2013. augusztus 1., csütörtök

Lazuljunk: Ki minek gondol, az vagyok annak...

("Azt hiszem sokunknak fontos a mai átalakuló/átalakító időben ez a dal. Talán nem véletlen, hogy ennyire keveset tanultunk Weöres Sándorról- most tartunk ott, hogy elkezdjük érteni. És aztán még meg is kell csinálni. ..."
Csodina​)


Weöres Sándor:
Ki minek gondol, az vagyok annak...

Ki minek gondol, az vagyok annak...
Mért gondolsz különc rokontalannak?
Jelet látsz gyűlni a homlokomra:
Te vagy magad, ki e jelet vonja.

S vigyázz hogy fénybe vagy árnyba játszik,
Mert fénye-árnya terád sugárzik.
Ítélsz rólam, mint bölcsről, badarról:
Rajtam látsz törvényt sajátmagadról.

Okosnak nézel? Hát bízd magad rám.
Bolondnak nézel? Csörög a sapkám.
Ha lónak gondolsz, hátamra ülhetsz;
Ha oroszlánnak, nem menekülhetsz.

Szemem tavában magadat látod:
Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.
Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod:
Szemem tavában magadat látod.



(Igen így van ahogy Sándor bátyánk leírta. A világ egy interaktív tükör, megmutatja mi vagy, és azt kapod vissza amit beledobsz... - M.)

35 megjegyzés:

  1. erről nem tudok többet mondani.. kérem.. kapcsójja ki.. :P
    http://zplusthelonewanderer.blogspot.com/2012/02/ki-minek-gondol-az-vagyok-annak.html

    (nagy traumák folytán jönnek a nagy felismerések.. mi bajod? mesélj Mazsi..)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (nem tudom kinek, de bemásolom ide, mivel ez akkor volt, amikor az előzőleg linkelt.. talán kapcsolódik.. vagy igen.. :D )
      *****
      A Tükör törvényei:
      1. Minden, amit én kritizálok a másikban, ami ellen harcolok, bennem van.
      2. Mindaz, amit a másik személy rajtam kritizál-, és engem SÉRT, az
      NINCS FELDOLGOZVA BENNEM.
      3. Minden amit a többiek kritizálnak bennem, harcolnak ellene, meg
      akarják változtatni, de ha ez engem NEM SÉRT, akkor az az Ő
      PROBLÉMÁJUK, FELDOLGOZATLANSÁGUK, tökéletlenségük, melyet kivetítenek
      rám, mert önmaguk nem tudnak szembenézni vele.
      4. Minden amit ÉN a MÁSIKBAN SZERETEK, magamban meg van, magamban
      szeretem, mert felismerem magam a másik személyében, mivel az
      EGYLÉNYEGŰSÉGÜNK mutatkozik meg.

      Törlés
    2. (a negyedik pontból egyenesen következik..):
      ha mindenkit kib@szottul szeretek (még azt is, aki épp kereszthez szögezi a kezem), akkor én vagyok.. Jézusmánia.. :P
      *****
      (nem.. de Ő igy volt.. azt hiszem..)

      Törlés
    3. Jesszus.. hosszú még az út odáig azért...

      Törlés
    4. Egylényegű... tetszik ez a szó, és mily sokat jelent. Imádom a magyar nyelvet!

      Törlés
  2. "A világ egy interaktív tükör, megmutatja mi vagy, és azt kapod vissza amit beledobsz"

    Háááát, ami igaz az igaz, olykor csak szilánkokat kapsz vissza, ha mindenfélével dobálod azt a bizonyos tükröt. :D

