2013. október 20., vasárnap

Solana - az éjjel is működő naperőmű

Francba, lenyúlták az ötletemet! :) 
2012. december 25-én ezt írtam:

"Jelenleg az elektromosság a jolly-joker az energetikai piacon, de szerintem megvannak számlálva a napjai. Senki nem látott még elektront, bonyolult az átalakítása, nehézkes a tárolása, rengeteg erőforrás elégetése kell az előállításához, és sok egyéb rossz tulajdonsága miatt válik egyre elavultabbá. A napenergiát is próbáljuk mindenáron elektromos energiává átalakítani, holott szerintem ez nem egy kifizetődő vállalkozás, pont az említett tárolási nehézségek miatt: vehetsz akármennyi akkumulátort, előbb utóbb azok is elromlanak, ráadásul baromira környezetszennyezőek, ha viszont a villamos hálózatra töltöd fel közvetlenül, akkor meg az lesz előbb utóbb túltöltve, stb. de mint ahogy említettem az ilyen problémák mostantól várhatóan egycsapásra megoldódnak. Ötletként kapásból felmerül, hogy miért kellene nekünk a napenergiát mindenáron elektromos energiává alakítani és abban tárolni? Miért nem tároljuk hőben, mozgásban, vagy anyagban, vagy ezek kombinációjában? Pl. képzeljünk el egy olyan víztornyot, amelyben nappal napenergiával működő szívattyúk segítségével felszívattyúzzuk a vizet több tíz méter magasba, majd este - amikor már nem jutunk napenergiához - a gravitáció segítségével visszaengedjük a vizet, mellyel turbinákat hajtunk meg, így nyerünk energiát. Persze itt is szükség van elektromos energiára, pl. a szívattyúkhoz, de nem ez a főszereplő, hanem a Nap, a víz és a gravitáció. Egy ilyen rendszer nem tud elromolni, legfeljebb a szívattyút kell néhány évente cserélni. Vagy miért nem tároljuk óriási vizes hőtárolókban a napenergiát? Hőszigetelést még mindig könnyebb előállítani, mint aksikat. Jó, tudom ez még nem egy nagy varázslás, de ez is csak egy példa a problémák újszerű gondolkodással történő megoldására. Nem kell hozzá más, mint gondolkodás, és a természet erőinek tudatos használata."


***

És most mit látok? Manifesztálódott az ötlet, a "Solana" nevű naperőmű képében! :)



(naplemente után is dolgozik)


"A  7,8 négyzetkilométeren elterülő létesítmény az egyik legnagyobb olyan naperőmű, amely parabolatükrök segítségével koncentrálja a napfényt, és a napfényből begyűjtött energiát hőként tárolja. A Solana 2700 parabolatükre szintetikus olajat forrósít fel, amit egy csőrendszer segítségével bojlerekbe vezetnek, hogy gőzt állítsanak elő. A gőz által meghajtott 140 megawattos turbinák állítanak elő elektromos áramot. Mérete mellett a hőtárolási képessége miatt is különleges a Solana erőműve, hiszen napnyugta után hat órán át tud még maximális teljesítménnyel áramot termelni."


Ez egy kifejezetten jó szakmai ötlet! (francé nem szabadalmaztattam…, bár én nem szintetikus olajban  gondolkodtam, hanem természetes anyagokban... :) ) És ugyebár itt is az az egyszerű és nagyszerű ötlet, hogy nem akarják akkumulátorokban tárolni az energiát, és nem akarják azonnal felhasználni sem, hanem hőtároló közegben (szintetikus olajban) tárolják, és akkor "veszik elő", amikor nagyobb szükség van áramra - este. Így tud 6 órával naplemente után is "termelni", a napközben betárolt hőt áramfejlesztőnek használva. Zseniális szerintem. Igazi "Aranykoros" ötlet! :)   

39 megjegyzés:

  1. Azzal lehetne még hatékonyabbá tenni ezt a rendszert, ha valahogy forgathatóak lennének a parabolatükrök, és egy automata vezérelné a Nap forgásának megfelelően. De gondolom ezt már akkora többletberuházással járna, ami nem térülne meg a büdös életben sem.

