2012. június 30., szombat

"Nem érti senki, hogy mit akar" - dalelemzés

Ismét adjunk egyet a dalelemzésnek! Vannak olyan művészek, akiknek munkáira úgymond meg kell érni. Tökéletesen ilyen művész Kovács Ákos is, akinek dalai sokszor tartalmaznak másod-, harmadrétegű üzeneteket, melyek megértéséhez bizony túl kell lépni a bulizós tinédzser korszakon, sőt a magát már felnőttnek érző önámításon is, és át kell alakulni Megfigyelővé. Bizonyára vannak, akik szerint marhaság belemagyarázni valamit valamibe, ami "nincs" is ott - ez a helyzet rendszerint előfordul már régen nem élő költők, írók műveinél is, ahol tényleg felmerül a kérdés, hogy biztos azt értette-e bele az adott műbe annak szülője, amit az évszázadokkal később élt műkritikus? Különböző korszakoknak vélhetően különböző gondolkodásmódja volt/van, így tényleg nehéz egy régi alkotásra azt mondani: értem, mit akart közölni. Nem, nem biztos, hogy értjük. Ennél még egy fokkal szörnyűbb az, amikor a saját kortársak sem értik meg miről "zagyvál" a művészlélek - nos szerintem ezt a keresztet cipeli Ákos is, mint ahogy erről Ő maga is vall: "Nem érti senki, hogy mit, akar, látod nem ér semmit a dal." Na de, hogy segítsünk a terhen, ismét nézzünk néhány művét, és annak többrétegű mondanivalóját, mert igen magvas gondolatokat rejtett el bennük az Író, Aki finoman vezette Ákos kezét - és Aki mellesleg mindannyiunk könyvét írja!

Elsőként jöjjön egy régi alkotás. Ez nem az eredeti klip, hanem egy fellépés:

Nem ér semmit a dal



És a dalszöveg:

Látod újra visszajöttem
Van már néhány év mögöttem
Voltam harcos, voltam állat
Voltam férfi, szerettem párat

Refr.: Látod, nem ér semmit a dal
Vagy túl szépen szól, vagy a füledbe mar
És nem érti senki, hogy mit akar
Látod nem ér semmit a dal

2. Voltam isten, voltam ember
Mit kezdjek most az éveimmel

3. Látod, újra visszajöttem
S talán van még néhány év előttem
Voltam én már ami nincsen
Látod, mégis visszajöttem

Valójában ebben a dalban nincsenek rétegek. Itt egyértelműen, félremagyarázhatatlanul kapjuk meg a történetet: él itt közöttünk valaki, aki már többször is itt járt, de mint mindig, most is ugyanaz történik vele: nem értik meg miről beszél. És ugyan hányan járunk hasonló cipőben, nap mint nap? Hányan érezzük azt, hogy a környezetünk egyszerűen nem fogja fel miről beszélünk, mit akarunk, milyenné szeretnénk tenni a világot, sőt nem csak hogy nem fogják fel, de komplett hülyének is nézik olykor az embert, csak mert ő már a Mátrix-on kívül gondolkodik. Erről szól ez a dal is: egy újabb csalódott élet meséje, ahol a többszöri leszületést az illető "énje" ugyan felismerte, de nem érti senki, hogy mit akar, ezért nem ér semmit a dal - akárhányszor mondja el, újra és újra, de mégis kicsit mindig másképp - ugyanazt. Az utolsó versszakban azért felcsillan az optimizmus: az értetlenek közé "mégis visszajöttem" - mert ez a dolgom.


Nézz rám


És a dalszöveg, melyben ismét egy - számomra - ismerős történet kezd körvonalazódni:

Ma úgy látszik, késik a hajnal
Te csak alszol, akár egy angyal
Legyen az álmod, legyen az álmod mély
Ébredned még nem kell
Lehet, hogy sose lesz reggel

Olyan banális és végtelen az éj

Ide idegenként jöttem
S bár történt valami közben
Idegenként tűnök újra el


Lehet, hogy álmodtál csak engem
Te is álomként élsz bennem

Csak aludj, kicsim a Nap se kelt még fel

De ha találkozunk és megismersz
Kérlek ne szólj
Csak

Refr.: Nézz rám
, nézz rám

A szemeddel üzenj, némán
Nézz rám, nézz rám
A szemeddel üzenj

Elképesztő hogy már ennyire fiatal korában (ez az első lemezükön volt 1989-ben) felismerte, hogy egyrészt Ő itt egy idegen de mégis megszeretett itt pár dolgot, másrészt felismerte hogy az élet tulajdonképpen álom. A szem a lélek tükre. A hasonló gondolkodásúak, a lélektestvérek sokszor tényleg egy pillantásból megismerik egymást. Lehet, hogy nem szólnak egy árva szót sem, de a villanásnyi pillantásban benne van az egész élet... Volt-e már valakinek olyan élménye, hogy egy pillantásból felismerte a magyar (!) lélektestvérét? 