    Amúgy jó vers, nem ismertem eddig. Koncz Zsuzsa előadásában meg mégjobb, de majd Kerion jól megmondja, hogy miért is álmagyar az énekesnő. :D
    Panka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Panka ezt most komolyan kérded ? Akkor még egyszer elmondom. Nem az számít hogy valaki egy valamikori galíciai vagy egyéb országfoglaló leszármazottja. Hogy tehetségesen vagy tehetségtelenül karriert futott be - mert egyébként egyengették az útját az övéi. Mellesleg nem csak a nem tudom milyen "díjas" Koncz Zsuzsa, de az 1970-es Kossuth díjas Weöres Sándor is az - olyan egyébként sincs hogy valaki "földbirtokos-katonatiszti" származású. Egyébként a faji származást mindig az úgymond zsidók forszírozzák unos-untalan. Hogy aztán vice-versa vádaskodjanak vagy ajvékoljanak, természetesen a bennszülöttektől elvett 6alomért, a szajréért, a pozícióért, a sztárságért stb. Ezért hoznak létre a kuruc.infohoz, hunhír-hez hasonló un. "náci szélsőjobb" zsidózó ál-magyar portálokat - ahol egy valódi magyart sem találsz.
      A baj az hogy ezek az emberek belsőleg nem tudnak megváltozni. Nem magyarrá kellene hogy váljanak hanem "szívből szerető" magyar lélek-minőségűvé. Akkor a legjobb barátaink lennének - velünk egy hazában mellérendeltségi viszonyban létezve - és természetesen a tenyerünkön hordoznánk őket. Egyszerűen szeretet-orientált jószívű, mindent és mindenüket másokkal MEG-OSZTÓK - nem rafináltan politikailag és egyéb módon megosztók - kellene hogy legyenek, mint a valódi magyarok. Akkor már nem lehetne őket megkülönböztetni tőlünk - mert ami a lényeg abban már EGGYEK vagyunk.
      Tehát a 6almat, pénzt, pozíciót legalábbis meg kéne osztani másokkal - de ezt nem teszik, sőt. A köreiken főként származásilag kívül állókat - az úgymond gójokat - mindenből az égvilágon kirekesztik. Így aztán csak azt tehetjük - hogy nem véve őket a továbbiakban figyelembe - békésen megpróbálunk felül-emelkedni rajtuk. Türelemmel, nyugalommal, szeretettel, szer-elem-mel megpróbáljuk meghaladni őket hogy aztán MI is boldogok lehessünk a magunk módján - nem mások kárára.
      Ne felejtsük el azt sem hogy végidő/korszakváltás van. És a "valódi magyar" 10-es centaur/nő/-i szeretetelvű "sEnkiség" kell a továbblépéshez. Ezt ők is tudják, mégis van bennük valamilyen gát ami visszatartja őket a JÓTÓL.
      Itt van például Szegedi Csanád aki éppen most mondja azt a "magyar narancs"-nak hogy: "...vannak, akiknek életükben kell újjászületniük." A mai rabbinövendék ezt persze önmagára is értette. De milyen "újjászületés" az amikor a "jóbik" megtévesztett szavazóinak voksával továbbra is az illúzióban kaszál valaki havi 2 és fél millát Brüsszelben - míg 4-5 millióan máról holnapra élnek, voltaképpen koldusok csonka-Magyarországon. Ismerek embereket akik "megélhetési penge-élen táncolva" a havi 50 ezer forintjukből adnak névtelenül. Rendszeresen ingyen segítenek, odaajándékozzák azt amijük csak van - maguknak mindig a kevesebbet és silányabbat tartva meg - például ha valamilyen terményről van szó. Mindenki előtt ott a Jézusi Út - ott a lehetőség, még Koncz Zsuzsa és Szegedi Csanád előtt is - az utolsó pillanatig. Csak hát tenni is kéne valamit - mert nem a nem-akarásnak előbb vagy utóbb, de nyögés a vége. Akkor pedig már késő.

      Kerion

      Törlés
  3. Most kezdjük érteni?! Ez nekem ijesztően hangzik! Általánosban ugyanis kiolvastam az egészet. Ennyire más a világ, mint amilyennek ismerem??... P.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ügyes vagy, ülj előre.
      Panka.

      Törlés
    2. Most miért mondod ezt Panka, nem láttál még olyan gyereket, aki nem csak bebiflázza mert kötelező, hanem érti is? :P
      (én sem)

      (magamból és az akkori osztálytársaimból kiindulva (pedig nem voltam hülye gyerek), kurvára nem értettük és le is szartuk a verseket... általános iskolás korban az ember még egyáltalán nem érett meg felnőttek által megírt versek, művek értelmezésére - sőt sok esetben még a tanárok sem alkalmasak erre a feladatra...)

