2013. április 17., szerda

Lazuljunk: Supernem - Tudományos-Fantasztikus Pop


Több rétegű üzenet a magunkfajtáknak nagyon sok üzenetmorzsával...


Tudományos-fantasztikus pop
Hatalmas, bombasztikus sokk
A teremtő ismét alkotott
Tudományos-fantasztikus
Torzít egy jel, amit kapok

Szóljon, aztán csillagként hulljon

Egy dallam, végig száguld a bolygón

20 megjegyzés:

 1. Ami elsőnek "beugrott" az az hogy a Supernem az nem Supermen, a pop meg nem pap. A szkafanderes majom is nyilván valakikre vonatkozik - feltehetően ránk. Miután általa a "supermen és a pap" negatív kontextusba helyezhető. A szkafanderes majom tehát a felemelkedő/"Égbe menő" magyarra vonatkozhat aki így, a testében/űrruhájában - megtáltosodva - válik "röpködő" szupermenné és persze tanító pappá is. Míg a magyarokat lejáratni próbáló szakralitás-nélküliek - végül is a teljesen normális és joviális nem super pop-zenészek.

  Kerion

  VálaszTörlés
 2. Ej, Kerion, úgy látom Te sem tudsz kilépni abból a gödörből amit ügyesen kiástál magadnak. :D

  Nekem teljesen pozitív csengésű üzenet jött-e számra.

  Például a "kilencszáznyolcvannégy az év" utal Orwell regényére, de tudjuk, hogy már ezt is túlhaladtuk, nem épült ki.

  A "teremtő ismét alkotott" sor egyértelműen annak tudása és elfogadása, hogy bármit amit ember alkot (jó értelemben), az tulajdonképpen a Teremtő alkotása, rajtunk keresztül, általunk. Ebbe természetesen belebarmolhat a szabad akarat, viszont van olyan állapot, amikor egyszerűen képtelen az ember ellenállni a késztetésnek, hogy megalkossa azt ami befurakodott az elméjébe. :D

  A "torzít a jel amit kapok" sort én úgy értelmezem, hogy mindenkihez csak szűrve, torzítva jut el az információ, ami a Teremtőtől érkezik, és sokan természetesen félreértik, vagy félreértetnek másokat.

  A dallam, ami végigszáguld a bolygón pedig nekem azt "mondja", hogy egy globális impulzussal állunk "szemben", ami természetesen nem EZ a dal, hanem valami más, amit mindenki érzékel, és próbál értelmezni a saját szintjének megfelelően. Nekem az jön le ebből, hogy "nyugi srácok, minden rendben van, minden terv szerint halad szépen előre, csak hangolódjatok, hangolódjatok" :DD
  Panka.

  VálaszTörlés
 3. Milyen gödörről beszélsz Panka - velem kapcsolatban ? Próbálj meg nem ítélkezni - még úgy sem ha szerinted az az igaz amit gondolsz - ez most halálosan komoly. Mert különben tényleg nem fogsz semmire sem menni a felemelkedés útján. Ezt teljesen jóindulattal mondom. Én ezen - a másik nem elfogadásán olyannak amilyen - már rég túl vagyok. Azt is elfogadom hogy jó néhány ember ellenem megy ahelyett hogy elővenné a "tükröt". Ezért is pörögnek le rólam a személyeskedések. Jó lenne ha Te is megpróbálnál valahogy így tenni.
  Egyébként gondolod hogy az 1984 Orwell-regénycím volt az üzenet ? Ennél azért rejtettebbek a szabadkőműves üzenetek. Ebben is a Teremtőt illetve Jézust próbálják leutánozni - hiszen Ő is - nem rögtön és nem is mindenkinek érthető - példabeszédeket tartott. Ezt a zeneszámot, ezt a stílust azért nem nevezném dallam/os/nak. Kevés olyan zenekar, énekes, filmes van aki nem "kőműveskedik". Jobbára a magyarok kárára. Ez nem csoda hiszen ezek a foglalkozások szinte kizárólag a "kiválasztottak" számára vannak fenntartva - akik sajnos magyargyűlölők kezdettől fogva. Legyen a stílus "liberális" vagy "hazafias" - dettó az eredet, az egy tőről fakadás.