Keresem az utam

Ehhez nem fűzök kommentárt, magáért beszél:

Látod, nincs mit mondanom
A napot, az órát sem tudom
Csak várom, hogy üzend, hogy vársz

Most nem ontom bátran, okosan a szót
A falon át hallom csak a rádiót
Ha erre jársz, engem itt találsz

Ezer meg ezer éve

Keresem az utam

Néha keresem a bajt
És keresem azt, aki engem akart
Akinek engem küldött
Akit nekem szánt az ég

És az a rádió úgy zokog
Mintha szerelmet vallana
Most nekem szól a legbutább dala

Mert ugyanúgy hívlak most is
Szánalmas, hogy mindent elhiszek
Hogy mennyire örülnék neked

Ezer meg ezer éve

Keresem az utam
Néha keresem a bajt
És keresem azt, aki engem akart
Akinek engem küldött
Akit nekem szánt az ég

Tudom, hogy vár még rám
A Holdnak tán
A túloldalán
Ő az, aki beszél bennem
Érthetetlen
Angyal-nyelven


Keresem az utam
Néha keresem a bajt
És keresem azt
Aki engem akart
Akinek engem küldött
Akit nekem szánt az ég

Ezer éve

Keresem az utam
Néha keresem a bajt
És keresem azt
Aki engem akart
Akinek engem küldött
Akit nekem szánt az ég

A magas ég
A magas ég


És hogy ne csak Ákos múltbéli szerzeményeiből elemezgessünk, itt van a legújabb száma:

Előkelő idegen



Ahogy már többször is leíródott, a művészvilág régóta ébresztget a maga kis szerény módján. Vannak közöttük azonban olyanok, akik döbbenetes erővel vágják a pofánkba az igazságot, de még mindig rengeteg olyan ember van, akinek fingja sincs hogy mit hallott, és hogy micsoda ajándékot kapott. Az egyik ilyen "dobálózó" Kovács Ákos. A zenészek és a közönség többsége nem érti miről szól ez a klip. A látszólag vállalhatatlanul szar szám :) mögött egy döbbenetes üzenő erővel bíró mondanivaló rejlik, nem is rejlik, hiszen Ákos kifejti szépen magyarul. Csak oda kellene figyelni! Arról a mindent eldöntő fordulatról beszél, amelyik mindannyiunk további életét megfogja határozni, és már itt kopogtat az ajtónk előtt. De csak azok vehetik észre a kinyílt kapukat, akik képesek voltak felébredni az anyagi világ illúziójából, és mosolyogva elengedni azt. Ők valóban fel fognak ébredni. Akit bővebben érdekel a téma, az pl. kezdheti itt, erre, Nyuszinál->

Hogy is mondja Ákos?

"Minden, ami álom
Csak miattad volt barátom
Egykor a világon
"


De az álom, az illúzió hamarosan véget ér, ideje felébredni, mert:

"Minden, amit vártál elérkezett"

Amikor azt énekli Ákos, hogy a falon ajtót vágsz, akkor megvillantja az utat, amire iszonyú ritkán adatik lehetőség nekünk embereknek, és a szabad akarat révén eldöntheted, hogy átlépsz-e azon az ajtón, vagy maradsz a falon belül - már ha egyáltalán látod az ajtót (ez a tudatossági szinttől függ). Korszakváltás határára érkeztünk, az Aratás következik. Aki érti továbbléphet (mint ahogy az Ákos-klipbeli család is), de aki fel sem fogja, lemarad a vonatról, és marad itt a sűrejében, és zabálhat tovább tudatlanul, mint ahogy a klipben is látható, vagy az is lehet, hogy ezúttal végleg összetekerik a vásznat. A döntés mindenkinek sajátja.
Az Előkelő Idegen bizonyos időnként visszatér, ahogy most is - mindenkihez be fog kopogtatni. Teljesen mindegy hogyan nevezzük Őt (például Krisztusnak), a kérdés csupán az, hogy figyelsz-e, hallod-e? Akinek van füle a hallásra, hallja. Nyugalom, ez nem valami keresztény dogma (bár a szentiratokban is pontosan erről van szó), ez mindenkit érinteni fog hamarosan. Köszi Ákos a figyelemfelhívást, remélem sokan tényleg megértik majd, miről énekelsz! :)

