2013. április 22., hétfő

A Pitypang Napja

 
Van valami megmagyarázhatatlan mágia a tavaszi bezsongásban. Nem csak a kimerült testnek esik jól a napfény. Nem csak a virágok illata van a levegőben, és nem csak a millió színben pompázó ingerlő színek látványa sokkol, és persze nem csak az egyre többet mutató hölgyek keltenek hormontúltengést, hanem valahogy olyan az egész mintha hirtelen kapna az ember egy adrenalin-injekciót, ami arra ösztökéli, hogy menj, csináld, élj, az a dolgod b+! Vasárnap, ebben a ragyogó, gyönyörű időben kivonult az utca népe - már aki nem épp Árpi felvonulásán vett részt - , és veszettül elkezdett füvet nyírni. Akár a cserebogarak, kiröpültek a kalitkáikból hetek óta nem látott szomszédok, mindenki mosolyogva köszöntötte egymást nemi, faji, vallási, nemzeti, etnikai hovatartozás, bőrszín, egészségi állapot, világnézeti meggyőződés, politikai irányultság, szexuális irányultság, nemi identitás, életkor, társadalmi származás, vagyoni helyzet, és egyéb hovatartozásra való tekintet nélkül, majd ki-ki beröffentette a saját praktikeres/obis/metrós fűnyíró gépét energetikai besorolásra (benzines, villanyos) való tekintet nélkül. Igazi egységélmény volt! És igazán megnyugtató volt hallgatni a fűnyírók döngicsélését is, és olyan nagyon nem is volt nehéz párhuzamot vonni a rovarok tavaszi kirajzásával. Az örömbe némi üröm is vegyült, hiszen a legtöbb ember még csak bele sem gondol, hogy az emberi tevékenység talán egyik legpazarlóbb esete maga a fű gondozás. Hogy miért? Nos, ahhoz hogy jól nézzen ki, a következőkre van szükség (legalábbis a városból kertvárosba költözött újgazdagnak ezt a programot sikerült beadni a különböző gyártóknak):
- műtrágyázás
- gyomírtás
- benzin / kenőolaj / áram
- szellőztetés (munkagéppel, esetleg gereblyével)
- számos munkaóra
És ha ez még nem lenne elég, emberünk nagy okosan egy műanyag zacskóban el is viteti kukással (benzin!) a levágott füvet, a számos tápanyagával együtt. Tehát mi is történik? Egy rendkívül nagy fokú anyagcsere, ami nagyjából így írható le:

FÖLD ÉLTETŐ TÁPANYAGA, TERMÉNYEK, ÁSVÁNYOK, VITAMINOK - el a kertből
VEGYSZEREK, KŐOLAJ-SZÁRMAZÉKOK - be a kertbe
És persze néhány év után csodálkozik emberünk, hogy miért olyan terméketlen és szar a kertben a föld.

Na most e - gyártóknak kétségtelenül hasznos - program mellet létezik egy alternatív program is. Nem kell hozzá semmilyen iskolát elvégezni, csupán használni azt amit ingyen kaptunk a fejünkbe. Nem elvitetni a füvet! Komposztálni! Otthagyni, ahol levágtuk! Még az is 100x jobb, mint folyamatosan kiüríteni a föld tartalékait. Én például idén kitaláltam, hogy tojok a szagokra, és a benti gazt/füvet/háztartási komposzt anyagot a kert egyik sarkában, a kerejtésen kívüli füvet és gazt a kerítés mellett fogom gyűjteni. Remélem nem fog szemet szúrni a közterület felügyeletes faszkalapoknak az a kis kupac... Ha mégis, hát majd növeljük azt a kupac méretét. :) Itt jegyezném meg, hogy nem hinném, hogy nagyanyáinknak valaha is eszébe jutott olyasmin aggódni, hogy a porta elé rakott holmit valami mondvacsinált hatóság majd jól leellenőrzi és a statisztikai adatok javulásának reményében jól meg is bünteti a gazdát.

És hogy aktuálisak legyünk nézzük meg mit is tehetünk még a Föld Napján - no nem a grínpísz kedvéért, hanem csak úgy magunkért. Ma kerékpárral mentem dolgozni, és ha kellően kitartó maradok, akkor ezt a merész vállalást őszig igyekszem tartóssá tenni. Apropó! Nem tudom kinek vált szükségessé pumpát vásárolni mostanában, de meg kell mondjam piszok nehéz jó minőségű (értsd: nem műanyag, egy évre) tartós pumpát beszerezni. Egyik szomszédomnak van egy kb. 40 éves autóspumpája, de azon még nem hagyott nyomot az idő. Igaz, hogy a leglényegesebb alkatrészek fémből és gumiból vannak. A mostaniak meg műanyag vacak tömegtermékek, hogy nyelnék le a fogyasztói társadalom kiagyalói! No, elég az hozzá, hogy mivel a régi kis "egykezes" alumínium pumpám annak rendje és módja szerint felmondta a szolgálatot, haladéktalanul be kellett szereznem egy másikat, de ha már lúd legyen kövér alapon úgy gondoltam, legalább 10 évre le kéne tudni ezt a beszerzést. Sőt, ha már pumpa, akkor valami univerzális fajtát gondoltam, amivel nem csak az autót, kerékpárt, de a labdát, matracot, stb. is fel lehet fújni. Nos, gondoltam ebben a jó kis fogyasztói társadalomban már minden ki van találva és ez is - hát nincs. Illetve ki van, de kell hozzá némi utánajárás, mert természetesen ahol a pumpát árulják, ott - mint a tapasztalat mutatta - a legritkább esetben sem tudtak róla, hogy létezik olyan "kit" (eszközkészlet), ami szinte minden felfújni-való problémára tud megoldást. Nnna jó, a plasztikai sebészek munkáját talán még nem helyettesíti... illetve a fene tudja ki mivel próbálkozik ráérő idejében... 