    Mondjuk elég nehéz lenne elképzelni egy ilyet a háztetőnkön, de lehet, hogy megbarátkoznánk vele idővel. Ez azért jóval hatékonyabb rendszer tud lenni, mint a napelemes cserép, vagy a fotovoltaikus rendszerek, és idővel szerintem mindenki átértékeli az esztétika vs. érték arányt... Nem vagyunk messze az időtől, amikor a kacsalábon forgó palotákat majd szépen felszerelik ilyen mini-erőművekkel, mert másképp már az öltönyös arcok sem bírják fizetni az áramszámlát. Én legalábbis ezt tenném ha lenne erre pézünk... :))

    VálaszTörlés
  2. "Nem vagyunk messze az időtől, amikor a kacsalábon forgó palotákat majd szépen felszerelik ilyen mini-erőművekkel, mert másképp már az öltönyös arcok sem bírják fizetni az áramszámlát."
    Ez nem aranykor Mazsi, hanem a vaskorvég vége.

    Lujza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kettő ugyanaz, egyik vége, másik kezdete. Nem?

      Törlés
  3. http://www.youtube.com/watch?v=KcvCINDSdf8
    Naperőmű nesze neked

    12 é

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, láttam már pár éve. Nem semmi amit művel az orosz sofőr. És ez nekik napi rutin, mi? :)

      Törlés
  4. Az energia hőként vagy magassági energiakénti tárolása már ősrégi ötlet, csak meg vannak a méretgazdaságossági határai. Ebben az esetben meg éppen a helyszín ami lehetővé teszi a megvalósítását. Nálunk azért elég gáz lenne, ha tulajdonképpen csak nyáron tudnánk ezzel áramot termelni, azt is kisebb-nagyobb megszakításokkal :)). Ilyesmiről beszélne k É-Afrikában is, hogy az EU akarna ott a sivatagos területeken ilyesmit építeni és tenger alatti kábeleken Európába vezetni.
    Nekem sajnos csak az az egy megoldás tetszene, ami kicsi, kompakt, a kamrában is elfér és végtelen ideig végtelen energiát szolgáltat az "éterből". Na azzal elégedett lennék. :))
    Minden ami központi elosztású rendszer az nem megoldás, mert azzal mindig visszaélnek és lenyúzzák a bőrünket is érte. Persze a szénerőműnél tetszetősebb ez is, nem vitás :)).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kamra-kütyüre még várni kell kicsit. Széles nem sieti el. :)

      Törlés
  5. Érthetetlen ez a nagy ováció a részedről Mazsola.
    Tökmindegy ugyanis, hogy miből és hogyan állítanak elő energiát,
    Te akkor is csak vevő maradsz. ... : )))

    Ö.T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos ez igaz lehet addig, amíg nem támogatják a lakossági felhasználását ezeknek az eszközöknek. Azért az látszik, hogy szándékosan olyan magas áron tartják ezeket a találmányokat, hogy 20 év alatt se térüljön meg családi ház esetében (ha figyelembe veszed a karbantartási/javítási költségeit is).
      Szóval hiába van már autonóm ház, meg aktív ház (ami több energiát termel, mint amennyit felhasznál), ha még csak a tehetősek tehetik meg. Én ha gazdag lennék, biztos nem 10-20 millás kocsikra költenék, hanem ilyen cuccokra, hogy minél előbb függetlenedjek a "nagy" ellátórendszerektől.

      Törlés
    2. " ...amíg nem támogatják a lakossági felhasználását ezeknek az eszközöknek "

      kis kapacitás + nagy kereslet = qrvadrága

      nagy kapacitás + nagy kereslet = akkor is csak fogyasztó maradsz

      Szóval mégegyszer a kérdés: Mitől vagy ennyire motiválva ??? .... mikor
      az egészben a lényeg csak annyi, hogy ÚJ.

      Ö.T.

      Törlés
    3. Például az tetszik a megoldásban, hogy nem használnak akkumulátorokat, ami az egész napenergiás termelés rákfenéje volt eddig. Drága, környezetszennyező az előállítása is, és hamar tönkremegy, nehéz újrahasznosítani - egyszóval veszélyes szemétgyártás. Nyílván ez az olaj sem bírja a végtelenségig, de nekem sokkal szimpatikusabb megoldás hőben tárolni a napenergiát.