A kritikákat olvasva nagyon kevesen értették meg a lényeget, hogy miről szól ez az egész. A werkfilmből persze egészen más sztori rajzolódik ki, ez az a jelenség, amikor egy üzenet több szinten jön, és csak az adott síkhoz illő, annak megfelelő szintű rádióval foghatóak. Az első réteg maga a zene és a csillogó klip tökéletes illúziója, ami azoknak szól, akik csak azt látják/hallják, az érdekli őket hogy milyen kamerával lett felvéve, és hogy miért ezzel a szintivel játszották, ez ugyanaz a dallam, mint korábban stb, stb... -lássátok a kommentek nagy részét. A második réteg a mondanivaló lenne ugyebár, de ez is többsíkú. Ugyanis az interjúban arról beszélnek, hogy egy kiöregedett, begyöpösödött családapa meghallván a 20 évvel ezelőtti kedvencét, annyira bepörög, hogy már semmi más nem érdekli, ismét olyan akar lenni, mint a régi kedvence, és csak bulizni akar. Ez az üzenet második rétege, ezt látjuk a klipen - vagy valami mást is? No és itt jön a harmadik réteg... A zenészek és a közönség többsége tényleg nem érti miről szól ez a klip.
És a fő kérdés most az: az üzenet melyik rétegét értetted meg? Miről szólt tehát ez a szám? A csilli-villi klipről, vagy 80-as évek nosztalgikus felidézéséről, vagy az Előkelő Idegen mindenki szívébe való bekopogtatásáról, és az arra adott válaszról? Ákos ez utóbbiról mélyen hallgat, de miért is mondana többet, amikor mindent elmondott a dalban... :) Még akár az is előfordulhat, hogy a játékos Isten - saját teremtményeinek szánt - kikacsintást jelentő élményét még az adott csatorna sem mindig érti...

Azért tartom fontosnak ezekről a dolgokról írni, mert szerintem sokan vagyunk, akik Ákoshoz hasonlóan igyekszünk feldolgozni és közzétenni a Közös Tudatból, fentről, vagy a régmúltból érkező üzeneteket, több-kevesebb sikerrel. Igazi szellemi kincset érnek ezek a kis tüzek, amikor az ember megtalál egy ilyet. És amikor majd a kis tüzek is összeérnek, amikor az Üzenet Küldője, a Játékos Isten eléri végre, hogy összerakjuk a Képet, amit szándékosan szétdarabolva, különböző avatárokon keresztül juttatott el hozzánk - csakis azért, hogy izgalmas legyen a kincskeresés - , akkor lesz itt igazi fellángolás. Szellemi fellángolás.

Végezetül szorgalmi feladatként kérem a Szárnyas Fejvadász c. dal meghallgatását. Egy jellemző strófa:

"Rá kell ébrednem, én nem is lehetek más, 
csak egy Földre küldött szárnyas fejvadász."

Jézus halásznak hívta őket, Bűvészinas gyöngyhalászoknak, Ákos fejvadásznak, de teljesen mindegy milyen jelmezben vannak, vagy hogy hogyan nevezzük azokat a Segítőket, akik lemerültek közénk, hogy meggyújtsák a szikrákat szunnyadó világunkban. Ők azok, akik nem csak ébresztenek, de fényt mutatva ki is vezethetnek ebből a labirintusból... Érdemes hát hallgatni rájuk - már aki ki szeretne jutni!


33 megjegyzés:

  1. Ákosnak sok jó dolga volt mostanáig, de az Előkelő idegen szerintem nem tartozik ezek közé. A mondandóját csak azok érthetik, akiket már nem kell felébreszteni, de azok meg nem valószínű, hogy ennyire zaklatott muzsika mellett meditálnának az élet nagy kérdéseiről...
    Ez a zene Ákos eddig sem kicsi EGO szintjének tovább emelésére ugyan alkalmas, de az meg kellőképpen haszontalan cselekedet...
    Ebből a dalból szerintem pontosan ez hiányzik:
    "a művészvilág régóta ébresztget a maga kis SZERÉNY módján"

    Szép Napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No igen, az ego, ami lehet egyszerre hátrány is, de fegyver is. Szerintem Ákos jól használja ezt a fegyverét.