Szóval ott tértem el a témától, hogy a cserebogár kollektíva megmozdulásának hatására, valamint a fű méretére való tekintettel elkezdtem idei fűnyírást, amikor észrevettem, hogy szinte néhány nap alatt egy gyönyörű gyermekláncfű (fedőnevén: pitypang) rét keletkezett a kertben és kint az utcán is. Százával virítottak a szikrázó napsütésben a napsárga kis virágok, olyasféle rendezetlen rendezettségben, amire csak a Természet képes. S ekkor vágott belém a felismerés, hogy ezt biza főben járó vétség lenne levágni, mint egy disznót. Gyorsan kutatni is kezdtem pitypang receptek után (google, a barátod), és kiderült baszki, hogy a mai életfelfogás szerinti írtandó gyomnövény igencsak rengeteg dologra használható. Szinte bármilyen réten megtalálható. A gyermekláncfű kiváló vértisztító és vizelethajtó, serkenti a máj és a vesék működését. A gyermekláncfű számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, B-vitamint, C-vitamint, A-vitamint, D-vitamint. A pongyola pitypang minden része gyógyhatású, így a virágokból készült szirup is tartalmazza mindazt a jót ami ebben a gyom-gyógynövényben található. A szirup íze hasonlít a mézhez, a felhasználása is azonos a mézével. Csurgathatjuk kalácsra, vajas kenyérre, rakható süteménybe, teába is. A leveléből salátát, főzeléket, teát és még ki tudja mi mindent lehet készíteni. 
Itt van néhány tipp: 
Annyira belemerültem a kutakodásba hogy észre sem vettem, hogy a kint döngicsélő fűnyírók mintha egyre  közelebbről hallatszanának... Villámcsapásként hasított belém a felismerés, hogy valaki az én portám előtt nyírja a füvet, pont ott ahol a pitypang rét elterült! Lélekszakadva kirohantam és látom, hogy a sejtés beigazolódott, az egyik kedves szomszéd rendkívül nagy lelkesedéssel nyírja a házunk előtti füvet, derékból elkaszálva a helyes kis sárga virágokat... Sejtésem sincs milyen fejet vághattam, de az tény, hogy szomszédom elé vágva, a repülőgép anyahajók felszállás-irányító személyzetét meghazudtoló karmozdulatokkal adtam értésére, hogy itt áll az az ember, akin csak egy csapat sherpa kíséretében merhetsz átmenni... 
Sikerült. Leállt a fűnyíró. 
- Mit csinálsz??! - üvöltöttem.
- Csak segítek - hebegte a szomszédom - úgy hallottam beteg a gyerek, gondoltam lenyírom helyettetek. 
- Kösz, nem kell - mondtam megenyhülve. - De tényleg. Rendes vagy.
- Bocsi, bocsi.
- Tudod, ebből akarok mézet csinálni...
- Óóóó. Bocsi, bocsi.
Persze tudom én honnan fújt a szél. Vannak szomszédok, akik a létező összes keresztet be szokták gyűjteni az allergiavizsgálaton, és nekik még akkor is taknyuk-nyáluk egyben van, ha csak kinéznek a zárt ablakon. Hát igen, népbetegség, szokták mondani. Hja, Géczy Gábor meg azt szokta mondani, hogy talán nem kéne egész nap gipszkartonok meg betonok között, a légkondi alatt ülni az irodában, sterilen, majd beülni a légkondis autóba és hazamenni a gipszkartonok és betonok közé, a légkondi alá tévét nézni. No nem akarok én senkit bántani, mert nagyon rendes szomszédaim vannak, és kurva szar mindenre allergiás lenni, de hadd tegyem hozzá: én magam is elkezdtem azzá válni, aztán idővel felismertem a kutyaharapást szőrivel mondásunkban eredő ősi bölcsességet. Néhány napja, mióta a tavasz robbanásszerűen beköszöntött és a természet okádja magából a szebbnél szebb virágokat, azóta én is nehezen nyelek, és takonypóc-öcsi vagyok, de fogtam magam és jó nagyokat szippantottam a pitypang és a cseresznyefa virágából. Azóta kutya bajom, és még szőr se kellett. 

Szóval vissza a történethez: fogtam a beteg gyerkőcöt, kimentünk és szedtünk vagy 3-4 marék pitypang virágot (szár nélkül) és készítettünk belőle mézet, vagy más néven pitypang szirupot (én két receptből ötvöztem a tudásomat, remélem finom lesz!)
Azóta a gyereknek semmi baja, én pedig bizakodva tekintek a jövő elé, hisz ma is tanultam valamit. Azt hiszem elmondható, hogy ha még nem is az egész Föld járt az eszemben, de ez mindenképpen a pitypang napja volt...

Amúgy meg: 




63 megjegyzés:

  1. Nahiszen! Pont ma néztem hogy a bodza virága még zöldbimbós állapotban van. Ugyanis nálunk nem kolbászból, hanem bodzából van a kerítés a (egyik) tanyánk körül. Gondoltam még ráérek virágot szedni kampányszerűen. Erre tessék, mehetek gyermekláncfüvet szedni már holnap. Merthogy ezt muszáj kipróbálni, Mazsola! Sőt nem kipróbálni, hanem rendes mennyiséget készíteni. Köszi! Kap a nejem pluszmunkát holnapra.
    Bodzavirág szörpből 30-40 litert szoktunk főzni, majd minden héten bontunk új üveggel (öntetnek is használjuk). A gyerekeim "bolti" üdítőt nem szoktak inni, legalábbis itthon nem, mi sem. Máshol ha megkínálják őket, esetleg. Bár a kisebbik a kólát egyáltalán nem issza meg.
    Az én szörpöm a paradicsomlé. Eszetlen mennyiséget főz be anyukám (a kedvemért), én pedig megtermelem. Felbontom a natúr levet, felesbe felvizezem, némi cukor és só hozzáadásával ha eltalálom az ideális arányt - még a szemem is könnybe lábad az ízbombától. Nemrég olvastam hogy a paradicsomban természetes ízfokozó van, na ezt tanusíthatom, rendesen kiüt.

    Mivel én nem (vagyis ritkán, vendégségben) iszom alkoholt, a rokonságtól és az ismerősöktől mindig el szoktam kérni a csavaros fémkupakos üvegeket, csörömpölő zsákkal szoktak kedveskedni. Mondom, egy évben legalább 150-200 üvegbe kerül tartalom (bodza, paradicsom, josta, fehér-piros szőlő,meggy). És a befőttekről nem is szóltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért csak óvatosan a mennyiséggel. Mértékletesség a lényeg! :)
      Javaslom előbb próbáljátok ki kisebb mennyiségekkel az arányt, a módszert, mennyi kell, meddig kell, hogyan kell, stb. Bár ahogy olvasom van ebben tapasztalatotok rendesen! :)

      Törlés
    2. A természet ébredésének eredményeként mindig örülök az ilyen híreknek. Bár csak párszor írtam ide, de a következőt fogadjátok jószívvel'.