      Törlés
    4. "Érthetetlen ez a nagy ováció a részedről Mazsola.
      Tökmindegy ugyanis, hogy miből és hogyan állítanak elő energiát,
      Te akkor is csak vevő maradsz. ... : )))"


      Ehhez még csak annyit, hogy itt most bekerült a köztudatba az ÖTLET, és innentől szerintem nem kell sok hozzá, hogy egy ügyesebb szaki a garázsában ugyanezt elkészítse kisebb méretben. Tehát igenis jogos az ováció, ha az ember új ötletet hall, mert ki tudja, hogy ez hogyan fog manifesztálódni szélesebb körben. Mert ha nem is érdeke ez az elitnek, nekünk attól még az, és ki tudja hová billen a mérleg ezután. Tudod, aranykor van! :)

      Törlés
  6. "... de ez is csak egy példa a problémák újszerű gondolkodással történő megoldására."

    Már elnézést, hogy rákérdezek, de szerinted milyen problémát oldana meg
    egy ilyen naperőmű ????

    Ö.T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, ha megnézed a videót is, akkor elmondják hány munkahelyet teremtett, meg hogy egy kisváros ellátását biztosítja, stb., persze ez a marketing duma, abban igazad van, hogy ettől még ugyanúgy függ a jónép ettől a szolgáltatótól. Szerintem csak az egyéni megoldás vezethet eredményre, vagy legalábbis tömbönként, társasházanként összefogva kiváltani magunkat a polip karjaiból. Elvágni a madzagokat...

      Ez persze materiális elképzelés a továbbiakról, nem biztos, hogy ez a tökéletes jövő, de azért én nem bánnék függetlenül élni a "szolgáltatóktól", akik nevükből adódóan nem szolgák, hanem szolgákat képeznek, szolgáltatják magukat. :(

      Törlés
    2. " ... de azért én nem bánnék függetlenül élni a "szolgáltatóktól" "

      Ezzel nem vagy egyedül, de ezt sohasem fogják megengedni .... mert
      akkor ők fölöslegessé válnának. ...:)))

      Hm ... előbb vagy utóbb talán még az alkotmányba is bele fogják írni a gondolkozási tilalmat. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    3. Azért már vannak részeredmények! :))
      Persze ehhez fel kell ám adni a kényelmes életet és bizony oda kell tenni magunkat a mindennapokban. Mi a házunknál igyekeztünk kerülni mindenféle automatikát, ezzel viszont azt értük el, hogy az emberi jelenlét elengedhetetlen az üzemeltetésnél. Mondok egy példát: amikor kandallóval fűtünk, akkor el kell zárni a gázkazán fűtésvezetékeit, meg át kell állítani manuálisan a termosztátot, hogy be ne kapcsoljon. Aztán amikor nem érünk rá egész héten kandallózni, akkor vissza kell állítani mindent a gázfűtéshez. Ez folyamatos odafigyelést / beavatkozást / üzemeltetést igényel. Vagy ott van a fúrt kút, amit bevezettünk a wc-be és a tusolóba, ezt szintén szabályozni kell időnként. Szóval van fele feladat, de én ezt nem is bánom, szeretjük csinálni, mert tudjuk, hogy VAN értelme. :)

      Törlés
    4. Hát igen ... aminek előnye van, annak hátránya is.
      A megoldás talán középen lenne, ahol a kettő egyensúlyban van.

      Na de semmi pánik, már gyakorlatoznak rajta ... úgy párezer éve,
      előbb vagy utóbb rájönnek a megoldásra. ... : )))

      Ö.T.

      Törlés
    5. A szolgáltatóktól való függetlenedés vágya nem elegendő ahhoz, hogy a rendszertől is megválhasson az ember. Ez a rendszer csak akkor engedi elmenni, tőle "függetlenné" válni a benne létezőt, ha képes kigyógyulni a hazugságából, az önzéséből, s annak ezerféle megnyilvánulási módjából. Amíg ez nem történik meg, addig csak a díszlet változik, a lényeg nem.

      Lujza

      Törlés
    6. Azért amíg arra várunk, hogy pár ezer év alatt rájöjjenek a megoldásra, addig nekünk sem árt tőlük függetlenül agyaskodni. A magyar gógyi, ugyebár. :)

      Törlés
    7. Talán próbáljuk meg egészben nézni a kérdést ... és ehhez hozzá tartozik az is, hogy a szolgáltatók és a bankok is a rendszer részei. ...:)))

      Ha mindenki képes egyedül megoldani a kis problémáit, azzal
      ugyanúgy csak az egoizmus lesz domináns ... mint ahogy most is.

