2015. január 7., szerda

A medve meg a karvaly meséje

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy karvaly. Nagyon szeretett szárnyalni, különösen egy csábító málnabokor környékén - ahol azonban egy rossz medve bujkált, amelyik örökké elzavarta a karvalyt kedvenc bokra környékéről. A karvaly persze nem állt le, összehívta haverjait, és minden irányból körbevették a bokrot, embargót hírdettek, gazdasági háborúba kezdtek, kihúzták karmaikat a bokorból, kihasználva média és pénzügyi fölényüket világellenségnek kikiáltva a medvét, ám a történet nem egészen úgy végződött, ahogy karvalyék elképzelték. Illetve még nem végződött, de ha a mese következő része igaz, akkor ez egy nagyon okos koponyára vall, és a karvaly csak meglepetten nézhet ki a fejéből, mint ez itt...



***

Mostanra lezajlott az a piaci művelet, amit az elemzők már elkezdtek a tőzsde megalapítása óta lefolytatott legzseniálisabb műveletnek nevezni. Oroszország a nyugati spekulánsok, az ellenséges liberális sajtó és a nyugati szankciós retorika felhasználásával fillérekért visszavásárolta a külföldi tulajdonban lévő orosz vállalatokat, napokkal az Eurázsiai Gazdasági Unió indulása előtt.

Az InSerbia hírügynökség által publikált elemzés szerint Oroszország néhány nap leforgása alatt felvásárolta az orosz vállalatok 30%-át, ami mindeddig külföldi tulajdonban volt, és emellé mintegy 20 milliárd dollár profitra tett szert.

A liberális nyugati sajtó heteken át azt a képet vetítette, hogy pillanatokon belül összeomlik az orosz gazdaság. Amikor az orosz jegybank gyakorlatilag semmit nem tett az értékének több mint 40%-át elveszítő rubel megmentésére, a nyugati sajtó ezt a gyengeség jeleként értékelte, ami csak hozzájárult a spekulánsok körében uralkodó pánikhangulathoz. A befektetők pánikszerűen menekültek Oroszországból, a moszkvai értéktőzsde mélyrepülésbe fordult, az orosz részvények eladói túlnyomás alá kerültek, a rubel pedig rohanásszerűen veszített értékéből (dollárban számítva). A helyzeten az sem javított túl sokat, hogy még egy hét késéssel is, Putyin csak mosolygott a sajtótájékoztató alatt, de nem jelentette be, hogy további lépéseket tennének a rubel megmentésére.  

Mivel a spekulánsokat a nyugati sajtó sikeresen meggyőzte arról, hogy Oroszország ma-holnap összeomlik, lehetővé vált, hogy Moszkva néhány nap alatt felvásárolja a külföldi tulajdonban lévő orosz vállalatok részvényeit, és ezt úgy tette, hogy a valós érték töredékéért vette meg az idegen kézben lévő vállalatokat. 

2015. január 1-jén kezdi meg működését az Oroszország vezetésével kialakított Eurázsiai Gazdasági Unió, aminek előestéjén az orosz gazdaság nagy része orosz kézbe került vissza. Oroszország elnyerte függetlenségét a nyugattól. 

Oroszország az új szövetségi rendszer megalakulását megelőző pillanatokban a nyugati befektetők nagy részét kitakarította az országból, és ezzel kiküszöbölte a legnagyobb biztonsági kockázatot, ami az Eurázsiai Gazdasági Unió indulását követően komoly nehézségeket okozhatott volna. Soros György piaci manővere a font térdre kényszerítésére mostantól kispályás húzásként szerepelhet a történelemkönyvekben, mert amit Moszkva néhány nap alatt végrehajtott, attól a nyugati országokban nagyon sokan fognak dührohamot kapni.





Forrás:

***

(ha csak nem ez az egész is a Nagy Terv és Játék része, előre kigondoltan, medvét hozva előnybe, karvalyt hozva kapkodós helyzetbe ... - ahogy egy igazi bábmesterhez illik, játszva az emberekkel - sőt még egy hatványra emelve a sztorit: a bábmestert irányító istenek ügyes húzása ez, mely - még egy hatványra emelve - végső soron a Teremtés egy hétköznapos ügylete.. :) ) 

5 megjegyzés:

  1. Csakmer' jól megolvastam a elébb a sikoltozós weblat legfrisebb írását is...
    Ugyanmán bloggazdi!
    Medve vagy? Karvaly? Van aranyad, olajad, pozíciód?
    Nincs?
    Akkó mif... francér foglalkozol még érintőlegesen is a hülyegyerekek jáccódásával?

    Gonoc vagyok? Felelőtlen? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, ennél sokkal hasznosabb elfoglaltság goblintokat hentelni. :)

      Törlés
  2. "még egy hatványra emelve - végső soron a Teremtés egy hétköznapos ügylete.."
    Az.
    Vagyis néhai jó Frank Zappa szerint: "A politika a fegyveripar szórakoztató üzletága...:-)"

    mj


    VálaszTörlés
  3. Ezt mintha a rósszcsildok(Rothschild) megtették volna mintául a Napoleoni balhéban 1x aztán mintha valaki 3 dik rángatná a medve és a karvaj madzagját.
    Karvajék most levannak fosztva a suska Macinál hát nosza.....nem gond nem először váltanak a többezer földi év óta. A nagyon bolhás kutyából is lepotyog a felesleg majd egy tiszta uj kutyába fészkelik be magukat ez lenne az euráunijó....vagy egy kipucolt kutyába mint most vissza szuból amcsiba majd oroszba.
    Nem nehéz ez a hinta palinta..nincs érzelmi kötödése a világpógárnak.

    Nagyon finom a levendulaméz....kér valaki? Ha már a medve nem hagy nektek.

    VálaszTörlés
  4. Annyi szűrődött be a kis világomba, hogy a rubel mélyrepül (ha a páromnak valamit felemlitek-legyen politika vagy tőzsde-, az jelent valamit-megvan az oka).
    (csakis abból a szempontból érdekel az egész pénzügyi-politikai-világelitesdi, hogy van még 10évünk a lakáskölcsönből.. különben lesajna.. :)

    VálaszTörlés