      Van egy másik - a több százzal egyetemben - növényünk aminek szintén kiváló gyógyító ereje van s nagyon könnyű a feldolgozása. Igy kezdésnek én talán ezt tudnám ajánlani.
      Fontos, hogy ne csak olvass s beszélj róla, hanem öntsd is át a valóságba, teszteld, használd, tanulj, finomítsd. Majd egy idő után leszel olyan bátor hogy a készítményedből másoknak is mersz adni... mert tudod hogy általad tesztelt, hatása hasznos, jó, és egyáltalán nincs semmi mellékhatása mint azt feszt' próbálják belénktukmálni...
      Szóval... most nem arról a gyógynövényről szeretnék írni amit a magyar népmesékben a kígyó a szájában visz, hanem a lándzsás utifűről. Bár még csak mostanában kezdett el hajtani, virága még nincs, így itt az idő ennek gyűjtésére, bár a május kecsegtetőbb mennyiséget illetően. A levelek kellenek, mind a széles mint vékony levelű változat alkalmas. Szóval fél literes befőttes üveg, aljára cukor, 1 réteg levél, 1 réteg cukor, 1 réteg levél 1 réteg cukor, egészen addig amíg meg nem telik. Cukrot kb. annyit hogy eltakarja a leveleket. Majd 3 hétre ki az ablakba, napos helyre. Időnként érdemes megnyomkodni. Az olvadt cukor lesz a felvevő anyag, benne pedig a hatóanyag.
      És mivel ma van Holdtölte, így a mai nap az egyik legalkalmasabb a föld feletti levelek, virágok gyűjtésére. Holdtölte előtti pár nap is jó, de ma van a csúcspont. (Lejjebb, a.n. Névtelen2013. április 23. 17:54, pont fordítva írta, véletlenül)

      Jó munkát, Fecu
      Mazsola, próbáld ki ha még nem...

      Törlés
    3. Kösz Fecu!

      És hogy lesz ebből használható szirup? Vagy ez olyan méz konzisztenciájú marad?

      Törlés
    4. Sőt ha már itt tartunk, hogyan kell tealevelet szárítani, hogy benne maradjon a cucc? Gondoltam pitypangból meg lándzsás útifűből készítenék egy teakeveréket.

      Törlés
    5. Szia Mazsola,

      Úgy hogy megolvad a cukor, és marad is abban az állapotában, igen, olyan mézes állaga lesz, jó sötétbarna. Eláll az éléskamrában, nem kell hűteni. 1 évig jó, vagy legalábbis hosszabb időt nem tároltam. :-)
      Megfázás, köhögésre jó, ugye. Patikában meg 1500 Ft egy üveg.

      Nem rendelkezem több évtizedes rutinnal, de ismereteim szerint a legjobb a száraz, meleg, lehetőleg árnyékos és viszonylag széljárta hely. Mivel ilyen adottságú hely ritka, így én legtöbbször féltető alatt vagy a garázsban szárítok. (Gombát is így lehet) Lényeg hogy szúró napot ne kapjon. Bár van olyan gyógynövény amit napon kell szárítani. Pl. molyhos ökörfarkkóró.

      A gyógynövények párosításának is vannak szabályai, bár ezeket nem kell ökölszabálynak venni. A hatásaikat érdemes párosítani, hogy ne ellentétes hullámban legyenek.

      Sok sikert.
      Fecu

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jó dolog, bár sokan tudnak róla, csak (majdnem) mindenki lusta dög ilyesmivel foglalkozni, ami a városiak esetében azért érthető, mert el kell utazni valahova vidékre hozzá, mert még ha meg is terem itt-ott a városban is néhány hasznos növény, az annyi káros anyagot szív magába, hogy többet árt, mint használ. Aztán ha el is utazik valaki, ha ott idegenként el kezd ezt azt szedegetni az árokparton, hamar megtalálják a kóbor kutyák és egyéb még kellemetlenebb létezők, van ilyen irányú tapasztalatom, kővel dobtak fejbe, pedig semmit nem csináltam... Tehát vidéken saját kerttel rendelkezők előnyben! :)) Tudtommal a pitypangot (még) nem lopják :)).

    Viszont ami még nagyon kritikus, az a víz. Ki tud tiszta egészséges vizet szerezni? A csap víz fluoriddal és klórral telített (meg még tudjuk, hormonokkal, stb...), ha valaki akarja érezni (műszerek hiányában), eressze meg a forró zuhanyt a zárt fürdőszobában vagy 5 percig, aztán kintről menjen be a "gőzbe", brutál megcsap a klórszag (ez az ami időnként mérgezést is szokott okozni az uszodákban, ha elcseszik a mennyiséget), fürdéshez jó, de ezt meginni? A palackos víz szintén tele van nyomva fluoriddal, az egészségügyi határérték 1,5mg/l, na amiket én néztem (a prémium márkát is), abban 1,4mg/l van ráírva, ráadásul ki lehet csapatni belőle minden szmötyit amit csak el lehet képzelni (csak nem látni normál esetben).

    A fordított ozmózisos vízszűrő jónak tűnik, de mivel a klór hamar tönkreteszi a klórszűrőjét, azt rendszeresen cserélni kell (kb. 15000Ft), aztán a membránt is időnként, tehát az sem olcsó bár kétségtelen, hogy a palackosnál olcsóbb. Viszont desztillált víz, ami kúraszerűen rendben van, de azért egy életen át nem jó, mert teljesen telítetlen oldat, tehát kioldja a szervezetből a hasznos anyagokat is (nem csak a károsakat), ezért érdemes ásványi anyagokkal valamennyire telíteni, de hol lehet szerezni tiszta forrásból szelént, magnéziumot, stb... Néztem már, hol vannak különböző természetes forrásvizek, csak nem tudni, azok mennyire lettek elszennyezve az emberi tevékenység által a talajon keresztül.

    Szerintem amíg nem lehet tiszta vízhez jutni, addig sok mindennel lehet ugyan tompítani az egyéb káros hatásokat, de lehetetlen hosszú távon egészségesnek maradni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ennyire zavar, próbálj meg kirakni a napra egy üvegben csapvizet, kupak nélkül. Néhány óra alatt kimegy a klór és a szennyező anyagok nagy része. A fluorid már nem, de semmi sem tökéletes. :)

      Nekem nemrég mutattak egy BIOCOM ÖKONET-es víztisztítót, illetve előtte elektrolízis (?) módszerrel kimutatták mi van a vízben, hát eléggé elszörnyűlködtem. Három kísérletünk volt:
      1. Csapvíz
      2. Fúrtkút-víz
      3. Ásványvíz

      Hát emberek, a látvány magáért beszélt (nem megyek bele a részletekbe, de kicsapódott ott minden féle zöld trutyi) szal ezek után én inkább iszom a fúrt kút vizét mint ezt a sok szart.
      Egy normális víztisztító, ami nem kamu, 50.000 körül kezdődik. A vastalanító alsó hangon 100.000. Szóval nem olcsó ez a móka. Az esővízben volna még esetleg érdemes gondolkodni, ha nem chemtréleznék szarrá az eget.

