2014. szeptember 27., szombat

Nem szeretem ezt a modern világot

 
"Nem szeretem ezt a modern világot..." - mondta nem is oly rég egyik szomszédom, akivel épp azon zsörtölődtünk mennyire szarok ezek az okostelefonok - mert a kádból kinyúlva nem lehet vizes kézzel működtetni! :) És mondta mindezt olyan hangsúllyal, hogy majdnem elbőgtem magam, mennyire igaza van. Emlékszem milyen furán néztünk a szüleinkre, amikor ők már nem értették hogyan működik a videomagnó, vagy bármilyen új technikai kütyű - egyszerűen már nem vette be az agyuk az újdonságot. A mai "szülőknek" ennél sokkal nehezebb dolga van, hiszen már olyan szintű a felülről irányított technológiai nyomás, amit halandó nem képes felfogni. Éljen a szingularitás! Hiába mondjuk, hogy semmi gond, a gyerekeink már ebben nőnek fel, nekik a vérükben van, tudják kezelni ezt a sok kütyüt, de mégis észrevétlenül elmerülnek valami olyasmi könnyű, vonzó, csábító, de egyben halálos és véglegesen bezáró lében, mint amit az Under the skin élien nője használt. Ez is egy spirál, csak ez csúnyán lefelé húz, gyerekek.... A hamis fény vonzza a tömegeket...


A rendszer nagyon okosan van felépítve, szinte láthatatlan. A rendszer egyúttal rendkívül kíváncsi, mindent tudni akar rólunk. Elképesztő az az információ éhség, ami a rendszer felől áramlik az egyén felé. Minden vágyadat ismerni akarja, minden gondolatodat tudni akarja, hogy még jobban és még jobban meg tudjon fogni a lében. 


Gondolom már lassan mindenkinek feltűnt, hogy a Google például azt csinálja, hogy folyamatosan szkenneli, gyűjti mikre kerestél rá, mi érdekel, merre szörföztél a világhálón, és onnantól kezdve olyan jellegű / témájú reklámokkal fog bombázni. És nem csak e-mailben, hanem a meglátogatott oldalakon, az oldalsó reklámboxokban is ilyen témák fognak villózni. "Neked ajánlott" - írta nemrég a Youtube is néhány videónál - aztán ezt később levették, túl egyértelmű volt az utalás...  Az okostelefonok és a beléjük ültetett kémszoftverekről már volt szó korábban, ezek már köztudott tények... és már jönnek a hírek az okostévék képességeiről is... Az LG nemrég elismerte, hogy az okostévéi információkat gyűjtenek a felhasználók tévénézési szokásairól, akkor is, amikor azt nem engedélyezik. És vajon pontosan mi is az az egyszemű piros kis led, minden beltéri egységen?? 


Lehetne erre azt is mondani, hogy ej, de fasza, hiszen a rendszer segít nekem, felajánlj egy rakás szart, ami engem érdekel, és még csak keresnem sem kell. Hát igen, hát igen. De én mégis amondó vagyok, hogy ez az egész mögött egy nagyon csúnya szándék áll a háttérben. A globális információ éhség arra irányul, hogy még szorosabb legyen az a bizonyos póráz - méghozzá globálisan. És hogy merre tart, ez, mi a célja, nem is olyan nehéz kitalálni...


De végül is nincs akkora gáz, mint amennyire látszik. Ugyanis a szabad akaratot egyelőre még nem tudták elvenni - mindenféle ügyes-bajos módon megpróbálják kikerülni, elfedni, elhitetni hogy nincs választásod, mert haladni kell a korral, de mégis, ezt a szent dolgot - a szabad akarat nevű kódot - nem tudták még feltörni. Miért nem? Mert még mindig adott a lehetőség, hogy ignoráljam az egész rendszerüket. 

Megtehetem, hogy nem kattintok oda a nekem ajánlott videóra. Megtehetem, hogy kikapcsolom a TV-t. 