      Törlés
    2. EGO
      Amennyiben arra gondolsz, hogy jó a színpadi kiállása, akkor egyet értünk. Én is szeretek Ákos koncertekre járni.
      Amikor viszont arra gondolok, hogy egy-egy meghívásos beszélgetésen az arca nem fér be a stúdióba, akkor már nem így érzek, és nekem az is elég fura, hogy a gúny eszközével próbál "ébreszteni" (lásd előkelő idegen). Hasonlattal élve ez olyan, mintha bele rúgna még egyet a földön fetrengőbe. Kiutat nem mutat, de legalább jót gúnyolódik a szerencsétleneken...

      Szép Napot!

      Törlés
  2. Üdv, Mazsola. A bejegyzést olvasva eszembe jutottak a néhai irodalom órai vers és-műelemzézek: ezzelésezzel vajon mit akart mondani a költő/író...? Hát naná, hogy azt, amit az éppen aktuális és polkorrekt értelmezés megkövetelt.
    Addig stimmel, hogy a honlap szellemisége egybe cseng Ákos dalszövegeivel: innen nézve valóban az, ami - eddig az aktuális értelmezés - de szívesen olvasnám olyanok hozzászólásait és véleményét is, akiket épp Ákos inspirált, hogy szétrúgják a bábos sátor díszleteit...

    mj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is jókat nevettem magamban az irodalom tanáraimon, hogy amikor a lexikont olvastam fel az volt a baj, ha saját gondolataimmal elemeztem egy művet, akkor meg az volt a baj. :))
      Úgy látom sok benned még a harag, én viszont már igyekszem ezt a fajta energiát építő jelleggel felhasználni. :)

      És igen, Ákosnak vannak politikai színezetű dalai is, melyek az adott vevőt viselő személyeknél kiválthatnak komoly indulatokat. Induljon a banzáj! :)

      Törlés
    2. Hopsssz..... félreértés.
      Úgy értem olyanok véleményét, akiket útkeresésük során Ákos dalai segítettek át a háromdés illúzión, illetve állították őket spirituális pályára....:-)

      mj

      Törlés
  3. Mikor először találkoztam Ákossal (és a Banzájjal), az első réteg nem tetszett. Újra találkozván (a harmadik réteggel, amit azelőtt nem hallottam-idő illúziója..) Vele, erőt ad. Ha vicces lenne a téma (az-haláli jó) azt mondanám, amilyen hülye vagyok, nekem meg kell halnom, hogy átjussak. Valamilyen szinten biztos, csak még ezt nem tudom..
    Tudom, hogy harcolnom(?) kell - példát mutatnom (és meghalnom): bárányként jöttem, oroszlánként távozom..

    (Off: láttátok az Éli könyvét? gyűlöletmentes HIT-egész eddigi életem ez irányba mutat)

    ON: ma Ákost (is) hallgattam délután, kb.ugyanezen okfejtés mentén. Valaki gondol ránk..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Éli könyve egész ügyesen propagálja a gyűlöletmentes hitet, főleg amikor a főhős rezzenéstelen arccal, pusztán erős hitből fakadó ügybuzgóságból, egy hatalmas haleffal szorgalmasan aprítja a hitetleneket! :)
      Amúgy jó film, nekem is tetszett.

      Törlés
    2. az információ torzul, mikor a gondolataimat a tapasztalataim szűrőjén szavakba préselem és leirom - és még ugyanennyit torzul mikor a leirt szavakat elolvasod és visszaforditod.
      Nem a halef volt a lényeg - egyébként azért lyukacsos, hogy a sajt ne tapadjon hozzá szeletelés közben :D

      zplus

      Törlés
    3. De az is lehet, hogy csak én értek ma mindenkit félre. Ez úgy illeszkedne is a cikk alapfelvetéséhez. :)

      Törlés
    4. láttam egy képet: vetület két falra, egy kocka belsejében - az egyik vetület egy (inverz)sárga kör volt, a másik egy kék négyzet.. egy hófehér hengerről.

      keresem a nullpontot (vagy nevezzük ahogy tetszik), ahonnan kiindul minden.
      nincs 40 napom a pusztára. reménykedem, hogy homlokon csókol mihamarább az aki vezetget -She- (ha észreveszem, mert amikor nem veszem észre, akkor csak fölösleges köröket rovok-sűrűn..)