      Törlés
  4. Azta mindenségit! Esküszöm ugyanezekkel a dolgokkal kerültem én is össze az elmúlt napokban! Ez lehet az a szinkronitás vagy mi a csuda.

    Komposztálni nagyon is megéri! Egyáltalán nem budös, ha az ember nem áztatja el és rohasztja be! Ezen kívül nem is nagyon kell vele foglalkozni, max pár hetente átforgatni, vagy akár ritkábban. Ideális hely a levágott fűnek és a konyhai hulladéknak. Sajna a déligyümölcsöknek nem.

    Én jómagamnak készítettem egy komposztáló ládát tulajdonképpen ingyen. Tűzrevalóból :)
    Tele a net vele:
    google: komposztálás

    Már benne vannak a palánták a tavalyi komposzttal + kerti földdel megtöltött emelt ágyásomban. Benne a bioszarságaimmal. Csak ajánlani tudom. Jól tűrik a kemtrélszt is :D

    A pitypang, aka kutyatej :) is nagy "találmány". A virágjából méz, a leveléből ízletes saláta alapanyag vagy szárítva vértisztító tea, a gyökeréből vértisztító tea készíthatő, a szára frissen elrágcsálva pedig tisztítja a nyirokrendszert, stb..

    Sokan nem merik megenni az ilyen gyógynövényeket vagy nemtom. Valami ilyesmit gondolhatnak, hogy: "Kutyatejet eszel? Hm.. Az gáz.."
    Az meg hogy valaki egyenesen irtandó gyomnövénynek nevezze... phej... na azt kéne irtani! és itt rossz az aki rosszra gondol ;)

    Van egy elméletem (már kb két perce:) hogy minél bolondabbnak néz minket a környezetünk, annál jobb úton járunk. Ez fordítva is megállja a helyét. Én is bolondnak nézem őket amiért nem látják meg ezeket az alpvető összefüggéseket, mint például amit a bloggazda nagyon szépen felvázot:

    FÖLD ÉLTETŐ TÁPANYAGA, TERMÉNYEK, ÁSVÁNYOK, VITAMINOK - el a kertből
    VEGYSZEREK, KŐOLAJ-SZÁRMAZÉKOK - be a kertbe

    És éz csak egyetlen egy kóbor kód az életellenes mátrixban.
    Ma vetettem egy pillantást a híradóra (nincs kedvem idézőjelbe rakni a "hír" szótagot). Szal a napi téma:
    Boston, fényevők, kevesen oltatják a gyereket (erre mutatnak valami fogyatékos fazont aki szintén nem oltatja a kölkét), pár ismeretlen rasszú gyilkosság-rablás kombó, balesetek, meg talán struccok ha jól emlékszem. Nem feltétlenül ebben a sorrendben. Árpád nuku.
    Na azt kell elképzelni, hogy én egy ilyen híradót úgy végigkiabálok, mint apám annak idején a focimeccset. "NEM TUDNAK EGY ROHADT HIHETŐ HAZUGSÁGOT ELÉBÜNK TOLNI?!" hangzott el, mikor közölte a bemondós néni, hogy a második fehér bőrű csecsen terrorista menekülés közben fejbelőtte magát, de elbaszta így a golyó a nyakán ment ki, ezért sajnos kihallgatni nem lehet, mer olyan szar állapotba van. WTF?!!
    Ez most azért ilyen mert ekkora fasszságot már tényleg csak a valóélet produkálhat, és így hihetőbb? Vagy mi?
    A terrorizék azonosításását persze jórészt a már meglévő térfigyelő kameráknak köszönhetjük. Naugye hogy megérte?

    Ja a Mazsolás idézet előtt az elméletem folytatásaként oda akartam kilyukadni, hogy megszoktuk már hogy a mi világnézetünk (ez a cionistás, háttérhatalmas, felébredős, duplán felébredős, neaggyisten számmisztikázós világnézet) miatt ábszolúte bolondnak néz minket az emberek úgy jó 90%-a. Meg a barátaink/rokonaink kábé fele általában. Már ha egyáltalán mesélünk ezekről a dolgokról nekik. Ezért mikor egy underground kezdeményezés vinné is végre valamire, mi magunk vágjuk bele abba a híres összeesküvéselmélet fiókba. Lásd: Kásler Árpád és a Szent Korona Alkotmányának ügyét. Elkezde, támogatták Mazsoláék is és mindenki aki hasonszőrű témákkal foglalkozik, aztán most hogy már lett is valami belőle, több ezres, sőt tízezres tömegeket képes megmozgatni az Árpi, megy a szájhúzás, hogy "Áh, ez is csak irányítani akar" "bevan szervezve" "túl összeesküvős". Mikor már nem tűnik kellően szélmalomharcnak valami, akkor sokan már egyből tévútnak tartják az egészet. Persze, lehet hogy van mutyka a dologban, nem mondom, hogy nem lehet, de ne ítéljünk el valamit csak azért, mert már tömeg is van mögötte. Há nem?

    Remélem érthető az iromány.. kicsit kész vagyok mára :)

    VálaszTörlés
  5. Bastian: Vegyél valamilyen aktívszenes víszűrőt. Klórt, nehézfémeket, vegyszermaradványokat, azbesztot kíszűri. Fluoridot nemtom. Bár én kiszedtem a helyi vísszolgáltatóból, hogy nem fluoridozzák nálunk a vizet. Viszont ha részletes mérési adatokra vagyok kíváncsi, azt is szivesen kiadják, csak írjak előbb egy kérvényt, hogy ki vagyok és mire kellenek az adatok :) Na ezzel már nem szarakodtam. Úgyis csak a fluor érdekelt.

