2016. április 7., csütörtök

Vásárnap

Nagyjából talán mindenki ismeri a vasárnapi boltbezárás tragikomikus történetét, azért bevezetésként dióhéjban megpróbálom összefoglalni. A kormány hozott egy "nemzeti-keresztény" köntösbe csomagolt, az emberek életébe igencsak durván beleszóló döntést, hogy a kiskereskedelmi szektor vasárnap zárva tartson annak érdekében, hogy "a családok együtt lehessenek vasárnap". Ezzel az egyoldalú döntéssel a lakosság nagyjából háromnegyede nem értett egyet, és én sem, bár nem feltétlenül azért, amiért a plázákhoz és állandó fogyasztáshoz szoktatott többiek. Ezek után a szocialista párt - nyílván politikai haszonszerzésből - többször próbált meg népszavazást kezdeményezni a törvény eltörléséért, de ezt valamilyen trükkel eddig mindig megakadályozta a kormánypárt. A legutóbbi híres esetnél már odáig mentek, hogy kétajtós verőlegényeket küldtek a választási irodába, hogy elgáncsolják a népszavazási kezdeményezést. Őrület alakult ki ezután a médiában, nem is sorolom, szerintem mindenki ismeri a "kopaszok" ügyét, és az eset végül eljutott a kúriáig, ahol a legfrissebb hírek szerint az a döntés született, hogy mégis csak mehet ez a népszavazás. 

Most itt tartunk tehát, nyílván több forgatókönyv lehetséges ezután, akár az is lehet hogy visszavonja a kormány a törvényt, ezzel húzva ki az "ellenzék" méregfogát, majd ezután újra megszavazzák csak más néven, amire már nem érvényes a népszavazási kérelem szövege. Nem akarok ötleteket adni, de az biztos, hogy a kormány népszerűsége most igencsak veszélyben van, amikor egy számára nem túl kedvező ügyben számokban is mérhetően megjelenhet az elsöprő népakarat, és biztos vagyok benne, hogy egy ilyen esetben a kommunikációban nagyon erős jaffa-párt nem fog tétlenkedni, és nem fogja csak úgy megengedni a népnek akaratát teljesülni. Annak a népnek, amelyik vasárnap, azaz vásárnap vásárolni akar, mert évszázadok óta ehhez van szokva - ahogy benne is van a nap nevében. És a többségi népakarattal ezúttal én is egyetértek. A törvény bevezetésének okán felsorolt öntött maszlagot én nem veszem be. Ettől ugyan nem mennek többen templomba (és az emberek lelki üdvössége amúgy sem is lehetett igazi cél egy profitközpontú zártkörű társaságnak, mint amilyen a kormány), és ettől ugyan nem maradtak jobban együtt a családok vasárnap - pláne azok a kisbolt tulajdonosok, akik ilyenkor kénytelenek saját maguk bemenni dolgozni.

 "A család a családi boltban együtt van vasárnap. A cél tehát megvalósul"

Az egésszel kapcsolatos saját nézőpontomat kezdem azzal, hogy tulajdonképpen nekem nincs különösebb igényem arra, hogy nyitva legyenek a boltok vasárnap. Szóval, elég ritkán jártunk korábban is boltba ezen a napon, bár hozzá kell tegyem, hogy amikor az ebédhez egy - a szombati bevásárlásnál elfelejtődött - kulcsfontosságú hozzávaló kellett (pl. egy pohár tejföl - (a tejnek a föle!)), akkor bizony jól jött hogy nyitva van a sarki kisbolt. A törvény óta az ilyen eseteket a szomszédok segítségével oldottuk meg, ami természetesen oda-vissza működött - növelve a közösség összetartó erejét. Illetve rászokott az ember, hogy intézzen el minden beszerzést 6 nap alatt - ez meg valahol növelte a tudatosságot és az odafigyelést is a mindennapokban. Ezeket az előnyöket leszámítva viszont igen sok hátránya volt ennek a szabálynak. Igyekszem pontokba szedni:

1. Először is, nekem rendkívül nem tetszik, amikor a kormány ennyire durva módon bele akar szólni az emberek életébe. Tényleg ne szabja már meg egy politikai erő, hogy mit csináljak a vasárnapomon. Ha én olyan hülye vagyok, hogy ezt a szép napot idegen-érdekű plázák folyosóin végigcsoszogva pénzköltéssel töltöm, az legyen az én bajom. Én üdvözlöm a népszavazás intézményét, térjen csak vissza az amit nagyon úgy tűnik elvettek az emberektől (legalábbis drasztikusan, több lépcsőben is megnehezítették az "átjutást").

