egy ufóra, akkor ez a kis ugrás
      a külső rendszerben akár fényévnyi távolság is lehet.

      Utánanéztem, a Föd kerületi sebessége az egyenlítőnél kb. 430 m/s,
      szóval ha azon a környéken látszólag az ágyadon is heverészel, akkor is
      száguldozol. Minden ilyen fizikai adtnál föl lehetne tenni a kérdést,
      hogy: MIHEZ KÉPEST ???

      ö.t.

      Törlés
  6. Gratulálok, nagyon jó kis olvasmány!

    R.S.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól sikerült a mese, Mazsola, gratula! :) (bár a fizika-fizikus részeihez hülye vagyok :p) Mindenesetre a névválasztás is nagyon tetszett, Mr. Random, hehe. A TOR mint "rendszernév" az teljesen véletlen választás volt, vagy van valami köze ehhez esetleg? :
    http://index.hu/tech/2013/01/29/bejartuk_a_web_sotet_oldalat/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! A tor-túra nem volt véletlen névválasztás. :)
      A zindexes cikket mondjuk nem olvastam eddig.

      Törlés
  8. Az általam említett példában a repülő a referencia keret, de valóban az egész univerzum a referencia keret mert sok minden moszgásban körülöttünk: a repülő, a föld saját tengelye és a nap körül, a naprendszer a galaxis körül, a galaxis a galaxishalmaz többi galaxisaihoz képest a galaxishalmaz a többi galaxishalmazhoz képest... az eddig ismert mozgásokat számítva, egy virtuális fixponttól minden másodpercben mindannyian több mint 1300 kilométerrel távozunk. Szóval az egész univerzum úgy működik mint egy referencia keret, mint a repülő és a benne ugráló bakkecske és ez magyarázza, hogy a földet elhagyó kis rakéta tényleg képes utazni az űrben és elérni mondjuk a holdat, stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves névtelen. Ha nemrég óta olvasol itt, akkor lehet nem tudod, hogy nekem van egy ilyen begyöpösödött kérésem, hogy minden hozzászólás valamilyen névhez legyen köthető, lehet az akár Kis Köcsög, nekem tökmindegy, csak ne névtelenként kelljen utalni a hsz-ekre. A névtelen üzeneteket törölni szoktam. Köszi a megértést!

      Törlés
  9. Na, na??
    Ha egy elmélet beindul..... :D

    http://index.hu/tudomany/2013/06/28/a_voyager_1_a_magneses_huvelyben_halad/

    "a tudósok egy része nemrég arra jutott, hogy a Voyager–1 az ember építette első szerkezetként 2012. augusztus 25-én végre valóban elérte a csillagközi teret.
    Mostanra viszont bizonyítást nyert, hogy ez még nem történt meg."

    Nos, lehet, hogy a kilövés sem. :D
    Panka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megmondom neked őszintén Panka, hogy már rosszul vagyok a zindex
      két dimenzióba determinált f@szságaitól. Ugyanis a Föld bármelyik pontja
      csillagközi térnek számít. ....:))))

      Aztán egy kis matematikai érdekesség:

      Ha 2 szemmel képesek vagyunk 3 dimenziót érzékelni. (2+3=5),
      akkor a 3. szem (ha van ilyen egyáltalán) megnyílása esetén
      milyen többlet áll elő ????

      Na csak azért kérdezem, mert akinek már "megnyílott" a 3. szeme, de a másik 2 még zárva van, az csak egy ostoba 2 dimenziós kyklopsznak számít. ...:)))

      Ahogy elnézem, a zindexnél szívesen foglalkoztatnak ilyen élőlényeket. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    2. ... másrészt meg a "Jupiter és a Szaturnusz vizsgálatára útnak indított szerkezet"
      mi a f@szt keresne a csillagközi térben ????

      (szerintem a zindexnél kitört a fertőző szellemi sorvadás ... : ))) )

      Ö.T.

      Törlés
    3. Ötikém, aki elkezdi látni a mátrixot, az már nem nem tudja NEM LÁTNI. :D
      Panka.

      Törlés
  10. .... a kérdés már csak az, hogy hogyan beszéljük rá a kyklopszokat, hogy elmenjenek a szemorvoshoz. ...:)))

    Ö.T.

    U.i.: Szerintem a H - ÉBER eredetileg szellemi minőséget jelentett, és nem
    rasszt.

    VálaszTörlés
  11. http://esemenyhorizont.uw.hu/kepek2/galeri10.html 7 sor bal szélső 1.
    Sár- Sar-(igen az is!) Saturnusz föld azaz az IDŐ téridő ura!

    Téridőben alapanyaga a fizikai létnek....ugymint föld kvarcok kristályok elemek és abból élőlények nővény állat ember ja a banya és sárkány is aki hisz bennük.

    Maga a nap nemcsak körkörösen rohan a központi csillaga=Alkyon körül azzal a Milky Way központja körül hanem spirálisan hol felfelé ahová majd most átváltva 2012 decemberében majd 12500év mulva kb. ujból az aranykorszakok utániakból lefelé. Mint az anya a menetes csavaron.
    Ez viszont nem sci fi hanem eddig tán igy van....nincs távcsövem csak elmélet.
    Hegel

    VálaszTörlés