2012. augusztus 10., péntek

Fűben alvó helyes megfejtők, hogy vagytok?Ma nem indul röpülő
Hajtogass magadnak
A Holdon nincsenek
Legfeljebb maradnak
Itt páran akik majd
Becsukják a könyved
Hogyha elalszol
És azt mondják fölötted:

Íme itt a zöld: egy lepedőnyi Föld
A fölénk kifeszült kék: egy takarónyi Ég
Az itt fekvőnek, aki úgy látszik
Ment egy darabig és idáig elért

/ részlet a Kispál és a borz Fűben alvó c. dalából /

Úgyse hiszi senki el magának,
Hogy amit lát, az tényleg van,
Hanem várja, hogy a valódi látványt
Jelző kürtszó felharsan.


Szól a kürt, ellibben a függöny,
Amit most látsz, az tényleg van.
Kár, hogy mikor körbenéznél,
A szélben a mécsesed ellobban.

Biztos helyről régről tudom,
Hogy a Föld tányér és hogy azon
Az emberek és a kövek
Lesznek a mannához a köret.


És támad akkor olyan sötét,
Amiben az élők kezét
Többet nem találod,
És ami elér, azt ütöd-vágod.

/ Kispál és a borz  Zsákmányállat - részlet /

A szomszédok elöl hagyták a lábost,
És legyek mennek át most
Tőlünk oda, a hajnali széllel
Száll a megfejtők pora

A helyes megfejtők a végére maradnak
Fasírtot esznek és néha vakarnak a
Fejükön egyet,

/ részlet a Kispál és a borz Levesek porból c. dalából /

Jó a világ végéig
Egy erdőben elbújni,
Aztán előjönni.
Ne féljetek,
úgy néz ki,
Nem én vagyok az,
Akivel birkózni kell,
Én csak itt bujkáltam
Magamban, de

Annyi jel volt itt Földön Égen
Gondoltam hát megnézem
Hogy vagytok, hogy vagytok?

/ részlet a Kispál és a borz  Jó a világ végéig c. dalából /

Rajtakaptál, nincs történet,
Nem vár itt semmi téged.
Egy film sem azért ér ősszel véget,
Hogy hideg szél fújja a széked.
Gyújts lámpát, az idegen elment,
Mi is megijeszthettük volna.
Az ajándékodat, miközben kint meg süt a nap,
Egyedül egy szobában bontja (fel).
Nem műsor ez, ne maradj végig,
Ha szomorú meleged félted.
Rajtakaptál, nincs történet,
Nem vár itt semmi téged.

/ Kispál és a borz  Rajtakaptál /


/ fekszik, vagy áll? /

A dalrészletek válaszként, pontosabban megerősítésként szolgálnak ehhez a könyvajánlóhoz
 
"...kevesen vannak, akik úgy gondolják, a földön-kívüli testvérek legfőbb tulajdonsága épp az, hogy e síkon túliak, azaz nem e rajzlap szélén élnek, netán egy másik rajzlapon, hanem a lapon túl... Ha egy rajzlapra én ráhelyezek egy bonyolult térbeli formát, az csak valamely kétdimenziós metszetében lesz képes megjelenni a síkban. Azaz annak, aki valóban látni szeretné magát a térbeli formát, egyetlen esélye van: neki magának kell kilépni a lapról a térbe. ... Az emberek a lapon rajzok. A magasabb rendű civilizáció tagjai a lap mellett azonban térbeli bábuk. Ezek a bábuk most közelítenek a lap széléhez. Majd rálépnek a lapra. Semmi más nem fog ekkor belőlük látszani, mint egy fura formájú körvonal és egy árnyék. ... A színpad átfordul, a könyv e mostani vaskos kötete bezárul; s az, hogy ebből ki mit tapasztal majd meg, csak azon múlik, éppen hol lesz tudatilag a fordulópont, az Eseménypont bekövetkeztekor. Kilép a könyv cselekményéből, vagy benne ragad üres karakterként a hamarosan becsapódó kötetben. "