2. Sok kisbolt tulajdonosnak igen fontos volt a vasárnapi nyitvatartás, nekik igen nagy kiesés ez a rájuk erőltetett szabály. És itt most nem a munkavállalókra gondolok, hanem azokra, akik saját boltjukban ott ültek vasárnap, és így próbáltak túlélni. Ráadásul a vasárnapi boltzár inkább a nagytőkés hipermarketeknek kedvezett, hiszen ők lazán átszervezték a kieső időt pénteki és szombati hosszabb nyitvatartással, amit egy kisboltos nem biztos hogy megtehet magának.

3. És ne feledkezzünk meg azokról, akik hétfőtől szombatig dolgoznak, így ők csak vasárnap tudtak eddig egy rendes nagybevásárlást lefolytatni. Vagy gondoljunk az egyetemistákra, akik közül sokan hétvégén tudnak csak pénzt keresni, de nekik így most kiesett egy nap a kettőből. (-50% bevétel!)

4. A vasárnapi nyitvatartás erőltetése - figyelembe véve a szabbat - szombat munkabeszüntetési tilalmát - igen erősen zsidó lobbinak tűnik. Ők vallási okokból szombaton nem dolgozhatnak, hát akkor legyen már nyitva a bolt vasárnap! :) Ettől eltekintve valóban sok magyar embert is érint a dolog.

5. Én üdvözlöm a népszavazás intézményét, térjen csak vissza az, hogy ilyen - mindenkit érintő - ügyekben hallgattassék meg a nép szava. Jó, tudom, ma már mindent lehet manipulálni, megtéveszteni, osztani-szorozni-csalni, elcsúsztatni, de akkor is, talán ekkora mennyiségben ez jóval nehezebb lesz. Már ha a nép fogja és felemeli a valagát, és elmegy x-elni, függetlenül attól, hogy ebből melyik pártosodás nyer politikai hasznot. És remélem ez csak a kezdet! Hajrá magyarok, demokrácia van (vagy nem?), használjuk hát a demokrácia legfőbb fegyverét! Az is milyen ökörség már (jól megtervezve persze), hogy nemzetközi szerződésekről nem lehet népszavazást tartani. Hát mi a lófaszról kellene meghallgatni a nép hangját, ha nem pont ilyen fajsúlyú ügyekről? Nyílván ez nem véletlenül van így, szóval csip-csup ügyekről lehet savazni (egymást), de lényeges kérdésekben szigorúan követni kell a bölcsek jegyzőkönyvét..

Szóval mindamellett, hogy ez az egész ügy olyan húzd-meg ereszd-meg kötélhúzásnak látszik, és az "oszd meg és uralkodj" elve alapján jót röhöghetnek a függönyök mögötti véleménytervezők, látva a tömegek és beléjük ültetett gondolatok összecsapását, ettől függetlenül én személy szerint örülnék, ha ez a népszavazás sikeres lenne, és megreccsentené minden idők legkorruptabbnak látszó, legcinikusabb, legarrogánsabb, legátverőbb, legszélhámosabb kormányának hajóját. Ne szóljon bele a kormány ilyen ügyekbe! Dönthessék el az emberek mit akarnak. Dönthesse el a kisboltos, hogy nyitva akar-e lenni. Dönthessék el a munkavállalók, hogy dolgozni akarnak-e vasárnap több pótlékért. Erre simán lehetne hozni egy szabályt, hogy a munkavállalót ne kötelezhessék vasárnapi munkavégzésre, és ez a döntés álljon törvényi védelem alatt, tehát ne érhesse semmilyen bűntetés a munkáltató részéről azt az alkalmazottat, aki nem szeretne a hetedik napon bent lenni. Ennyi.  

(most szándékosan nem akarom ezt az egész ügyet spirituális oldalról megvizsgálni, pedig lenne mit keresgélni magasabb nézőpontból is.. aki akarja természetesen továbbfűzheti a gondolatláncot a hozzászólások közt...) 



Rajz forrása: http://index.hu/napirajz/2015/04/09/megvalosul/

12 megjegyzés:

  1. Nálam ez amiatt verte ki a biztosítékot, mert anno a szüleim folyamatos 3 műszakban dolgoztak, így volt olyan, amikor délelőtt szentestéztünk, mert az egyikük délutános, a másikuk éjszakás volt aznap.
    Ezzel a demagóg megmagyarázással akkor légyszi MINDENKI maradjon otthon vasárnap, meg menjen a templomba.
    A vasutas, a buszsofőr, a taxis, az orvos, a nővérke, a benzinkutas és az összes pincér meg szakács.
    Kihagytam valakit?
    :-P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a templomba üzleti találkozót szervező lobbista politikus, aki ekkor is "dolgozik". :)