      A fordított arányosságra épülő rendszerekben ... mint ahogy ez is az
      ... és talán nem kellene figyelmen kívül hagyni, hogy nem mi alkottuk ilyenre - mindig is voltak és lesznek problémák, ... és az egyik megoldás automatikusan új problémák elé állít, aztán ha azt is megoldottuk, akkor mégújabb problémák keletkeznek ... és így tovább,
      vagyis az egyetlen állandó a MOZGÁS. ... :))) ... így aztán szegény
      humanoidoknak mindig van min tökölni. ... : )))

      Ö.T.

      Törlés
    8. És ezzel mi a gond? Ha megunod a MOZGÁST és tökölést, akkor visszamehetsz az ÁLLANDÓBA. Ha újra nyüzsgésre vágysz, majd megint jössz és megtestesülsz. :)

      Törlés
    9. Jópofa vagy Mazsola, a meszűnés és keletkezés is egy mozgás. ...:)))
      Keletkezés --->>> megszűnés ---->>> keletkezés ---->>> megszűnés --->>> stb. ... ki tudja hány alkalommal. ... :)))

      Egyes kultúrákban ezt reinkarnációnak hívják ... és nem képezi
      kételkedés tárgyát.

      Ö.T.

      Törlés
    10. ... és talán utalnék itt egy korábbi beszélgetésünkre, ahol a GOND-ról
      volt szó. Ha nincs GOND, akkor nincs is min GONDolkodni, ezzel pedig ráléptünk az elhülyülés pályájára.

      Tömören fogalmazva az ÉLET leképezése úgy is lehetséges, hogy:

      Gond + megoldás + gond + megoldás + gond + megoldás .... stb.
      egy végtelennek tűnő pályán, ahol a figyelmesebb emberkék már
      képesek érzékelni, hogy itt már jártunk egyszer. ... : )))

      Ö.T.

      Törlés
    11. " itt már jártunk egyszer. ... : )))"

      Hát bizony én is érzem ezt sok hozzászólásodnál... :))

      Törlés
    12. " Hát bizony én is érzem ezt sok hozzászólásodnál."

      Ehehehe ... hát bizony ez már haladás Mazsola testvérkém ... mert ha még nem vetted volna észre, mi ketten egy párost alkotunk ... ahol Te
      rendszeresen dobálod fel a különböző témákat ... de igazából Te is a lényegét keresed a dolgoknak ... a hozzászólók (köztük én is) meg
      megpróbálják a saját szemszögükből megvilágítani azt.

      Namost pl. zenei téren már diskuráltunk elég sokat .... és ami mindenféle zenére egyaránt jellemző, az a SZÜNET. ... :)))

      Ugyanez katonai vonalon, hogy a sok és sokáig egymás ellen küzdő felek mindegyike ugyanazt a levegőt szívta. ... : )))

      Vagyis az állandó ... vagy pártatlan ... de talán nevezzük semlegesnek,
      mindenhol jelen van valamilyen formában. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    13. " ... nekünk sem árt tőlük függetlenül agyaskodni. "

      Hát persze. ...:)))

      A nagy rendszer olyan, mint egy mozi, amiben minden benne van.
      Hogy ebből mit hívsz le a saját életedbe, az már mindenkinek a saját dolga .... és egyúttal azt is mutatja, hogy milyen szinten vagy.
      Ha a környezetedben lévő faktorok már valamilyen harmóniát kezdenek
      mutatni, akkor már elégedett lehetsz. ... : )))

      Ö.T.

      Törlés
    14. " ... függetlenedés vágya nem elegendő ahhoz, hogy a rendszertől is megválhasson az ember. "

      A "rendszer"-ből olyan alrendszert csinálhatsz magadnak, amilyenre
      képes vagy, Lujza. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    15. Mostanában úgy gondoljuk néhányan, hogy van a Teremtő csodálatos világa, amit megteremtett, és van néhány piszkos csírkefogó, akik meghekkelték a rendszert, minket meg rabszolgának nevelnek.
      Na most azért itt felmerül a következő kérdés: nem lehet, hogy a Teremtő a rendszer meghekkelésének lehetőségét is már eleve beépítette a rendszerbe?
      És akkor ennek tükrében itt felmerül egy még súlyosabb kérdés... Mi lehet ez? És mi lehet a feloldása, hm?

