2012. november 13., kedd

A Magyar Nyelv Napja


Az Országgyűlés 2011. szeptember 29-i 66/2011. számú határozatával  "felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban — tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért —, a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében" a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította.

Az országgyűlési határozat célja,  hogy nemzeti nyelvünk minden évben egy bizonyos napon a közérdeklődés fókuszába kerüljön, alkalmat adva ezzel az oktatási, a tudományos és a kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelv ápolásával foglalkozó civil szervezeteknek, közösségeknek a magyar nyelv közös megünneplésére, a hagyományőrzéssel, nyelvvédelemmel, -fejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseik közvetítésére.
 


13 megjegyzés:

  1. Azt énekli az egyik új magyar együttes, hogy:

    "Sokat tanultam attól aki voltam akitől most búcsúzom,
    de mégis csak ő tett azzá aki most vagyok szóval hálával is tartozom."

    Hm... milyen egyszerűen ki lehet fejezni magyarul az emberi fejlődést! Milyen szép ez a sor: "Sokat tanultam attól aki voltam" - ez felismerése annak, hogy nem a teszem azt egy évvel ezelőtti "énem" vagyok, mivel az ember jó esetben fejlődik ugyebár. Sokat tapasztaltam, és ezek a tapasztalások tettek azzá ami ITT és MOST vagyok. Ha nézek egy korábbi fényképemet, nem tudom azonosítani magamat "azzal". Sőt már a tükörképemmel sem tudom magamat azonosítani, legfeljebb 5%-ban! :)) Mert véleményem szerint a VALÓM az nem az "anyagban" van, így a DNS-ben sem.

    Meg aztán olyat is mondanak ezek a zenészek, hogy:

    "Bébi nem fog fájni ha feltámad a szél.
    Nem kell ráparázni, minden értünk van ezt kell csak látni."

    Aki érti, érti.

    http://www.youtube.com/watch?v=g7EXKO5p3ao

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Copy Con-t már a Tigrisben is bírtam, úgylátom azóta csak fejlődött.:)

      Törlés
  2. Azért ne becsüljük le a "biológiai" testünket, hiszen csak azon keresztül tudjuk "(meg)művelni" a "lenyomatát". Nem arról van szó, hogy egy "tökéletes" tudati entitás "néz ki" a fejünkből a "világra", amit a hülye agy letompít és ha meghalunk, akkor hirtelen "felszabadul" és tökéletes lesz. Egy kutyának kutya lenyomata lesz, egy embernek, meg emberi (itt nyilván nem az alakjukra gondolok).
    Tehát nem "megszabadulni" kell tőle, hanem éppen, hogy szeretni. Mivel ez úgyis elenyészik, de ennek a "lenyomatát" hagyja maga mögött és nagyon nem mindegy milyen is az a lenyomat az univerzumban.
    Véleményem szerint egy halva született csecsemő semmilyen értékelhető, maradandó nyomot nem hagy maga után.
    Mivel fejlődni csak egy egészséges testtel lehet (főleg aggyal), ezért ne hanyagoljátok el arra hivatkozva, hogy "csak" egy "héj", amit úgyis eldobunk. Nem véletlen a mondás, hogy "ép testben ép lélek". Végső soron ugyanabból van minden, azaz a "semmiből", tehát ez nem valami "más", amit le kell értékelni. Tehát nem arról van szó (szerény véleményem szerint), hogy ezzel már nem "azonosulok", mert ez is bizony én vagyok, csak ez a részem majd "lebomlik" rólam (mint az öntőforma az öntvényről), ahogy a lepke gubója, de a hernyó és a gubó nélkül lepke sem lenne és ha rendellenesen fejlődött vagy nem készített megfelelő gubót, akkor nem is lett lepke belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mi testünk NEM burok, hanem a lelkünk RÉSZE. Csak ezeknek a redves fajoknak kell álcaként használniuk. Sok sci-fiben láthatjuk, hogy a földönkívüli teste úgy épül fel, hogy van egy külső burka, amiben a valódi teste megbújik. Aztán sok olyan filmet is láthatunk, ahol az élő testre gép kerül vagy éppen fordítva. Azok a burkok, nem a miénk. El kellene már felejteni ezt a katolikus baromságot, h a test és lélek "tusakodik" egymás ellen. A lélek lenyomata, szerves része a testünk, azért is esik annyira jól egy finom érintés, cirógatás.