      a cikkhez: nagyon sok dalt újrahallgattam-néztem az utóbbi 8 hónapban (lassan egy éve ért egy olyan -izé- hogy át kellett gondolnom az egész eddigi életemet). Azóta -hagytam magam vezetni valami-Valaki által és sok mindent megláttam (ezt a vezetgetést nem szó szerint kell érteni-inkább mint egy RáDIO'-(GaGa)). Válogatás és itélkezés nélkül hallgattam meg olyan zenéket is, amelyeket azelőtt kizártam a tudatomból- most viszont ha valamit hallgatok, akkor arra figyelek, nem pedig háttérzajnak szól. És előbukkant a videó,a szöveg és a szövegek többszörös-rétegződő struktúrája- a vicc az, hogy némelyiket azért nem birtam-szerettem, mert embereknek rossz szokásuk illuminált (nem megvilágosodott :D ) állapotban filozofikusan mélyenszántó nótákat beb@szva üvöltözni, miközben beleélik magukat a.. mibe is? :P
      A legviccesebb, mikor a magukat szemnyitogatónak beállitó honlapok klipelemzései köszönőviszonyban sincsenek az illető művész által átadni kivánt információval (szerintem mindenki látott már LadyGaga, Rihanna, Kanye West, satöbbiek klipjeiről ilyensátánista- olyanilluminált- amolyanszektás elemzéseket :D )- mikor már az elsődleges jelentés is elveszik valahol forditás (ferdités) közben..

      Törlés
  4. Köszi TT! :)

    Nekem (is) tetszenek a dalszöveg elemzések, mert ezek (is) azt mutatják meg, hogy milyen sokféle, lényegében végtelen számú igazság létezik. Én nem gondolom, hogy egy művész/alkotó által létrejött üzenetet csak egyféleképpen kellene érteni (ahogyan az mondjuk az üzenet megalkotójának fejében/szívében öltött testet), és csak az volna a "helyes" meglátás. Mindenkinek éppen annyit ad egy mű, amennyire ő az adott pillanatban arra igényt tart, és ez így van rendjén.
    Szerintem kár bármely alkotónak azon szomorkodnia, mennyire nem értik meg őt, mert aki ilyen magaslatokra tör, annak már látnia kell(ene), hogy nem a bólogatáson van a hangsúly. Mindenki sajátos tanulási útvonalat jár be, és ebben támogathatjuk egymást, mindenki saját képességei szerint a másikat.

    Éli könyve: nekem is tetszett a film, és TT, én nem láttam gyűlöletet a főszereplő szemében, amikor lőtt. :))))

    VálaszTörlés
  5. Szia Mazsola!
    Lám újabb hasonlóság, már meg sem lepődöm! :-)
    A rétegek és belemagyarázások tekintetében én úgy vélem, hogy mindenki az épp aktuális szintjét látja egy-egy műben, és az, hogy mit akart a művész ténylegesen mondani, az valahol mellékes, mert ő meg a saját szintjéről beszél. Viszont az ihletett pillanatokban ott a Mindenség, és belebújik az illető bőrébe, dalába, művébe, ami aztán mindenkinek a saját szűrőjén keresztül jelenik meg.
    Én magánbeszélgetésekben tapasztaltam meg, hogy a sok okosságon túl sokszor egy-egy "véletlenül" odavetett félmondat segített a másikon, olyan, ami a beszélőnek fel sem tűnt, hogy kimondta...Isten szava, ami annyira nem volt a beszélőé,hogy észre sem vette, csakis a hallgatóé, mert neki küldték.

    A suliban, mivel ötös akartam lenni ezért azt mondtam el a műről, amit a tanár hallani akart... Éljen az irodalomoktatás!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon egy hullámhosszon vagytok csajok! :) Ugyanazt mondtátok más szavakkal, és tökéletesen kiegészítettétek az írást, hogy teljes legyen. Hát Istenem, a foltozáshoz a nők jobban értenek! :)

    A foltokról jut eszembe, vajon Ákos mire gondolhatott amikor ezt leírta:

    "Az ágy nem hófehér
    Az éjjel véget ér"

    http://www.youtube.com/watch?v=kN-thD8rrj4

    Ha mindenki az épp aktuális szintjét látja egy-egy műben, akkor én vajon miért látom ebbe a néhány szóban most épp Azt az Eseményt? :))

    Komolyra fordítva a szót, egyszer egy gyalogátkelőnél a villamosról leszállva sokan vártunk a zöldre, és a tömegtől nem is igazán lehetett látni az autós forgalmat, de én úgy döntöttem "sietnem kell a munkahelyre" (ez még régen volt, na! :)) nem várom meg a zöldet, és majdnem leléptem a járdáról, amikor egy mellettem lévő pár beszélgetésében elhangzott egy halk szó: "vigyázz". A közlő nem nekem mondta, de mégis nekem szólt... mert ahogy visszahúztam a lábam, centikre tőlem elhúzott egy autó ezerrel, hogy még elcsípje a rózsaszínt :).

    "Isten szava, ami annyira nem volt a beszélőé,hogy észre sem vette, csakis a hallgatóé, mert neki küldték."

