2013. augusztus 18., vasárnap

3D minták a Magyar Tenger partján

El voltam tűnve egy hétig, de úgy látom ez nem befolyásolta a közönséget, szépen folyt a társalgás, és ennek örülök! Mivel ez elvégre egy internetes napló, ezért úgy vélem néha adnom kell egyet a személyes élményeknek is. Szóval! Hosszas és "körültekintő" szervezés után fogtuk magunkat, és a fél házat bepasszírozva a kocsiba, elindultunk a kiccsaláddal 5 kemény napra a Balatonra. Nemrég értünk haza, így amíg friss az élmény, ebből a viszonylag szar nyaralásból szeretnék most valami vicceset kihozni. Legalább utólag röhögjek rajta, ha már menet közben nem sikerült maradéktalanul. De nem csak valami unalmas élménybeszámoló következik, hanem néhány érdekes megfigyelésemről is igyekszek képet adni a kedves olvasóknak - már annak akit érdekel.





Onnan indult a dolog, hogy a blogon nemrég futó "Mazsola feminin?" flémmel analóg módon az indulás előtti délután, a nagylányom - kihasználva a sziesztámból eredő tehetetlenségemet -  kék színű, lemoshatatlannak bizonyuló gyerekfilccel kifestette mind a 10 lábkörmömet. Lemoshatatlannak bizonyult, bármivel is próbálkoztunk. Nna, jól rábasztam, ez "jó" előjele volt a nyaralásnak, mivel gondoltuk biztos sikerem lesz a parton, és ki fog derülni ki a legény... öööö... akarom mondani ki a meleg a parton. Miután itt a blogon tisztáztuk, hogy a gondolatfüzéreim ellenére a valóságban  nincsenek feminim vonásaim, a lányom - mit sem tudva erről a kis viccelődésről - biztosította, hogy legalább a lábam legyen az... :) A nejemnek mindenesetre tetszett, de azért küzdött az eltávolításával rendesen - végül a sarokreszelő vált be, de erről az élményről inkább nem adok részleteket. És ezzel el is érkeztünk az első minta felismeréséhez: a gyerekek magasról szarnak a felnőttekbe már beívódott aggályokra, viselkedésmintázatokra, megfelelési kényszerekre, és csak teszik a dolgukat. És ez így van jól. Mert hisz miért érdekelné a gyereket az, hogy másnap majd az apja - papucs ide, gyors léptek oda - esetleg kellemetlenül érezheti magát mások előtt a parton, ha most jót nevethetünk rajta? Miért érdekelné a gyereket az a felnőtt-minta, ami még nem az övé, még nem befolyásolja a viselkedését? Ezt jelenti a jelenben élni, még "minta-mentesen"!

Az utazásról most nem írok, mert az tényleg unalmas lenne, a lényeg az, hogy megérkeztünk a szállásra és itt fogadott minket a következő viselkedés-minta: elkezdtük kritizálni a hotelt. Volt is okunk rá, hiszen annyi hibája volt annak a szerencsétlennek, amit már nem lehetett jó szándékkal magunkban tartani. Más is ezt csinálja? Másnak is feltűnt az a minta, hogy a prospektus és a valóság általában külön dimenzió?

A hotelépület olyan konstrukciós hibákkal rendelkezett, melyek észrevételéhez nem kell építésznek lenni. A tetőtéri szobákhoz vezető folyosót közvetlenül a ferde tető alatt alakították ki, aminek következtében az embernek le kellett hajolnia, vagy félre kellett döntenie a fejét, ha végig akart menni. Nehezítő körülményként ugyanez a folyosó 15 cm magas láthatatlan küszöbökkel volt felfegyverkezve. Láthatatlanságát azzal érték el az ügyes burkolók, hogy a küszöböt ugyanazzal a színű padlószőnyeggel fedték le, mint a folyosó többi részét. Természetesen nem telt el nap, hogy valamelyik gyerek át ne esett volna valamelyiken. A szobák alul-méretezettek voltak - OK, hogy anno domini még nem voltak olyan szigorúak az OTÉK szabályok mint manapság, de azért az emberi tartózkodásra szánt helyiséget arra alkalmasnak kell tervezni, főleg ha azért vesz igénybe az ember szállás-szolgáltatást, hogy kényelmesen tudjon megszállni valahol. Nos itt nem hogy repkedni, de lépni sem igen lehetett anélkül, hogy bele ne rúgtunk volna valamibe napi tízezerért per koponya. És ezen még a síkképcsöves Samsung tévé sem sokat segített. Na mindegy, ezen túllép az ember, de vannak dolgok amin nehezebben. Mert ugyebár én például leszarom, ha nem a Balatonra néző ablakot kapok, de azért valahogy sem teniszpálya, sem a vasúti sín nem tartozik azon perspektívák közé, amelyet az ember egy pihentető hétre látni kíván. Különösen nem ha figyelembe vesszük ezen emberi építmények funkcióiból eredő zajhatásait. Különösen reggel. Érthetőbben: ki a tököm akar teniszlabda pattogásra vagy vonat-dübörgésre ébredni amikor nyaral? Most persze jöhetne a gyógy-válasz, hogy "csukd be az ablakot marha", amire én visszakérdeznék, hogy "tetőtérben, idióta? Nyáron?"...   

A mosdóról még szólnom kell. A leginkább megmosolyogtató része az volt, hogy a wc ablaka a fent említett, sok sebből vérző folyosóra nyílt. Hm, nem mondom, ötletes! Ha jön az új vendég, fogadjuk méltó módon! Éreztessük vele, hogy itt bizony mások is megháltak egy időre! Nem baj, mi nem nyitottuk ki, így viszont a zajos, de kétségtelenül nem rendeltetésszerűen működő (értsd: eldugult) szellőző ellenére állandósult a törölközőkből és a fürdőruhákból párolgó nedvesség miatt a bűz. Na nem baj, majd gyorsak leszünk, és becsukjuk az ajtót - gondoltuk. Az ám, csakhogy nem volt hagyományos ajtó a mosdón, csak egy tolóajtó amit rettenetes hangok kíséretében lehetett csak becsukni - ennyit a "ne zavarjuk a másikat ha lehet" elvekről. A zuhany volt a hab a tortán. Nem csak hogy nem volt víznyomás, de a melegvíz is csak vagy tíz perc alatt ért el a szobánkba, és ha egy óvatlan pillanatban szerettünk volna hozzákeverni egy kis hideg vízet, azon nyomban kihűlt az egész. Tetszik érteni? Itt nincs lacafaca meg köntörfalazás: tessék eldönteni, hidegvízben avagy melegvízben akarsz tusolni, köztes állapot nincs öreg! De kérdem én, mit tehet az ember előzetesen? Kérdezzen rá a szállásfoglalás előtt a víznyomásra is?

Az étkezésről csak annyit, hogy a nyaralás előtt csúnyán benéztem a dolgot, és úgy emlékeztem, hogy reggeli és vacsora is benne van a szállásban, aztán kiderült, hogy csak a reggeli, az is svédasztalos, de az is szegényes: virsli, rántotta, felvágott, paprika-paradicsom, tej, tea, kávé - slussz-passz. Tudom ezek már talán szőrszálhasogatásoknak tűnnek, de azért én egy svédasztalos reggelinél például el tudok képzelni némi gyümölcsöt is a választékban. Pláne nyáron. Pláne a termékeny Dunántúlon. No mindegy, mindenesetre a kiszolgálás és a kedvesség ellenére az ilyen pitiáner dolgok miatt dönthet úgy a vendég, hogy nem megy oda többet vissza. Soha az életben. Ami már kevésbé volt pitiáner, sőt megkockáztatom súrolja a pofátlanság szintjét, az az volt, hogy miután rádöbbentünk: nincs vacsi, megkérdeztük hogy ugyan mennyiért adnak vacsorát külön. Nos nyílván mindenki másképp van eleresztve, de nekünk a három darab Mátyás / fő a megfizethetetlen, vagyis inkább a "hülye lennék ennyit adni egy vacsoráért" kategóriába sorolandó. Pláne minden nap. Így viszont maradt a keresgélés, de rá kellett döbbenjünk, hogy a Balaton parton az ételt valamiért egészen más dimenzióban mérik, mint más rendes helyeken. A piát már nem is merem említeni. Talán igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy egy egyheti Balatoni nyaralás árából símán el tudsz menni az Adriára. No, de legyünk patrióták! Én igenis hazai csirkefogókra akarom elbaszni a pénzemet!




A vízilovak-minta
Miért van az, hogy minden strandon megjelennek ezek? Miért van az, hogy nem tudsz úgy lemenni egyetlen fürdőhelyre sem anélkül, hogy előbb vagy utóbb bele ne futnál a vízben egymást legyűrni igyekvő, verekedő nagydarab (többnyire tetkós és kövér) vadállatok csoportjába, akik senki másra nincsenek tekintettel, különféle állat-hangokon "kommunikálnak" egymással, és péppé verik egymást a vízben? De most komolyan! Csak a tesztoszteron túltengés az oka, vagy csak a szellemi alultápláltság, hogy a magukat erősnek képzelő haversrácok mindig a vízi-bírkózást részesítik előnyben a strandokon? A másik kedvencem a labdázó/frizbiző idióta-típus, akik szintén állandó résztvevői az emberállatok vízparton megnyílvánuló csoportjainak, ez a fajta ráadásul a tömeget igen-igen kedveli. A tömeg őket már kevésbé. És amikor ennek hangot adsz, mármint, hogy "nem tudnál valahol egész máshol dobálni azzal a szarral, mielőtt kivered a gyerekem szemét", akkor vagy bambán néz rád a nagy birka szemeivel, vagy beidegesedik és fenyegetőzik, miszerint "ott jásztok ahol akarok, ha nem tetszik, húzz a picsába vagy megnézheted magad!". Vagy ilyesmi. Jó kis mintázatok ezek, nem mondom, bár kissé közelebb állnak az állati léthez mint amire az ember - szerintem - hívatott. Menjünk tovább! 

