2013. szeptember 16., hétfő

Csak a pancserek zsaluznak! :)

Végre egy igazi kőműves, aki nem csak szeánszokon vesz részt bugyuta álruhákban, hanem építeni is tud... Igaz, amit épít, az is a druszái malmára hajtja a vízet, de sebaj, attól még írtózatosan profi emberünk... :) 



(Az ilyen boltövek hagyományos építési módja általában az, hogy sablont készítenek, vagy másképp alázsaluzzák, és csak akkor engedik, hogy megtartsa saját súlyát, amikor bekerül a záróelem (zárókő), ami az egész ívet szétfeszíti, és maga a boltív, vagy boltozat tartja önmagát és a felette lévő súlyokat. Na most, jelen esetben igen kiváló szakemberünk nem használ semmi alátámasztást, semmi téglavágót, csak azt a leheletnyi anyagot keni a kőműves kanállal lebasz... leszabott téglára, majd odatapasztja a helyére, aminek az kellene legyen a következménye, hogy a tégla leesik. De a tégla ott marad, nem tudni mitől? :) )

11 megjegyzés:

  1. Mazsola te nem építész vagy?:)
    Rendkívül ügyes, és rengeteg gyakorlati tapasztalat kellet hozzá, de a titok nyitja szerintem a nem függőlegesen (élére), hanem 45 fokban megdöntött kezdő tégla, amely épp megtartja a habarccsal hozzáragasztott következő sort, amig a zárókő a helyére nem kerül,(ami után ugye az már önhordó), és lehet hozzáragasztani a következő sort, és így tovább...
    De megcsinálni biztos nem tudnám...:)

    VálaszTörlés
  2. Tuti hogy nem közönséges habarcs, inkább vmiféle pillanatragasztó vagy ilyesmi, főleg hogy elég kevéske kerül a téglára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pillanatragasztó a kőműveskanálon és a dézsában sem érezné jól magát...gyorsan kéne cserélgetnie az eszközeit...

      SZN

      Törlés
    2. Ragasztó, de persze nem gyanta-alapú csoda-"pillanatragasztó", hanem egyszerű cement-alapú ragasztó, a "pillanat" szó úgy értelmezhető, hogy csak rövid ideig kell, hogy összetartja a ragasztott elemeket (ameddig oda nem kerül a záró-elem). A lényeg: nagyon egyenletes, sima felületű és porózus tégla + nagyon folyékony cement-alapú ragasztó + jó meleg idő = a folyékony ragasztó-habarcs gyorsan behatol a tégla porózusaiba ahol szinte azonnal egy félig szilárd összekötő anyagot alkot (jó látni mennyire elfehéredett a napfénynek kitett ív felső oldala már néhány perc után). A mester közben gyorsan dolgozik (nagyon fontos), hogy ne legyen ideje teljesen kiszáradni a "habarcsnak" míg oda ne kerül minden sor záró-eleme, különben a téglák elmozdulhatnak vagy akár le is eshetnek. Ezzel a módszerrel a "habarcsnak" lényegében csak addig van szerepe, ameddig nincs elhelyezve a záró-elem, ezért csak viszonylag kisméretű és egy-soros íveket szoktak így készíteni, ezért is inkább a meleg éghajlatok alatt szokták alkalmazni a módszert.

      Törlés
    3. Gondolkodtam azon amit írtál és szerintem nincs igazad.
      Szul than elgondolása jónak tűnik. Ahhoz, hogy a már felrakott sorok valóban elkezdjenek dolgozni (ne a hiányosan felrakott kötőanyag adja át a terhet) ahhoz mozgásra is szükség van. A lejátszáson látható, hogy a záröveket minden sornál csak úgy berakja, vagyis a boltozat akkor még nem feszül be. A boltozat csak akkor lesz igazán teherbíró, ha a téglák szépen egymáshoz feszülnek, ennek pedig az a feltétele, hogy ne kössön meg hamar a cucc. Pont az a jó, ha később, a befeszülés után köt majd szilárdul meg az anyag.

      SZN

      Törlés
  3. (előrebocsátom- kőműves-"skilljeim" kimerülnek a betonkeverés- malterkeverés- melléképületfalpucolásnál kb.. de fánglival dobálom a falra a maltert pucoláskor.. :P )

    nem kell semmilyen pillanatragasztó.. hig előkevert malter.. amint száraz felületet (tégla) ér, az kirántja a vizet és elég jól tapad (a kőműveskanálról még eléggé csöpög, de amikor már a téglát nyomja bele, akkor nem annyira- 1:14-nél látszik, mikor elméri-le kell hogy kaparja a tégláról).. de hogy a Mester úr tud, az nem kérdéses.. :D

    VálaszTörlés
  4. A fángli=fándli...? szerintem ez:
    http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=240369
    A kőműves kanál meg ez:
    http://komuves-es-burkolo-szerszam.arukereso.hu/?st=k%C5%91m%C3%BCves+kan%C3%A1l&gclid=CPDM0rL30bkCFcxF3godXxcAdw

    SZN

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen.. a fándli felénk fángli :D
      (sőt, fangla: http://www.alatiimasine.com/proizvodi/zidarska-fangla/ )
      - és azzal dobálom a maltert. és hóblival simitom.. :D
      http://www.kupindo.com/Za-gradjevinarstvo/9145642_HOBLA-SREDNJA
      jobb kézzel feldob, ballal simit..

      Törlés
  5. Amíg kikanyarodik valami a topikból, offként ajánlom az angolul tudóknak megtekintésre a The World's End c. angol filmet (csak azért angolosoknak, mert még se szinkron, se felirat). A Shaun of the Dead és a Hot Fuzz csapat újabb filmje, és szokásukhoz hűen belenyúlnak a témába rendesen azok számára, akik figyelnek. Egyébként is símán szórakoztató, de közben erősen áthallásos. A ciklikus civilizáció (szerintem a legutóbbi) bemutatása az én értelmezésemben (sok más egyéb mellett), alaptémájától függetlenül, és az alapvetően szimpatikus, vagy legalább is hétköznapi főszereplők, akikkel lehet azonosulni, na ők sem ám a kutyafüle megjelenítései. A főszereplő meg egyenesen a ciklikusság megszűntének a feloldhatatlan, korokon átívelő akadálya.

    R.S.

    VálaszTörlés