    Az ilyen eseményeknél az ember rádöbben sok mindenre, többek között arra is, hogy amíg dolga van itt, addig vigyáznak rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A foltokról jut eszembe, vajon Ákos mire gondolhatott amikor ezt leírta.."- Lovasi után hivhatjuk b@szásnak is (Az emberek és 'Ne dumálj bele!' - a szex, Régi harcostársak, testi jó barátok. És a lelki világnak, csontot dobnak olykor,
      És szerelemnek hívják, ha a kijön a lélek az ólból.)
      ..de reggel sok mindent másként gondol az ember, főleg ha tudja ki Ő és mit akar-ahhoz képest az éjszaka (csak a benne élő állat kielégitése-Madách-eszkimós szin
      )
      Ki az aki megszólit? a Hang. Ő. She. Angyal. Szűzmária. Kis hableány.
      az utóbbi időben furcsa imákat hallottam, ha nem túl off:

      - Hiszek benned Jézus Krisztus szupersztár: http://www.youtube.com/watch?v=QzL60wjqLrc&feature=share
      - a százszorszép leány: http://www.youtube.com/watch?v=13rqlvo359g&feature=share
      - igen,ez is: http://www.youtube.com/watch?v=AyeliBNmT8g&feature=related
      - turbóVénusz és az opciók (felhivnám a figyelmet a hölgy ruházatát figyelni, több szerepet eljátszik-egyébként én sem értem a vietnámi nyelvet :D ): http://www.youtube.com/watch?v=gUQEYuWIeLw&feature=related
      - http://www.youtube.com/watch?v=7DoA92eFCl4
      - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eJlN9jdQFSc
      ezt meg csak úgy (komolyzene volt utoljára ilyen hatással rám, energiakitörés): http://www.youtube.com/watch?v=pTaYDuz2N9M

      Törlés
  7. A Banzájnak az első négy lemeze tetszett, Menczel Gábor kilépése után már elkanyarodott egy nekem nem tetsző irányba. Ákos első két szólólemeze ismét tetszett, de aztán megint fura indián lett a fasziból.
    Mindegy, amit a fickó csinált huszonévesen, az nem semmi. Itt egy másik szám az első lemezükről:

    Az Induljon a Banzai című albumról

    Coming Around

    Vezet
    A fény
    Éltet
    Minket a remény
    És még
    Hisszük
    Hogy figyel ránk az ég

    Ó, de várom
    Igen, várom
    Hogy véget érjen az álom
    Hogy végződjön a kezdet
    Kezdődjön
    A vég

    Coming around, coming around
    A change of heart is here as the lights go down
    Coming around, coming around
    As soon as the lights go down

    Tudom
    Hogy fáj
    Magadhoz térsz
    Ismeretlen a táj
    De még
    Hiszed
    Hogy figyel rád az ég

    Kicsit félek
    Kicsit fázom
    Az utunk végét látom
    Hogy végződik a kezdet
    És kezdődik
    A vég

    Coming around, coming around
    A change of heart is here as the lights go down
    Coming around, coming around
    As soon as the lights go down

    http://www.youtube.com/watch?v=0LHtAouK0fg

    Kár volt angolul refrénelni, mert az angol nyelv a rövid kis egyforma szavaival nem képes úgy visszaadni a mondanivaló mélységét, mint a magyar, ezért a verzékre kell fókuszálni, azok a nem semmik, már annak aki érti. :D
    Panka.

    VálaszTörlés
  8. Most hogy mondod Panka, eszembe jutott (kívülről! :), hogy a Banzai is akkoriban lépett színpadra, amikor az ezotéria szerint elkezdődött a Föld felemelkedése (1987-88?). Nyílván összefügg azzal is, hogy ekkor omlott össze a SZU, rendszerváltozások történtek (olyan, amilyen ebbe most ne menjünk bele), tehát minden jel arra mutatott, hogy valami megmozdult, valami jobb irányba indult. Hát csoda, hogy ekkor indult el a Banzai karrierje is?

