2015. január 28., szerda

Óvakodj a drónoktól!

"A drónoktól általában nem kell félni, legtöbbször csak videót vesznek fel, vagy simán csak repkednek. De vajon hogy néz az ki, ha egy négyrotoros minikopterre római gyertyákat rögzítünk, és emberekre vadászunk vele? Hát így:



A kísérlet célpontjai önkéntesek, akik bukósisakkal és hagyományos ruházattal védekeztek a római gyertyából kilőtt csillagokkal szemben. A végeredményben csak az meglepő egy kicsit, hogy milyen pontosan lehet lőni a szerkezettel annak ellenére, hogy valójában egyáltalán nem erre találták ki."



"valójában egyáltalán nem erre találták ki."

Hát perszehogynem, egy katonai célra kiválóan alkalmas eszközt biztosan nem katonai cél miatt fejlesztettek ki... Egy újabb fasza kis játékszert kapott az emberiség. Nem először szövegeltem már a drónok veszélyességéről, és szerintem csak idő kérdése, hogy valóban drónokkal kezdjenek el valakik vadászni, tenorizálni, vegzálni, leskelődni, akármi. És most nem csak arról van szó, hogy a karhatalmi elit fog bevetni ilyen eszközöket, mert ők már megtehetik akármikor, de akár egy mezei tenorista is fogja magát, vesz egy ilyen szart, rátelepít valami puskát, majd néhány száz méterről szarrá lő vele egy emeleti lakást, vagy egy buszt, vagy egy utcán nyilatkozó öltönyöst. (Hm, várjunk csak! Ez utóbbi nem is rossz ötlet!! :) Még ha el is kapják a drónt - aminek kicsi az esélye, mert hogy? - az irányító kiléte bizony kinyomozhatatlan.  Csak idő kérdése, és valamelyik elszánt nem sárlinak eszébe jut ilyesmi, vagy korunk think-tank vezérei megbíznak valakit...

Biztos említettem már valamikor, hogy a Half-life 2 c. játékban pont ilyen kis kütyükkel kergették a főhőst (azaz "engem"), csak azokon nem puskák voltak, hanem kamerák, és a fejlettebb változatokon cséphadarók, fűkaszák, penge-propellerek, hívjuk akárhogy... A szakemberek szinte minden, a kütyüvásárlásnak kedvező kultúrájú országban arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan robbanásszerűen megnő a drónok száma, ami minden egyes vásárlással egy potenciális veszélyforrás a társadalomra nézve. Ezért is próbálják lassacskán törvényekkel szabályozni, de én attól tartok, hogy ez a dolog már kiszabadult a palackból... Meg különben is, azok akik a törvényeket hozzák (na nem a szép fényes padsorokban ülő szavazógép-nyomkodók, hanem a valódi agytrösztök) valószínűleg nem véletlenül engedték ki ezt a kezük közül, hadd legyen még több probléma, amire reagálni kell, és amire majd ők jó kis megoldásokat hozhatnak... Az érdekünkben persze...



9 megjegyzés:

  1. Ja, és Isten óvja a királynőt!

    VálaszTörlés
  2. Lol Első gondolatom nekem is a volt hogy ezzel milyen faszán lehetne politikusokra vadászni. Vajon egy ilyen 50 dolláros ebayes szar is elbirna valami tűzerőt? Nekem annyit simán megér hogy megpörköljek egy eltartottat :)
    bndr

    VálaszTörlés
  3. Azé'... ne szaladgáljál előre annyira eme témában bloggazdi...
    Ha, és amennyiben nem fejlett vezérlőrendszert pakolnak a röpködő vasba (ércsed: vizuális érzékelők, fejlett "humán felismerőrendszer", megami...), akkó biz' egy darabig még fog kelleni hozzá a környéken sunyító fickó is, aki lát, meg nyomkorássza a gombokat - parancsainak megfelelően.

    És... tán több sci-fi/fantasy irodalmat kéne olvasgatnod. (Elvégre a "okosbácsik" is ilyesmikre hajtanak, és értői a témának.) A robot-rigót se olyan nehéz ám előkaparni megfelelő háttérrel.
    Max. annyi ideig tart, mint egy világszerte nagyon keresett tenoristát. Aki szomszéd házban lakik. (Ilyesmire ugye meg mán láttunk pár példát.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell itt semmi humánfelismerő vezérlőrendszer, elég egy kamera, amin a gépet irányító faszikám láthatja mikor kell lűni.

      Így e:

      https://www.youtube.com/watch?v=U00tRdMKTqI&x-yt-cl=84924572&x-yt-ts=1422411861&feature=player_detailpage#t=100

      Törlés
  4. Kezdődik...

    "Még hétfőn találtak egy összetört drónt a Fehér Ház füvében, pár nappal később kiderült, hogy valószínűleg nem kémrepülésről van szó: a kereskedelmi forgalomban kapható szerkezetet irányító férfi részeg volt: a DJi gyártó Phantom 2 kvadrokopterét reptette.

    Az incidens után Barack Obama szigorúbb szabályozásért kiáltott, a drónt gyártó cég pedig bejelentette, hogy frissítsék a Phantom 2 frimware-ét, így az mostantól automatikusan elkerüli majd a washingtoni repülőknek tiltott területetek."

    http://index.hu/tech/2015/01/29/magatol_elkerul_a_phantom_a_feher_hazat/

    VálaszTörlés
  5. (mennyiremagaslabda :) )
    http://www.origo.hu/techbazis/20150129-dronnal-auschwitz-felett-video.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép kis házak. Ha ki akarták volna írtani őket, vajon miért építettek ennyi fasza épületet a németek? Hát nooooooooooooormális, Margit?
      Koncentrációs = összpontosított tábor.
      Védelem, biztonságba helyezés 1945-ig (kb. 1 millió fő), majd 1948-ban alija, országalapítás (kb 1 millió fővel...). Zseniális. Le a kalappal!

      Törlés
  6. No, nézd csak, már egy tizesé' kapható, ma reggel láttam a metrókocsiban a hirdetést, gondoltam rákeresek:
    http://ujje.hu/szabadido/quadcopter

    Üdv,

    Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ideje elkezdeni edzeni:

      https://www.youtube.com/watch?v=k4gb9Tu0At4

      Törlés