Az időjárás-minta
Miről is beszélgethetne az ember a Balatonon másokkal, mint az időjárás. Természetesen mi is hoztuk a formát, és ezt a leginkább felszínes témát hoztuk elő szinte állandóan, no persze ehhez nagyban hozzájárult, hogy az elmúlt egy hónapnyi kemény 40 fokos kánikula után sikerült kifogjuk az egyetlen hűvös hetet és akkor mentünk nyaralni. Ilyen a mi formánk. Vagy a mintánk? :)

A mosoly-minta
Nem tudom hol és kik válogatták ki a recepciós és felszolgáló lányokat, de hogy díjat érdemelnének az ízlésüket tekintve, az biztos. Legalábbis az én ízlésemet nagyon eltalálták. Mindannyian szépek, csinosak, kedvesek, és intelligensek voltak. És állandóan mosolyogtak. Aztán idővel persze nekem feltűnt valami. A szemük sosem mosolygott. Csak a szájuk. Ezt biztos tanulják valami mosolyképzőben, mert hiteles, lehengerlő és meggyőző tud lenni ez a műmosoly. Csak engem már nem vernek át. Itt jegyezném meg, hogy ha nekem tetszettek ezek a lányok, akkor az azt jelenti, hogy dolgom van még itt, nemigaz?... :)

Az aktív-pihenés minta
Vizibiciklik, vitorlások és a sétányon száguldó kerékpárosok tömegei ékesen bizonyítják az ember sokszínűségét, aki nem rest még a pihenését sem feláldozni egy kis mozgásért cserébe. Persze azért voltak elvetemült esetek is, mint például azok a futók, akik délben indultak neki körbefutni a Balatont... Én a magam részéről a matracon ringatózó lustálkodás-mintát részesítettem előnyben. Most ez kellett. :)

A kilátó-minta
Minden ilyen helyen lennie kell egy kilátónak! Itt is volt. Meg is néztük, mert ahogy írtam, szar volt az idő, és hát ilyenkor mit csinál a pórul járt nyaraló? Elmegy kirándulni a szerencsétlen. Felmálháztunk, fel is toltuk a babakocsit a hegyre, csakhogy megnézhessük hátha föntről talán szebbnek látszik az, ami lent van. Tényleg szebb volt. És ilyenkor az embert megérintik magasztos gondolatok. Ki járt itt előttem? Valami híresség? Ki lehet az a Gizi, akinek a nevét idevésték a kilátó korlátjába? Vajon él-e még? A Balaton ilyenkor a legcsodálatosabb, amikor haragos-zöld? Csak a szemem káprázik, vagy tényleg fürödnek valami mazochisták abban a hideg vízben? Á, biztosan a németek...  


A kilátóhoz vezető ösvény amúgy érdekes volt. Mindenhol azok a vöröses-barna kövek pattogtak ki hegy felszínén, mi meg azon tanakodtunk, hogy vajon milyen kőzet ez? Mivel piszok rég volt már földrajz óra, így csak találgatni tudtunk. Homokkő? Talán. Mindenesetre jó volt látni, hogy a helyi építési kedv nem fukarkodott ezzel az anyaggal, és a házak szinte összes kerítése és lábazata ebből a kőből készült. A helyi anyagok felhasználása jó. Jó, mert nem máshonnan, messziről kell baromi drágán és környezetszennyezően ideszállítani, hanem ott helyben kitermelik, feldolgozzák és beépítik. Aztán amikor majd száz meg ezer év múlva lebomlanak a most még kacsalábon forgó nyaralók és szállók, a helyi anyag visszakerül ugyanoda, ahonnan kibányászták: A Földbe. És ahogy az korábban már felvetődött, érdekes elgondolkodni rajta, hogy 120 millió év múlva vajon mit fognak találni a mostani építkezős (kőműveskedő?) kultúránkból az akkori Földlakók? TESCO-kat? És vajon mit fognak gondolni rólunk a maradványok alapján? Tudnak-e majd pontos következtetéseket levonni arról hogyan éltünk, milyen emberek voltunk, miként gondolkodtunk, vagy csak puffogtatnak valami baromi okosnak tűnő, sajátos szakzsargonnal és terminológiákkal átszőtt szöveget, mint a kortárs tudósaink? Egy kilátóban másoknak is ilyesmik jutnak eszébe, vagy csak én vagyok ilyen tökkelütött? A táj szép volt amúgy, de biztos vagyok benne, hogy a Balaton minden kilátóból tulajdonképpen ugyanaz. Legalábbis ugyanaz a minta. Aki egyszer felismeri ezt a mintát, annak már nem érdemes többé kilátóba másznia csak ezért. Elég felmászni egyetlen hegyre, hogy tudd milyen is az, hogy megismerd a mintát, ezután a többire felesleges. A hegymászókra ilyen szempontból nehéz másképp tekinteni, mint a drogosokra, ugyebár. És különben is, onnan tudod, hogy idetartozol és még nincs okod sehová sem kilépni ebből a 3D-ből, amíg elbűvöl egy táj szépsége. Vagy egy naplemente.Vagy mindkettő látványa egy kilátóból.

A hattyú-minta
Szokás a Balcsin (és minden más tavon), hogy "etessük szegény vadkacsákat, meg a a hattyúkat" biztosan éhesek. Hát ez mekkora egy ökörség! Eléggé szánalmas (és sajnos tipikus) azt gondolnunk nekünk embereknek, hogy az ilyen vízimadarak azért élnek ott, mert mi etetjük őket, és csak azért úszkálnak ott a part közelében, mert számítanak némi maradék zsömlére. Ez egy jó nagy baromság. A madarak akkor is ott élnének, és ott úszkálnának a part közelében, ha történetesen egyetlen ember sem élne ezen a golyóbison. Miért? Mert például ott van a táplálékuk és a költőhelyük is a part közelében és nádasok mélyén. Meg aztán ők is mintát követnek, beépített programok szerint élnek csakúgy, ahogy a Teremtés minden más megnyílvánulása. Erre egy kiváló példát is kaptam testközelből. A hazautazás napján még egy utolsót úszni akartam a Balatonban (ez is viselkedés minta!), és úgy döntöttem a hotel stégjétől elúszok a közeli strandig majd vissza (így lehetett belógni is egyébként - spórolás-minta...). Amikor a nádas közelében egy elhagyatott stégnél megálltam pihenni, hirtelen észrevettem egy hattyú-családot békésen úszni felém. Az apa-hattyú ment elől, mögötte kissé lemaradva az anya-hattyú (tudva a helyét a rendszerben), és mögötte szorosan következtek a hattyú-fiókák szintén tökéletesen tudva a helyüket (bár senki az életben nem magyarázta ezt el nekik - programozás, genetika, miegymás...). A "kicsik" nem is voltak olyan kicsik már, bár még nem fehér hanem szürke tollazatuk volt. Az apa-hattyú eléggé fenyegető tekintettel méricskélt, de az is lehet, hogy csak ideges lett a jelenlétemtől (nem illett bele a program-mintájába, vagy ami még inkább lehetséges: volt már tapasztalata - mintája - az emberrel és ez nem lehetett valami jó...) Békésnek látszottak ugyan, de egy pillanatra néhány kellemetlen gondolat futott át az agyamon, olyasmik, mint például: 
1. Bakker ezeknek kurva nagy csőrük van.
2. Jobban úsznak mint én.
3. Heten vannak egy ellen
4. Nekem van két karom, de mégis esélyem sincs, ha megtámadnak.
Meg ilyesmik. Szóval ott kapaszkodtam a stég rozsdás tartóoszlopában miközben közeledtek, s a láthatóság határáig feszítettem fentiekhez hasonló fiktív gondolataimat, ezután úgy döntöttem nem kísérlem meg eljátszani a "jaj de aranyos kis hattyúk, gyertek ide - mintát", és nem úszok feléjük sem, mert még a végén támadási kísérletnek veszik, és nagyon hülye ábrázattal végzem. Ezért inkább csendben megvártam míg elvonulnak, igyekeztem semmilyen fenyegető mozdulatot tenni, és így elkerültem a balhét. Aztán ahogy néztem őket elsuhanni a víz tetején feltűnt egy érdekesség: az irányváltoztatási szándékát az apa hattyú minden esetben farktollának kecses de finom rázásával jelezte a mögötte úszó családjának. Ezt többször is megfigyeltem mielőtt eltűntek a szemem elől. Gyönyörű minta, vagyis beépített program-elem ez is - még ha esetleg nem is tűnt fel eddig az ornitológusoknak...



