2014. február 17., hétfő

Hát. Mégsem szürke.

Ötven éve átbasznak mindenkit. Ezzel is. 


Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20131219-francsics-laszlo-hold-apod-magyar-foto-lett-a-nap-csillagaszati-kepe.html

Kapcsolódó:
Illúzió-romboló kérdések a Mars-expedícióhoz


8 megjegyzés:

  1. Igen, csak nem úgy.. :)
    Ettől a szinezéstől lehet még akár zöld-narancssárga is a felszin.. :P
    ..dupla-triplacsavar: azt se fogjuk megtudni, hogy akár lakótelepeket radiroznak ki a felvételekből.. a távcsöveink felbontása- értsd amatőr-hozzáférhető- még mindig nem akkora, hogy megnézzük saját szemmel- még ha tudod is, hogy hol-mit kéne keresni. Vaktyúk is talál alapon elég nagy a Hold..
    HoldOn.. Hold On..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, azt nyílván fogom én is, hogy a képen látható kék területek NEM tengereket jelentenek, de azért szerintem ez a színvilág közelebb lehet a valósághoz mint a hivatalosan közreadott FF képek. :)

      Törlés
    2. (korrigálnom kell az elébbi kijelentésemet, de különben meg nézd meg..)
      http://youtu.be/E8kd4MqgzuA

      150mm/1400mm tükrös teleszkóp -ez a még bőven házilag készithető kategória, aki nem hiszi járjon utána pl.erre: http://www.mdpub.com/

      Törlés
  2. Gyönyörű telihold volt most hétvégén - nem tudom figyeltétek-e.
    Olyan volt, mintha több napig telihold lenne - a lányok be is voltak pörögve rendesen! :)
    Amikor "kelt" fel a Hold, kétszer nagyobb volt, mint "normálisan", gondolom, ez a "ferde szög" légköri vastagságától függ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Telihold csak X időpontban van, de három napig kb.úgy látszik- most 14.-15.-16. volt és szép idő volt végig (én is próbálkoztam párat, de párás-ködös volt az idő esténként, meg állványom sincs (még :P )
      A kelő-nyugvó Holdat meg azért látod sokkal nagyobbnak, mert a légkör felnagyitja, sőt a vörös fény jut át legkönnyebben a légkörön és azért lehet narancs-vörös (mint a Nap kelte-nyugtakor)

      Törlés
    2. Ritka eseményként idén februárban nincs Új-Hold. Csak március 1-én lesz megint - ami már a "Ki-kel-et hava". Az Or-ion viszont ragyog.

      Törlés
    3. Nehéz volt ezt mindössze két mondatban leírni? :)
      Nem ehhez vagyunk hozzászokva...

      Törlés