  Kerion

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. (nem csak Kerion-nak):
   "Kevés olyan zenekar, énekes, filmes van aki nem "kőműveskedik". Jobbára a magyarok kárára. Ez nem csoda hiszen ezek a foglalkozások szinte kizárólag a "kiválasztottak" számára vannak fenntartva - akik sajnos magyargyűlölők kezdettől fogva. Legyen a stílus "liberális" vagy "hazafias" - dettó az eredet, az egy tőről fakadás. "

   Középföldén háború van, és szegény hobbitkák nem is tudnak róla.. kék és zöld harca? nevezd ahogy akarod..
   Szerintem (is) egy kissé meg vagy ragadva.. kb igy (időzitve): http://youtu.be/1GFkN4deuZU?t=3m25s
   Fiókokban gondolkodsz.. felejtsd már el egyszer és mindenkorra ezt a -"kiválasztottak" számára- dolgot.. nincs fenntartva nekik semmi.. ŐK maguk (akik.. közülük is) vannak fenntartva.. de ne akard tudni az összes titkot.. mert:
   "Minden titok végén, ott van az ISZONYAT.
   A szeretetnek nincsenek titkai"

   Szupernem Szabi szavait idézem Neked válaszul.. ÉRTED MARADOK.. és az is eldől majd, hogy hova megy ki..ki hova megy..
   http://youtu.be/0jHhbyW3qyo
   *****
   ezt már alig-félve mutatom.. pedig fontos dolgo/ka/t mutat..
   http://youtu.be/gvJV2BqDPqc
   *****
   jaés még egy apróság.. szerinted mennyit kapott Tom Hanks a Cloud Atlas c. filmért? Az Angyalok és Démonokért 50millát tett zsebre.. az egész Cloud Atlas 102millából készült.. független filmként..
   Lana-t (szül.Larry) és Andy-t már meg sem emlitem, mert borul a következő csontváz a szekrényből..
   *****
   nem minden jezsuita-szabadkőműves-keresztény-homoszexuális-***** (csillagok helyére azt irsz, amit akarsz) gonosz.. és még folytathatnám a "rágás-nélkül fogyasztható-szellemi táplálékokat"..

   Törlés
  2. Zplus, Te most a "földi poklot" megjárt ugyanabban a testben újjászületett vagy ? Aki már felébredt, megvilágosodott és felemelkedett egy magasabb szintre ? És aki egyébként azt a rendkívül különleges "feladatot" kapta a Teremtéstől hogy másokat személyeskedve baszogasson és kioktasson? Mert ha igen akkor talán érhető hogy miért törsz pálcát mások felett - de az ítélkezésed még akkor sem elfogadható. Ha viszont még csak az életedet halod és még nem a halálodat éled akkor fogalmad sem lehet semmiről, pláne velem kapcsolatban. Persze az nem a te hibád, hogy még csak a személyeskedő alacsonyabb szinten sertepertélsz.

   Kerion

   Törlés
  3. (Azzal kezdtem: nem csak Kerion-nak)
   De a következő már igen- csak Neked:
   Nem születtem újjá ugyanabban a testben,csak viztől-kb.6hetes koromban, de az nem ér és különben is végigorditottam, mert hideg volt és vizezték a hajamat -de igyekszem.
   (eléggé messze vagyok még attól.. az utolsó, akit tudok hogy biztosan sikerült Neki, az Tábort-vert-a-hegyen..)
   A fentebbi iromány lehet kissé görbe- de tükörnek készült- nem csak Neked.
   "Örömöm sokszorozódjék a Te örömödben.
   Hiányosságom váljék jósággá benned."

   Törlés
  4. Tehát még az életedet halod. És az alacsonyabb szinten tartod magosra a tükröt mások felé.

   Kerion

   Törlés
  5. http://youtu.be/Ir_BVxBz5do
   *****
   http://youtu.be/gNUErr-3pS8

   Törlés
 4. A zeneszoveg.hu-n elolvastam, vajh' miről is énekelnek…

  „Egy régi jó fazon
  Most már túl a hatvanon
  Akkor még szépen énekelt
  Nem számít, kit nem érdekelt”

  „Végre feltalált
  Egy korszakalkotó technikát
  Azt mondta, elmúlt a nyár
  Úgy fáj, hogy don't break my heart”

  Utalás egy néhai együttesre/énekesre – ’elmúlt a nyár’ – ’Úgy fáj’: Szörényi Levente/Illés együttes, Koncz Zsuzsa, esetleg Kovács Kati vagy stb...:-)
  „don't break my heart”: az UB40 ’85-ös slágere