Párzási szokások
A strandon rengeteg ismerkedés zajlik.Végtelen formában, végtelen eszköztárat bevetve folyik az ismerkedés, réti méhecskeseregként nyüzsögnek a milliónyi párkeresési-mintázatok (variációk egy témára), és minden civilizáltságunk ellenére az egész mögött semmi más nem áll, mint a dugási-vágy. Szaporodás? Francokat. Élvezet.


 
http://index.indavideo.hu/video/sziget_termeszetfilm

A férfi program nagyjából így írható le: amelyik nő beenged, oda bemegyek.
A női program így: amelyik férfi megüti a megfelelő bizalomszintemet, azt beengedem.
Ennek persze vannak finom és durva módozatai is, és persze lehet itt még felhozni némi kémiát érvként, de nagyjából így írható le az algoritmus - párzási időszakban. Az ember talán az egyetlen földlakó, melynek az év minden szaka párzási időszaknak minősül(het). A humán genom többkulcsos kialakítású, ezt a kulcsot bizonyára a nyulaktól és a kankutyáktól kaptuk. :) A túlszaporodás elkerülésének érdekében szerencsére gyártóink beépítettek néminemű fogyatékosságot is, melyet talán elnevezhetünk egyszerűen pszichének vagy léleknek - szóval ha épp nem a "testen kívüli legnagyszerűbb élményként", vagy a "teremtés csodájaként" gondolunk a szexre - ahogy azt a legtöbb humán genomú teszi - akkor bizony jogos a feltételezésünk, hogy ez az örökös és általánosságban elterjedt dugás-vágy is csak egy minta lesz. Egy kód, ami felülírható.

...

Ennyit a nyaralásról. Nem írtam még a hotel terasz-ponyváján tenyésző hatalmas pókokról, vagy a gyermeki fürdőzésre alkalmatlan "saját strandról", meg a vízezett narancsléről, és persze a drága de ehetetlenül sótlan és zsíros "balatoni hekkről" sem - de úgy gondolom, hogy már ezt a kis beszámolót is épp eléggé kínszenvedés lehetett végigolvasni. :) Említést érdemelne még az a vasúti aluljáró, amelyik az egyetlen út volt a belvárosba való bejutáshoz, és amelyik a babakocsisok, biciklisek és tolószékesek legnagyobb örömére nem rendelkezett rámpával (de azért szép fehérre ki volt festve, és tele volt pakolva művészeti alkotásokkal, sőt ki volt rakva egy EU-s tábla miszerint a park felújítása 35 millió Ft EU-s forrásból származott - rámpára már nem jutott píz...) Érdemes volna még megemlíteni a hotelben lévő wellness részleget, ahol szintén rengeteg emberi viselkedés-minta volt megfigyelhető, vagy a homokos strandot ahol a gyerekek szépen hozták a homokvár-építő mintákat, és persze ahol a nagyobbak (a tipikus elhízott Burger-king-nemzedék) mindig hozták a lerombol-mintát. A belvárosban a rikító színekben pompázó üzletsorok kizárólag a tipikus egy nyári szezont kibíró kínai vackokat árulták, legyen szó akármilyen műanyag játékról vagy strand-felszerelésről. A kínai-minta = gagyi, hamar tönkremegy, sok szemetet termel, de legalább olcsó (ezért van sikere, hogy a fene vinné el az egészet). Mindent összevéve úgy vélem, hogy ez a sok negatívum ellenére - amellyel szembesülnünk kellett, és amelyet biztosan nem mi teremtettünk, de mégis valahol dolgunk van vele - mégis jól sikerült a nyaralás, a gyerekek is nagyon jól érezték magukat. Ehhez hozzájárul az is, hogy idővel képesek voltunk felülemelkedni a problémákon, átlátni a mintákon, és kikerülni / nem alkalmazni magunkon azokat. Több élményt már nem érdemes itt szóvá tenni, amúgy is aki már eltöltött egy hetet a Balcsin, az már félszavakból is pontosan felismeri ezeket az említett mintákat és példákat, és éppen ezért csak egy rövid összefoglalót szántam a végére:  

Minták minták hátán. Mélyen, az Univerzum és a Lélek mélyén mindennek értelme van. Különböző mintákat, viselkedés-formákat, programokat követünk, azok szerint élünk, és általában ezeknek nem vagyunk tudatában. Akik már tudatosan felismerik ezeket a mintákat, azok jó eséllyel ki is léphetnek belőlük - ha akarnak - és persze hazudnék ha azt mondanám: én nem követtem ezeket a mintákat olykor. De szerencsére voltak tiszta pillanataim, amikor tudatára ébredtem a valódi megfigyelőnek, magamnak, ahogy ezeket a program-elemeket megfigyelem és átélem. Viszont ahogy én is felfigyeltem ezekre a mintákra mások esetében, ugyanúgy lehetséges, hogy nekem meg pont ezek a megfigyelések voltak az "archetipikus" mintáim, amikben mostanában ki-be mozgok. Vajon ebből a megfigyelő státuszból ki tudok-e lépni, egyáltalán ki kell-e lépjek végleg? Vagy ez már a szerepek nélkül valódi (belső, felső) énem szintje? A nemlétező idő majd talán válaszol erre a kétségtelenül bátor de kissé beteg kérdésre IS... :) 

64 megjegyzés:

  1. A vendéglátóipar éppen olyan nonszensz - jó, akkor lehetetlen - fogalom, mint a békeharc, a kultúrpolitika, a műanyag sörösüveg, vagy éppen a citrommálna.
    Ha bármilyen természetes emberi viselkedésformát, ez esetben a vendégül látást, a vendég fogadását iparosítjuk, a vendég helyett a pénzének jár a 'mosoly' és a 'megbecsülés'.
    Ezalól a teszkó meg az ósn épp annyira nem kivétel, mint az üzleti alapokon nyugvó 'Balaton'...
    Tegnap hallgattam a Kossuthon, hogy Kínában miért ismeretlen fogalom (sértés!) a borravaló.
    Egy konfuciánus hagyománnyal rendelkező kultúrában, ahol természetes - nem kötelező: természetes - az elesett segítése, a rászoruló vendégül látása és jóltartása, még a hatvan-hetven év kommunizmus sem irtotta ki az alapvető emberi tisztességet.

    ...akkor hogy is állunk az ezer éves keresztény Európával...?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "az elesett segítése, a rászoruló vendégül látása és jóltartása, még a hatvan-hetven év kommunizmus sem irtotta ki az alapvető emberi tisztességet"

      Ennek masszívan ellentmondani látszik azoknak a felvételeknek a tömkelege, ahol akár egy gyereken sem segít senki, még ha többen is áthajtanak rajta autóval, mindenki megállás nélkül továbbhajt, sőt a gyalogos/biciklis is inkább elfordul... Persze ez a nagyvárosokra jellemző, vidéken lehet, hogy jobb a helyzet. Mindenesetre én a kínaiakat nem az "empátiájukkal" kezdeném jellemezni, az eddigi velük kapcsolatos élettapasztalataim alapján. Nem hiába hívják őket "Ázsia zsidóinak".

      Törlés
  2. Nem szoktam "nyelvtannáciskodni", de ez zavart, a "feminim" az "feminin".

    Ezenkívül annyit megtanul az "ember" az élete során hamar (jó esetben), hogy mindig pont az ellenkezőjét kell csinálnia, mint amit a "tömeg" csinál. Tehát ha a "tömeg" levonul a Balatonra, akkor érdemes itthon maradni és akkor lemenni, amikor a "tömeg" feljön a Balatonról. Most egész élhető még Budapest is, mert a sok suttyó (elnézést az örök kivételektől :)) lement a Balcsira.
    Természetesen ezt "normál" esetben nem lehet megtenni, mert ugye mindenki nagyjából azonos időben veszi ki a szabadságát, meg hát ugye a gyerekeknek szeptembertől suli (khm...), egyébként is akkor már nem elég meleg a Balaton, stb... De ez volna a "normál"?

    Egyáltalán, mi az hogy "nyaralni"? Miért megy valaki "nyaralni"?
    100 éve, pláne még régebben ez a kifejezés is ismeretlen volt, nemhogy a jelentése. Elképzelem, ahogy a mezőn megkérdezem az 1800-as években a parasztbácsit vagy a juhászt, hogy hova mennek az idén nyaralni? Vakarnák a fejüket, hogy mi a fenére gondolhat ez az idegen, talán a tébolydából szabadult? Amikor elmagyaráznám nekik, hogy mire is gondolok, akkor azt kérdeznék vissza, hogy miért akarna elmenni onnan bárki is, ahol jól érzi magát? Nem azért, hogy ott mesterséget tanuljon vagy dolgozzon vagy elhozzon onnan valamit vagy megbeszéljen valakivel valamit, hanem "csak úgy", pihenni. Jaaa, hogy nem érzi jól magát ott ahol van és/vagy amit csinál, hanem "ki kell pihenni" az életét, hogy tudja azt a "nem jó érzem magam ott"-ot tovább folytatni utána megint. Nem változtatni rajta, mert azt ugye "nem lehet", hanem időről-időre egye-egy pillanatra évenként ezt a "szart" kipihenni és ezáltal elviselhetővé hazudni magának.
    Most már akkor érti a paraszt bácsi és a juhász, hogy a nyaralás az, amivel a szerencsétlen, kifordított életű, "civilizált" ember élhetővé hazudja magának (is) az élhetetlen, nyomorúságos életét.