    Vízsszűrő kancsók vannak elérhető áron. A filter sem drága. Ivásra jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aktív szénszürös víztisztitó! Tulok Laci-nál érdeklödj!
      http://hungarianrealnews.com/news.php

      Törlés
  6. W-Várhegyi László válasza a desztillált víz-ről, egy kérdezőnek:

    "A desztillált víz ivását úgy kell elkezdeni, hogy önt belőle egy pohárba és apró kortyokban megissza! Lehet kúra szerűen is fogyasztani, meg lehet folyamatosan is. Vannak nemzetek, akik már 4000 év óta desztillált vizet, vagy tisztított esővizet isznak- és használnak ételek készítésére.
    Jómagam csak 10. éve iszom a desztillált vizet. Reggel mindig azzal kezdem a napot, hogy fél liter desztillált vizet iszom, mindjárt a felébredés után. Desztillált vízzel készítem a reggeli frissítő és gyógyteáimat is, valamint desztillált vizet használok az italaim és ételeim készítésénél is. A tiszta víznél jobb gyógyító nincs!! Nem kell félni attól, hogy kimossa a szervezetből a vitál- és ásványi anyagokat, mert csak a káros anyagokat mossa ki a sejtekből, minden más, nem káros anyagot nem bánt. Ezért alkalmazzák az infúziókban is a közvetlen érrendszerbe való bevitellel. Az infúziók 99 %-a desztillált víz és csak 1 %-a a sóoldat, amely oldatnak 90 %-a nártiumklorid, azaz tiszta só. Ha az orvosok nem félnek közvetlenül a véráramba juttatni a majdnem tiszta desztillált vizet, akkor Ön se féljen azt meginni!
    Szóval kúra szerűen azért nem ajánlom, mert ha vége a kúrának, akkor mit iszik? Szennyezett vizeket? Azért, hogy megint tisztító- és méregtelenítő kúrát végezzen? Az ortodox zsidó vallásúak születésüktől a halálukig csak desztillált vizet isznak és azzal is készítik az ételeiket, italaikat is. Sokan élik meg közülük a magas, akár 100 év feletti kort is!
    Ha tehát Ön csak desztillált vizet, vagy azzal készített italt iszik és az ételeit (leves, tészta, főzelék, szósz, salátaöntet, kenyér, zsemle, kifli, stb) nem tiszta vízzel készíti, akkor továbbra is erősen szennyezi a szervezetét, a többmillió ember gyógyszermaradványos ürülékét, többmillió háztartás szennyvizét, többmillió hektárra kiszórt vegyszereket, ipari szennyvizeket, stb. tartalmazó vízzel. Ha már van desztilláló készüléke, akkor minden ételt és italt desztillált vízzel készítsen, s sokkal finomabbak lesznek az ételei, italai. Egy teljesen telítetlen oldat jobban kilúgozza, kioldja az adott étel beltartalmi értékes anyagait, mint egy már részben telített folyadék, vagy oldat. Ezért lesz értékesebb a desztillált vízzel készített tea is, mert az adott tea drog- és zamat anyagait sokkal nagyobb koncentrációban tartalmazza, mint ha azt csapvízzel, vagy ásványvízzel készítették volna.
    Ne féljen tehát a desztilláltvíz ivásától!!

    Üdvözlettel: W-V.László"

    Én pontosan 5 éve iszom szintén a javaslatára !

    GA

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért én nem becsülném le az emberi test alkalmazkodó képességét. Ha jól működik az immunrendszer (ami ellen folyamatos háború zajlik persze) akkor képes feldolgozni a vízből ami kell a testnek, és eltávolítani ami nem kell.

      Azonkívül itt egy páran már sejtjük, hogy mindez ami a 3D-ben történik nem független a gondolatainktól és a tudatszintünktől. És mivel a tudat felöl megy a hierarchia lefelé az anyag felé, ezért szerintem igencsak szubjektíven irányíthatóak a folyamatok az anyagban. Pl. ihatsz te egész életedben desztillált vizet, ha egyébként egy befordult, rossz kedtű, élettelen ember vagy, akkor előbb utóbb jelentkeznek a bajok. És ez fordítva is igaz lehez.

      Törlés
    2. Na ezt a meglátást azért (is) tartom érdekesnek, mert a most elharapódzó "geo engineering" című eksönt (százhúsz grammos műnyomó papíron négyszínkolorban, hatvannégy oldalon) szórólapozva népszerűsítő, hárppal, kemtréllel és nádi hegedűvel operáló stáb mintha nem hallott volna az evolúcióról:-)
      Praktikusan: ha ötven évenként egyötöd-egyheted celziuszt kúszik felfelé a temperatúra globálisan, ahhoz mi itt, lokálisan, minimum hogy alkalmazkodunk jegesmedvéstől-púpostevéstől-Jolánka nénistől (a Háromszék utcából) . Szóval miattunk már igazán ne tessenek ennyire összebaszni az eget...:-)

      mj




      Törlés
    3. "egyötöd-egyheted" - természetesen fordított sorrendben értendő:-))
      (Eszembe jutott az ötvenes évek-beli túlbuzgó párttitkár, aki az üzemi pártnapon ragyogó ábrázattal jelentette be, hogy: kedves elvtársak, a kommunizmus rohamosan terjed a Földön: tegnap még csak egynegyedén, ma már egynyolcadán, de holnapra már egytized részén is győzedelmeskedik...)

      mj

      Törlés
  7. Köszi a vízre vonatkozó reagálásokat!

    Egyébként földrengés volt most ebben a pillanatban Budapesten, kb. 3-4mp-ig tartott, nem volt túl erős, de a lámpa is megmozdult. Még sosem éreztem, ez volt az első.

    VálaszTörlés
  8. OKÉ Bastian, én is éreztem, nagyon köszönöm, hogy írtad, mert a vérnyomim is felugrott, figyeltem mi mozog a lakásban, de nem láttam, ezért mértem meg, de valszeg az ijedtségtől ugrott fel!!..én éreztem ami tavaly is volt, a XII. emeleten BP.-en !!
    GA

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegnap este még jóval a földrengés előtt a párom gyenge szédülésre panaszkodott, utána nem sokkal erős fülzúgásom volt. Ez mindkettőnknél szokatlan volt. Mára már el is felejtettük volna ha nincsenek a hírek az éjjeli rengésről. Lehet hogy puszta véletlen, és nincs is jelentősége, de azért írtam le hogy ha valakinek volt hasonló tapasztalata az esemény előtti órákból akkor jelezze, hátha levonható valami következtetés.

      Törlés
  9. http://www.emsc-csem.org/Earthquake/Map/gmap.php

    4,5 -volt Hungary-n !!! napok óta körülöttünk lévő országokban is reng a talaj.