Összeolvasva az albumot, a rejtvény egy lehetséges helyes megfejtése valahogy így nézhet ki:  

...mikor majd nem indul röpülő, és a Holdon nem lesznek, maradnak itt páran. Ébresztő, hogyha elalszol, becsukják a könyved. Íme itt a zöld, egy lepedőnyi Föld és a fölénk kifeszült kék, egy takarónyi Ég, a kettő között alszik az ember, a síkban. A fűben alvók közül a helyes megfejtők a végére maradnak, majd felállnak, a többiek itt ragadnak humusznak. Ezek az emberek és a kövek lesznek a mannához a köret, s a sötétben (a nemlétben) az élők kezét többet nem találod. Úgyse hiszi senki el magának, hogy amit lát, az tényleg van, hanem várja, hogy a valódi látványt jelző kürtszó felharsan. Szól a kürt, ellibben a függöny, amit most látsz, az tényleg van. A szomszédok már betették a lábukat, páran mennek át most tőlünk oda. Jó lenne a világ végéig egy erdőben elbújni, aztán előjönni, de ne féljetek, hisz annyi jel volt itt Földön Égen. És nem én vagyok az, akivel birkózni kell. Néhányotoknak nincs tovább a történet, nem vár itt semmi téged, az ajándékodat egyedül kell felbontsad, de biztos helyről régről tudom: a film sem azért ér ősszel véget, hogy hideg szél fújja a széked. Hisz a lámpát már meggyújtottad, a sötét idegen elment.

Aki akarja cizellálhatja még egy kicsit.

Akinek van füle a hallásra, hallja, ehhez persze érdemes a szövegeket a magas színvonalú, szívhez szóló zene hallgatásával együtt olvasni. S hogy miért éppen most került elém a Kispál "Ágy, asztal, TV" c. albuma? Ki tudja... Az értelmezésért köszönet a csapatnak és nekeD is. Nyugodtan csukd be a könyved és nyiss egy másikat, páran majd folytatjuk, amit elkezdtél.


35 megjegyzés:

 1. Hát, amikor Angelina így fekszik, nekem biztos áll! :)

  Egy Troll

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kitűnő poén, és rávilágít mennyire kétértelműen fogalmaztam a kép alatt! :))) De azért háttal nem kezdünk mondatot! :)

   Törlés
 2. Nyugi mazsola, hisz tudod: nem minden az, aminek látszik. Nem kell mindenben a világvéget hallucinálni. Bevetted ma a kis pirulákat?

  Dr Hakamura Dilibimbi

  VálaszTörlés
 3. Hú de szerettem én is a Kispált! Ott csápoltunk rá mindig Pécsen a B-klubban! :DDD Az újabb számaik már nem annyira bejövősek nekem.

  Különben a Zsákmányállat számuknak a refrénje elég ijesztő. Azt énekli Lovasi A. hogy

  Zsákmányállat máját mosod
  Egy névtelen patakban,
  Körülötted olajfoltok
  Mézeskalácsszív alakban

  Nekem egy olyan poszt-apokaliptikus kép ugrik be erről, hogy egy szerencsétlen flótás aki túlélte az Eseményt, magányosan, baromira éhezve nagy nehezen zsákmányol egy erdei állatot, aminek minden porcikáját szeretné elfogyasztani, ezért egy szennyezett patakban még a máját is kimossa, csakhogy ehető legyen. Hosszú zsíros hajjal, szakadt ruhában ott guggol emberünk a patak partján, időnként riadtan szét-szét nézve, és ha észleli is az olajfoltokat a vízben, már semmi másra nem tud gondolni, csak az ennivaló májra. A zenében az olajfolt mézeskalács alakú megjelenítése már csak a horrorisztikus kép meseszerű oldására szolgál.

  Majd ez a rész..