    Ha az ember ott van, ahol lenni akar, azt az életet éli, amit élni akar, akkor soha nem megy "nyaralni". Ahogy őseink sem. Amikor már gazdálkodtak, akkor is előkészítették a földeket (aztán pihi), bevetették (aztán pihi), arattak (aztán pihi) végül "eltették" magukat télire, szerszámokat javították, tettek-vettek a ház körül, szüreti mulatságok, tábortűz körüli összegyűlések, éneklések (bulizás :)) tavaszig. Ki akart volna onnan egy vadidegen helyre, pénzt, energiát, időt nem kímélve utazgatni és mit csinált volna ott idegenek között?
    Nem hiszem, hogy az állatvilágban bármelyik állat "nyaralni" vágyna a természetes élőhelyéről (kivéve azokat akiket az ember ketrecbe zárt :)).

    Szóval én akkor megyek manapság valahova, ha ott valami dolgom van, ill. valami olyasmit tudok ott csinálni, amit itthon nem, mert vagy nincsenek vagy rosszabbak hozzá a feltételek. Téblábolásra (sétálgatás), bámészkodásra (épített környezet bámulása és fényképezése), méregdrágán való egészségtelen táplálkozásra, egy forintot ki nem adok és az életidőmből egy percet rá nem szánok. Persze nekem is volt időszakom, amikor ezt a turizmus "mintát" megettem és nyilván ez is kellett hozzá, hogy megértsem, ez az egyik legértelmetlenebb, leghaszontalanabb és leggazdaságtalanabb időtöltés a földön és mégis mennyien vágynak szinte kizárólag erre. (az utazási irodák nagy örömére).
    Természetesen a "gyerek" a minta szerint jó kényszerítő erő erre, hiszen neki "világot látni, tapasztalnia kell", ráadásul az oktatási rendszerben neki is be van osztva az ideje, amihez alkalmazkodni kell. Tehát a gyerek jó "eszköz" arra, hogy újratermelődjön a "homo turisticus", akkor is ha a szülő már rég nem vágyik erre, de a gyerek miatt "kénytelen".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. " Miért megy valaki "nyaralni"? "

      A tehetősebbek nem csak nyaralni, de még telelni is járnak. ...:)))
      Amúgy meg az elégedetlenség fönntartásával nagyszerűen
      mozgatható a NAGY TÖMEG.
      Egyébként mennék én minden évszakban holidájozni, csak
      ezek a nagyvezírek nem adnak elég lóvét hozzá. Namost akkor ki a hülye ??? ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    2. Egy "tehetős" természetesen járhat telelni-nyaralni, mert nem azt az életet éli év közben, amit szeretne, de egy Rothschild soha nem jár "nyaralni", abban biztos lehetsz, ahogy egy "juhász" sem, ők a nyaralásban élnek. Az életük a nyaralás vagy a nyaralás az életük. Csak különböző szinten, természetesen a juhász van felül erkölcsi értelemben.

      Miért kellene pénz a "nyaraláshoz", ha valakinek az egész élete az? Mert ugye elhitették, hogy a "nyaralás" az a drága szállodában a medence melletti koktélozás méregdrágán. "Akkor vagyok valaki, akkor tudom, hogy miért is dolgozom (másnak), ha azt a pénzt arra költöm, hogy kinyalatom a seggem néhány napig érdekből olyanokkal, mint amilyen én magam is vagyok a hétköznapokban, nem igaz?" Aztán visszamegyek én is mások seggét nyalni, hogy ők is néhány napig "királynak" érezhessék magukat, pedig csak szánalmas lúzerek, mint én magam... :))

      Törlés
    3. A gyakorlat úgy néz ki Bastian, hogy a pórnép mindig az
      elitet igyekszik utánozni. Aztán kinek hogy futtya a
      buxájából. Menőék sanmoricban lazítanak (télen), ahol a
      reggeli olyan 130 euróból/fő már ki is jön, prosztóék meg
      benyomnak egy debrecenit Kenesén ... mustárral. ...:)))

      Így aztán mindenki örül(hetne) ... de mégsem örül.

      Amúgy szerintem a nyaralás (telelés) még önmagában nem lenne baj ... de a gyakorlat azt mutatja, hogy szabi alatt
      mindenki jobb körülmények közé dobja magát ... aztán mikor lejár, akkor a következő pihiig csak vágyakozik keservesen.

      Ezt persze meg lehetne oldani olymódon, hogy a nyaralókat
      kitenni Pápua- Újgíneában valahol a nagy dzsindzsa közepén
      egy szál bozótkéssel meg egy mobillal, aztán ha elúnta, akkor majd úgyis telefonál. ...:)))

      Képzeld csak el, két hét után hogy örülne már, hogy újra
      melózhat !!!! Heheheheeee ...

      Ö.T.

      Törlés
    4. Nem rossz ötlet, az embereket a szabadidő alatt ostorral kellene verni és akkor mindenki azon imádkozna, hogy kezdődjön már a munkaidő... :))

      Komolyra fordítva persze itt nem a "munkán" van a hangsúly, hogy azt szereti vagy utálja-e valaki, hanem azon, hogy hogyan él és azt minek érzi. Ha munkának, amit ki kell "heverni" akkor van a probléma. A juhász is dolgozik, de nem érzi annak, ahogy festő vagy a hobby barkácsoló vagy a veteményező sem. Hányan űznek hobbit akár komoly erőfeszítéseket téve az ügyben (van aki veteránautót újít fel 20 éve minden pénzét ráköltve), mégsem érzik munkának. Én erről beszélek. Úgy élni dolgosan, hogy az nem válik szét "munkára" és "nem munkára", hanem csak egyszerűen életnek tekintve. Az ember mosakszik is naponta (jó esetben :)), sz@rik is, pisál is többször, felöltözik, levetkőzik, dug, alszik, elmegy vásárolni, leviszi a kutyát napi 3-4-szer, a gyerekért megy, tanul vele, elviszi sportolni, stb.... Ezerféle dolgot csinál, mégsem mondja azt, hogy bakker egész nap "melóztam", mondjuk dugtam az asszonyt (nyilván van aki annak érzi :)).

      Tehát mitől meló a meló?
      Attól, hogy másnak csinálom kizárólag (nem magamnak és a felesleget eladom másnak, hanem semmi közöm hozzá), muszájból csinálom, olyat csinálok többnyire, amihez sem kedvem, sem tehetségem nincs, de amihez van, azért nem fizetnek, érdekből csinálom (pénzért) nem kedvtelésből, stb...
      Most a kívánatos nem az, hogy ezt csinálom egész életemben, cserében néha koktélozok a tengerparton a munkaidőhöz képest 0.00001% időtartamban életem során, hanem a tevékenységeim szórakoztatnak, kielégítik a kreativitás és esztétikai igényeimet, elvárásaimat, másoknak (és magamnak) örömet okozok vele, elégedettséget az életem iránt.

      Nyilván ezt egy autógyárban nem lehet megvalósítani. Tehát autó nem kell, mert ha kell, akkor nyilván valakiknek elő is kellene állítani. De valójában sosem volt igény az autó, mert mint említettem senki nem akart menni sehova!
      Nem véletlenül mondta Henry Ford annak idején: " Ha megkérdeztem volna az emberektől, hogy mit szeretnének, azt felelték volna: Gyorsabb lovakat!". Tehát ez masszívan ránk lett erőltetve (annyi mással együtt). Persze ezektől most meg nem vagyunk képesek megszabadulni, anélkül meg amit mondok az megvalósíthatatlan.
      Bár vannak, akik mégis megvalósítják:
      http://www.sokszinuvidek.hu/eletmod/2707-Ifj%C3%BA-h%C3%A1zasp%C3%A1r-a-Faluhely-majorb%C3%B3l-egyetlen-c%C3%A9ljuk-az-%C3%A9let-%C3%A9ltet%C3%A9se


      Törlés
    5. Az életszemlélet nálam is stimmel, én se akarok külön dolgozni és külön pihenni, hanem csak életnek élve tevékenykedni, DE - mint már korábban írtam - a "Az ember mosakszik is naponta (jó esetben :)), pisál is többször, felöltözik, levetkőzik, alszik, elmegy vásárolni, leviszi a kutyát napi 3-4-szer" Ez nálam masszívan munkának, mégpedig a legszenvedtetőbb munkának minősül, amitől MEG AKAROK SZABADULNI MINÉL ELŐBB!!! Irigyellek, hogy Te nem!
      Te, az nem lehetne, hogy ezeket helyettem csináld?:D
      P.

      Törlés
    6. Ö.T., de mér akarják MOZGATNI a nagy tömeget ide-oda? Nem az van, hogy ki akarják nyírni úgy, hogy ne vegye észre? Csak akkor meg mér nem csinálják gyorsabban?... Mozgatni...! Minek?...
      P.

      Törlés
    7. " Mozgatni...! Minek?... "

      Kell nekik a hatalom érzése.
      Ők a dugás helyett ezt választották,
      mert sokkal hosszabb az extázis.

      Ö.T.

      Törlés
    8. P.

      Szerintem külön malomban őrölünk. Amiről én beszélek, az az élet értelmes és tudatos megélése, harmóniában és egyensúlyban önmagunkkal és a természettel.

      Te pedig egyszerűen csak depressziós vagy, mert aki már a pisáláshoz is lusta, az hogyan akarna nagyobb dolgokat véghezvinni az életében, főleg megvilágosodni és felemelkedni, ami egy igen komoly teljesítmény, nincs egy nagyságrendben a pisáláshoz szükséges energiával :)).

      Törlés
  3. Nemcsak a balatoni üdülés ilyen. Az esküvők, fesztiválok, búcsúk, sörnapok, stb.. mind ilyenek.