    GA

    VálaszTörlés
  10. Ez egy igazán mazsolás cikk lett! Olyan kedves, jókedvű, amiért érdemes ide benézni naponta. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is tetszikelem! :) DE, nekem a 70-es évek hippijei ugrottak be, ... pitypang a hajban, ill. a puskacsöben!
      Mondtam má´ füüben, fában, föödben, vízben vagyon az orvosság! Azért a masszázst se hagyom ki! ...éz majd elfeledtem: a szeretkezés a legjobb véredény-mosó kúra:) Igaz-e Olivin? :) (Bocsika!:)

      Törlés
    2. :o) Igen, a SZERELEM a legjobb orvosság.

      Törlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adekvát választ nem igazán kaphatsz, hiszen ez az információ elég "szűkös" ahhoz, hogy érdemi választ lehessen adni rá akár egy "szakember" részéről is, itt pedig nem valószínű, hogy szexuálpszichológusok garmadájával találkozol :)).

      Az ilyesminek sokféle oka lehet, attól kezdve, hogy tudat alatt már nem olyan érzelmekkel viseltetsz a kedvesed iránt, mint korábban (csak a fizika hajt, de nem okoz igazi energiával feltöltő lelki kielégülést), egészen a "tavaszi fáradtság" jelenségéig, ami energiákat mozgósít a hosszú tél után a szervezetben, Te pedig "hazavágod", mert megújulás helyett "másra" használod.

      De ha az "új paradigmák" alapján vársz választ, azt is végig lehet gondolni. Az számomra észrevehető, hogy "impulzusokat" kapunk, amit energetikailag fel kell tudni dolgozni (egyszerűen olyan érzés, mintha tetőtől-talpig egy áramütés járna át, minden fizikai ok nélkül, még az agy is "belereccsen"), ha ez történik nálad is (legfeljebb enyhébb formában, ezért esetleg nem érzékeled közvetlenül), elképzelhető, hogy a máshol "levezetett" energia most "hiányként" jelentkezik és csak néhány nap alatt épül fel újra ez a részben kisütött "energiatest".

      Lehet, hogy neked már egy lelki kapcsolatra van szükséged, amiben "dugtok is", mint egy "dugó kapcsolatra" amiben néha "lelkiztek is".
      Véleményem szerint plusz energiákat csak egy testi-lelki kapcsolat szabadít fel, a csak testi inkább csak "leszívja" (értsd ahogy akarod :)), de mivel részleteket nem lehet tudni az "ügyről" ezért ez csak puszta spekuláció...

      Törlés
    2. Akkor töröld az enyémet is, mert így semmi értelme :))

      Törlés
    3. Névtelen barátunkhoz eljutott a válaszod, és ez a lényeg.
      S ha majd megtanul aláírni is, akkor maradhat a hozzászólása.

      Törlés
    4. Én azért kiváncsi lennék rá! :) De, Te tudod Mazsol-A!

      Törlés
  12. A pitypangnak édes mindegy, hogy fűnyíróval vágod le vagy kézzel tépkeded le a virágjait, a végeredmény ugyanaz! :D
    Megaztán belegondoltál már hány kutya hugyozta le ott kint ezeket a virágokat??

    Amúgy vicces poszt, köszi! :D
    Panka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Panka Teeeeeeeee! Ne légy már illuzió romboló! :)

      Ha, nem tudod nem fáj!

      Egyébként pedig még az is kiderülhet, hogy "tiszticcsa" az orrodat, ...vagyis még nincs eldöntve, hogy az urea kanis miféle "elixir"! :)

      Törlés
    2. "A pitypangnak édes mindegy, hogy fűnyíróval vágod le vagy kézzel tépkeded le a virágjait, ... "

      A tapasztalatom az, hogy a fűnyíróval vágott fű sokkal gyorsabban nől, mint a pl. kaszával vágott. Szezonban ez heti rendszeres fűnyírást jelent, ha az ember szép gyepet akar a ház körül. Kaszával ugyan nem lesz olyan szép és egyenletes, viszont elég háromhetente nyírni. A különbséget csak azért nem érzékeljük, mivel ma már szinte senki sem kaszál.

      Ugyanez más vonatkozásban: A gépesítéssel egyáltalán nem nyertünk időt. ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
  13. Tavaly, vagy azelőtt mesélte a kiskertünket rotáló traktoros bácsi hogy a nyulainak több mint fele elpusztult valami olyan kórságtól, amit a szúnyogok terjesztenek. Az állat orvos azt javasolta, hogy miután a tetemeket elásta, a megmaradt állományt haladéktalanul irtsa ki, ugyanis ez a nyavalya gyógyíthatatlan, és hamarosan elpusztulnak azok is. Tóni bácsi szart az egészre és a megmaradottakat külön rekesztette, és mert valakitől hallotta, egy héten keresztül kizárólag csak (a közellenség, a tömeggyilkos, a minden létező bajok forrásával, a hatóságilag irtott és irtatott), parlagfűvel takarmányozta őket, aztán egy hét múlva már kutya bajuk sem volt, doktor úr meg hülyén nézett, mert ilyet még nem hallott.

    mj

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm a válaszod Bastian, és neked is a reakciódat Mazsola, nem tudom, hogy mivel sértettem meg itt a szabályzatot , a névtelenségem sem volt magyarázat, mert itt mindenki megad egy nevet, aminek végül is a valósághoz lehet semmi közze, akkor meg nem mindegy, hogy ép egy névtelen vagy egy nick név szerepel ?
    üdv Ferike

    VálaszTörlés
  15. Mindenki csépeli az egótlanságot meg a feltétel nélküli szeretet fontosságát és a megértést
    de hát minek , ha úgysem tartjuk be ?

    Ferike

    VálaszTörlés
  16. Ferike, nagyon sokszor kértem már, hogy ha névtelenül is írtok ide, legalább egy megkülönböztető jelzéssel lássátok el a hozzászólást, hogy érdemben lehessen társalogni, hivatkozni rá, megszólítani stb. Persze, hogy nem valós nevek futnak itt, és nem is ez a lényeg, engem nem is érdekel, hanem a minimális társalgási "etika" betartása ami - hansúlyozom - nekem fontos. Mertugyebár mennyivel másabb így megszólatani és válaszolni neked, Ferike, mint így:
    "Névtelen2013. április 23. 9:18"

    Ennyi. Köszi a megértést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. oké, végül is elfogadható és meg is érthető az álláspontod . F

      Törlés
    2. Mazsol-A!
      Pedig milyen kedvesen lehetne becézni!
      Kedves "Névtelen2013. április 23. 9:18"-ácska! :)

      Törlés
    3. Látom elemedben vagy! :)
      Voltál tüntetni?