      Törlés
  2. Na nem mintha annyira feszültséget szülne a fejemben a öltönyös bácsik baromkodása, mégis...
    Pontozgassunk. ;)

    1. Ez kérlek bloggazdi sima aggro. :P
    2. Sok kisbót-tulajdonos továbbra is nyitva tart vasárnap (is). Oké. Nem mind a nyóc kisbót, de kettő tuti.
    3. Szegények. De a humán kreatív fajta.
    4. A magam résziről - ha nem is vallási okokból - azé' hanyagolnám a "segíjük elő a más kövéredését" mentalitás fenntartását. Leszámítva aztat, jelen szintemen a használt húsrucinak szüksége van mindenféle anyagbevitelre, hogy alkalmas legyen a további használatra.
    5. Tök véletlen nincs arra valami életben lévő szabályozása öltönykééknek, hogy ha valamit megnépsavaztak akkó X ideig ne lehessen más témát ilyetén "megoldani"?

    A további betűhalmazra pedig bloggazdi...
    Hagyá'mán! Mintha bármit is számítana, hogy van-e jogod, vagy lehetőséged (mer' a kettő együtt azér elég ritka) bármit is úgy csinyálni, ahogy a kis fejedben elgondolod. :P

    Vagyis. Van szabad akarás! Továbbra is szabadon aztat akarhatod, amit engednek. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Általában vágom csavaros észjárásodból kicsavart, csavart-mondataid, de most belecsavarodtam. Szóval... he? :)

      Törlés
  3. Kedves Mazsola, van itt még egy szempont, ami nem fordul elő az érvrendszerben.
    Azoknak az embereknek az érdekei, akiknek a lakóhelye közelében - 100 m-re a lakóházától - a táj-, és életidegen bevásárlóközpontokat odarondították. Van olyan, ahová nem is egyet, hanem zsinórban négyet a hozzájuk tartozó méretes parkolókkal és a kiszolgáló benzinkutakkal. Nem egy helyen addig ökológiai szempontból beépitési tilalom alatt álló zöldterületen.
    Volt az a külföldi befektetői érv, ami elég vastag volt, hogy a városvezetés eltekintsen a lakosság egészségügyi, és egyéb érdekeitől, élhetetlenné téve városnegyedeket. Mindkét politikai oldal sáros az ügyben.
    Fák, bokrok, madárcsicser helyett förtelmes monstrumok, és benzingőz, villódzó neonreklámok éjjel nappal.
    Ezek a szerencsétlenek legalább vasár-, és ünnepnap ablakot nyithatnak, amig meg nem fúrják a népszavazással.
    Mária

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, van itt pro és kontra rengeteg.

      Nem tudom mennyire vagy jó angolból, de az öreg Carlin is beszámolt ugyanerről, csak náluk hamarabb ment végbe mindez, jóval hamarabb:

      https://www.youtube.com/watch?v=41jCCyT5wuA

      Törlés
  4. Kedves Mazsola, ha perfekt érteném az öreg Carlint, akkor sem tudnék nevetni a témán, mert éritett vagyok.
    A boltok vasárnapi, és éjjel nappali nyitvatartása a multik betelepedésével nyert létjogosultságot és lett általános.
    Párhuzamosan a munkahelyek tömeges megszünésével.
    Innentől kezdődik a minimálbéren "kötetlen" munkaidőben való foglalkoztatás.
    A "rendszerváltás" előtt szombat délben becsukott minden üzlet.
    Vasárnap csak a virágboltok, édességboltok, vendéglátó helyek voltak nyitva.
    Szerintem nem az a szabadság fokmérője, hogy vasárnap plázázhatsz e, hanem az hogy kénytelen vagy olyan munkahelyen dolgozni, ahol olyan a munkabeosztás, hogy csak vasárnap érsz rá bevásárolni,vagy válogathatsz három másik munkahely között......
    Akármi lesz a népszavazás végeredménye, nekem és a körülöttem lakó 250-300 embernek biztosan rosszabb lesz.
    Még az én szomszédaim között is lesz, aki a vasárnapi nyitvatartás mellett fog szavazni, és még meg sem tudja majd indokolni, hogy miért? Csak, mert.
    Álságos az egész cirkusz. Sem az általános nyitvatartás, sem a vasárnapi bezárás, sem a népszavazás nem érted és értem történik.
    Ha nem így lenne, akkor a munkatörvénykönyvét nem a legnagyobb külföldi áruházlánc jogászával készítették volna el, és nem a vállalkozókkal hagyatták volna jóvá. Leszabályozhatták volna benne a foglalkoztatás körülményeit, hogy a munkahelyek vezetői emberként tiszteljék a munkavállalóikat.
    A kormány érvelhetett volna azzal is , amit én leírtam, biztos több támogatója lett volna, mint a "vasárnap legyen együtt a család" című demagóg dumának.
    Az emberi tényező nem oszt, nem szoroz.
    Én már akkor megyek vásárolni, amikor akarok, de a környék, ahol lakom már nem zöldövezet, pedig az volt és élvezni most tudnám igazán :-((
    Mária