      Törlés
    3. Mi meg kiolvastuk közösen, nagyon olvasottak voltunk, rengeteget tudtunk kívülről, felléptünk rendszeresen, stb. Azért fura nekem kijöve a suliból, hogy ekkora szellemi kánaánból hova estem... és hogyne értettem volna, miért olvastam volna, ha nem azért, mert rólam szól? Ami ezen a világon kívül van, azt nem értettem soha. Ma sem. P.

      Törlés
    4. "Ügyes vagy, ülj előre.
      Panka."
      Hát az nekem nem sokat segít!
      Szükségem volna arra az infóra, milyen az, amikor valaki nem érti. Hogy miért nem érti. Mit nem tud, vagyishogy milyen infója MÁS, mint nekem, és az az infó MILYEN?
      Magányos vagyok így ezen a bolygón, amióta végetért az ált.isi.
      Azt látom, hogy arrafele indulnak sokan, ahol én vagyok, de nem értem, HONNAN indulnak. Hogy az mi. Ezt szeretném megismerni.
      Van erre valami könyv pl.? Sokat olvastam, de csak töredékmagyarázatokat találtam. P.

      Törlés
    5. P., szerintem Panka nem megbántani akart, legfeljebb túl nagyképűnek találhatta ezt az "én már általánosban is értettem mindent" szöveget. Mi tagadás, én is annak gondoltam a kétsorosod alapján... Aztán itt később már fellebbentettél valamit, ami jobban megfogott.

      Tulajdonképpen nem is tudom miért akarhatod megtudni, hogy azok akik még nem tudják miért nem tudják? Nem olyan bonyolult ez. A nálad alacsonyabb tudatszintű egyedeknek még nem nyílt ki annyira a tudatvirágjuk mint neked, nem tudnak úgy csatlakozni a közös tudás-forráshoz, hogy tisztán láthassák az összefüggéseket, vagy a magasabb értelmezésköröket. Nem tudom mióta követed a blogot, de korábban elemeztünk itt néhány verset, vagy diákkorunk kedvenc dalszövegeit, és igen érdekes felfedezéseket tettünk; hogy mennyire másképp értelmezzük most az ezekben az alkotásokban megbújó többrétegű üzeneteket. Egyszerűen arról van szó, hogy a megfelelő kulcs kell a megfelelő zárhoz, és akkor erőlködés nélkül kinyílik. Ezek szerint ez történt veled általános iskolás korodban, akkor már rendelkezésedre álltak a négyfunkciós majomember létezésénél magasabb értelmezéshez szükséges kulcsok, melyek segítségével könnyedén nyithattál olyan kapukat, amely kapukat mások még csak nem is láttak. :) Inkább érezd magad szerencsésnek, ne magányosnak, hiszen nincs annak jelentősége ki honnan indul ha egyfelé tart, nemigaz?

      Szerintem nincs ennek a dolognak irodalma, mert ezt nem tanítják sehol, illetve dehogynem: maga az Élet Iskolájában. :)

      Törlés
    6. Vegyük például Madách Ember tragédiáját. Ahány kor, és ahány ember annyiféle értelmezés. Rengeteg rétege és üzenete van a műnek, de ezek csak az odavaló kulcsokkal nyílnak meg, melyeket előbb meg kell szerezni valahonnan. (na vajon honnan...)
      Általánosban kötelező darab, de én nem hinném, hogy általános helyzet az, hogy az ilyen korúak minden rétegét értik, inkább csak a felszínt, a cselekményt, az utazgatást.

      Törlés
    7. Szia!

      "Tulajdonképpen nem is tudom miért akarhatod megtudni, hogy azok akik még nem tudják miért nem tudják?"

      Erről van szó: nagyképűnek találod.
      Nem tudom, mit kell nekik mondani, hogy ne annak találják. Érted? Ezért vagyok magányos. Nem tudok kapcsolódni bárkihez - nem azért mert nem jó a kapcsolódókám, hanem mert nem értem az ő világát, nem tudom hol megszólítani.