      Törlés
    4. Mazsola!
      Ha, a hímes, pitypangos rétet érted alatta akkor ...Yess! :)
      Tüntetni? "... nem emléxel? Együtt löttük a pártházat! Mikor? Melyiket? ...hát mikor melyiket!" -by H. Gejza!

      Törlés
  17. "Február közepén Magyarország sikeresen értékesített 3,25 milliárd dollárnyi devizakötvényt, ennek nagyjából a negyedét az egyesült államokbeli Franklin Templeton jegyezte le"
    (HVG)

    Nem erről a "magyar" befektetőről beszélt Szelei Magdolna?

    VálaszTörlés
  18. A vízről.

    Gondolom ismeri mindenki a lakóhelye szerinti (ha más nem kiránduló) forrásokat,tehát abból lehet iszogatni.Nálunk (Mátra) az odajárók általában tisztán tartják a környékét.Mivel annak idején szinte az összeset végigmértem (nem többszázezres műszerekkel) bizton állítom az összes iható (még a szarvas után is).Átlagban mind 7-8pH -jú,csak egyetlen egyet sikerült találnom ami 6.5-es.A bennük levő ásványi anyag tartalom miatt néhány forrás különböző nyavajákra ajánlatos,úgy mint köszvény vagy hasfájósaknak savanyú víz esetleg csevice.Ahová én szoktam járni már nem egyszer találkoztam olyan illetőkkel (Bp,vagy Szolnok) akik igencsak lecsavarnak pár száz kilométert,hogy kis családjuk szomjúságát vagy nyavajájukat eme életerőt adó vizenyővel békítsék.Arról meg nem is beszélve,hogy eme helyeken az emberek többnyire kibeszélik bajukat,segítenek másoknak ha mással nem hát hallgatásukkal.Gyógyír sok minden lehet.(a víz? vagy a hely?vagy az ember?)
    Ez a víz az Anyaföld éltető vére. Rendelkezik azzal a képességgel, hogy eltárolja ezeket a „kellemes” emlékeket, vagy élet-előnyös frekvenciákat. Nem kell elmondanom egyik olvasónak sem azt, hogy milyen hideg és élénkítő egy hegyi forrás.

    Viktor Schauberger ezt mondja:
    Schauberger nem helyeselte a föd alatti vizek ivóvíz nyerés céljából történő kiszivattyúzását. Ez a mesterségesen felszínre erőltetett víz, még „éretlen” - még nem ment keresztül annak teljes természetes ciklusán, és így hosszútávon ártalmas lehet az emberre, állatra, vagy a növényre. Igazából csak az a víz, amelyik forrásként, patakként magától bukkan elő a talajból, lenne alkalmas ivóvíznek. A természetes forrásból előfolyó víz, különösen egy hegyi forrás, teljesen eltérő hatással bír. Schauberger úgy találta, hogy ha valaki megiszik 1 litert az ilyen vízből, akkor –habár a súlyának 1 kg-mal kellene növekednie- az illető nettó súly növekménye csupán 300-400g lesz. A fennmaradó víznek direkt módon energiává kellett átkonvertálódnia a test számára, ezáltal magyarázva meg azt a hatalmas élénkítő minőséget és hatást, amit ez a víz ad…”.

    Tehát,ha másért nem de ezért is tisztelnünk és óvnunk kellene a természetet.Ha ennek tudatában vagyunk akkor tudatában leszünk másnak is.Az pedig kihat cselekedeteinkre,a cselekedeteink pedig...,no de hát ezt mindenki tudja.
    Tehát, tudat.(és ha ezt nézzük akkor tovább nem is kellene itt nyekeregnem mert Mazsola már le is írta)

    Vagy másképp:

    " A hidrogén az élet üzemanyaga,Szentgyörgyi Albert szavai ezek" http://www.youtube.com/watch?v=57Wv_tEGdWE

    Víztisztítás házilag:
    Mindenféle anyagot ugyan nem szed ki,de a szütymürüttyök javarésze mégis ülepíthető.
    A hozzávaló kellékek: koncentrikusan egymásba helyezett (3-4db) saválló csövekre kapcsolt egyen feszültség,mondjuk 12 Volt.Ezt a feszültséget hagyjuk rajta kb öt percig,majd nézzük meg mi lesz az edényünk alján 24 óra múlva (minél rosszabb a víz annál több trutyi)
    Lúgos víz házilag:
    Vegyünk elő egy új mázatlan agyag virágcserepet és egy nagyobb műanyag (ez is lehet agyag) cserepet.A belső agyag cserépbe öntsünk kb liternyi vizet és a nagyobb műanyagba is kb liternyi vizet (tehát egyforma arányban lesz a vizünk) A belső cserépbe és a két cserép közé tegyünk egy saválló lemezlapot (jó az evőkanál is,vigyázat!! nem mindegyik az) ezekre a lemezlapokra (innentől mint anód és katód) kapcsoljunk egyenfeszültséget.Valami adapterről 12- és 24V között.Kb 1-1.5 óra múlva kész is van a "leves".
    A pozitív elektródnál lévő vizünk savas kémhatású lesz míg a negatívnál lévő lúgos lesz.A lúgos iható míg a savas bőrfelületek kezelésére használható.A kémhatás nagysága az elektrolizációs idő mértékétől függ.
    folyt köv... a.n

    VálaszTörlés
  19. Energia és test "polarizáció".

    Üljünk fa székre, és tegyünk magunk elé egy fa asztalra 12V -os akkumlátort.Arcunk pontosan délfelé nézzen.Az akku negatív polaritása nézzen keletnek míg a pozitív nézzen nyugatnak.Jobb nagyujjunkat negatív pólusra tegyük,majd kb 30másodperc múlva a bal nagyujjunkat a pozitív pólusra úgy,hogy sem a karunk sem a kezeink ne érjenek össze.Így hagyjuk kb 3percig (haladóknak 5).Levétel fordított sorrendben.Hasonló szitu lesz:
    http://www.youtube.com/watch?v=iy2M-SaxuJQ
    Akik csinálták ezt mondták (nem csak én):
    -hasonló az érzés mint az "orgon" vagy energiás hely közelében
    -náthás,beteges időszakban gyors javulás
    Persze mint mindent úgy ezeket is felnőtt ésszel.

    Immun erősítőnek:
    Zsenge parlagfű levél,mondjuk zsíros kenyérre vagdosva.
    Épp az orrát kidugó parlagfű virágot szedjük le (lehetőleg újholdkor mint mindent) és napon szárítsuk meg.A megszáradt részeket porítsuk majd helyezzük zárható üvegbe.Télvíz idején vagy problémás időszakban (vagy rendszeresen,de erről van bőven yutyúkos anyag) oldjunk fel kávés kanálnyit vízben és ezt ihatjuk.

