2016. április 26., kedd

Levegőből előállított ivóvíz


És íme, itt egy újabb példa az aranykori gondolkodásra:
Elsősorban biciklistáknak fejlesztettek ki egy rendkívül ötletes eszközt, ami a levegő páratartalmából állít elő ivóvízet, amihez "csak" annyit kell tenni, hogy a levegőben lévő párát lehűlő, harmatponti hőmérsékletű felületre engedni, ahol önmagától lecsapódik, és íme, kis is nyertük a zoxigént az ivóvízet a levegőből. Mekkora ötlet már! Ezt nevezem aranykori gondolkodásnak! Egy nagyon régóta ismert fizikai jelenséget hasznosít, úgy hogy közben semmit nem szennyez, nem pazarol, senkinek sem árt (legfeljebb az ásványvíz gyártóknak), és képes a folyamatos újratermelődésre.
A fejlesztők dolgoznak még önálló változaton is, ahol egy kis napelem hajtotta motor állítja elő a szükséges légáramlatot (amit a biciklis változatnál maga a tekerés old meg), így gyalogtúrák esetében is kiválóan használható (lesz, ha valaha is engedik ezt a találmányt elterjedni).
És nyílván nem csak kényelmi eszköz ez, hanem sokkal nagyobb távlatokban is ki tud bontakozni, például ezzel a találmánnyal gyakorlatilag visszaszorítható lenne az ivóvízhiány világszerte. Nem tudom ezt engedik-e majd azok akik eddig csak a levegőből előállított pénzben voltak érdekeltek... De még ha nem is engedik, már mindegy, kiszabadult a szellem a palackból, mehet a garázs-gyártás...

Íme, mehet a taps a feltalálónak, remek munkát végzett:




Forrás: 


5 megjegyzés:

  1. A feltalálóját egyébként úgy hívják: Kristof Retezár.

    Szómágusok előnyben, de azért én itt most látok némi "zárak nyitogatását" ebben a név kötelez dologban.

    VálaszTörlés
  2. Na ez a tipikus Keshe-féle: "nesze semmi fogd meg jól" - kül-földi módra. Mert hol is lehet kapni ezt az egyébként hosszú "tekerési idő" után is csak legfeljebb néhány dl vizet termelő, voltaképp haszontalan szerkentyűt - napelemmel vagy anélkül - és mennyiért ? Mert nyilván pénzért akarnák árulni, ha fogják valaha is. DE vajon mikor ? És van-e olcsó bicikli - nem a videós mert az méregdrága - hozzá amit egy 30-50 ezres havi jövedelemből, a nehéz megélhetés mellett is meg lehetne venni. Ennek a "porhintésnek" akkor volna bármi jelentősége ha - máris - ajándékba osztogatnák, egy bicajjal együtt. Ugyanúgy ahogyan már sokan ingyen osztogatják ajándékba - minden feltétel nélkül - pl. az előállított terményeiket, anyagi vagy szellemi termékeiket. Addig mindez csak egy 6almi szemfényvesztés, esetleg előzetes "profit-halászati-reklám", vagy a spektrum úgymond "feltalálói" szegmensének is a vakoló lefedése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért én szívesen vennék ilyet, ha lehet majd kapni idehaza.
      De végeredményben, ahogy írtam is, talán nem is a termék a lényeg, hanem az ÖTLET, a szellemiség, ami ezzel a találmánnyal kiszabadult, tehát INGYEN odaadták MINDENKINEK. Szerintem ez mindenképpen dícséretes. Innentől kezdve bárki egy kis kézügyességgel, gond-olkodással előállíthat egy ilyen szerkezetet, ami még ki tudja milyen helyzetekben jöhet jól.

      Törlés
    2. Az un. "kicsapódási ötlet" korántsem új, legfeljebb a bemutatott kis "bicajos" szerkezet maga. Dél-Amerikában a Nazca sivatag melletti parton lakók - itt szinte sohasem esik eső - pl. úgy jutnak édesvízhez hogy a tengerpart-közeli hegygerinceken óriási "vitorlákkal" fogják fel - az egyébként ott mindig lecsapódó, tovább már nem jutó - az óceán felől rendszeresen jövő víztartalmú ködöt/párát. S amikor az lecsapódik az anyagra és átitatva azt lecsurog, a vásznak/hálók alatti eresz-csatornához hasonló rendszerekkel elvezetve ciszternákba/tartályokba gyűjtik. Ebből vihet aztán mindenki ivóvizet haza a faluba. Még öntözésre is jut, ha elég nagy a felület ahol a pára lecsapódhat. A Szaharában rendkívül egyszerű módon lehet annyi vízhez jutni ami éppen megment a szomjhaláltól. Csak egy konzervdoboz és egy neylondarab kell hozzá. Éjszakára egy gödröt kell ásni és annak aljára kell tenni a vízfelfogó "tartályt". A neylondarabot úgy kell kifeszíteni és a sarkait kövekkel rögzíteni, hogy a kb. 40-50 fokos hőmérséklet-különbség miatt éjszaka lecsapódó pára aztán a megfelelő helyre csorogjon. Amúgy számos víztartalmú, nem mérgező gumós növény létezik - még a sivatagokban is. persze ismerni kell őket.

      Törlés
  3. Ez csak ott mukodik immel ammal ahol amugy is van viz eleg.A sivatagban szomlyan halsz mielott egy cseppet tudna produkalni.Persze a szellemiseg Ok. es valoszinu hogy letezik jobb hatasfokkal valami mas kutyu, csak nem nekunk.

    VálaszTörlés