    VálaszTörlés
  9. Meghallgattam a linken szereplő Bonanza számot, és a dal szövege nekem is ad egy tiszta képet. :)

    "Az ágy nem hófehér
    Az éjjel véget ér
    Tisztulni kezd most a fény
    Persze hajnal van megint
    Az Idő ránk legyint
    Alvó tested mellett áll a tegnapi én "

    Tudatunkat nézve elmondhatjuk, hogy sokan most ébredezünk, így pont aktuális ez a dal. A tudatára ÉBREDŐ emberek, akik még most nyitogatják a szemüket egy hosszú álom után, egy "piszkos" ágyban ébredhetnek. Ahol az álmod (tudattalan léted) éled, az a világ, az a valóság eléggé szennyezett az egó vezérelte gondolataink, tetteink, az általa kiváltott érzéseink miatt. Azonban lezárul egy világkorszak és kezdődik egy új ("az éjjel véget ér... hajnal van megint"), amikor elkerülhetetlenné válik, hogy az emberek már ne fizikai testükkel azonosítsák magukat. Az idő már nem lineáris, sőt, teljesen átértékelődik az új tudattal. Már nem tud ránk hatással lenni többé...

    "Minden tudományunk
    A tánc, amit tegnap jártunk
    Szemünkben megnőtt a vágy
    És elmúlt egy perc alatt
    Belőle semmi nem maradt
    Nem hófehér már az ágy"

    A fizikai testünkben élve megszerzett tapasztalatunk fontos, azonban nem minden. A test erősen kötődik a vágyakhoz, de a belső szem - mint a lélek tükre - már képes átlátni a vágyakozás okozta csapdákon. Ezek a vágyak csak a régi világban képesek élni, a hajnali fénnyel egy szempillantás alatt szertefoszlanak(éppen akkor, amikor a régi korból belépsz az új korszakba). Ezek a(z egós) vágyak voltak azok, melyek beszennyezték az ágyadat; világodat, amiben az álmod megéled.

    "Nézd hajnal van,
    A fény fellobban
    Pedig hallom még a dalt
    Ami minket összetart
    Ne hidd, hogy könnyen elhagylak
    Ó, bárcsak értenéd
    Bennem nincsen büszkeség
    Én adok testet a vágyadnak"

    Ez a dalrészlet úgy jelent meg előttem, mint amikor az ember az egójával beszélget - akiről sokáig azt hitte, hogy megegyezik valódi önmagával. Annak felismerése, hogy megtestesülésünk során sokáig kiszolgáltuk az egónk vágyait, nem könnyű, hiszen szeretjük az egónkat is, ő is a részünk, és megszokásból is kötődünk hozzá. De a valódi lényünkben nincs büszkeség - nem úgy, mint az egóban -, sokkal inkább önzetlenség, így kicsit fájdalmas az elválás a "régi énünktől", akit ezltal megfosztunk hatalmától. (Azonban ez elkerülhetetlen a fény, az új tudatosság beköszöntével...)

    "Veled is becsaptam magam
    De a szívem nyitva van..."

    A "régi én"-hez szól itt a végszó: már belátom, hogy nem vagyok "te", nem vagyok az az egó, aki vágyakkal táplálkozik, és kicsit talán csalódtam is, hogy olyan sokáig meg voltam vezetve önmagam által... de a szívem ennek ellenére továbbra is nyitva áll az újabb tapasztalásokra, amik a folyamatos tudati fejlődésemet segíthetik.

    Persze ez csak az én személyes (kicsit hosszúra sikeredett) meglátásom. Lehet, Ákos teljesen másképp gondolja. :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ezek szerint mégsem egy kiadós kefélésről, és az azt követő ébredésről szól ez a szám, amikor rádöbbensz, hogy még elmosogatva sincs, de máris késésben vagy?? :)))

      Tökkkéletes elemzést írtál Lélekdoki!

      Törlés
  10. Mazsi, épp arról is szólhat, kinek mi esik jobban. :D :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uhhh, ezt a "mazsi-t" lehet hogy hanyagolni kéne, mert ebből könnyen lehet mazsi-hisz, aztán megnézhetem mit kapok az übermagyaroktól...! :) Köllött nekem ilyen idióta fióknevet választani! :D

      Törlés
    2. Épp lehetne belőle ennyi erővel masi-nisz-ta is. :D

      Törlés
  11. Szia Lélekgyógyász!
    Tetszik az elemzésed! :-)
    Szerintem a vágy nem feltétlenül kötődik az egóhoz, nem hiszek a buddhista vágytalanság eszméjében. Persze először az egó vágya motiválja az embert, és most, amikor a "titok" már nem titok, sokan ezerrel mennek és teremtik meg az egójuk vágyát, de amikor megkapják a teremtésük eredményét, és mégsem boldogok, akkor meghallják a másik vágy csöndes kis szavát, és akkor elindulnak annak a vágynak a nyomán. Az "Én adok testet a vágyadnak" tulajdonképpen így is felfogható, mert az vagy Te, amilyennek én látlak (nekem). Ezt nem bírom értelmesebben megfogalmazni, valahogy én érzem ebben a teremtést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves CsE!