    Ép testben ép lélek.

    a.n

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves a.n.-ka! :)

      Tetszik a doktori értekezésed, :) ennek örömére nyitok egy sört! Zdrávo!Skål ...egészségünkre! :)

      Törlés
  20. Várhegyi által ajánlott desztilláló készülék:

    http://www.vizdesztillalo.hu/ nekem ilyen van és itt vásároltam, ....

    ez pedig Várhegyi egyik oldalán valamivel drágábban:

    http://www.vitaminstation.hu/hu/desztillalo


    GA

    VálaszTörlés
  21. Videón-Várhegyi László elemzése:Eltitkol kezelési módszer:

    http://www.youtube.com/watch?v=IEpsZiQ4VNs&feature=player_embedded

    VálaszTörlés
  22. Én ezzel szemezek:
    http://www.viztisztitoberendezes.info/ozm%C3%B3zis-v%C3%ADztiszt%C3%ADt%C3%B3k

    Az a nagy előnye, hogy nem kell hozzá semmi egyéb energia, a normál csapvíz nyomása (>1,5bar) elegendő hozzá. Olyasmit is kiszűr ráadásul, amit a forralás sem. Ezt a membránt használják az űrállomáson is, ahol a saját vizeletüket isszák vissza (meg egymásét :)).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezt tudom 50k-ért:

      http://webshop.biocomag.ch/index.php?page=product&pid=876

      Itt egy bővebb leírás:
      http://www.okonatural.hu/water-filter-wf-80p--viztisztito-wf80p-t156048

      Tulajdonképpen mindegyik ugyanazon az elven működik, a felépítésük is hasonló, három lépcsős szűrővel vannak ellátva, stb. Talán arra érdemes figyelni, hogy milyen anyagokból készül pl. a tartály, meg a szerelvények, a szűrőket így is úgy is cserélni kell néha.

      Törlés
    2. Halkan jegyzem meg, hogy a forralás semmit nem szűr ki :)
      Én a kancsóra esküszöm. Nem akarok szűrt vízben zuhanyozni vagy mosogatni.

      http://www.aquaphormodern.hu/

      Törlés
    3. A forraláson a forralásos desztillálást értettem, nem azt, hogy forralt vizet iszom :)).

      Törlés
  23. A vízzel kapcsolatban érdemes beleolvasgatni Viktor Schauberger írásaiba.
    (spirális folyás, energiával töltés, tölcsér, implózió, stb. - mindez természetes úton,
    méregdrága kütyük nélkül.

    Másrészt meg érdemes egy kicsit a tudatszintünk alá ásni és feltenni a kérdést:

    Mi az hogy kosz ????

    Látszólag bugyuta kérdés, de csak látszólag. ... :)))

    Ö.T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vezetékes víz esetében nem a "kosz" a fő gond, erre még mondhatnánk, hogy mindenkinek meg kell enni élete során fél kiló koszt, tehát a "kosz" az "kösz"! :)

      Törlés
  24. "mindez természetes úton,
    méregdrága kütyük nélkül"

    Erre próbáltam rávilágítani,de hát nem mindegy,hogy ki mondja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Erre próbáltam rávilágítani,de hát nem mindegy,hogy ki mondja."

      Nem kell zokon venni A.N. kolléga, ha más is ugyanarról ír. Eléggé ráfér erre a
      kib@szott világra, hogy valami értelmes is előkerüljön a múltból.
      Annak idején Schaubergerről begyűjtöttem, amit lehetett ... és azt kell mondjam, hogy a "csávó" nagy ász volt ... és ha azt mondom, hogy szellemileg bőven überelte a saját korát, akkor még nagyon enyhén fejeztem ki magam.

      Na akkor, hogy egy kicsit "kárpótoljalak", néhány szó a VÍZ-ről időrendileg fordított sorrendben:

      Kadafi .... VÍZ
      Schauberger .... VÍZ
      Inka városok .... VÍZ (a spirálisra formált vízvezetékek = implózió ismerete)
      Keresztelő Szent János ... VÍZ
      Krisztus .... VÍZ (fiú, folyó, élet folyója)
      Mózes .... VÍZ (sőt, akár duplán is VÍZ, mivel vízben találták + a szétválasztott
      Vörös tenger)
      PTAH .... a színe alapján szintén VÍZ + LEVEGŐ, ami ugyan ránézésre kéknek látszik, de mégsem az. (EGYPT = 5 betű)

      Add össze ....!!!! ...:)))

      Ö.T.

      Törlés
  25. Azt már csak ráadásként, hogy a PET (mint pl. PET-er, akire az EGY-házat bízták)
    szintén 5-öt jelent. A PET kizárólag csak az agyab@szott "báránykáknak" jelent
    műanyagot .... igyanak sokat belőle. ...:)))

    PET = (civilizált verzióban) Polyethylenterephthalat

    Ö.T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háziállatot is jelent... :)

      Törlés
    2. Székelyék pedig (székely családba nősültem, megkaptam párszor én is:-)
      a 'kapd be a f@szom' helyett azt mondják. 'fald bé a PETem'...

      mj

      Törlés
  26. Na szereztem pitypangot vidékről, magam szedtem, úgyhogy csak jó lehet :)), most megnézem mi jót tudok belőle kotyvasztani, mert "mézet", azt nem akarok, túl sok cukor van benne, de áttanulmányozom a lehetőségeket.

    VálaszTörlés
  27. Elbicikliztünk ma kutyapisi mentes pitypangot szedni és megcsináltam a mézet. Nem pont olyan íze van, mint a méznek, de NAGYON FINOM!!! És olyan sűrű, hogy nem folyik le a kenyérről.

    Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ügyesek vagytok Anita, én egy kicsit elszúrtam, nem volt jó az arány, így híg, szirup-szerű lett, de így is finom. Szörpnek használom, illetve tea ízesítésére. :)

      Törlés
    2. Lehet, hogy te csináltad jól, mert az enyém mára elkezdett cukrosodni. (Az az egészen egy üveg, ami maradt nekem az első főzésből)Hétfőn mindkét gyerekem vitt a suliba kóstolóba a többieknek, és pici lányom mesélte, hogy ami megmaradt mára, azt nem tudták kirobbantani az üvegből, annyira kikristályosodott. A mait már hígabbra hagytam.
      Anita

      Törlés