    Mikor gyerekként mentünk valahova, akkor apám felvette a birgerli csizmáját, fehér inget, ünnepi kabátját, és kalapot tett a fejére. Csak ezzel, felemelte a "kimenés"-t olyan magaslatra, hogy vele emelkedtünk mi is gyerekek.

    sg

    VálaszTörlés
  4. Marhajót nevettem ezen a bejegyzésen, köszi Mazsola! :o)))
    Nyaralni mi sem szoktunk, Bastian, de vannak helyek, ahová szívesen elutazunk időnként (évente kb. 5x) egy hosszú hétvégére - Pécs és Gyula és Parádsasvár - mert az ingatlanárak és munkalehetőségek miatt nem élhetünk ott. Egyszer két hétig nyaraltam Horvátországban, két különböző helyen, de a 10. napon már jöttem volna haza, mert ráuntam. Szerintem 5-6 nap teljesen elég a kiruccanásra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arról beszélek, ha az életem "jó", akkor az olyan, mint egy jó könyv, amit nem tudok letenni. Ha belefeledkezem egy jó könyvbe, akkor nem akarok közben még wc-re sem kimenni (illetőleg akkor is viszem magammal :)), nemhogy mittudomén elutazni valahová, ahova nem vihetem magammal (ha meg viszem magammal, akkor meg minek utazom el ugye).
      Tehát nem akarom "letenni" mert annyira jól érzem magam "benne", ezt az életre átfordítva, nem akarok "kikapcsolódni" belőle, mert annál jobb kikapcsolódás, minthogy azt csinálom, amit imádok, nincs, nem is volt és soha nem is lesz. Rosszabbat csinálni a jobb helyett kikapcsolódásként?
      Igaz, van aki a változatosság kedvéért megdugja a szomszéd félig vak öregasszonyt a gyönyörű felesége helyett, de ezt azért az extrém perverziók közé sorolják :)).
      Szóval, ha egy számomra rendkívül érdekes témába bele vagyok bonyolódva és azzal jönne a társam, hogy menjünk helyette méregdrágán Párizsba a 40 fokban várost nézni, akkor biztos földkörüli pályára állítom :)).

      Törlés
  5. Igen, valószínűleg ez a "nyaralás-minta" is a "római" kultúrából származik, az pedig a "helytartóinktól" - tekintve, hogy az eredeti Földlakók, a természetben élő népek, mint amilyen a magyar és összes rokona, az életvitelükkel együtt valósították meg a munkát-pihenést-szórakozást. Tényleg nem nehéz észrevenni, hogy a városállamok kialakításával és a szándékos urbanizációval kiszakították az embert a természetből ezek a 4D-s technomán űrfaszok, ezáltal mesterségesen megkreálták az igényt a "kiruccanásra" - mivel a városban nem igazán lehet normális, természetes életet élni, legalábbis egy idő után az ember ott vagy befordul, vagy vágyakozni kezd "kifelé". És nem szabad elfelejteni, hogy a hagyományos kultúrák például mindig vízparton helyezkedtek el, ezért fel sem merült elutazni egy másik vízpartra UGYANAZÉRT a mártózásért. :)

    Szóval jól megfejtettétek, ezek a minták valóban ránk erőltetett dolgok. Viszont a másik oldalról talán érdemes végiggondolni, hogy hiába élt boldogan az ember kétszáz éve, úgy hogy egész életében el sem hagyta a falut, mégis egy kicsit én beszűkültnek érzem azt az életmódot. Egyfajta boldog tudatlanságnak? Persze biztos van/volt olyan gazda, amelyik megcáfolna e "ki tud többet a világról, aki utazgat, vagy aki a seggén marad?" tekintetben. Mégis van olyan érzésem, hogy a minket vezérlő Egytudat jónak láthatta megnyílvánatani ezt a globális őrületet és népek keveredését, mert valamit ebből a látszólag identitás-nélküli masszából szeretne kihozni. Valami univerzális embert, vagy ilyesmit. És ez nehezen megy világlátott, globálisan - egységtudatban gondolkodó emberek nélkül.

    Bastian, ha jól emlékszem saját bevallásod szerint Te is egy nagy csavargó vagy, szóval fura, hogy pont Te hozod fel ezt a "sokkal jobb olyan életet élni, amelyben nem kell elmenj sehová, hogy jól érezd magad" - témát. :)) Látod, neked is kellettek azok a kereső évek, hogy eljuss ehhez a felismeréshez, de mondjuk abban tökéletesen egyetértek, hogy ez az egész beteg társadalmi életmód egy ránk erőltetett mintázat. Mégis úgy érzem valami jó fog ebből (is) kisülni a végén. Isten útjai kifürkészhetetlenek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy "csavargó" VOLTAM, de már nem vagyok az, ez valóban kellett ahhoz, hogy rájöjjek ennek semmi értelme. Viszont ez nem azt jelenti, hogy nem szabad megmozdulni, csak annak oka kell, hogy legyen és nem az értelmetlen téblábolás. Ha valaki forrásanyagot gyűjt (akár munkaként, akár hobbiból) például, annak nyilván mozogni kell. Csak a haszontalan turizmusos ténfergést a turistahelyeken kínai gyártmányú csecsebecsék között vetem el. Ha például valaki azért megy külföldre, mert meg akar ismerni egy népet, egy életformát és ott él mondjuk fél évig közöttük, az egészen más, mert annak van "hozadéka".

      Törlés
  6. "Arról beszélek, ha az életem "jó", akkor az olyan, mint egy jó könyv, ..."

    Hm ... ha az életed "JÓ" ... hát pontosan itt kezdődnek a problémák
    Bastian, ugyanis senki sem definiálta még ezt a fogalmat.

    Mi a JÓ ????

    Egyelőre még nem írták le sehol sem ... és talán éppen azért szaladgálunk itt a porban, hogy mindenki meghatározza vagy megfogalmazza saját magának. (test = teszt )

    A sztori úgy kezdődik, hogy beleszületsz egy családba, ahol már
    kialakult értékrendszer vár rád és abban növögetsz egy darabig,
    aztán ha tetszik, akkor Te magad is eszerint a minta alapján
    rendezkedsz be, ha meg nem tetszik, akkor keresel magadnak egy
    másik értékrendszert ... ami ugye nem megy egyik pillanatról a másikra, ugyanis a járt út már ki van taposva és biztosnak látszik,
    a járatlan utat meg Neked kell megkeresni és kitaposni ... ez azonban tapasztalatok nélkül nem megy, vagyis időbe telik,
    .... és valahol itt van a probléma kulcsa, mivel az ember alapvetően lusta (én is ...:))) ) és szívesebben teszi a seggét a készbe, mintsem hogy az árral szembe ússzon és keresgéljen.

    A "méregdrágán 40 fokban Párizsba" is egy értékrendszer, ami önmagában még nem rossz, a probléma csak akkor kezdődik, mikor
    a Tiéddel van párosítva ... mert ugye dögmelegben soppingolni
    meg közben olvasgatni egy kicsit körülményes. ...:)))

    Persze az ilyen párizsi kiruccanás is az idő függvénye, mert
    "őnaccsága" 80 évesen már biztosan nem vágyik ilyesmire.

    Félreértés azonban ne essék, mert nem áll szándékomban kedves arádat cikizni ... számomra ez a felvetés ugyanis pusztán elméleti síkon létezik ... de az itt tárgyalt két különböző értékrendszer
    némi alkalmazkodással még mindig elég jól párosítható, miszerint
    Te "leparkolsz" egy bisztróban és néhány kroszant meg egy kávé
    mellett kiolvasod a könyvedet, "őnaccsága" meg közben soppingol.

    Esetleg a biztonság kedvéért adhatsz neki egy városi térképet, ahol
    bejelölöd, hogy hol vagy (mégjobb : utca + házszám ... mert azt a taxis is megtalálja), ő meg végigjárhatja az üzleteket.
    Záróra után úgyis visszajön, Te meg végeztél a könyvvel. ...:)))

    Ö.T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Arám" már rég a múlté, lehet, hogy éppen földkörüli pályán ténfereg... ? :))

      Nálam már nincs kompromisszum. Ezért is élek egyedül. Aki állandóan kompromisszumot köt, az soha nem érheti el, amit akar, mert mindig "lazítania" kell a feltételeken, amiből egészen más sül ki, mint amit eredetileg akart. Az ilyesmit meghagyom a "politikusoknak", akik értékek helyett érdekek mentén ügyködnek. Ha te akarsz egy kék szobát, a társad meg egy sárgát és csak egy szoba van, akkor mi értelme van kompromisszumként mind a kettőnek eleget téve mindkét színnel kifesteni, amiből zöld lesz, amit valójában egyikük sem akart? Lett kompromisszum, csak senkinek az igénye nem lett kielégítve, de megdicsérhetik egymást, hogy milyen alkalmazkodóak voltak.

      Ebből köszönöm nem kérek, ebből már "kinőttem", korábban csináltam és értelmetlenségét látva belefáradtam.

      Törlés
    2. Még egy egyezés velem!
      Hoppá, nem véletlenül, a másik egyezés is a gyermekvállalásról és a halhatatlanságról szólt, nem-e, vagy ugy-e?
      De azért járni szoktál akarni? (Összeköltözés nélkül, csak olyan ittalvás-ottalvás szintig...? Szóval érdekel a szerelem?)
      P.