  És támad akkor olyan sötét,
  Amiben az élők kezét
  Többet nem találod,
  És ami elér, azt ütöd-vágod

  ..pedig a folytatása a történetnek. Amikor már élőhalottak veszik körül emberünket és a sötétség nem csak a levegőben van, hanem a fejekben is. Ekkor nincs már kivel kezet fogni, és aki a sötétben hozzád ér, az ellenséged. A zsákmányállat máját nem akarod megosztani a zombik seregével.

  Lehet, hogy túl sok horrort nézek?! :DD

  Ja, és Mazsola, nem foglalkozol te kicsi túl sokat a cilinderes bloggerrel? :D
  Panka.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azért, mert egyre többször neki adok igazat a magam részéről. Ennyi.

   Tetszett a horrorisztikus képed, de remélem azért nem lesz ennyire gáz a helyzet. Elmehetnél forgatókönyv írónak! :)

   Törlés
 4. Az UFO-k fizikai síkon is képesek megjelenni akár jók, akár rosszak.
  Ilyen tálalásban mi is csak vetületek vagyunk.
  Az író rengeteg betűt használ, a többértelmű mondandójának bemutatásához.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A készlet erejéig eladó olcsó felfújható gumi-ufók a nyári strandoláshoz. Világvég esetén visszafizetjük az árát vagy kicseréljük felfújható gumiszobára.

   Slomó & Slomó Inc.

   Törlés
  2. Kedves Slomó!

   Engem nagyon felcsigázott a hírdetése, de azt szeretném érdeklődni, hogy a felfújható gumiufókból van-e esetleg hímnemű, rendes vesszővel ellátott verzió? Hadd mondjam el magának, hogy azért keresek ilyet, mert az emberek között eddig nem találtam meg a megfelelőt, pedig minden közösségi oldalon és társkeresőn fentvagyok, és mindig csalódnom kell a pasikban. Kérem segítsen egy vágyakkal teli hölgyön!

   Előre is puszilom,
   Magdika

   Törlés
  3. A legjobb helyen jár kedves Magdika! Egy csekély felárért szívesen felszereljük az általa megrendelt gumi-ufót egy valódi csődör nemiszerv utánzattal ami ráadásul villog is a sötétben. Kivánsága számunkra parancs kedves vásárló.

   Slomó & Slomó Inc. vevőszolg. oszt.

   Törlés
 5. Nagyon komolytalan mar ez a blog pedig eddig szivesen olvastam mert ide lent a sotetseg birodalmaban bazi unalmas a halal.

  von Papus

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Papuska, tessék szólni a személyzetisnek odalent, hogy dobja fel a hangulatot valami vicces köríméllel. Ha további izgalomra vágyik, ajánlom a világhelyzete pánikszobát:

   http://vilaghelyzete.blogspot.com/

   Evetke

   Törlés
  2. Evetke, szoltam mar de semmi munka moral sincs mar ide lent a pokolban amiota oda fennt a menyorszagban mar az angyalok is pornot neznek a neten. Meg jo hogy van a mazsola blog, ahol halalkomolyan vesznek mindent csak ki kene mar zarni ezeket a komolytalan kommenteloket. Tessek mondani nedves Evetke, nem akar veletlenul randizmi velem ha igen szivesen megmutatom maganak a pokol legsotetebb bugyrat is.

   von Papus

   von Papus

   Törlés
  3. Kedves Papus, maga első az idegenvezetők között, de utolsó az emberek között! :P

   Evetke

   Törlés
  4. Évetke, hát maga nem szeret engem? Tán elromlott a szeretetrezgője? Így aztán aligha fog átjutni egy magasabb rezgésszíntre, drágám.

   von Papus

   Törlés
  5. No látja kedves Papuska, nálam is ez a baj. De szerencsére lassan megjön a postán az új ALS szeretet-rezgőm, amit a Slomó & Slomó Inc-től rendeltem. Már nagyon várom!