      Törlés
    16. "A "rendszer"-ből olyan alrendszert csinálhatsz magadnak, amilyenre
      képes vagy, Lujza. ...:)))"
      Ö.T.-i, ezt kifejtenéd bővebben is?

      Lujza

      Törlés
    17. Amíg nem csináljuk a dolgokat, addig nagy naivan azt gondoljuk, hogy akár csinálhatnánk is, és még lehet hogy fogjuk is. Ez azonban illúzió, mert csak addig csinálhatjuk, amíg annak nincs semmiféle hatása a rendszerre, azaz nagyon kevesen élnek az adott lehetőséggel. Elmondom mire gondolok.

      Ilyen volt korábban a fúrt kút is. Először csak az ivóvizes kutak (artézi) fúrását tiltották meg, ill. engedélyezéshez kötötték, amit persze aztán nem adtak meg, csak egészen kivételes esetben (párttitkár). Aztán még később az öntözéshez használt talajvíz kutak ásását tiltották meg. Jelenleg csak illegális kutakat fúrnak, ezért találták ki, hogy most szabad, csak be kell jelenteni. Ennek csak két oka lehet, vagy később teljesen betiltják és most már tudni fogják hova kell menni ellenőrizni és büntetni vagy jó vaskos adót fognak rá kivetni, aminél betemetni is jobban megéri.

      Ez úgy jön ide, hogy jelenleg Franciaországban már olyan mértékben elszaporodott a napelemek tömeges használata a családi házaknál, hogy már jelentős bevételkiesést okoz az áramszolgáltatóknak, ezért most kijárták a kormánynál, hogy a napelemet használókra különadót vessenek ki a napelemek négyzetméter arányában. (nesze neked "zöld" energia támogatás). A másik intézkedés, ami már tavalyi, hogy mivel jelentős mértékben esett a kínai gyártóknál a napelemek előállítási ára (a kínai kormány támogatja a gyártást), ezáltal nagymértékben elérhetővé vált az európai lakosság számára is, és emiatt, hogy ez ne legyen így, külön extra vámot vezettek be a kínai napelemekre, hogy a kisker ára így már ne legyen olcsóbb.

      Mi ebből a következtetés. A "zöld" propaganda jó színben tünteti fel a kormányzatokat, de valójában arra számítanak, hogy úgyis csak egy nagyon kevesen engedhetik meg maguknak az ilyen beruházásokat, ezért az egész marginális a szolgáltatók számára. Ha mégsem így van, akkor pedig mindenféle indokokra hivatkozva hoznak egy törvényt, amivel megfojtják az egészet. Tehát ez egy látszat megoldás. Ha mindenki önellátó akarna lenni, iszonyatos földadót vetnének ki a megművelt területekre, ha sokan saját vizet akarnak, akkor arra is, napelemre is, bármire, hogy ne érje meg.
      Tehát amíg kevesen csinálják, addig mehet egy darabig, úgyhogy ne hirdessétek, ha ilyesmit csináltok, mert a példa ragadós és magatok alatt vágjátok fát :)).

      Törlés
    18. "a kínai kormány támogatja a gyártást"

      Kína kínt kínál, ezért kínjában a Zeu(sz) kínos adókat vet ki. :)

      "magatok alatt vágjátok fát"

      Akkor inkább maradjunk annál, hogy magunk vágjuk a fát. :)

      A tömeges, passzív ellenállás lehet ebben az esetben a célravezető. Amit meg kellett volna lépni már a kutyák bechipelésénél is, ha nem lettünk volna beszarva / félrevezetve...

      Törlés
    19. "Ö.T.-i, ezt kifejtenéd bővebben is?"

      A lényege kb. az lenne Lujza néném, hogy az egyénileg összetákolt
      "minimátrixok" domináns alkotórésze a megfelelési kényszer.

      Nem egy hosszú mondat, de lehet rajta töprengeni. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
    20. " ... és van néhány piszkos csírkefogó, akik meghekkelték a rendszert, minket meg rabszolgának nevelnek."

      Hm ... szerintem a rendszert nem lehet meghekkelni Mazsola.
      Néhányan már megpróbálták, de tulajdonképpen nem változott semmi.
      Gondolj csak a nagy cucialista izére ... ahol proletárék átvették a hatalmat ... és átalakultak burzsujokká. ...:)))
      De ugyanígy járt a nagy francia izé is .... meg az összes többi.