  „984 az év
  Vibráló füst, jaj de szép
  Robotfénnyel érkezett
  Egy tükörgömbön élvezett”

  „Tánc és jelbeszéd
  Elmondja, kit, hogyan, miért
  Az új hullám könnyen ragad
  Kapcsolj, és indítsd újra magad”

  1984 a zenei újhullám, a New Wave csúcsa, a füsthömpölyös, diszkógömbös, lézerfényes színpadok és táncparkettek hőskora. (A Jelbeszéd Koncz Zsuzsa slágere volt – valószínűleg mégis ez irányba célozgatnak…)

  „Gyerekek, pop az élet, nem?
  Mondta a világranglistán
  Elől a helyem
  Elfelejthető, hogy melyik Dalból lettem bűnöző”

  Utalás egy ’A Dal’ című tévés tehetségkutató opuszban a saját hangjától és a zsűri elismerő mosolyától megszédült nyomorult kis atkára, valamelyik hipertehetségtelen kis alja makkváladékra, aki megdicsőülése pillanataiban valami hasonló okosságra bírta ragadtatni magát.


  „Szóljon, aztán csillagként hulljon
  Egy dallam, végig száguld a bolygón

  Tudományos-fantasztikus
  Tudományos-fantasztikus pop
  Hatalmas, bombasztikus sokk
  A teremtő ismét alkotott
  Tudományos-fantasztikus
  Torzít a jel, amit kapok
  Torzít a hely, ahol vagyok
  Torzít a kép, amit kapok
  Torzít a fény, ahol vagyok
  Tudományos-fantasztikus pop”

  Félreérthetetlenül gúnyos utalás a már a feltűnésük pillanatában is a légkörben épp porráégő, médiaalkotta (’A teremtő ismét alkotott’) tehetségtelen emberhelyettesekre - miszerint a fajtája összes jellegét magán viselő nyomorult ByeAlex – ugyebár…

  De ne aggódj Mazsola, azoké a jámbor lelkeké a Mennyek Országa (fasza egy hely lehet:-)
  akik még egy ilyen hétköznapi kis szemétkedésbe is "több rétegű üzenetet" látnak bele, nagyon sok "üzenetmorzsával"…:-)))

  mj  VálaszTörlés
 5. No lám csak. Hárman háromféle értelmezést szűrtetek le a dalból - még hogy nem többrétegű... :)

  Az első, a triviális, a nyílvánvaló értelmezés az, amit mj kolléga írt le, ez az ami a tömegeknek szól. Gratulálok, sikerült megfejtened azt amit bármelyik hülye képes értelmezni! :)

  A második réteg felé kétségtelenül Panka kapiskál, és a szöveg többi része is ezt erősíti, figyu:

  Torzít a jel, amit kapok
  Torzít a hely, ahol vagyok
  Torzít a kép, amit kapok
  Torzít a fény, ahol vagyok

  No és ugyan melyik "hely" az, ahol torzul a jel, torz a hely, torz a kép, és torz a fény? Hát pontosan itt, ahol már osztódik! Mi a nyavalyáról szólnak e sorok, ha nem a 3D-s illúzióról, ahol jelenleg vesztegelünk - na jó tanulunk? És vajon ki az, aki képes felismerni ezt a alsó hangú illúziót? Hát szerintem csak olyan Valaki, aki már "látta", ismeri a teljes képet, teljes fényt, nem? Rátok bízom a tippelést.

  Mj barátom, ihletett állapotban, amikor egy művész-lélek ÍR, akkor nem csak kizárólag az ő elméjének képei vetettnek papírra, hanem általa megnyílhatnak felsőbb csatornák is, de ezt ne kelljen már pont neked magyarázni. Nincs ebben semmi misztikum, így működik a teremtő humora. Több rétegben képes üzenni úgy, hogy mindenki szubjektíven tudja értelmezni. Objektív értelmezés tán nincs is, mert - ahogy Ákos dalainál is megfejtettük már - mindenkinek az adott élethelyzetében mondd valamit a szöveg.