   Csók, Magdi

   Törlés
  6. Ha rám hallgat Magdi drágám, ne vegyen SlomóSlomó szeretetrezgőt, ezek a pajeszos svindlerek csak bóvli kínai kütyüket árulnak! Ha szeretetrezegni akar, randizzon inkább velem a pokol bugyrában, itt úgy rezeg minden bokor hogy még az angyalok is dugiban ide szoktak járni.

   von Papus

   Törlés
 6. Jézus-Mánia + Schizo-phrénia.. Kispált könyvtárosomtul kifolyólag szeretem, a többit meg majd holnap.. öregszünk.. régebben párom nem zavarta volna el Angyalinát, demár rám is unt.. én vagyok a vágy és azért megyek valahová vissza, a többit meg-látjuk. Régebben nagyra tartottam magam, de már elmúlt, mert sok a hiányom- és a hiány mindig valamit teremt. találkozunk legközelebb? (megjött a világvége-túlélő bakancsom... be van törve, jöjjön aminek jönnie kell)

  (holnapra kijózanodom..)

  VálaszTörlés
 7. Gyalázat! Ezek itt viccelődnek miközben nyakunkon a Nibiru, a kozmikus cunami, a világvége meg a parlagfű invázió! Örökké kizárni minden világvég-ellenes terroristát a blogról még mielőtt az apó Kalipszis meggondolja magát és lefújja a nagy bulit!

  Én

  VálaszTörlés
 8. "Akkor lesz béke a Földön, amikor a szeretet hatalma erősebb lesz, mint a hatalomszeretet." -M.Gandhi

  ...ahhoz viszont először a fogyasztóvédelmi hatósság elé kell vonszolni a defektes SlomóSlomó szeretetrezgő készülékeket!

  Katamoto Tomokata

  VálaszTörlés
 9. Mózi, köszi, hogy velem voltál egész nap! Komolyan.
  Nélküled nem sikerült volna feloldani ezt a tényleg túl komorrá, már már befordulttá sikerült írást. Hozzáteszem a dalszövegeket nem én írtam, én csak rátaláltam 15 év után (!), és tökéletesen passzolt a másik cikkhez, amit a napokban olvastam. Ezt nevezhetnénk véletlennek, de én ebben már nem hiszek.

  Egész másban hiszek. :) Miben?
  Egy Isten, egy Élővilág, egy Tudat.

  (zplus várlak holnap ha kijózanodsz, remélem addigra én is...)

  VálaszTörlés
 10. H.B. S.s.III. S.s.II./III./89.

  A bűnös nem az, aki egyszer rosszat követ el, hanem aki folyamatosan rosszban él, mert észre sem veszi mit és hogyan él, ezerszer rossz, aki ezt a rosszban való folyamatos életet nemcsak helyénvalónak, hanem mint mondják, reálisnak tartja, és még százezerszer rossz, aki ezt a tisztátalan életet mint helyeset tanítja és mástól követeli. Semmi sem könnyebb mint beszennyezni, és semmi sem nehezebb, mint megtisztítani.
  A látható külső bűnök és kimondott gondolatok és korrupt testek egy, az emberi lény legmélyén megromlott lét következményei, amelyek képmutató jótettekkel és kegyes gondolatokkal és külső gyógyítással nem tüntethetők el. Egyedül a teljes megfordulással tehetők jóvá. Ez a jóvátétel mindenkire kötelező, minden emberre érvényes, ha valaki ezt elmulasztja, a létezést tovább rontja, hiszen a lét nem egyedül és egyénien az övé, hanem az egész emberiséggel, minden létezővel, ezért Isten létével is közös és azonos.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Istenem bocsáss meg neki, ő (sem) tudja mit hablatyol.

   F.G.R.r.IV.M.M.V.I/X/88

   Törlés
  2. Azzal együtt hogy kárörvendően vigyorog miközben ide biggyeszti írását , belül megfordul az ő gyomra is!...milyen gyerekkori feldolgozatlan emlékei lehetnek?....merev jellem, nem tud rugalmasan gondolkodni még, dehát ezen a fázison mindenki át esik!...remélem ő is és nem lesz késő !
   dorogi

   Törlés
  3. Miért kevered a hangos nevetést a kárörvendéssel?