Céges okostelefont kaptunk, kötelező (!) használni. Viszont nem kötelező rajta neteznem. Nem kötelező folyamatosan szinkronizálnom a különböző e-mail fiókjaimat. Nem kötelező mindenféle felhő alkalmazásra feltöltenem a képeimet. Nem kötelező bekapcsolni a wifit vagy a mobil internetet, sőt a futó alkalmazásokat és frissítéseket is leállíthatom. Beletelt egy hétbe, de úgy érzem sikerült kiírtanom a sok kíváncsiskodót... A távirányítással bármikor bekapcsolható kamerával már volt némi gondolkodnivaló, de végül - a legegyszerűbb megoldás - a ragtapasz megoldhatja ezt is, ha nem akarok rám irányuló kíváncsiskodó szemeket érezni az életemben. Mert lehet hülyén hangzik és kissé üldözési mániásnak tűnhet, de én érzem a figyelő szemeket... Megtehetem azt is, hogy nem regisztrálok a facebookra. Pedig mit meg nem tesznek "értem", édes Istenem! Akármilyen kis játékot töltök le az okostelefonra (ööö igen, nekem is megvan a gyengém, amin keresztül el tudnak kapni), mindegyikben van egy rendkívül kedvező ajánlat, hogy pl. ha regisztrálok a facebookon, akkor azonnal 50.000 "arany" üti a markomat, vagy rögtön kapok egy rakás jó kis fejlesztési lehetőséget, vagy amikor elérek egy új rekordot valamelyik logikai játékban, rögtön jön az üzenet, hogy "oszd meg másokkal az eredményt a FB-on". Mondom, mindent megtesznek. Iszonyatos az erőlködés. De a szabad akarat szentsége és sérthetetlensége miatt továbbra is megvan a lehetőségem, hogy ne éljek a "felajánlott ajándékokkal". Köszönöm, nem. Nem is nehéz kimondani, igaz? Nem kell hozzá túl sok ész észrevenni, hogy még mindig ugyanaz a tag ólálkodik itt évezredek óta, és semmit nem változtak a módszerei. Nézzük csak mit is mondott úgy kétezer évvel ezelőtt egy ipsének, (tudjátok, annak Aki azt hírdette, hogy a változatosság kedvéért szerethetnénk is egymást) :

"Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem" 

Ismerős? Nekem minden vonalon ez jön le, ez folyik a TV-ben, csöpög a rádióban, ezzel van tele az internet, és az összes csilli-villi technológiai "újításban" is ezt a vonalat érzem. "Nem szeretem ezt a modern világot" - mondta a szomszédom. Tudatosan, vagy az alatt, ő is érezheti a tudatos gonoszságot mindemögött. Vagy lehet hogy nem is gonoszság ez, hanem fentebbi emeletről nézve csak a rendszer egy természetes, szelektáló része, amelyiknek az a dolga, hogy elválassza az ocsút a búzától. Mindenesetre minden nap érzem, ahogy elképesztő erővel rántanak be mindenkit az ő általuk teremtett virtuális világba, ahonnan aztán nincs kijárat. És azt látom, hogy nagyon nehéz lesz a többségnek visszafordulni. Valószínűleg már nem is sikerülhet, mennek a levesbe. "Nem tudsz mindenkit megmenteni" - hallottam már sokszor. 
Igen. 
És már nem is akarok. 
Szabad akarat van, azt csináltok amit akartok.




További fasza rajzok modern világunkról:

11 megjegyzés:

  1. Mazsola ezzel a blogírással /hozzászólásokkal is őket szolgáltuk!


    "...Mindenesetre minden nap érzem, ahogy elképesztő erővel rántanak be mindenkit az ő általuk teremtett virtuális világba, ahonnan aztán nincs kijárat..."

    GA

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Önbecsapás lenne azt állítani, hogy ez nem így van, de egyelőre ez az egyetlen kommunikációs mód, amit még "támogatok".