      Törlés
    3. Ö.T.: " keresel magadnak egy
      másik értékrendszert ..."
      Dehogyis!
      Én egy teljesne komplett értékrendszerrel születtem, amit öntudtara ébredésemtől érvényre akartam juttatni. Csakhogy összeütközésbe került a világgal, és elnyomták sikerrel. (Minden emberrel így van, dackorszak néven ismert.) Ha túl akarsz élni, jóban kell lenned a környezeteddel. Egészen addig, míg már ehhez nem kell jóban lenni senkivel! 30 éves korod után bátran visszaemlékezhetsz a gyerekkori értékrendedre, és elkezdheted megvalósítani! Kurvára nem függ tőle semmi, pláne nem a túlélésed, csak az, hogy boldog leszel-e. :D
      P.

      Törlés
    4. "Én egy teljesne komplett értékrendszerrel születtem ..."

      Sejtettem ... a lényegét már nagyjából sikerült körvonalaznod. ...:)))
      Törődj bele, hogy Te csodagyerek vagy. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    5. "Mi a JÓ ????"- ez tényleg egy jó kérdés!:)

      Szerintem azért nem lehet definiálni a jó fogalmát, mert az csak az általad állandónak definiált rendszerben létezik. Persze a változóban is van vetülete, de az ugye mégis mindig változik.

      Lujza

      Törlés
    6. Meg aztán érdemes eldönteni, hogy az egyetemes Jó, mint minőségről beszélünk itt, vagy a szubjektív jó-ról, azaz ami nekem jó. Mert ugye a kettő nem feltétlenül fedi egymást. Vagy mégis? Ettől egyetemes a Teremtés?

      Törlés
    7. P, a teljesen komplett értékrendszered tartalmazza-e a tür(ű)elem-et?

      Lujza

      Törlés
    8. Természetesen nem, hiszen az értékrendem nem evilági, hanem onnan való, ahol nincs idő, mert minden most van, és minden örökkévaló. Avagy az is bolond, aki poétává lesz ma Magyarországon.:D Tehát komplett idióták vagyunk, hogy ebben az időben és pont ide vállaltuk a leszületést, teljes beszámíthatatlan agyamentek! P.

      Törlés
    9. "Természetesen nem, hiszen az értékrendem nem evilági, hanem onnan való, ahol nincs idő, mert minden most van, és minden örökkévaló."

      Szerintem pedig az értékrendünk pont, hogy a földi leszületések összegzése, hozadéka, mint ahogy Kerion is írta. Tehát nagyon is ebből a világból való. Mivel teremtmények vagyunk, így nem igazán mondhatjuk el magunkról, hogy ki-be járkálunk az örökkévalóságból a változóba. A túlvilág semmiképp sem az örökkévalóság, hanem a változóban lévő evilág változó tükörképe.(megj. szintén Keriontól) Amúgy ott is van idő;"s ezer év olyan, mint egy nap".
      Itt semmi sem örökkévaló, csak a változás (lehetősége). Kristályokat gyűjtünk, ki ilyet, ki olyat, s majd meglátjuk melyek azok, amelyek kiállják a tűz(í)próbát is. ( szerintem a tür(ű)-elem kristálya nagy eséllyel ki fogja állni ezt a próbát.)

      Lujza

      Törlés
    10. A tür(ű)elem az mi? A türelem oké, de a tür(ű)?:) Nem tudtam megfejteni. P.

      Törlés
    11. Kicsit rövidítettem.:) Két szó akart lenni, az egyik a türelem ( amire rá is jöttél) a másik a tűrés. A tűrés pedig röviden csak annyi, hogy mindenki vegye fel a maga keresztjét.

      Lujza

      Törlés
    12. Én is arra gondoltam rögtön. De mivel én máshogy írtam volna le, később gyanús lett, hogy tévedek.:) P.

      Törlés
  7. @ Mazsola

    Ha azt vesszük, már jóideje qúrodunk itt a megoldáskereséssel ... de asszem, hogy ennek lassan vége lesz ... ugyanis sejtésem szerint
    leküldték a megoldást.

    Na figyu!!!! ... mert a téma eléggé kapcsolódik a betűkhöz.

    Kezdjük talán a SATAN névvel ... ami ugye mindenkinek ismerős,
    de senki sem tudja, hogy mit jelent.

    A hivatalos verzió szerint valamikor részt vett a teremtésben,
    csak aztán unalmasnak találta a rendszert és önállósította magát.
    Ha valamikor barátságban volt Istennel, akkor ugye ismerte az egyensúlyt is, ezt pedig a nevének is kellett tartalmaznia, tekintve hogy anno a "nomen est omen" kifejezetten jellemző volt
    - és feltételezésem szerint még ma is az, csak már kiesett a tudatunkból.

    Szóval a SATAN eredeti neve - mikor még haverban volt a Teremtővel
    - nagy valószínűséggel SAMTAN lehetett, ahol az "M" betű még az
    egyensúlyra utal - aztán mikor önállósította magát, akkor az
    "M" is kiesett a nevéből.

    A név gyöke = SAM, igazán figyelemre méltó, ugyanis a SAM
    jelenthet (módosult formában) SZÁM-ot is, míg a SAM germán
    verzióban (SAMEN) MAG-ot jelent.

    Így aztán a SAMTAN jelentése a fentiek alapján:

    1. SZÁMTAN

    2. MAGTAN ... ami feltehetőleg összefüggésben van a MEGTAN(ul)
    értelmezéssel is.

    A SAMTAN-nak ugyanakkor van egy másik értelmezhető bontása is,
    ez pedig a SAMT-AN, ami kb. annyit jelent, hogy mindenkit
    elér vagy megfertőz. ( Manapság igazán nem mondható, hogy ez nem következett be.)

    Érdekes még ugyanez az értelmezés akár SAMSON (SÁMSON) nevével is,
    aki ugye qrvára ERŐS legényke volt és azt képzelte, hogy mindent
    megengedhet magának ... és ugye agyon is vert mindenkit, aki útjába állt ... csak ezzel a filiszteus libával qúúúrt rá egy kicsit ...
    asszem Delilának hítták a menyecskét ... aki töretlen szorgalommal
    ki is b@szott vele ... ő meg egy kicsit "megkésve" jött rá erre
    a dúrva "tréfára".

    Szóval csak arra akartam rávilágítani, hogy ebben az "F" típusú
    rendszerben (F-öld, F-áraó) a rendszer alapját a matematika
    (SAMT-AN) képezi és kényelmesen elszórakoztat minket mindenféle
    marhasággal (pc, mobil, ezerféle kütyü) abban reménykedve, hogy
    senki sem ás le a "rendszer" alapjáig.

    Az egészben pusztán az a nagy "kib@szás", hogy a matematikai
    értékrendszer célkitűzése a VÉGTELEN, ami ugye nem egy konkrét szám, hanem pusztán egy megfogalmazhatatlan ideál .... ami kb.
    annyit jelent, hogy kergetjük a NAGY SEMMIT abban a reményben, hogy majd "hátha egyszer ...", aztán még mielőtt megközelítenénk, ki is
    nyírjuk saját magunkat ... ki tudja miért.

    Így aztán fölösleges egymásra mutogatni .... mert mindenki át van
    b@szva ... és ha ez már tudatosult valamennyire, akkor elkezdhetünk
    keresgélni ... mondjuk az EGYENSÚLY után. ...:)))

    Ö.T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez olyan szinten önkényes, hogy homlokegyenest az ellenkezőjét is leírhattad volna, ha akarod :)).

      Törlés
    2. Ezt mondjuk kifejthetnéd egy kicsit bővebben, tekintve
      hogy az ember általában nem képes a saját felfogásával
      ellentétesen gondolkodni!!! ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    3. "Szóval a SATAN eredeti neve - mikor még haverban volt a Teremtővel
      - nagy valószínűséggel SAMTAN lehetett, ahol az "M" betű még az
      egyensúlyra utal - aztán mikor önállósította magát, akkor az
      "M" is kiesett a nevéből."

      A SATAN nagy valószínűséggel eredetileg SANTA lehetett, ami jó eséllyel nem "SZENT", mint SANTA CLAUS, hanem SÁNTA, mint az a kutya, amit később érnek utol, mint a hazug embert, azaz a SATAN az a kutya, aki mindig megússza, ha a hazugságról van szó, mert ráhárítja a hazugságait az emberre, akikből lesz a HAZUG EMBER, akiket meg mindig elkapnak helyette és utána már csak HAZUG, azaz a HAZ-ban UG-atni lesznek képesek, amivel tulajdonképpen a SANTA SATAN-t utánozzák, azaz ők a SANTA helyi helytartói.

      Hát részleteiben körülbelül így képzelem. Remélem ez kielégít minden tudományos igényességű bizonyítást, mert ha nem, akkor gyorsan átírom az ellenkezőjére, hátha..

      Törlés
    4. Nem is tudom, de nekem Géczy Gábor
      S T N
      megfejtése jobban tetszett, ahol a magas (I, E) avagy a mély (Á) magánhangzók mutatják melyik utat támogatod/választod.

      Megaztán ha már számtanolunk és matekolunk: egy VÉGES rendszerben (mint pl. a Föld ezen síkján) a VÉGTELEN megjelenése már a hit kategóriája. Magyarán: a matekban a Végtelen a valóságban kábé megfelel Istennek.

      Amúgy tetszik ahogy ebből a kis élménybeszámolóból a sablonosság látszatára sem ügyelve elkanyarodtunk igen magasztos és társadalom-kritikai irányokba! :))

      Törlés
    5. "... hanem SÁNTA ..."