   Hangulatjel tovább képzés:
   http://hu.wikipedia.org/wiki/Hangulatjel

   Rossz az, aki rosszra gondol...

   Törlés
 11. :-D

  Hamvas Béla Scientia sacra III.kötet Scientia sacra II.rész/III. fejezet/89.pont

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ki kéne adni képesregény formában tuti hogy besztszeler lenne.

   Gurbundunbum Hekmátyár

   Törlés
 12. Nekem réges-rég elment a kedvem a magyar alternatív zenétől, mind zenei, mind szövegi okok miatt is, de örömmel és kicsit meglepődve olvastam az "régi-új" jelentéseket.

  Más: honnan és miért került ide Agelina "támogatom-az-afrikai-és-keleti-megszállást-illetve-a-tömeges-védőoltásokat" Jolie? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A válasz robbant egyszerű, mint egy szög. Rákerestem a googlén arra, hogy "fű" és ezen a képen megakadt a szemem. :) Először csak azért mert érdekes a beállítása, álló nőt mutat aki valójában fekszik, és ez így illett a témához. Aztán az első hozzászóló "troll" rávilágított egy másik nézőpontra is... :)))

   Én úgy vélem egyébként, hogy nem véletlenül találnak meg mostanában a régi Bonanza, Depeche, Kispál és egyéb elfelejtődött zenék. Dolgom van velük, újra kell értelmeznem mai ésszel őket, és tanulhatok belőlük. Vannak akik ölbe tett kézzel várják az üzeneteket, a jeleket (sült galambot), én inkább utánamegyek, keresem őket.

   Törlés
  2. Aha. Nekem a haja, nyaklánca állásából úgy tűnik hogy fekszik (gravitáció lefele húzza), de hogy kinek áll vagy kinek nem, ne menjünk bele :P

   Ó, az üzenetek egyre jönnek, csak nyitott szemmel kell járni. A zenében sok van ha jól választ az ember, én ott találtam a legtöbb "ébresztőt". Ha anglikán írástudó vagy és valamikor kell majd új zene, akkor itt egy lista, amit egy másik blogban kommentként adtam közre :)

   http://pirospirula.blogspot.hu/2012/05/piros-pirula-projekt-nem-vesz-reszt.html?showComment=1337002398194#c4638252920016212977

   Törlés
  3. Chaser: látom Te is találkoztál a mindenkigonoszéscsúnya társasággal :D (olvastam ezt a bejegyzést, és a profilodon is rajt van nagyja, csak ritka aki olvasni is tud :D )
   Én ha a két kedvenc hableányomat (Rihanna és Lady Gaga) kezdem magyarázni-nno az kiveri a biztositékot mindenkinél..

   Ha manapság meg szeretnéd mutatni a Gonoszt, hogy kezdenél hozzá? Mert abban a pillanatban, mikor beMUTATja- JAAAJ mit mutatott..
   (ezért szeretem a festményeket.. sokáig lehet őket nézegetni-ha közben át nem festik őket.. ma láttam egy jót-azt hiszem I.Erzsébet volt rajta, kezében kigyóval, amit átfestettek virágcsokornak.. :D )

   Mazsola: engem is sűrűn megtalálnak mostanában a régi zenék, amiket ismerek és felfigyelek, hogy hűb@z+.. ez erről szól? (rétegek.. ismét)