  Kerion esetében is pontosan látszik, hogy még a szkafanderes majom esetében is a magyarok felemelkedését látja, ami a hozzászólásaiban rendszeresen megjelenik. Még szép hogy beleszőtte ezt is a szöveg általa megérzett értelmezésébe, pedig szerintem ez inkább sértő, és ebben a képben aztán EZ végképp nincs benne. A provokatív űrsisakos majom utalHAT magára az emberre, aki bár az evolúció elmélete szerint a majomtól származik (vagy közös őse van vele) és elérte az űrkorszakot, de mégis maradt, ami volt: egy majom. Ez persze sértő minden emberre nézve, de nézz csak körül egy plázában, vagy egy strandon... Hát mi tagadás, sok minden nem változott a fán töltött évek óta, még a gyíkagy sem tudott nagy eredményeket felmutatni... :))

  Szóval hidd csak el, hogy ez a dal tipikus példája a többrétegű üzeneteknek, amit ki ki a maga módján értelmez. És még csak azt sem állítom, hogy a dalszerző tudatosan írta ilyenné - ez általában szerintem így működik.

  Úgyhogy hajrá, lehet még pallérozódni! :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mj : Mazsola - 1:1

   :D
   Panka.

   Törlés
  2. Ha elém tesznek egy adag hagymás rántottát friss kenyérrel, akkor azt én hajlamos vagyok triviális módon hagymás rántottaként elfogyasztani a kenyérrel együtt, és közben sem a gyomrommal, sem az emésztőtraktusommal, sőt, másnap reggel a hófehér fajansszal sem akarok belebonyolódni abba, hogy amivel futólag találkoztak, az nem nyúlgerinc volt szarvasgombával, csőben sütve, áfonyával...:-)

   mj

   Törlés
 6. Szerintem ez a klip csak egy bújtatott kritika a zeneiparról. Nem látom (hallom) benne a "misztikus" hátteret...

  VálaszTörlés
 7. "Torzít a jel, amit kapok
  Torzít a hely, ahol vagyok
  Torzít a kép, amit kapok
  Torzít a fény, ahol vagyok"

  Ez a rész nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a színpad ahol áll valaki, mint "csinált" popsztár az elhiszi magáról, hogy ő milyen fantasztikus, és azért hiszi el, mert elhiteti vele a média egy "torz tükröt" mutatva elé, mintha bejátszanának nagy éljenzést a koncerten, ahol ő meg van világítva és azt hiszi tele van a stadion, amerre sötét a nézőtér, holott nincs ott senki, meg ő is egy senki...

  Nyilván leírhat valaki akaratlanul is olyan dolgokat, amikbe bele lehet látni ezt-azt.
  Gyerekkoromban játszottunk olyan a haverokkal, hogy a magyar értelmező kéziszótárból találomra ráböktünk egy szóra és azt kellett "szexuális" töltetű asszociációba helyezni. Mondanom sem kell, mindig sikerült :)).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ilyet mi is játszottunk, csak nekünk nem jutott eszünkbe a kéziszótár. De minden más eszünkbe jutott... :)

   Az biztos, hogy bármilyen beszélgetést el lehet kanyarítani maximum két mondattal a "kívánt" irányba! :)) Ezt a kolléganőim (!) profi szintre fejlesztették.

   Törlés
 8. Hunyorítva ez a sisakos majom pont úgy néz ki mint egy szem. Ha a kinyújtott nyelvét is figyelembe vesszük, akkor ez a képünkbe vihogó "ős" pontosan egy gúnyolódó Egyszem. Nem tudom érthető-e? Nem tudom ismerős-e?
  Panka.

  VálaszTörlés
 9. Nekem mindenesetre ismerős:-)
  Ehun van e:
  http://istenbizony.hu/2012/08/mordor1/

  mj

  VálaszTörlés
 10. Az "Egy Szem" mindig a 3. szemet jelenti - a megvilágosodott belső szemet. Amikor az egyik szem le van takarva -. tehát valaki "félszemű" az is az egy szemre, vagyis a 3. szemre való utalás. Az illúziót érzékelő 2 szem van alul a háromszög alján, míg a 3. szem felül a háromszög/stilizált piramis csúcsán - a valóságban is. Mindez ránk emberekre vonatkozik. Nincs ebben semmi "ördögi". Az illumináti csak felhasználta a réges-régi jelet.

  Kerion

  VálaszTörlés
 11. http://www.youtube.com/watch?v=TnARvxXRa1Q
  a.n

  VálaszTörlés