      A sánta kifejezés ugyanúgy megállja a helyét, mert egy
      sánta sincs egyensúlyban ... legfeljebb azt csak hazudja.
      Így aztán az állításod nem ellenkezője az enyémnek, hanem
      csak egy másik nézőpont. ...:)))

      Talán ismerős a kifejezés, hogy "valami sántít", azaz
      nem teljes.

      Ö.T.

      Törlés
    6. "...a VÉGTELEN megjelenése már a hit kategóriája."

      Hát éppen ez a nagy nyalóka Mazsola, ugyanis ha - ezeknek -
      optimális esetben egyetlen egy ember birtokolja az egész Földet, az még mindig csak véges ... arról nem is beszélve,
      hogy 1 ember nem tud szaporodni ... azaz idővel kihal, aztán vége az előadásnak, ha meg házastársa van, akkor az egésznek
      csak a felét birtokolhatja ... legfeljebb bedumálja magának, hogy minden az övé ... és máris kezdődik újra a nagy önámítás. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    7. Mikor írtad, hogy leküldték a megoldást, az ugrott be, hogy egy ehéten közzétett video szerint aug. 6-án inkarnálódott a sátán...
      Csak őt vajon küldte "valaki"?....
      P.

      Törlés
    8. " ... aug. 6-án inkarnálódott a sátán."

      Szerintem maradj inkább a szexnél !!! ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    9. Mazsi, az STN esetében - kiegészítve az ÁÁ-val illetve az IE-vel - figyelj arra amit a magyar gemátria - a teljes latin-betűs magyar ábécé 44 betűjéhez tartozó számsor - "mond". Ugyanis az "irányítók" igen gyakran ezt használják a titkos mágiájukhoz:
      STN=31+33+22=86 - ÁÁ=2+2=4 - IE=15+9=24
      Tehát 86+4=90 és 86+24=110 vagyis 9 és 11 - 9/11
      Így már érthető hogy miért is 911 az usabeli segélyhívószám és mit is akartak megjeleníteni kőművesék 2001.09.11.-én a 2 torony felrobbantásával majd azóta az 1 torony felépítésével. Az ember "sátán-i és isten-i" 2-ősségéről, mivoltjáról van szó - annak lerombolásáról majd képletes újra-egyesítéséről.
      Ez persze nem megy a 9-ről 11-re csak úgy, mint például a 6-ról 9-re való "fordítás/ugrás" esetében - ami végül is lehetséges. A tényleges felemelkedésnél a 10-est - ami EGYben persze az 1 is - tehát a metamorfózissal járó vajúdás "szülő-szobáját" nem lehet csak úgy átugrani-kihagyni. A 10 és 1 például Neo/Noe/One/Eon úgymond 101-es ÉBREDŐ szobája is a Mátrixban. Tehát csakis a BENNÜNK lévő/keringő Nap/10/-ban és Plútó/1/-ban EGY-ütt-EGY-ként járva jutunk a magasabb szintű 11-es/újra ELEVEN-ségre. Ahol - miután a folyamat során a "gonosz már fel van fényezve", tehát feloldódott jó mivoltunkban - mindent újra URALUNK.

      Kerion

      Törlés
  8. Szia Mazsola!
    A Család-minta kimaradt...:D
    Milyen színű volt a körmöd?
    (Nemrég körbement a neten egy kép, ahol a nagypapa körmét festi az unoka rózsaszínre, nem láttad?)
    P.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Be kell látnom, igazatok van! Hiába vettem észre mások mintáit, én magam csúnyán beleestem a "vigyük a családot nyaralni" mintába! De most mit csináljak, ha jóval előtte beleestem a "alapítsunk családot!" mintába, így a nyaralási kényszer már csak egyenes következmény volt. :))

      A lábkörmöm színét pontosan meghatároztam a leírásban. Le is lett fotózva, de a köznyugalom érdekében nem tettem közzé... :)

      A rózsaszín nagypapát nem láttam, de inkább nem is keresek rá, nem adok ötleteket újabb partizán akcióra! :))

      Törlés
    2. Az jutott eszembe, hogy egy mekkora ziccert hagytál ki, há komám, még egy mérsékelten kalandvágyó néprajzos, szociológus- vagy kultúrantropológus-hallgató is megfeszülne ezen esettanulmányért, hogy kifestett körmökkel mén a strandra milyen reakciókat mutat a köztévén nevelkedett pórnép! És Te akkor kínok árán lereszelteted az égbőlpottyant szerencsédet?? :D De asztat sejtheted, hogy én mosmán addig nemnyuxom, míg ki nem viszlek a strandra kiföstyött körmökkel!:) P.

      Törlés
  9. "De most mit csináljak, ha jóval előtte beleestem a "alapítsunk családot!" mintába"

    Szerintem a családalapítás nem is igazán minta, hanem egy nagyon mélyen gyökerező kód. Itt tanulhatja meg először az ember az önzetlenséget, a lemondást, a szolgálatot, az önfeláldozást. Utána fejlesztheti e téren magát, s már a szomszéd családjával szemben is gyakorolhatja a fentieket, és így tovább... Nem véletlen, hogy napjaink legtöbb intézkedése végső soron családellenes.

    Lujza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A családellenesség lényege, hogy a felmenők ne adhassák át a tapasztalataikat az utódoknak. Tehát az állam mindig "tiszta lappal", "üresen" kapja az állampolgári utánpótlást és olyan agyhalottat nevel magának belőle, amilyet akar, az oktatási, szocializációs, média, stb. rendszeren keresztül.

      A nagyszüleimtől annak idején még csak-csak kaptam némi bölcsességet, de a szüleimtől már semmit, mert sosem voltak otthon, mindig melóztak, ha meg otthon voltak, akkor meg tévét néztek :)). Ma már persze tudom, hogy egyébként sem tudtak volna számomra semmi értelmeset tanítani, lévén már ők is rég el lettek hülyítve :)).

      Törlés
    2. "A családellenesség lényege, hogy a felmenők ne adhassák át a tapasztalataikat az utódoknak." Ebben igazad van, de csak a fizikai lét szempontjából. Ha őszinték akarunk lenni, akkor valójában semmilyen tapasztalást nem lehet "átadni", csak megélni. A megélés pedig értékrendfüggő, egyéni dolog, és az is, hogy ezt a megélést miként dolgozza fel az ember. Tanul-e belőle, s ha igen, akkor azt hogyan használja fel a későbbiekben.

      Lujza

      Törlés
    3. Korrekt, Lujza! A családalapítás a legcsodálatosabb, ami történhet - egy pár szerelmi tüze új életet hív le, hogy sejtjeiben egymást ölelhesse. Ha szereted a párodat, rádbíznak egy törékeny rózsaszirmot egy kis időre - igen, jól letesztelik a türelmedet, a kitartásodat, a szereteted állhatatosságát és gondosságodat. Egy hónapja szoptatom a kicsikénket több-kevesebb sikerrel és minden etetés (3 óránként) minimum egy óra hosszáig tart büfiztetéssel, (inkább 90 perc) vagyis jó, ha naponta négy órát alhatok. De ha jól lakik, elalvás előtt mosolyog - örül, hogy jól bánunk vele, a helyén van. Nekem ez sz egész nehezebb feladat, mint elvégezni a jogot - könnyebb volt államvizsgázni. Szóval aki nem szerelemből alapít családot, hanem véletlenül, az bolond.

      Törlés
    4. Lujza,

      Én csak azt tudom, hogy a Földi szocializációm során összetákolt identitásommal tulajdonképpen nem mentem sokra, a valódi ébredésem kezdete (!) pont onnantól "datálódik", amikor levedlettem ezt a felépített identitást.

      Törlés
    5. Mazsi, a szerepedet tetted le, pont azért, mert az értékrended már lehetővé tette, hogy fogd a "hívójelet". Ráadásul, mivel még a porondon vagyunk, továbbra is szerepelnünk kell, de most már nem éljük bele magunkat.:)Már nem vagyunk jó színészek, s remélhetőleg nem fognak visszatapsolni bennünket.

      Lujza

      Törlés
    6. Asszem, hogy leírtad a kulcsszót Lujza néném.

      SZEREPJÁTSZÁS

      A mátrixon belül mindegyikünk rá van kényszerítve egy szerepre ... amiből esetleg fel is lehet ébredni.

      Na ez a nehéz. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    7. Szerep!
      Mily fontosnak hittelek.
      Érted éltem,s haltam
      Minden pillanatban.

      Célom voltál,
      s létem értelme is egyben.
      Így ábrándos ragacsodba mindig
      belefeledkeztem.

      Titkod nem titok tovább.
      Tisztán látlak, s értelek.
      Drága SZEREP!
      Szerelmem többé már nem lehetsz!

      Lujza

      Törlés
    8. Bizony, a "Ki vagyok én?" kérdés korrekt megválaszolása döntő jelentőségű manapság mindenki életében...
      http://dotsub.com/view/15f0467f-d351-4224-acf5-df3f2ba9d5a0?utm_source=player&utm_medium=embed

      Törlés
    9. "Szerintem a családalapítás ... egy nagyon mélyen gyökerező kód. Itt tanulhatja meg először az ember az önzetlenséget, a lemondást, a szolgálatot, az önfeláldozást."