   Ki a Gonosz és miért? nem a mi dolgunk az itélet..
   pl.tudok egy illetőt, aki gyönyörű gyermekmeséket irt, amelyek mondhatni kulcsok (többdimenziósak és többrétegűek, naponta idézünk Tőle szinte)- szabadidejében éjszakánként prostituláltakat darabolt (hastájékon)-némelyeket meg is kóstolta.. mikor a Yard túl közel került hozzá, felsőbb utasitásra leállt a nyomozás (sok film is készült róla,pl. Johnny Depp főszereplésével- A pokolból..)
   milyen mély is a Nyúl ürege? nagyon..
   http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hunting_of_the_Snark
   biztos hogy a haját fogja?
   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Lewis_Carroll_-_Henry_Holiday_-_Hunting_of_the_Snark_-_Plate_1.jpg
   Alice Csodaországban..:
   http://en.wikipedia.org/wiki/File:Alice_Liddell_2.jpg
   http://en.wikipedia.org/wiki/Alice_Liddell

   Törlés
  4. Chaser, kicsit off-lok, de tegnap olvastam egy 2011-es hsz-ed M.Talbot-al kapcsolatosan, röviddel a könyv megírása után elment leukémiával,..hmm... Szűcs Karcsi is elment , miután a könyvet kiadta!...részleteket nem tudok erről,mert hírzárlat volt, csak ami innen-onnan , pletyka formájába hozzám elért, minden esetre ledöbbentem, e hírtelen távozás hírére!

   GA

   Törlés
  5. Zplus: bizony találkoztam, de mindig van feljebb és lejjebb is (egyszer nézz el a Világ helyzete komment szekcióba :D). Amúgy meglepő, mostanában Pirula bejegyzései alatt egész jó "fórum" szokott kialakulni. Olvasni tudni kell, amíg le nem fordítunk nekik mindent magyarra addig muszáj lesz :)

   Gágá asszonnyal és Rih Annával nem tudom mi a helyzet, ami mainstream az nálam alapból kuka :)

   Bözse egy kígyóval? Ha! Milyen találó.


   GA: Igen, Talbot elég gyorsan elment, és utána pár hónappal követte David Bohm is, aki a nézet nagy részét kidolgozta a Holografikus Univerzumhoz. Érdemes megjegyeznem hogy Karcsi nem közvetlen a könyv fordítása után ment el - a Holografikus Univerzumot magyarul 2009-ben adta ki az EzVanKiadó, Karcsi pedig 2011 augusztusában váltott síkot. Akkoriban fejezte be a "Suska - a mi pénzünk" cím könyvet a helyi pénz működéséről, tartott pár előadást aztán egyik hétről a másikra rosszul lett és pár nap betegség után elment. Semmi előzmény. Úgy tudom az orvosok rákkal diagnosztizálták (miután a feleségére unszolására kihívták a mentőt, mert ő maga messziről kerülte az "egészség"-ügyet, amiért nagyon becsülöm).

   Na most lehetséges hogy mindannyiukat eltették láb alól (ez inkább Talbot-nál lehet valószínűbb), de szerintem esélyesebb a következő: elvégezték a dolgukat ezen a létsíkon, bőven hozzátettek az ébredési folyamathoz, többet is mint az sokaktól várható, és ezért szükségszerűen "szintet léptek" :) (Mint amikor egy játékban kigyűlik a tapasztalati pont és fejlődsz.) Ha érdekel, Karcsiról utólag itt beszél a fia egy interjúban:
   http://www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=8f055eb2f

   Törlés
  6. Egyébként a fiával, Zsaccal találkoztam személyesen is és beszélgettünk egy órát, és elképesztően magas tudatosságú egyén, jó kezekben van a kiadó :)

   (Mazsola ne dobjál ki, tudom sokat dumálunk itt (: )

   Törlés
  7. Dumáljatok csak, én csendben figyelek és tanulok. Chaser, ha úgy gondolod, hogy volna mit közzétenned, keress meg bátran szívesen felteszek ide saját írásodat.

   Törlés
 13. Sziasztok!

  M.C.Eshernek,a paradox ábrázolás nagymesterének van egy esőcseppes levelet ábrázoló munkája.Érdemes szétnézni a "gondolatképei"között.

  zplus!Megdöbbentő amit irsz!!!


  Miu

  VálaszTörlés