      "Nem olyan bonyolult ez."
      Nekem az!

      "A nálad alacsonyabb tudatszintű egyedeknek még nem nyílt ki annyira a tudatvirágjuk mint neked"

      Az a helyzet, hogy nekem nem kinyílt. Én nem ismerem azt, ami "előtte" van.

      (Valaki írta, hogy ha mindenkit szeretsz, aki bánt, akkor te vagy jézusmária. Nos, én valahogy így szoktam lenni, és nem értem azt, hogy mitől működik a bántóka.
      Haragudni nemrég "tanultam meg".)

      Így az egész életem abból áll, hogy elviselem a bántást (ld. 4 pont), szenvedek tőle, hogy nem értem, mi játszódik le a másikban, és az utóbbi években, amióta lehet ismerni az aranykor-elméletet és látni a változást, meg VÁROK, hogy talán többen leszünk.
      Sokan vagyunk így, mint én, ez a netről kiderül, és az életben is ismerek hasonszőrűeket, de ettől még nem tudjuk a megoldást. Csak VÁRHATUNK, az egész életünk egy nagy várás....
      Még akikkel etémában blogolok is eseménydús életet élnek, történnek velük a dolgok, esnek ki a csontvázak a környezetükben a szekrényekből többek között, változnak, de én alighanem csontváz nélkül születtem, és nem is változom, nem érek, én csak várok és várok...
      Olyan mentális betegségeket nőnek ki, amiket én nem értek, azonban el kellett viselnem egész életemben a környezetemtől, és a mai napig el kell.
      Tudom, egy tehetséges gyereket két tragédia érhet: hogy bekerül elitoktatásba, illetve hogy nem. Én bekerültem, ennek az a tragédiája, hogy évtizedekig hihettem azt, hogy mindenki olyan, mint én - előnynek tűnhet, de ha kikerülsz onnan, még ha fokozatosan is, nem értesz a világból semmit, és azzal sem tudsz mit kezdeni, hogy minket, akiket mindig is sztároltak a felnőttek és akikkel megváltóikként bántak, most miért nézi furcsállva, fintorogva a világ. Nem kerültünk a helyünkre. Tudom, lubickoltam, ne panaszkodjak. De minket arra gyártottak, hogy ha kijövünk az iskolából frissdiplomásként (1999.), akkor jön a Világvége, és mi leszünk a vezetői, mert valamit tudunk, és nem csak világi szinten (még nem világos számomra, hogy mit). De a világvége elmaradt, és mi, 1999 körül végzettek parkolópályán vagyunk. És várunk.
      Addig is jó lenne tudni, hogy mire, és hogy mivel töltsük az időnket addig.
      P.

      Törlés
    8. Kedves P. honnan vetted hogy a még regnáló vaskorvégi paradigma úgymond "friss-diplomásai" egyáltalán tudnak valamit - ami fontos. És ezért meg még ki tudja miért ők lesznek a korszakváltás után az Új Világ/Aranykor stb. vezetői. A dolog egyáltalán nem így működik - sőt.

      Kerion

      Törlés
    9. "Erről van szó: nagyképűnek találod."

      Na most én leszek nagyképű! Jó helyre találtál! :))
      Ez itt ugyanis a nagyképű ébredezők szigete, akik már egy két dolgot kapiskálnak... :))

      (másik)Panka, szerintem a Te "komplexusod" egyetlen mondattal feloldható: ne várj senkire!

      Miért vársz? Mire vársz? Kire vársz? Az élet látszólag közösségi, de a továbblépés mindig egyéni. Nekem is van néha olyan tévképzetem, hogy most majd tömeges kvantumugrás lesz, de be kell látnom, hogy ez nem feltétlenül így működik. Illetve azt látni a világban, hogy nagyrészt már mindenkihez eljutottak a szükséges információk, és aki megértett rá, arra hatott, akik meg nem annak 42x is elmondhatod, nem fogja fel, mert nem ez a szintje. Ebből pedig az következik, hogy egyrészt nem az információ mennyisége számít, másrészt talán csoportok képesek tudatszintváltásra, avagy elhagyni ezt a síkot (és meghagyni az ittenieknek további játszadozásra), de tömegesen ez nem megvalósítható. (Persze lehet, hogy Isten majd megcáfol, mert például a minap az jutott eszembe, hogy ez az egész XX.századi vérontás és világháborúsdi a Föld átrendezését és fellazítását hajtotta végbe, amire lehet hogy pont a tömeges tudatváltás elindulásának céljából volt szükség - ez persze durva megközelítés és nem is tudom rendesen megfogalmazni, de majd talán később letisztul).