      Vagyis a mátrixban lehet izmoskodni ... de minek ??? ...:))) ... mikor a felállás akkor sem változik, csak a szerepek cserélődnek .... és a hullák szaporodnak.

      Ö.T.

      Törlés
    21. Tényleg nem lett hosszú a válaszod, de így már értem, hogy mit is akartál mondani az "alrendszerrel". :)

      Lujza

      Törlés
    22. Tedd fel a kérdést magadnak, hogy kinek akarsz megfelelni !!!??? ... ez
      sokat segíthet. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
  7. Mazsikám, asszem, hogy valamit nem értesz.
    A nagy rendszer két fő részből áll, úgy mint :

    1. Valós
    2. Hamis

    Földrajzi példával élve az Észak - Dél valós, míg a Kelet - Nyugat hamis.
    Vagy Te hallottál már keleti vagy nyugati sarokról ???? ... : )))

    Ennek ellenére a Kelet - Nyugat fekvésű Egyenlítő valós, míg a függőleges
    meridiánt rendszeresen ide-oda tologatják.

    Vagyis a rendszer valamilyen formában kiegyenlíti a defekteket .... összességében nézve pedig teret ad mindenféle humanoid kajlaságnak. ...:)))

    Mit akarsz ezen meghekkelni ???

    Írtam már róla, hogy születés után a rendszer dumálja be neked, hogy Te ki vagy,
    mivel minden visszajelzést onnan kapsz ... és azt is, hogy mi a jó, illetve mi a rossz. Amíg elégedett vagy ezzel a bedumált éneddel és továbbfejleszthetőnek véled, addig nem is akarsz tőle megszabadulni.
    Nagy nyalóka, nem ??? .... mindenesetre roppant érdekes. ...:)))

    Amúgy meg egy szimfónikus koncertről kifelé jövet ki beszélget a
    szünetről ???

    Ö.T.

    VálaszTörlés
  8. Materiális dolgokkal is lehet foglalkozni - kikapcsolódásképpen. Mondjuk megélhetési-testmozgás, kerti munka vagy éppen alu-sörös-dobozokból feketére festett hőtárolós "hengerek" gyártása aszaló üzemeltetésére. DE a spirituális fejlődés az ami előre- illetve pontosabban visszavisz a magasabb belső rezgés-állapotba. Tehát az a legjobb ha nem foglalkozunk túl sokat a "pokoli" dolgokkal.
    Nagyon jó példa erre a magyarok Skorpió-lényegű Nyilas-sága. A földi pokol "zodiákusában" a Mars/Árész valamint a Plútó/Hádész a skorpió "uralkodója". Vagyis a belső küzdelem-harc-háború és egyúttal a hal-ál/ál-hal állapot. Viszont a mennyei égboltra az van írva hogy a Skorpió alfája/uralkodója az AntÁrész - ami ugyan az Árészhoz hasonlóan vörös de már annak az ellentettje is mivel nem a háború hanem az úgymond Krisztusi Szeretet Etalonja - spirituálisan. Idelenn a "háború háborgása" - odafenn pedig a "béke boldogsága" van bennünk. Azaz Át-Változásra vagyunk képesek. A metamorfózist a Teremtő ŐsAnya/Tündérkirály/nő/ "vezényli le" szellem-tudatilag szer-elmésen a Szer-Elem útján - akivel a Naprendszer Égi-Test-jei közül természetesen a Vénusz/Aphrodité is azonosítható. Ami a lényeg hogy most volt éppen az égen a Vénusz és az Antarész szoros együttállása. Ez pedig nem mást jelent mint a szerelem útján való boldogulás/boldogság elérését a skorpió-lényegű magyar számára. Mivel: amint fent úgy lent...

    VálaszTörlés
  9. Hamán energia... nicsak mibe szaladtam bele:
    http://www.debreceni-hirhatar.hu/hirek/orban-itt-az-ingyen-energia

    Oszt akit érdekel... járkáljon utána. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy vezírünk inkább atomot szeretne...Nem véletlen...Sokkal több pénzt lehet vele lopni, mint bármi mással...A következmények meg le vannak..., de az is lehet, hogy megint a szándékos tönkretételünkre gyúrnak, mert egy ilyen beruházás tuti csődöt jelentene...
      http://hvg.hu/gazdasag/20131022_Igy_dontene_be_az_atom_a_rezsicsokkentest

      Törlés