      Törlés
  2. "A mai nap sporteszköze vitathatatlanul a vonókés. Aki nem tudná mi az: az egy olyan kétkezes sporteszköz, amellyet fadarabokat szoktak a háncsuktól megszabaditani. Egyszerre fejleszi a kar-, mell-, hátizmot és mivel a hasizmomon támasztom meg a rönköt, ezért még azt is. Ha lovaglóülésben fogom le, akkor az összes lábizom dolgozik (hasizom pihen, a többi nem). Gyorsan le lehet tőle melegedni- hűvös időben tökéletes szabadtéri sport meghűlés ellen is.
    (nem tudom reggel hogy kelek fel.. igy..)"
    http://youtu.be/htmKZKR7oyc
    Egyébként meg van sarokcsiszolóra erősithető dörzslapkorong (flexre való smirgli) ugyanezen felhasználásra (fahasábok lemeztelenitése), de abban nincs semmi "csellendzs" :D

    VálaszTörlés
  3. Youtube- Önnek ajánlott videó: "Félni csak.. kinek is lehet?" - elmentekTIa.. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (a poén csattanója a jövőben várható Mazsola tollából :) )

      Törlés
  4. Na, már megint helyben vagyunk, ahol a figyelem, ott az energia. És itt jön a gondolat után, az érzés, érzelem... Te! Mit érzel?

    Hologramművész

    U.i: "Ne féljetek"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem félek, inkább csak figyelek. Mondhatni rajtatartom a kezem a világ ütőerén.
      S ez hiba lenne?
      Kétségtelen.


      :)

      Törlés
  5. Én viszont nagyon szeretem ezt a modern világot, ezeket az eszközöket, technikákat.:))
    Nyilván abban is volt valami szép mikor az idő lassan folyt, mások voltak az eszközök, megírta az ember a levelet és az jó esetben 4 nap alatt az meg is érkezett, szóval egy hét leforgása alatt választ is kapott az ember. Számomra egyszerűen az fantasztikus, hogy messzire szakadt Öcsémmel pik-pakk tudok kommunikálni, azonnali információcserével, internet egy elérhető kollektív tudati háló, azonnal lehet információt kapni (nyilván hamisat is )

    Persze az igaz, hogy pl. a gyerekeket rendesen beszippanthatják ezek az eszközök, és látszólag volt valami sokkal romantikusabb, nyugodtabb abban, amikor fakarddal játszottak, de utána ugyanúgy fel lettek használna harctéri tölteléknek, mint ahogy ma is valaminek, csak más módon. Nyilván a babaszobával játszó kislány számára volt valami hamis védettség, de nővé válva rövidesen számára egy rendesen bekorlátozott elnyomott rendszerben találta magát. Ugyanúgy szenvedett abban a bekorlátozottságban, mint a mai nemek között feloldott hamis szabadságban.

    Teljesen igaz az, hogy ez a mai világ gyorsulást és valamiféle személytelenséget is hozott, sok veszélyt, kiszolgáltatottságot, felhasználhatnak, megfigyelhetnek stb. ... és… ?
    Lehet ugyan kicsit fanyalogni, de belegondolva biztos, hogy a régebbi verzió nagyságrendekkel jobb volt ennél? Szentem soha nem volt jobb.
    A”mi és teremtett világunk velünk szorosan összefügg” állandóan ezt halljuk, ja hogy most sz@r van a biliben, no de ki rakta az bele, meg hát az nem volt mindig benne?
    :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ( még mindig szeretem a nézőpontodat, tetszik, ahogy gondolkodsz, mert.. csak :) )

      Törlés
  6. Újabb gyöngyszem ATON-éktól:

    "Emberalapú marketing”.
    A név arra utal, hogy reményeik szerint pontosabbá válik a felhasználók követése a különböző platformokon, eszközökön és alkalmazásokon keresztül. Emellett az új rendszerrel az online kampányokat a való világbeli vásárlásokkal is igyekeznek összekötni. Annak a részleteiről még nem beszélt a cég, hogyan fog működni a technológia, de az biztos, hogy így még hatékonyabban értékesíthetik majd a felhasználóikról felhalmozott óriási adattömeget a hirdetőknek."

    http://index.hu/tech/2014/09/29/meg_tobbet_fog_tudni_rolunk_a_facebook/

    VálaszTörlés
  7. Nem igazán a technikai kukucskálós, fejlődős, "ez kell neked" íráshoz kapcsolódik a lentebbi link, de... (mán ha igaz) tökéletesen megmutassa mennyire "modern" a mink világunk.

    http://www.hidfo.net/2014/09/30/ukrajna-bevezeti-kenyszermunkat

    VálaszTörlés