      Törlés
    10. Még egy javaslatot engedj meg P.

      Ha nem olvastad feltétlenül olvasd el Orson Scott Card: Végjáték c. könyvét (lehetőleg a régi F.Nagy Piroska féle fordításban). Sok dolgot fog mutatni Neked szerintem. :)

      Törlés
    11. Egy kis kivonat: http://felhok.com/index.php/honlap/38-ezoteria/153-kilenc-felismeres.html
      a.n

      Törlés
    12. Mazsola! IGEEEN!! Olvastam! AZAAAZ!!:) Nagyon elkeserítő, tragikus! Csak az első részt olvastam. Nem tudom, kinek a fordításában, kölcsönkönyv volt. P.

      Törlés
    13. Mért nem lehet egyértelműbben kötni egy választ ehy bizonyos hozzászóláshoz? Namindegy, remélem, megtaláljátok!

      Kerion: Mostanában ez kezd kirajzolódni számomra az eddig begyűjtött privát és közéleti mozaikokból... Társadalomtudományi értékelésben is hallottam már erről a "parkoló" genercióról, mint külön "kasztról" beszélni, akik "csak úgy vannak". És ezekkel szinte egyidőben arról olvastam cikkeket, hogy bizony, 2000-ben kellett volna lennie a nagy világrendváltásnak. Stb., stb. És amint írtam, arról szólt a gyerekkorom, sőt az összes tanulóéveim, hogy mint a jövő vezető elitjét tartottak becsben bennünket a tanáraink, szüleink. Nem telt el nap, hogy el ne mondták volna nekünk, és hogy reménykednek bennünk.

      Mazsola:
      "Szerintem nincs ennek a dolognak irodalma"
      De, van!
      A nincshez képest azonban akkor hatalmas tudáshalmazt leltem fel, arról kell bezsámolnom.:)
      Csak a kérdéseimhez képest kevés!

      P.

      Törlés
  4. ZPLUS, a 4 pontod:
    Nagyon jó.
    Van egy kérdésem a 4. ponttal kapcsolatban:
    Valaki szereti bennem, mert közösek vagyunk abban a dologban, azért ki is választ a kedvesének és én őt viszont. (Szellemi szerelem, amit el is kezdünk "legördíteni" a többi életterületre, ígéretes testi jelzések alapján.)
    Majd idővel az ellenkezőjét kezdi bennem látni, vagyishogy nem egylényegűnek, hanem _hibának_ azt, amibe beleszeretett, és kritizálni, bántani kezdi ezt bennem.
    (Ez most történt velem a nyáron.)
    Ez mi lehet?....
    P.
    (Azért csak P., mert én is Panka vagyok.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    2. A névtelen hsz-eket törlöm. A megértést köszönöm.

      Törlés
    3. Hogy érted, hogy kitörlöd a névteleneket? Többen úgy írunk!
      Vagy más okod is volt?
      P.

      Törlés
    4. P., nem követelem meg, hogy csak regisztrált felhasználók szólhassanak hozzá, tehát engedem a névtelenül írást, csak azt kérem hogy legyen valamilyen választott/fantázia/akármilyen név a hsz végén, hogy értelmes legyen a társalgás, és lehessen egymásra utalni, egymásnak név szerint válaszolgatni, stb.

      Tehát ezt akarom elkerülni:

      Névtelen2013. augusztus 5. 0:39 ! hogy érted az amit Névtelen2013. augusztus 4. 10:59 írt, majd erre később Névtelen2013. augusztus 4. 0:52 reagált?

      Ennyi.