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont azért illik ide a Carlin előadás részlet, mert ő is arról beszél, hogy az a csodálatos ország, a gyönyörű tájak, amit ők is örököltek, mennyire megváltozott, kilométerekről kilométereken át csak bevásárlóközpontok sora, keresztül végig az egész országukon. És az amerikaik nagyrésze nem is csinál mást csak a két alapvető fogyasztási tevékenységet: eszik és vásárol. Csoszognak végig a végeláthatatlan kereskedelmi láncokon, és esznek és vásárolnak. Ebből áll az életük.
      És ezt a MINTÁT akarták nálunk is bevezetni, de szerintem nem jött össze nekik. A nyugatról keletre terjedő idiotizmus (liberalizmus, fogyasztó-izmus, stb.) Közép-Európában ugyan megjelent, és nyomokban megtalálható, de szerintem nem kebelezett be mindent teljesen. Az itt élő őshonos emberek egy jó része azért nem hülyíthető be olyan könnyen mint a nyugati gyökértelen összekevert massza.

      A vasárnapi boltzárra visszatérve én elutasítóan tervezek szavazni, (tehát igen, támogatom a törvény eltörlését) de mint írtam nem azért, amiért mások, hogy vasárnap is "shoppinkgolhassak" kedvemre, mert ez nem igényem, hanem mert nagyon nem értek egyet azzal, hogy a kormány ennyire agresszíven bele akar szólni az életünkbe. Alakítsák úgy a szabályt, hogy legyen szabad választás mindenkinek, a boltosnak is, és az alkalmazottjának is. És ha lenne egy kis töke a kormánynak, akkor a multikat záratná be vasárnap, és csak a kisláncokat engedné nyitva tartani - ezzel is segítve a helyi gazdaságot.

      Mindezektől eltekintve megértem a tapasztalatokat amiket írsz, én is hasonlóan érzek, amikor összehasonlítom gyerekkorom és a mostani lakó környezetem. Sajnos az ember terjeszkedik, nincs megállás, amíg körbe nem ér teljesen az aszfaltjával, minden mást kiszorítva, és akkor kampec, mint a majáknál. Vagy észbe kapunk és nem így lesz, hanem másképp. Pl. egy napkitörés okozta teljes lenullázódással. :)

      Törlés
  5. Áthozom a Napi-szer-ről a linket, hátha itt nagyobb érdeklődésre tarthat számot:

    https://www.youtube.com/watch?v=tzvN3ZN4RyM&nohtml5=False

    A csalóka címe ellenére azt taglalja - többek között - hogy Trianon óta rendre ikrek csillagjegyű vezetők állnak a Magyarország élén.
    Számomra érdekes, nem tudom mennyire vehető komolyan. Nem értek hozzá.
    Mária

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ikrek vagyok... de nem lennék jó vezető. :)

      Törlés
  6. No, úgy tűnik egyszerűen visszavonják a törvényt - minden mehet a régiben. Ennél azért többet vártam... töketlenek.

    VálaszTörlés
  7. Ej, ej, egy ilyen pofon után még mindig ez a magasló...
    Most ki lett adva kormányikéknak a kötelező szöveg:

    "NEM TUDTUK MEGGYŐZNI A TÁRSADALMAT AZ IGAZUNKRÓL"

    http://index.hu/video/2016/04/11/rogan_antal_vasarnapi_boltbezaras_eltorlese/

    http://index.indavideo.hu/video/vasarnapi_zarvartartas_parlament_visszavonas_voltzar_semjen_kdnp_orban_nyako


    Miért, megkérdeztetek bárkit is erről bmeg mielőtt döntöttetek?
    Érdemes megfigyelni, ahogyan EZEK nyilatkoznak: "nem tudtuk meggyőzni az embereket" - mintha -ők- nem -mi- lennénk, mintha ők valami más faj lenne... Tóni elhíresült "kisemberek" jelzője rendkívül irritáló volt, és most is így beszél rólunk, mintha ő valami különálló, felettünk álló entitás lenne.
    Szánalmas.
    De jó látni ezt a szenvedést az arcukon. :)

    VálaszTörlés