      Törlés
    2. Jogos, ne szálljunk el teljesen, csak tudod hogy van, a másik véglet az aki teljesen csak a testével azonosítja önmagát. A világhelyzete blogon van fönt egy írás, miszerint (leegyszerűsítve) a DNS 5%-a a tested, a maradék 95% a lelked - na erre született a fenti gondolatsorom, mert én nem hinném, hogy még az olyan komplex rendszerben is mint a DNS kellene keresni a lelkemet, azaz a VALÓMAT. A genetikai állomány a szükséges információk halmaza, mely anyagi szempontból meghatározó jelentőségű akár a Földi személyiségemre is (a genetikai elődeim örökségét hordozza magában, mely kifejtődik Rám is), de ez nem a Teljes kép. A "felsőbb én" dologban egyre kevésbé hiszek, de azt viszont egyre komolyabban hiszem, hogy itt legbelül, a "csendes megfigyelő" vagyok én valójában, minden más csak körítés, még az elme is. Tehát ebből a szempontból az itt maradó lenyomat maximum a testi-szellemi energiákból alakulhatnak át, de a Lényeg, a Lélek - ÉN - nem marad itt a távozáskor. Navarre kolléga írta egyszer, hogy tulajdonképpen a lélek is anyagi szerveződés, csak jóval finomabb fizikai megnyílvánulás, mint a látható anyag. Ezzel azért nem teljesen értek egyet, mert míg a látható anyag önmagában élettelen (ilyen a testi burok is), addig a lélek hordozza az életet.

      Törlés
    3. megint fogalmi dugó felé/felől jön-megy a társalgás: ne keverjük már a testet, a lelket és a szellemet -visszautalnék:
      • a lélek az élet-szikra, jellemzői a tudat és a tudatosság
      • a szellem az Isten-szikra, jellemzői az öntudat és a személy-tudatosság
      • az ásványi, növényi, állati és emberi lélek összetettségében és egyéniségében különbözik
      • ahol: az ásványok, növények és állatok lelke növekszik, az emberek a szellemüket fejlesztik (- ezért tud pl. állati csoport-lélek emberként megszületni)
      • a valóság magasabb szintjein élő lények létezhetnek fizikai test nélkül is
      • amig fizikai testet foglalnak el, a genetika gondoskodik a test és a lélek/szellem kompatibilitásáról – ha lélek/szellem jelen van

      Törlés
    4. Ez Montalk Tomi véleménye kedves Zplus, de mint tudjuk az igazság szubjektív. Nincs itt forgalmi dugó, csak egy jó erős forgalom, a legkülönbözőbb színű autókkal, különböző habitusú sofőrökkel, utasokkal, és mindegyik úton van ide-oda, valahova. Ezt kapd ki! :D
      Panka.

      Törlés
    5. Fogalmi dugó, nem forgalmi :D
      Azért nyúlok vissza hozzá, mert a verbális kommunikáció még irott formában is úgy működik (nálam), hogy bizonyos közmegegyezésen alapuló (mittudoménmineknevezzem :D), szóval a piros az felétek is piros (még ha a nők meg is tudnak különböztetni 42árnyalatot külön néven :D)
      Ha a szavak (fogalmak, ideák, mú-k,..) alatt nem ugyanazt (vagy legalábbis hasonlót) értünk, akkor elbeszélünk egymás mellett.

      A magyar nyelv ma másnapos..? :D

      Törlés
  3. Tetszik, hogy az egymást követő bejegyzések témájától függetlenül folyatódik a társalgás íve! :D
    Panka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. (elnézést és bocsánat, valami van a gépemmel- rossz helyre kerül amit irni akarok, ill.a válasz..)
      Panka: ez csak természetes. A téma nem mindig az, amiről beszélni szeretnénk, hát alakitjuk :D (eddig kibirtam és nem szólaltam meg :D )

      Törlés
  4. Nem tudok ünnepelni. Soha nem is tudtam örülni a megrendezett ünnepeknek, ha mégoly magasztos célból történt is.

    Magyar vagyok, magyarnak születtem. (igen, tovább is egyezik).
    Nem utazhatok Magyarországra útlevél nélkül. Illetve lehetne magyar állampolgárságom is. Talán majd egyszer.
    Nem vagyok szabad.
    *****
    Szabad vagyok - mondta a majom a rácsnak
    Én nem – mondta a rács. - Engem majmok köré zártak

    http://www.youtube.com/watch?v=_EBPd7sBVhc&feature=related

    VálaszTörlés