      Igazán ütős vagy Lujza néném ... gratula !!!!
      Más megfogalmazásban ugyanez: A házasság ne más, mint a
      fordított arányosság gyakorlása. ...:)))

      A pasik zöme racionális, a csajok nagy része meg irracionális ... muhahahaaa ... bocsi, de nem bírtam kihagyni ezt a poént ... szóval a leánykák meg zömében
      emocionális beállítottságúak. ...:))) = Yin + Yang ...
      de ugyanez megvan más formában is.

      Ha netán írnál egy könyvet, egy vevőd már van. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    10. Ö.T., az érdem csak a tiéd, ha bármi is megérintett abból, ami az éteren át lejött ide.:) Amúgy könyvet biztosan nem írnék, mivel:
      „Nem beszélek sokat: nem szavak teszik vitézzé az embert. A csatasorban ismerszik meg, ki mit ér.”
      (Hunyadi János)
      Ráadásul Tőled és az ide íróktól sokkal többet lehet tanulni.Vegyük csak pl. ezt a kijelentésedet:"A házasság nem más, mint a
      fordított arányosság gyakorlása."- Ez annyira megfogott,hogy rögtön az jutott az eszembe, hogy a lányok előről keresztezve a kezüket alulról felhúzva veszik le a pólójukat, a fiúk pedig a hátukról rántják le, soha másképp. Vagy ott van a ruhák gombolása...
      Tény, hogy a férfi és a nő kiegészíti egymást, de az is tény, hogy egyszer jön valami sejtésféle, hogy bár a fizikai világban női formám van, de belül már a Yin és a Yang jól megvannak egymás mellett. Egyik sem több a másiknál, s egyik sem akarja a másikat irányítani, s mindig az adott pillanatra reagálva jön elő hol az egyik, hol a másik.

      Lujza

      Törlés
    11. "Ráadásul Tőled és az ide íróktól sokkal többet lehet tanulni."

      Nem, nem Lujza ... asszem, hogy valamit nem értesz.
      Mindegyikünk csak bizonyos töredékekkel (élmény, tapasztalat,
      gondolkodásmód ) rendelkezik, de egyikünk sem birtokolja az
      EGÉSZET ... mert ez a "játék" így van kitalálva.

      Röviden fogalmazva: Te tanulsz valamit tőlem, én tanulok valamit Tőled, vagy Mazsitól, vagy MJ-től, vagy Bastitól ... vagy Keriontól ... stb., még akár P-től is.

      Erős a meggyőződésem, hogy a SZER szónak ez volt az eredeti
      jelentése ... a tapasztalatok, nézőpontok, ismeretek
      összegzése, mert ezáltal válik lehetővé egy többdimenziós
      szemlélet.

      " ...de belül már a Yin és a Yang jól megvannak egymás mellett."

      A Yin és Yang párosítás csak egy kulcs, de az értelmezése
      több dimenzióban is jelen van. Néhány ezek közül:

      férfi - nő
      racionális - emocionális
      kemény - lágy
      logikus - nem logikus
      megragad - elenged
      szét - össze (a rezgés alapja)
      világos - sötét
      munka - pihenés ... és még lehetne sorolni.

      "Egyik sem több a másiknál, s egyik sem akarja a másikat irányítani, ... "

      A lényeg a kettő közötti harmónia, vagy arányosság ... vagy mégszebben fogalmazva: EGYENSÚLY. ...:)))
      (pl. mérleg)

      [ 1 N súly, ahol az "N" ugyanaz, mint a Yin és a Yang,
      csak éppen betűvel írva. ...:))) )

      Egyensúlyból is csak 1 van ... viszont a faktorok száma
      meghaladja a képességeinket. ( Erős a gyanúm, hogy nem is ismerjük az összeset.)


      Ö.T.

      Törlés
  10. De most akkor mi van, nem gyalogolunk át a jövő héten a Mennybe? Mert ha igen, akkor örökéletűek vagyunk, és nem kell túlélőosztagot nevelni magatok helyett halálfélelemből.:D Ugyi, Bastian?

    Mazsola: "mit csináljak, ha jóval előtte beleestem a "alapítsunk családot!" mintába, így a nyaralási kényszer már csak egyenes következmény volt. :))"
    Sosincs késő, még mindig alakíthatsz rajta, pl. elválhatsz a családtagok Magad mellett tartásával és nyaralhatsz 3 kedveseddel a családdal együtt. :) Muszáj jó példával előljárni. Én is mindent megteszek ennek érdekében, tegnap is az utcán egy jól szituált cigány testvérpár csapta nekem a szelet, hogy járjak kettőjükkel.:) P.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, a CSAL-ád (cs-ALÁ(d)) / CSEL-éd (cs-ELÉ(d)) eszménye honnan is ered?:
      La famiglia é molto importante, Don Vittorio!
      :D
      P.

      Törlés
    2. nem olyan rossz a threesome, P.

      Törlés
    3. Néha azt az egyet is nehéz elviselni, nem hiányzik még a poligámia is! :))

      Törlés
  11. Ugyan ez zárt osztályra vonatkozik,de mi nem az.http://www.youtube.com/watch?v=v46tnRNudE8 Oktatás,kultúra,munkahely?,kiútálnak b@szki ha másként viselkedsz.Vidék, vagy városi elit gettó?Egyre megy.Állj be a sorba birka!Mondják.Különben mehetsz a fema-ba. Na de mi lesz a jutalma ennek az "üdülésnek" amit itt töltesz a Föld nevű kaland kiképző táborban?(kaland?,mert egyesek megmondják miként érezzem jól magam) Mindegy hogyan mondjuk,mindegy hogyan lovagolunk a betűkön.Az egyén a saját tengelye körüli forgást nézi,pedig többről van szó,de odáig már nem lát (én sem)
    a.n

    VálaszTörlés
  12. Hadd szolgáljak egy egyszerűbb mintával. Az elmúlt héten sátorozni voltunk egy lakatlan dunai szigeten. A barátom, a nagylánya, a nagylányom és én, a lányok egykorúak, a kicsi lányom nem volt ott, mert még nem alkalmas a (vad)kempingezésre. Bár a lányom idén már megfordult (vendégszereplés címén) olyan egzotikus országban is mint Albánia, mégis ez a szigetelés' az, ami az ún "gyermekkorom legszebb nyara" élményét adta meg neki, és persze a többieknek is.
    Fütyültünk a három meg négy és akárhány csillagokra a hotelek címében, haha, nekünk száz és ezer csillag jutott, ott fenn az égbolton, és persze első kézből a Perseidák, a lakott területekre jellemző fényszennyezés nélkül!
    Mivel az elmúlt posztban a Dunáról és az ajándék növényeiről volt szó, ezért megjegyzem hogy mit ettünk a nagy folyó ajándékaként, roston sült harcsát, dévért, továbbá fűzfagombát (gévagomba) szedtünk, megabáltuk, majd őrölt kapormagos fűszeres bundában megsütöttük roston, majd két marék szederből, két kanál cukorból és két löttyintés vízből főzött szedermártással ettük. Ez a kétféle étel, azaz a hal és gomba édes-savanyú mártásban váltogatta egymást napokon át megunhatatlanul.
    Épületként meg beértük egy igazán csodás dologgal, hogy is írták meg előttem?:

    Hajnali ködfal a vára,
    Termeiben sok a vendég,
    Béka király fia, lánya.

    És hogy a jelenésekről is szó essék, 15-én Nagyboldogasszony napján (is) volt egy égi jelem, megtisztelt egy Fekete gólya, dunai emberként mondom -bár ez a madár az ártéri dunai erdőket szereti- többet láttam már fehér hollót - mert ez utóbbi sokkal gyakoribb..
    -> Fekete Gólya -> F - G -> 6 X 7 -> 42 - ezt a számot ugye már mindenki ismeri aki csak egyszer is olvasott engem.

    http://kepfeltoltes.hu/view/130822/2013-08-15_078_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/130822/2013-08-15_083_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/130822/2013-08-15_085_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/130822/2013-08-15_092_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sang:
      Mivel nagy gombász vagyok, az én 'mintám' ami most felszínre tört a "gombász irigység" nevet kapta :DD Áruld már el a titkot, hogy a p..csába sikerült ehető gévát szedni most, mikor két hónapja szinte nem volt eső, porzik az erdő meg az itteni Duna-part is. :P

      Törlés
    2. Shaula, azt hittem a Fekete gólya érdekesebb találat. Tehát a géva, örülök hogy ismered, azt is tudod milyen kiváló húspótló. Porzik minden, de nem az ártéren! Hisz pár hete volt az évszázad árvize, és amerre jártunk, ott nemrég még mindent 3-7 m víz borított.. és az árvíz újraindította a telepeket, mint a vindózt. Ha mindez nem elég a gombának, akkor -mivel- szigetről és ártérről van szó, rengeteg vízben tocsogó, félig vízbe dőlő, vagy nemrég még vízben fürdő fatörzsben dúskált az erdő. Igaz, a bődületes hőség jól elbánt a készlettel, a zöméből ehetetlen tapló lett, de ez azért közben folyton nő, és a rengeteg öregedő gombatelepről mindig volt mit letörni a szélekről, ott ahol még fiatal, pár napos a hajtás.
      (Géva Gomba -> G - G -> 7 - 7 - Aranykapu)

      Törlés
    3. A fekete gólya biztos érdekesebb találat, csak én a gombákat ismerem jobban, mint a madarakat. :) Itt is nagy volt az árvíz, de úgy látszik mivel utána nagyon le is apadt, és nem szigetes rész, valszeg azért nem nőttek ki. Na mindegy, gratula, biztos nagy élmény volt. :)

      Törlés