      Törlés
    5. P.(anka):
      nem szeretek más Sorsába belefolyni-főleg hogy nem tudok részleteket, ezért csak nagy általánosságban tudok válaszolni: valami történ(hete)t Vele, amiért megváltozott a viselkedése irányodba (ennek millió oka lehet és nem okvetlenül Te kell hogy az oka legyél, de akár Te is lehetsz)

      Szép dolog, mikor két ember egymásban találja meg az állandót az állandó változóban (de ne az legyen a horgony, mert abba bele is lehet fulladni..)
      -ez a gondolat-bekezdés nem tudom honnan jött, de leirtam..

      Törlés
    6. Szia ZPLUS! Nem úgy értettem, hogy engem fejts meg, hanem hogy a 4 ponthoz kéne kiegészítés...:) Merthogy nem elég a megfejtéshez.:) Hiányzik még néhány igazság a 4-hez ahhoz, hogy leírja a teljes spektrumot. P.

      Törlés
    7. Kedves (P.)anka!

      Szépen adagolod a morzsákat itt nekünk, ezek után úgy érzem eljött az idő, hogy megkérdezzem: volna kedved megírni egy bejegyzésnyi terjedelmű írást ezekről a dolgokról? Pl. kezdhetnéd ezzel a témával:

      "A nincshez képest azonban akkora hatalmas tudáshalmazt leltem fel, arról kell beszámolnom.:)"

      Szívesen kitenném az oldalra, ha mindketten úgy látjuk jónak. Mit szólsz? :)

      Törlés
    8. O.K.
      Privát mailcímet találok itt Hozzád?
      P.

      Törlés
    9. Igen, jobbra fent "Elérhetőség" :)

      Törlés
  5. "Általánosban kötelező darab, de én nem hinném, hogy általános helyzet az, hogy az ilyen korúak minden rétegét értik"

    Igen!
    Sok dolognak nincs helye az oktatásban.
    Rengeteg dolgot tanulunk, amire nem vagyunk érettek.
    Ráadásul túlterheltek is vagyunk, nem a korunknak megfelelő életmóddal leterheltek; sokkal gyorsabban és kiegyensúlyozottabban fejlődnénk, ha napi 3 órával kevesebbet seggelnénk általánosban és helyette a szabadban szaladgálnánk, egymással évődnénk...:) Na meg aludnánk és nem kapkodva ennénk... amire a sok tanulnivaló miatt kényszerül(t)ünk.

    És avval is többre jutnánk, ha nem azt vernék belénk, hogy nem lehet akkor pisilni menni, amikor kell, hanem csak akkor, amikor szabad.
    Micsoda hülyeség ez!

    De Weöres nem volt tananyag, magunktól vettük a kezünkbe.:) Csak a szellemiség, amit körénk vontak az iskolában (és ez példás volt!), motivált minket ilyen gaztettekre!:)
    Szóval ez valami tisztán jó.:)
    Ami a többi magyar költőről nem mondható el, mert avval kapcsolatban a legtöbbekben van iskolai sérülés...
    Egyébként tudod, miben tér el Weöres a többi költőtől? Nem ír politikáról, közéletről!
    Ő az egyetlen ilyen magyar költő.
    P.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Nem ír politikáról, közéletről!"

      Majomvacsoraemléktől
      zúg a majomreterát,
      majombakák menetelnek,
      jobbra át és balra át.

      Rémületes majomarcot
      vágnak majomkatonák,
      majomkézben majomfegyver,
      a majmoké a világ.

      Nem-e?

      Törlés
    2. Fut, robog a kicsi kocsi, rajta ül a Haragosi, din don diridongó.
      Ha kiborul az a kocsi, leröpül a Haragosi, din don diridongó.

      Fut a havon a fakutya, vele fut a retyerutya, din don diridongó.
      Ha kiborul a fakutya, lepotyog a retyerutya, din don diridongó.

      (durvább program, mintha akármit irt volna.. mai napig futnak az agyamban.. ez meg a Majomország.. :D )

      Törlés
    3. Jó, hát ha közéletnek veszed a szociológiai, társadalmi törvényszerűségeket... én nem tartom annak.
      Van Hozzád fentebb egy FONTOS kérdésem! P.

      Törlés