      Teljesen értem, amit mondasz, a vágyról valóban sokat lehetne írni. Én Ákos dalának sorai között egy ilyen "egós vágyat" láttam meg, de ettől neked mondhat teljesen mást. :) Általánosságban a vágyakról jelenleg ez a véleményem (dióhéjban):

      https://sites.google.com/site/lelkemhangja/irasaim/oenismeret/a-vagyakrol

      További szép estét/napot! :)

      Törlés
  12. Házi feladat:

    Mindig az erotika, mindig a politika
    Mindig az a rengeteg gond
    Legyen kicsit vége, kikapcsolhatsz végre,
    Bárki bármit is mond

    Refr.: Hulljon le a testekről
    Minden gátlás, minden lánc,
    Ne áruljunk petrezselymet,
    Kezdődjön a tánc

    Dörög a zajláda, európai nirvána,
    A basszus a gyomrodba vág
    Aztán Isten veled, ha becsukod a szemed
    Elsüllyedhet már a világ

    http://www.youtube.com/watch?v=pFIdMX07Jbo

    VálaszTörlés
  13. Ez pedig szorgalmi feladat az ötösért :)

    ...
    A tenger felé indulok
    Maradni tovább nem tudok

    Vörösen ragyog, lángol az ég
    Ilyen vadnak nem láttam még
    A dombról figyelsz, jól tudom
    És nem látszik rajtad
    A fájdalom
    ...

    Elmúlt egy tél, elmúlt egy nyár
    A hajó kész, a tenger is vár
    ...
    Kérd meg nekem az isteneket
    Küldenének erős szelet
    ...

    http://www.youtube.com/watch?v=HiU2ETYnp30

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem Kahlil Gibran Prófétájának befejezésére emlékeztet.
      Alighanem onnan való az ihlet...

      mj

      Törlés
    2. mj: köszönöm.
      zplus

      Törlés
  14. a házi feladathoz nem tudok mit hozzátenni ( azon kivül amit Ákos leirt- spiral dance- a lélek spirális-körtánca )
    a szorgalmihoz: kicsit csöpögős, de a lényeg benne van: http://www.imdb.com/title/tt0120632/
    Kalüpszó nimfa (a nimfa szó jelentése-wiki: Az eredeti görög νύμφη szó több értelmű. Jelentései: „menyasszony”, „elfátyolozott”, „rózsabimbó” és "kiteljesedés", the etymology of Calypso's name is from καλύπτω (kalyptō), meaning "to cover", "to conceal", "to hide".) volt az aki Odüsszeuszt 1-5-7 évig magához-ban-tól közel akarta tudni :D

    A napokban láttam a Pinokkiót mini-rajzfilmben - a szamarak szigete, ahol úgy bele lehet felejtkezni a játékba, hogy elfelejtik miért jöttek, hová tartottak.. olyan ismerős.. nem ?

    zplus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majom a ketrecben...
      De nem szabadulhat börtönöd őre sem...

      Szeretem, hogy majdnem mindenre lehet tőle idézni. :-)

      A szorgalmira: ott a belső hajtóerő, ami akkor is továbbvisz, amikor látszólag megkapsz valami jót...és mégsem elég, mert haza kell menni.

      Törlés
  15. A beérkezett dolgozatok alapján ismét kijelenthetem, hogy az adó-vevők, akárcsak az "igazság", és ezáltal az egész felépített világ - szubjektív. :)

    Ma mindenki megkapta az *5-öst! :)

    VálaszTörlés
  16. "az adó-vevők, akárcsak az "igazság", és ezáltal az egész felépített világ - szubjektív. :) "- ha az ahány megfigyelő, annyi (tükör)képe a létezőnek elvet követve, ahány megfigyelő - annyi (tükör)képe Istennek? (vagy ahogy nevezed)

    Egy kérdést-ha szabad: a 15.ik követ látja valaki? (aki látja, tudja miről beszélek, egyébként: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BE%8D%E5%AE%89%E5%AF%BA - valamiért szeretem(?) ezeket a jeleket-van angolul is, ha átkapcsolod bal oldalt :D semmi pánik).
    Hogyan (jutottál el oda?)

    VálaszTörlés
  17. Olvasva az elemzések sokszínűségét, érzékelve Ákos személyiségét, átélve Ákos koncertjeit azt mondanám, hogy többet olvasunk ki ebből a fiúból, mint ami benne van.
    Azt viszont nem tudhatjuk, hogy ki van mögötte...:-)))

    Szép Napot!

    VálaszTörlés